Barth3z 04.09.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 (edytowane) . Edytowane 4 Września 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.09.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Będę trzymał kciuki Barth za realizację pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Uważaj na tę pompkę. Macałem. Długo bardzo grzeje - powietrza nie wystarczy. Poniżej PLUS 5stC załącza się grzałka. I za 3 tys. trudno będzie 110l kupić chyba, że masz jakąś dobrą ofertę? Pompka ma dogrzewać tylko te brakujące 25% ciepła. Nie będzie długo grzała. Jeśli poniżej 5oC spadnie temp. na nawiewie to będzie oznaczało, że na zewnątrz jest cholernie zimno. No cóż, pochodzi kilka godzin na grzałce. Fakt, za 3k to można kupić model 80L. Do 110zł trzeba kilka stówek dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.09.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Piszę o królewnie śnieżce i 7 krasnoludkach ... Ehh... Przecież to nie do ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.09.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Przecież to nie do ciebie. sorry, myślałem, że tak skomentowałeś moją wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Będę trzymał kciuki Barth za realizację pomysłu. To był komentarz.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Będę trzymał kciuki Barth za realizację pomysłu. Nie wiem, czy w ten sposób będę to realizował. Przedstawiłem pewną ideologię, które tak naprawdę u ciebie wyczytałem - czyli "wyssać ile się da z tego co mamy". Czyż nie dążysz do tego samego tylko innymi rozwiązaniami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.09.2013 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 I w ten sposób diabelnie dużo nowego dowiedziałem się o GWC... Możecie czytać w jakim wątku piszecie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.09.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Otóż to. Próbować różnych rozwiązań . Nawet jak coś nie wyjdzie to ileż satysfakcji z tych prób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 04.09.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 I w ten sposób diabelnie dużo nowego dowiedziałem się o GWC... Możecie czytać w jakim wątku piszecie? Adam M. Myślę,że piszemy o GWC i konsekwencjach tego że jest. Choćby kwestia.Czy GWC powinien być pod domem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.09.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 adam_mk, przepraszam, to wszystko przez tego TB ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 To może inaczej. Idealnym zjawiskiem byłoby, aby dom w którym mieszkamy nie był widoczny (termicznie) dla otoczenia, czyli wszystko co wydalamy z niego powinno mieć temp. otoczenia. Pomińmy narazie straty przez przegrody. Pozostaje więc powietrze i ścieki. Woda wodociągowa w okresie zimowy ma temp. ok. 6-8oC, więc energetycznie wyjdziemy na zero wówczas, gdy ścieki wypływające z domu będą też miały taką temp. Oczywiście taka temperatura niekorzystnie wpływa na procesy fermentacji w zasobniku gnilnym POŚ'a więc jeśli będzie kilka stopni więcej to też będzie OK dla ogólnego bilansu. W tym przypadku zastosowanie pasywnego rekuperatora ścieków szarych o sprawności ok 75% jest idealnym rozwiązanie do odzysku ciepła dla wody wodociągowej (nie obawiam się błony biologicznej, bo nie będzie ona aż takim izolatorem). Pozostaje dogrzać pozostałe 25%, ale o tym za chwilę. Teraz powietrze. Wiadomym jest, że odzysk ciepła z powietrza przy temperaturze powietrza nawiewanego poniżej 0oC może powodować użycie mechanizmów odmrożeniowych, np. grzałek. Nie jest to efektywne. W tym przypadku z pomocą przychodzi nam natura, czyli GWC. Dzięki temu mamy efektywny odzysk ciepła z powietrza i wyrzucamy zużyte powietrze o temp. ok. 8-10 na zewnątrz. Skoro na zewnątrz jest -5 lub mniej, to jeszcze warto te ciepełko zagospodarować. Zaprzęgamy zatem do pracy PC, taką która zapracuję nam na brakujące 25% ciepła dla CWU. Dla przepływu powietrza 100-200m3/h wybieramy np. Ariston Nuos Evo z zasobnikiem 110L i grzejemy te 25% brakującego ciepła z COP ok. 3. Wyrzucamy wówczas na zewnątrz minusową temp. powietrza i spełniamy podstawowy warunek - bilansujemy zyski i straty. Koszty: PC - ok. 3 tys. zł (pobiera 250W) REKU tymi recami - 1000zł Reku wody szarej - ok. 500zł Jeden wentylatorek kanałowy do wentylacji - ok. 350zł (pobiera kilkanaście Watów) GWC - 1500zł (?) Czy da się efektywniej i taniej ? Nie wiem ... Ile to się trzeba nakombinować by tylko nie izolować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 I to, że masz jeszcze zapas. Ale też, że trudno będzie osiągnąć cel "niewidoczności" w podczerwieni. A nawet jak czegoś nie widać, to nie znaczy, że tego nie ma... np straty do gruntu - są w podczerwieni słabo widoczne. Lub ściana... Spotkałem takiego "fachowca" z profesjonalną kamerą co zdjęcia od zewnątrz robił!!!?? Firma UNIBUD na Kochanowskiego w W-wie osiedle budowała w 1995-6 Ocieplili ściany pierwszych domów i przy odbiorze (zimą) w/w "fachowiec" wynajęty przez inwestora - pokazywał pomarańczowe i czerwone miejsca na elewacji. Im lepiej styropian przyklejony do muru ( czyli lepiej izoluje ) tym był cieplejszy. No to w następnych domach UNi... zrobił styropian na placki - ściana już styropianu nie grzała. Przyszedł "idio... " z kamerą - O jak fajnie!!! Teraz zrobiona izolacja super WSZYSTKO NIEBIESKIE Tylko mieszkania niedogrzane. No cóż mimo upływu 18 lat wciąż są ido... z kamerami co zdjęcia od zewnątrz zamiast od wewnątrz robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2013 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Choćby kwestia.Czy GWC powinien być pod domem? Nie widzę przeszkód ku temu.GWC nie wychlodzi gruntu pod domem,co próbujesz zasugerować usprawiedliwiajac swój GMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie widzę przeszkód ku temu.GWC nie wychlodzi gruntu pod domem,co próbujesz zasugerować. GWC nie nie ma takiej mocy, by zmienić temperaturę gruntu. GWC może mieć jakieś zastosowanie latem ( chłodzenie) . Latem, gdy słońce podnosi temperaturę gruntu, pod domem słońce nie nagrzewa - grunt latem grunt jest tam chłodniejszy niż obok domu. Zimą GWC przy dzisiejszych centralach ma wpływ na niezamarzanie. Do ogrzewania - może być nawet szkodliwe. Podgrzewa powietrze przed wymiennikiem - co skutkuje wyrzucaniem cieplejszego powietrza ze 100% wilgotnością względną. Powietrze to schładzane na wyrzutni może oddawać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Ile to się trzeba nakombinować by tylko nie izolować Bot się odezwał. Możesz konkretnie, bo chyba niedoczytałeś. Pisałem "Pomińmy narazie straty przez przegrody.", więc nie ma mowy o "nie izolowaniu" Sam pisałaś o odzysku ciepła z powietrza wywiewanego dla pracy PC do CWU. więc o co konkretnie Ci chodzi ? Edytowane 5 Września 2013 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 GWC nie nie ma takiej mocy, by zmienić temperaturę gruntu. To dlaczego na początku sezony grzewczego z GWC osiągamy 8-10oC, a pod koniec 2-5oC ? Gdzie te 5-6oC się podziało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 To dlaczego na początku sezony grzewczego z GWC osiągamy 8-10oC, a pod koniec 2-5oC ? Gdzie te 5-6oC się podziało ? Bo grunt w zimie stygnie - ale nie od gwc - 150m3/h to ogrzane o 15st.C to 1 kWh przy 30mb gwc to 30W/mb Pan Sobie zakopie kabel grzewczy 30 W/mb w gruncie, umieści 10 cm obok czujnik temperatury drugi 0.5 m dalej i włączy.... zobaczy Pan czy temperatura po tygodniu, po dwóch po miesiącu, będzie się między czujnikami różniła. Zrobić Panu taki kabel? Do rozmrażania podjazdów, chodników chodów ( rozmrażanie to podniesienie temperatury z -1 st do 0) daje się 300W/m2!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Bot się odezwał. Możesz konkretnie, bo chyba niedoczytałeś. Pisałem "Pomińmy narazie straty przez przegrody.", więc nie ma mowy o "nie izolowaniu" Sam pisałaś o odzysku ciepła z powietrza wywiewanego dla pracy PC do CWU. więc o co konkretnie Ci chodzi ? - W przypadku słabych wymienników - Dziś na wyrzutni jest 3-4 st. cieplejsze powietrze, niż na czerpni. Uważam, że powinien Pan kupić powietrzna pompę ciepła i zasobnik z pompą ciepła i przetestować tej zimy. Mogę Panu też wykonać zestaw do grzania gruntu, by się Pan przekonał jak dużo mocy trzeba by grunt podgrzać ( schłodzić) o 1 stopień i utrzymać to przez pół roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Pan Sobie zakopie kabel grzewczy 30 W/mb w gruncie, umieści 10 cm obok czujnik temperatury drugi 0.5 m dalej i włączy.... zobaczy Pan czy temperatura po tygodniu, po dwóch po miesiącu, będzie się między czujnikami różniła. Zrobić Panu taki kabel? Już Ci ktoś ten eksperyment skomentował. Nie mam zamiaru powielać treści... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts