Barth3z 03.09.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A czy ja coś piszę o COP? Mam wyliczenia wykazujące, że w naszych warunkach średnioroczny wynosi 2,2 i tę wartość przyjmuję zawsze do swoich szacunków. To co jest w tym systemie takiego ciekawego co przykuło twoją uwagę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.09.2013 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A czy ja coś piszę o COP? Mam wyliczenia wykazujące, że w naszych warunkach średnioroczny wynosi 2,2 i tę wartość przyjmuję zawsze do swoich szacunków. Średnioroczny, a raczej sezonowy COP, zależy w dużej mierze o poboru energii elektrycznej komponentów biorących udział w wytworzeniu ciepła. Dlatego 2,2 to przy dzisiejszych klasach urządzeń - mam na myśli pompy ciepła - to dość marny wynik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 03.09.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ale jednostkę dobiera się inaczej niż kocioł gazowy: nie na zapotrzebowanie mocy przy -20'C, tylko max do -7, -10'C. Przez te dwa tygodnie niższej temperatury brakującą moc po prostu uzupełnia grzałka; nie ma sensu wydawać kupy kasy, aby przez dwa tygodnie mieć COP 1,5 zamiast 1,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 03.09.2013 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 może lepiej dolne źródło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.09.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) PPC działające cały sezon a nie w okresach przejściowych tylko, w naszym klimacie, dużo więcej nie dadzą rady osiągnąć. Nie obchodzi mnie tyle COP ile wydajość - muszę mieć te 6kW nawet przez tydzień siarczystego mrozu. A to jest bardzo trudne wyzwanie. A jaki problem ? Kwestia ceny i będziesz miał nawet 16kW przy siarczystych mrozach Ale jednostkę dobiera się inaczej niż kocioł gazowy: nie na zapotrzebowanie mocy przy -20'C, tylko max do -7, -10'C. Przez te dwa tygodnie niższej temperatury brakującą moc po prostu uzupełnia grzałka; nie ma sensu wydawać kupy kasy, aby przez dwa tygodnie mieć COP 1,5 zamiast 1,0 Racja,też jestem tego zdania ale w dobrych pompach te COP-y są trochę większe nawet przy bardzo niskich temperaturach,jeśli chodzi o c.o bo przy cwu mogą spaść pon.2 Edytowane 3 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Szkoda kasy, jak się sprawdzi w starym i opłaci do nowego to tam też zainstaluję; na ostre mrozy mam tanie w inwestycji (i drogie w użytkowaniu) kable. W nowym masz kable to d..pa zbita,dlatego właśnie nie jestem "zwolennikiem" kabli tylko wodnej podłogówki i będę to powtarzał po wsze czasy Edytowane 3 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Karlsen. Muszę wspierać się wentylatorem,bo mam za małą średnicę GWC.Taka idea fiks,wynikająca z GWC,GMC i RSŚ. Z tych urządzeń wynika brak konieczności posiadania rekuperatora. To powoduje że usuwamy z przeciętnego domu 75 -125 m3/h zużytego powietrza o parametrach 22oC i 40%wilg.To powietrze o stałych parametrach może być wykorzystane do zasilania PPC. Bez względu na temperaturę zewnętrzną stałe parametry zasilania na PPC.To jest moim zdaniem sensowne zagospodarowanie powietrza zużytego.Dla domu energooszczędnego zapewni CWU i CO.Rekuperator p-p blokuje bezpowrotnie taką możliwość.Wtedy tylko sensowne będzie stosowanie w naszym klimacie PPC.Nawiązując do tematu przewodniego. Najpierw przyzwoite GWC + dodatki a na końcu PPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.09.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Znowu swoje wciskasz. Kable kosztowały niewiele i nawet jak nie będą grzały to stratny nie będę. A, że nie lubię pośredniego ogrzewania, zawsze mogę zainstalować PC grzejącą powietrzem. Mam to w f-mie i chwalę sobie o wiele bardziej niż jakiekolwiek grzejniki. Dlatego szukam czegoś co w miarę obleci cały sezon. "Ciepłej" podłogi nie można porównywać do ciepłego powietrza czy grzejnika bo są to rzeczy nie porównywalne. Nie drąże tematu bo tu o GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.09.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 (edytowane) Karlsen. Muszę wspierać się wentylatorem,bo mam za małą średnicę GWC. Taka idea fiks,wynikająca z GWC,GMC i RSŚ. Z tych urządzeń wynika brak konieczności posiadania rekuperatora. To powoduje że usuwamy z przeciętnego domu 75 -125 m3/h zużytego powietrza o parametrach 22oC i 40%wilg.To powietrze o stałych parametrach może być wykorzystane do zasilania PPC. Bez względu na temperaturę zewnętrzną stałe parametry zasilania na PPC.To jest moim zdaniem sensowne zagospodarowanie powietrza zużytego.Dla domu energooszczędnego zapewni CWU i CO. Rekuperator p-p blokuje bezpowrotnie taką możliwość. Wtedy tylko sensowne będzie stosowanie w naszym klimacie PPC. Nawiązując do tematu przewodniego. Najpierw przyzwoite GWC + dodatki a na końcu PPC. Nawet najbardziej bzdurnymi argumentami chcesz uzasadnić swój badziew a zanegować reku. Pokaż mi PPC,która pobiera 75-125m3/h ? Ja przy wydajności reku 100m3/h usuwam 100m3/h zużytego powietrza o temp.ok.22st.C a nawet więcej(takie same tajemne i niewidoczne kanały przepływu powietrza jak u Ciebie) Róznica jest taka,że ja z tych 22st.C zużytego powietrza odzyskuje większą częśc energii a ty musisz tą energię dostarczyć poprzez inne,znacznie droższe urządzenie(GMS,RSŚ) a zużytą wilgoć pakujesz na poddasze,co się z tym wiąże tego chyba nie muszę pisać. Ale jak się wydajnością 100-150m3/h ochładza dom o kubaturze 400m3 o 4-5st.C to nic dziwnego. Wstydu już oszczędź... Edytowane 3 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2013 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A ile powietrze traci temperatury przy określonym przepływie przez PPC ? Np. przy 300m3/h powietrze o temp.5oC ile straci stopni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A może ktoś wie i napiszę ile to jest ,,niewiele". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Nie wiele. Dorób sobie zatem cudowny mieszacz co to będzie sam inteligentnie w zależności od temp., wilgotności, CO2, zapachu i fazy księżyca mieszał zużyte z mieszkania z zewnętrznym. Obstawiam, że będzie kosztował 16,5zł i będzie rewolucyjnym rozwiązaniem, które zdegraduje pompy gruntowe:) Nakarmisz wtedy PPC temperaturą i ilością! oj boli cię boli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A gdzie by człowiek nie wlazł to kszhu-zniechęcający- burzyciel.No napisz ile to niewiele? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.09.2013 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ale! Jak tak samo "bzdury, głupoty i zero kokretów" w temacie o WC (wentylacja cudowna) wypisują jak zwykle i bez końca nydar z jaśkiem to jakoś dziwnie się nie bulwersujesz? Dziwne podejście zaiste... widziałeś gdzieś takie "pierdololo" z naszej strony ...??? my latamy ...? czy może ty...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 03.09.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Ale ja się pytam serio ,bo nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinelka 03.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 A ja zrobię mały przerywnik w tych waszych nic nie wnoszących pyskówkach. Udało mi się zdobyć długo poszukiwany otoczak. Frakcja 30-60, płukana, wydobywana z morza, głównie twarde minerały - wapień jeśli w ogóle jest to w śladowych ilościach. Kamień mają w Gdańsku. Jeśli ktoś jest zainteresowany to szukać nowak minerały. Jak się wszystko uda, to jeszcze w tym tygodniu zasypię wykop - poprawiany trzykrotnie w skutek braku nadzoru.Pozdrawiam: Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.09.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 To powietrze o stałych parametrach może być wykorzystane do zasilania PPC. Bez względu na temperaturę zewnętrzną stałe parametry zasilania na PPC.To jest moim zdaniem sensowne zagospodarowanie powietrza zużytego.Dla domu energooszczędnego zapewni CWU i CO. Rekuperator p-p blokuje bezpowrotnie taką możliwość. Nie prawda. Wręcz przeciwnie. Rekuperator daje możliwość wykorzystania ciepła tego powietrza a nie blokuje. Wtedy tylko sensowne będzie stosowanie w naszym klimacie PPC. Przy takich przepływach, to nawet na CWU ledwo starczy (Ariston EVO Nuo wymaga 150m3/h, żeby zasobnik 120L podgrzać w 6 godzin). Chciałbym uświadomić potencjalnych klientów rozwiązań nydara, że one działają tylko w jego domu, w domu w którym działa wszystko jako jeden system. Jeśli robisz "A" to musisz zrobić do "Z", czyli jeśli zastosujesz RSŚ musisz zrobić GMC. Nie masz rekuperatora i zrobisz instalację jak nydar, czyli pchasz ciepłe i wilgotne powietrze na podddasze to musisz te poddasze albo odpowiednio zaizolować przed wtrącaniem się wilgoci albo zastosować materiał, który tą wilgoć wchłonie i później odparuje (ekofiber ?). Licząc nakłady pracy i koszty materiałów to napewno "lepiej" nie jest. Napewno jest "inaczej" - inna ścieżka do osiągnięcia tego samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.09.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Ogrzewałem 18 lat (z hakiem) mieszkanie i sklep elektrycznie a od 4 lat ppc. Rachunek za ogrzewanie zmniejszył się czterokrotnie, to jaki jest zimowy COP?Pompa jedna jest na dachu, druga na balkonie. Korzystają więc z ciepła słonecznego . Kilka osób mających zasobniki z pompą ciepła do cwu - będące w garażu czy na nieogrzewanym poddaszu, zmierzyły dokładnie ile kosztuje ogrzanie m3 wody - 8zł - to jaki jest COP? Czy to w ogóle warto podłączać do wentylacji? Nie lepiej wymiennik dać ponad 90 % i zimne powietrze wyrzucać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.09.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Czy ktoś jeszcze grzeje się ppci bezpośrednio (górne źródło 23st.C) ? Dodam, że nie sprzedaję, żadnych pomp ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 04.09.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 To wątek o GWC i temat pomp ciepła nie szczególnie tu pasuje... Niemniej sezonowe COP na poziomie 4 jest do osiągnięcia dla ogrzewania w systemie obustronie bezpośrednim (tj. zarówno dolne, jak i górne źródło nie wykorzystują żadnych dodatkowych mediów pośrednich do transportu ciepła). Żeby było śmieszniej, osiągnięcie takiego COP średniorocznie (tj. zarówno dla grzania jak i chłodzenia), będzie znacznie trudniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts