Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 To zamiast pisać ogólniki i pierdoły może byście Panowie napisali jak powinna być wykonana prawidłowo wyrzutnia? To akurat z GWC się wiąże bo chyba większość ludzi którzy decydują się na GWC robi WM. A producenci chyba nie wiedzą biedacy o tym że wyrzutnia ścienna to zło i złośliwie takie produkują .. Dokładnie tak jak przy WG - sprawdzona, przez wieki, że wyrzuca wilgotne powietrze prosto na mróz. Czy to problem w googlach "grafika" wyrzutnie wentylacyjne dachowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Szanowny Panie - nie było wtedy internetu! W '97 był Internet i to powszechnie dostępny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Barth3z, zastanów się nad tym a nie walczysz z TB:-) Przyzwyczaiłem się do bezmyślnej krytyki bez czytania. Tak naprawdę to piszę nie dla tych co ich temat interesuje. Pan Berth3z nawet nie zdaje sobie sprawy, że gdy robiłem pomiary, czy inne badania, nie było internetu, nie było publikacji - w ogóle nie istniał temat izolacji w budownictwie, nawet na Politechnikach. Nikt nie zajmował się odzyskiem ciepła z wentylacji czy gruntowymi wymiennikami ciepła - to były lata 90-95 . To jak Mu dziś coś wylinkować? Lub podać gdzie coś takiego uczyli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 W '97 był Internet i to powszechnie dostępny. Zwłaszcza na komputerze 486 ! Bo w 1990 czy 91 to chyba atari 64kb było szczytem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) A producenci chyba nie wiedzą biedacy o tym że wyrzutnia ścienna to zło i złośliwie takie produkują .. Gdzie pa spotkał wyrzutnię ścienną do rekuperatora? Wyrzutnie ścienne mają żaluzje i nikt ich do reku nie montuje, bo przy 100 czy nawet 130m3/h bardzo tamowały przepływ. Wyrzutnie ścienne są do np okapów gdzie idzie minimum 300m3/h przy dużym sprężu. Edytowane 5 Września 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 A propos, proszę przytoczyć tytuł tej pracy zbiorowej o wentylacji. Ta praca zawiera dużo dobrej wiedzy i jest dostępna na uczelnianych bibliotekach. Warto aby poczytali ją co poniektórzy zamiast uprawiać mniemanologię. Której publikacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Np. W Recknagel-u z 1994 nie było jeszcze odzysku ciepła z wentylacji. Maksymilianie Malickim to nawet nie ma co wspominać, wygasł w 1978, a ostania nowelizacja jest z 1974.... i do dziś się z tego uczą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Przyzwyczaiłem się do bezmyślnej krytyki bez czytania. Przecież ty non stop kłamiesz. Non stop Cię punktuję, i nie tylko ja ale praktycznie każdy. Zastanów się co to jest krytyka a co to jest udowadnianie, że kłamiesz. Tak naprawdę to piszę nie dla tych co ich temat interesuje. Są tacy na świecie ? Pan Berth3z nawet nie zdaje sobie sprawy, że gdy robiłem pomiary, czy inne badania, nie było internetu, nie było publikacji - w ogóle nie istniał temat izolacji w budownictwie, nawet na Politechnikach. Nikt nie zajmował się odzyskiem ciepła z wentylacji czy gruntowymi wymiennikami ciepła - to były lata 90-95 . To jak Mu dziś coś wylinkować? Lub podać gdzie coś takiego uczyli? Skan ? W takiej sytuacji ciekawe jakim cudem biblia pojawiła się w Internecie ? Aha, no przecież napisałem - cudem TB, podważam twoje teksty jeśli widzę że kłamiesz. Jeśli natomiast wykazuję zainteresowanie tematem, w szczególności biadaniem wówczas proszę o źródło do poczytania. Jeśli ty tego nie pojmujesz, a wszystko dookoła tak, to co ja na to poradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.09.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Dokładnie tak jak przy WG - sprawdzona, przez wieki, że wyrzuca wilgotne powietrze prosto na mróz. Czy to problem w googlach "grafika" wyrzutnie wentylacyjne dachowe to dlaczego projektanci projektują takie wyrzutnie: Proszę bardzo - mój projekt wentylacji mechanicznej zrobiony przez profesjonalnych projektantów wentylacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=6106544&viewfull=1#post6106544 proszę tam go skomentować Gdzie pa spotkał wyrzutnię ścienną do rekuperatora? Wyrzutnie ścienne mają żaluzje i nikt ich do reku nie montuje, bo przy 100 czy nawet 130m3/h bardzo tamowały przepływ. Wyrzutnie ścienne są do np okapów gdzie idzie minimum 300m3/h przy dużym sprężu. Czyli jak 130m3/h bedzie lecieć to będzie tamować przepływ a jak 300m3/h to nie? chodzi o spręż że przy 100 czy 130 nie podniesie żaluzji? to poproszę jak wyżej o popatrzenie i wypowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) to dlaczego projektanci projektują takie wyrzutnie: Proszę bardzo - mój projekt wentylacji mechanicznej zrobiony przez profesjonalnych projektantów wentylacji: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&p=6106544&viewfull=1#post6106544 proszę tam go skomentować Czyli jak 130m3/h bedzie lecieć to będzie tamować przepływ a jak 300m3/h to nie? chodzi o spręż że przy 100 czy 130 nie podniesie żaluzji? to poproszę jak wyżej o popatrzenie i wypowiedź.. "Projektant" tej wentylacji, zupełnie nie zna się na wentylacji domowej - zaprojektował jak przemysłową!!! Gdzie tu optymalna prędkość powietrza w kanałach (od 2 do 5m/sek) , gdzie skrzynka rozdzielcza i jednakowe ciśnienie na każdym nawiewie. Dał ten "projektant" na piśmie, że wentylacja nie będzie w nocy słyszalna? Zapewne nie! Pan Go więc poprosi - zobaczy Pan reakcję!!! Edytowane 5 Września 2013 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Czyli jak 130m3/h bedzie lecieć to będzie tamować przepływ a jak 300m3/h to nie? chodzi o spręż że przy 100 czy 130 nie podniesie żaluzji? to poproszę jak wyżej o popatrzenie i wypowiedź.. Dokładnie I nie chodzi nawet om3/h a o spręż. Proszę sobie wyobrazić, że taki wentylator ma nawet 800m3/h a odkurzacz 150m3h - taka żaluzja - znakomicie ograniczy działanie pokazanego wentylatora, a strumień z odkurzacza nawet jej nie "zauważy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Wiesz już o co chodzi zatem z tym grzaniem/chłodzeniem gruntu, GWC itd.? Tak, wiem i ciężko mi tutaj polemizać. Zbyt słaby jestem w tych zagadnieniach. Bazuję na tym, o czym piszą użytkownicy takich GWC i spinam to do kupy. Jest jeszcze coś takiego jak pkt rosy w takim miejscu gdzie ty masz GWC. I ze względu na dyfuzję pary wodnej z domu do gruntu, może tam dojść do wykraplania tej wilgoci. A napewno będzie ona bardziej realne przy maxowym gwc, gdzie na ściankach schładzanych zimnym powietrzem z zewnątrz musi pojawić się wilgoć. Chyba, że nad maxowym gwc masz rozłożoną szczelną folie, wtedy wilgoć będzie wytrącać się nad folią. Jeśli będzie wilgoć to i temp. niższa. Ale na ile jest to zjawisko istotne dla obniżenia temp. gruntu i posadzki tego nie wiem. Może to ułamki procent. Przydałoby się poczytać te badania o których pisze TB. Tylko jeśli cokolwiek pada z ust (klawiatury TB) to odrazu mam niechęć do zastanawiania się nad tym co pisze. Jeśli on mi podaję jakiś zestaw mitsubishi z COP=7, to tak samo może wyglądać jego badanie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Praca zbiorowa chyba przez UW czy Polit. Warsz. wydana. Wykłady/publikacje dotyczące tematyki wentylacji. Pierwsze szczelne okna pojawiły się w Polsce w 90' podobnie pierwsza automatyka do ogrzewania. Jeszcze w 1995 m3 gazu kosztował 0.40zł a litr oleju opałowego 0.60zł - prawie nikt wtedy domów nie izolował i o izolacji nie pisał! Szanowny Panie kszhu, jako ciekawostkę zacytuję dr Ludomira Dudę z Gazety Wyborczej z 1995 roku prezes Fundacji poszanowania Energii Ludomir Duda. ... Zdaniem fundacji NAJBARDZIEJ opłaca sięuporzątkować pomiary, rozliczanie energii i podział jej kosztów między użytkowników. BARDZO OPŁACA SIĘ TEŻ ZMODERNIZOWAĆ INSTALACJĘ GRZEWCZĄ. NATOMIAST OCIEPLENIE JEST BARDZO KOSZTOWNĄ I MAŁO OPŁACALNĄ INWESTYCJĄ. .... Dobre efekty też daję ich zdaniem zmniejszenie oszklonej powierzchni ścian ,zbędne okno można na przykład zamurować. A ja zakładam WM z odzyskiem ciepła i niecentralne ogrzewanie od 1990' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 I ze względu na dyfuzję pary wodnej z domu do gruntu, może tam dojść do wykraplania tej wilgoci. to samo dotyczy ściany!!! Folia też tam jest konieczna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Jeśli on mi podaję jakiś zestaw mitsubishi z COP=7, Nie ja podaję - tylko wrzuciłem w google i wyskoczyło. Ja podałem co mam zamontowane i co sprawdziłem!!! I gdyby Pan coś takiego Sobie zamontował i sprawdził przez 4 lata, że pobierając 280W przy -23 st.C na zewnątrz (maksymalny chwilowy pobór na mierniku ) i ogrzewa mi to do 22 st.C 35m2 blaszano szklany pawilon na Bartyckiej i 55m2 mieszkanie w starym budownictwie - to jakby się Pan czuł - gdy laik, który tego nie ma - napisał KŁAMCA! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie ja podaję - tylko wrzuciłem w google i wyskoczyło. Ja podałem co mam zamontowane i co sprawdziłem!!! I gdyby Pan coś takiego Sobie zamontował i sprawdził przez 4 lata, że pobierając 280W przy -23 st.C na zewnątrz (maksymalny chwilowy pobór na mierniku ) i ogrzewa mi to do 22 st.C 35m2 blaszano szklany pawilon na Bartyckiej i 55m2 mieszkanie w starym budownictwie - to jakby się Pan czuł - gdy laik, który tego nie ma - napisał KŁAMCA! Napisałem kłamca, bo wciskasz kit ludziom, że przy -20oC mocy 345W masz COP=5,8 ! I nie muszę tego mieć, żeby wiedzieć że oszukujesz. Nie mam zastrzeżeń do co propozycji, które dajesz, dobre lecz kosztowne ale po co te bujdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Zła odp.! Nie na temat. Proszę poszukać w swoich postach z okresu wakacji - kolega podawał tytuł, autorów, wydawnictwo. Problemy jakości powietrza wewnętrznego w Polsce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Napisałem kłamca, bo wciskasz kit ludziom, że przy -20oC mocy 345W masz COP=5,8 ! I nie muszę tego mieć, żeby wiedzieć że oszukujesz. Nie mam zastrzeżeń do co propozycji, które dajesz, dobre lecz kosztowne ale po co te bujdy ? Napisałem COP średnio zimowy 4 - a przy -20st..3 !!! COP z katalogu 5,8!!! Pan czyta potem kłamstwo zarzuca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA PROBLEMY JAKOŚCI POWIETRZA WEWNĘTRZNEGO W POLSCE Organizatorzy Jerzy Sowa i Teresa Jędrzejewska-Ścibak Od 1999 roku materiały z konferencji ukazywały się w wersji książkowej wcześniej z powielaczowo skserowanej Mam cała kolekcję - bo byłem zapraszany na wszystkie spotkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 No chyba że tak. Ale dalej przy cop=3 zimą mamy ledwo 1kW/h ciepełka - dla -20stC może być mało. Pawilon blaszano szklany, ale 30 cm styro od gruntu i reku 95% -wystarczyło W mieszkaniu też reku i na ścianach szczytowych 1.5 cm prasowanej płyty isover z folią no i też reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts