Barth3z 05.09.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Pisaliście coś o reku który nie zamarza. Możecie podesłać link, bo jeśli taki jest to po co GWC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 zimą mamy ledwo 1kW/h ciepełka - dla -20stC może być mało. nawet gdyby mieszkanie z reku i miało potrzeby 30kWh/m2 rocznie - to daje 1650 kWh Weźmy sezon 160 dni po 24h = 3840 h To dlaczego Pan twierdzi, że mało. 1kW to chodzi w największe mrozy - a normalnie to 0.3 -0.4kW zimą!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Pisaliście coś o reku który nie zamarza. Możecie podesłać link, bo jeśli taki jest to po co GWC ? Tak naprawdę to mrozów nie boją się rotory - świetnie sprawdzają się nawet przy -40 np. Flexit SL4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 http://www.is.pw.edu.pl/iaq/pop/pop6/popk_ksiega.htm Ale coś dawno nic nowego nie ma. Czy w innej postaci są publikowane? Nie spotkałem . Ale mam na Bratyckiej to co na zdjęciu. Mogę pożyczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.09.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 do jutra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.09.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Dokładnie tak jak przy WG - sprawdzona, przez wieki, że wyrzuca wilgotne powietrze prosto na mróz. Czy to problem w googlach "grafika" wyrzutnie wentylacyjne dachowe ja będę robił próby niedługo. Chcę dać wyrzut w kanalizację. Strumień wyrzucany, wyjdzie ze studzienki 3 metry za domem. Jedynie potrzebne będą suche syfony. lub tradycyjne ale pojemne żeby nie wdmuchiwało z powrotem. Edytowane 5 Września 2013 przez vega1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tombiel 05.09.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Hej panowie I panie. O czym wy tu piszecie? przeciez tutaj tematem jest GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2013 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Zadziwia mnie jak łatwo zanikły informacje SKĄD bierze się ciepło pod ziemią i JAK się przemieszcza.Dywagacje o wychładzaniu domu strugą powietrza w GWC pod domem są... dziwne.Zaczynacie rozważać byty nieistniejące co prowadzi wprost do mniemanologii stosowanej.Z ciekawością obserwuję postęp w tym kierunku...Może warto wrócić czasem do źródeł (początku wątku) dla przypomnienia sobie - skąd to wszystko się bierze i po co się to CZASEM robi? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 05.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 A jak ze sprężem? Nie szkoda tracić energii na przepychanie zużytego powietrza? a dużo tego straci na rurze fi160 na odcinku około 7 metrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Chodzi o kierunek skroplin. U mnie jest taki, że leje w chłodną stronę więc będzie marzł. Na szczęście przeróbka to nie problem i wtedy może GWC zostanie tylko na lato. Nie będziesz miał dylematu z GWC pod posadzką Z tym kierunkiem skroplin to chyba za mało. Przy -5 i mniej reku zamarznie zanim woda spłynie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Mnie kolego nie kwalifikujcie proszę do tego wątpliwego grona:-) Ja próbuję delikatnie tłumaczyć o co chodzi. Ale już mi słabo... Pierwsza strona tego wątku: "10m3 żwiru rozwiązuje problem dla 100m2 domku na 8 godzin, potem przerwa" Przeliczmy to na twojego maxowca. Dla twojego domu 140m2 wychodzi 14m3. 14m3/0,1 (mówisz, że wysokość masz 10cm) = 140m2 powierzchni takiego GWC, który może pracować 8 godzin na dobę. Skoro masz tylko część domu - niech będzie 70m2, to twój GWC powinien pracować 4 godziny potem przerwa 20 godzin na regenerację ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.09.2013 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie doczytałeś!W maxowcu pewne mechanizmy są znacznie zintensyfikowane.To nie jest zwirowiec, ale to JEST GWC. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.09.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie doczytałeś! W maxowcu pewne mechanizmy są znacznie zintensyfikowane. To nie jest zwirowiec, ale to JEST GWC. OK, mam. Strona ok. 112 tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Na mieszkanie 55m2 jest ok. Na 3x większe albo słabiej ocieplone już definitywnie za mało. Ile Pan zużywa kWh teraz i na jaki metraż - jeśli można wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.09.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 A czy ktoś chwalił się GWC maxowym wybudowanym pod płytą fundamentową ? Da się, czy ryzyko zbyt duże? I drugie pytanie, czy ktoś myślał nad zrobieniem 2w1 reku i GWC z maxowca ? Kładziemy dwie warstwy. Górną warstwą prowadzimy wywiew ciepłego zużytego powietrza, a dołem ciągniemy świeże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Ja mam z różnych powodów cienkiego max-a z którego jestem naprawdę zadowolony - tanie, małe a cieszy:-) Popatrz w historii bud. To jest esencja gruntowych wymienników ciepła - tanie, małe i ma cieszyć! Strumień powietrza z wentylacji zimą, jest stosunkowo niewielki, wymienniki odzyskują przy takim strumieniu 90 i więcej %, więc zimą GWC to "układ antyzamrożeniowy" - Latem nie przesuszymy powietrza, można puścić na maksa, ale każde 100m3/h powietrza to circa 0.5kW mocy chłodniczej w upały. Na określonej głębokości, powietrze może się schłodzić najwyżej do temperatury gruntu. Dlatego przewymiarowane gwc - są błędem. Powietrze świetnie wymienia się ciepłem, zobaczmy jaką powierzchnię mają wymienniki w centrali!!! Po co robić 2, 3 czy 5 razy większą powierzchnię wymiany ciepła z gruntem. Co do "zagrzania" gwc... Tu jest tabela pokazująca rodzaj gruntu i ile kWh potrzeba na 1m3 - by podnieść temperaturę tego m3 o jeden stopień i utrzymać taki stan przez sezon chłodniczy gwc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.09.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Bezdyskusyjnie wentylacja z odzyskiem ( wbrew pozorom - bardzo prosta w wykonaniu w zamieszkałych mieszkaniach ) i bezpośrednia pompa ciepła. Ps. Mieszkanie Pana, nie zużywa 16 000kW - to kocioł tyle zużywa. Nie zajmuję się tym, ale jak 10 lat temu zaprosił mnie kolega pracujący w AUER na prezentację kotłów pulsacyjnych i okazało się, że dają z m3 koło 4kWh więcej od kondensacyjnych... Jak porównałem zużycie gazu i prądu w szeregowej zabudowie identycznych domów ( gotowców z fabryki ) w których były różne ogrzewania, to jestem przekonany, że kondensaty dają maksymalnie 5kWh z m3 gazu ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 1. ja mam - zapraszam do historii budowy. 2. bez sensu - izolacja pomiędzy ciepłym a zimnym zbyt duża oraz brak izolacji całości od otoczenia - wynik takiej zabawy będzie mizerny. 1. Ty masz "normalny" fundament. Ja pytam o płytę fundamentową. 2. Izolacja zbyt duża ? Mówisz o ściance bloczka maxowego ? Ona nie jest izolatorem. Przy takim potężnym przeciwprądowcu byłoby to ciekawe rozwiązanie. No i nikt by nie czepiał się, że posadzkę wychładzasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 06.09.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 ... jestem przekonany, że kondensaty dają maksymalnie 5kWh z m3 gazu ziemnego. Oj oj oj.... GZ50 daje 9,97 kWh, przy porządnym kotle kondensacyjnym o sprawności 110% spokojnie da się wycisnąć ponad 10kWh (teoretycznie 10,97kWh). W przypadku ogrzewania domu nie da się idealnie wyliczyć sprawności i kaloryczności, ponieważ nie znamy rzeczywistego zapotrzebowania na ciepło naszego budynku, a jedynie obliczeniowe. Mając dwa źródła ciepła moglibyśmy pokusić się o porównanie, ale tutaj również w grę wchodzą różne sprawności urządzeń. Ale któż jeden sezon będzie grzał gazem, a kolejny np prądem. Natomiast można z dużym prawdopodobieństwem obliczyć sprawność i kaloryczność podczas "ładowania" zasobnika na podstawie temp. wody zasilającej, temp. wody końcowej, zużytego podczas podgrzewania gazu. Jak tylko odszukam swoje notatki z początków użytkowania kotła gazowego umieszczę informację. Z pewności będzie to dwukrotnie więcej, aniżeli przekonanie Tomasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.09.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Ok, ja mam pod płytą podpodłogową. Wielkiej różnicy nie ma bo to podłoga na gruncie - izolacyjność jak w płycie fundamentowej. .. I nie pisz już o stratach z posadzki bo to chyba nie tylko Adama już denerwuje. Rozpoznaj temat jak sugerowałem. Nie chodzi mi o izolacyjność, tylko o ciężar płyty fundamentowej na której stoi budynek. Straty do gruntu to nie mój wymysł. Podciągałem temat, żeby się dowiedzieć/zrozumieć. Nie jest/nie było moim zamiarem kogokolwiek denerwować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts