Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Mistrzu. Pomidorki pędziłem na działce jaśkowym kolektorem i GWC.

Odpuść. Jaka geologia? Pod chudziak pospółkę ludzie dają.Piach z 10% H2O.

Moje wyliczenia to 4-5kWh/dobę przez cały rok ze ścieków i straty przez posadzkę zimą wynikające z gradientu.No i ciut z wentylacji ,ale latem to większościowo bajpasem chodzi,to i wielkość niewielka.A to co z kolektora to nie mierzalne.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mylisz pojęcia.

1 m3 piachu to zakładam 1600kg. Cw -880J . 1600 x 880J /3600000 =0,39kWh.To oznacza że potrzeba 0,39kWh aby podgrzać 1m3 piasku o 1oC.

W tym piasku jest woda.Niech będzie 10% objętościowo. 100kg x 4200 /3600000 =0,11kWh.

Razem 1m3 gruntu podgrzać o 1oC to 0,5kWh.

Obniżenie 20 m3 o1oC to 10kWh.

Powietrze wentylacyjne(średnia z sezonu) to ok.9kWh( przy 75m3/h)/dobę.Panowie będą uprzejmi skojarzyć te cyfry.

ps.dla Pana po Politechnice to trochę wstydem trąci.

Pan poda na pw adres - wyślę Panu kabel grzewczy - 0.39kW - i niech go Pan zakopie i mniej wiecej 1 m3 gruntu ((dowolnego) i niech Pan grzeje miesiąc dwa - temperatura nie podrośnie.

Chyba gadamy nie o tym samym albo nie tym samym językiem.

nydar

Zrozum.

Doświadczenie ma sens, jak za każdym razem w takich samych warunkach wychodzą te same wyniki.

Ty wypisujesz - nie macie argumentów...

Obraziliście się...

To coś zmienia?

DASZ te pomiary, jakie zrobiłeś dla wyciągania wniosków?

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

No, dobra... liczysz...

A co mierzysz?

Zgadza się z wyliczeniami?

Do którego miejsca po przecinku?

Piach czy pospółkę tam wepchałeś?

Daj odczyty wilgotności z przyzwoitego okresu.

Adam M.

Mistrzu.Błagam .O czym ty piszesz.Jakie miejsce po przecinku? O czym mówimy skoro piach to stała? Woda ile? 5 czy 15%. Jakie to ma znaczenie dla bilansu.Pytanie jest konkretne.Czy gentoonx pisząc ma rację że 20m3piachu to 500kwh/oC czy ja pisząc że to wielokrotnie mniej.Prosta odpowiedź,czyniąca drogę do GWC pod fundamentem.

Pan poda na pw adres - wyślę Panu kabel grzewczy - 0.39kW - i niech go Pan zakopie i mniej wiecej 1 m3 gruntu ((dowolnego) i niech Pan grzeje miesiąc dwa - temperatura nie podrośnie.

Szanowny TB .szanuję cię za próbę(nieudolną) propagowania izolacji .Popieram całym sercem.Cała reszta to stek bzdur.Z całym szacunkiem.

Panowie.Dobranoc.Bo ręce opadają.Kto napisał nieprawdę ? nydar czy gentoonx? Odpowiecie.Możemy dalej dyskutować.Nie odpowiecie,to dalej promujcie GWC pod domami.

ps.kszhu .Powiedz mi jaki Pan cię tak ustawił że przestałeś ,,pluć " na TB. Jak się poczyta jego wątek ,to twoje wypowiedzi to trochę wiocha.

"Panowie.Dobranoc.Bo ręce opadają.Kto napisał nieprawdę ?"

Dla tych danych?

Rzuć kostką...

Parzyste - nydar...

Nieparzyste - nie nydar...

Albo naobrót.

Adam M.

Udajesz? Czy próbujesz potwierdzić,że GWC pod budynkiem to dobre rozwiązanie.Uprawiasz z kszhu beletrystykę.

Mój argument to przeszło 20oC na jesieni i 15,6oC na wiosnę.Przy stałej dostawie energii w sezonie grzewczym.Gratuluję dobrego samopoczucia

Gość Arturo72
Nie odpowiecie,to dalej promujcie GWC pod domami.

Odpowiem jak wielu innym,lecz się człowieku...

Że wybudowałeś badziewie/sito a nie dom to nie znaczy,że swoim badziewiem/sitem możesz propagować swoje wydumane teorie.

.

Mój argument to przeszło 20oC na jesieni i 15,6oC na wiosnę.Przy stałej dostawie energii w sezonie grzewczym.Gratuluję dobrego samopoczucia

Mój argument to 6-7st.C z GWC pod domem w zimie,gdzie te Twoje wydumane ogrzewanie gruntu ??

Lecz się i naucz się budować...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Proste pytanie .Prosta odpowiedź.Udowodnij że masz rację.Proste.Podaj dane,że GWC pod budynkiem, że nie ma na niego wpływu.Z beletrystyką sobie odpuść.

Prosta odpowiedź:

Mój argument to 6-7st.C z GWC pod domem w zimie,gdzie te Twoje wydumane ogrzewanie gruntu ??

...bo widze,że przy Twoim budowaniu to Twojemu domowi daleko do pasywnego,którym się tak chwalisz. skoro ogrzewasz grunt stratami przez podłogę do 18st.C...

Karolki i miloszenki niech łykają "prawdę objawioną" nydara ;)

Edytowane przez Arturo72

Odpowiem jak wielu innym,lecz się człowieku...

Że wybudowałeś badziewie/sito a nie dom to nie znaczy,że swoim badziewiem/sitem możesz propagować swoje wydumane teorie.

I powiało ciemnogrodem.Ani ty liczyć nie potrafisz ani myśleć .Mam 18oC. Rozumiesz różnicę?

Mylisz pojęcia.

1 m3 piachu to zakładam 1600kg. Cw -880J . 1600 x 880J /3600000 =0,39kWh.To oznacza że potrzeba 0,39kWh aby podgrzać 1m3 piasku o 1oC.

W tym piasku jest woda.Niech będzie 10% objętościowo. 100kg x 4200 /3600000 =0,11kWh.

Razem 1m3 gruntu podgrzać o 1oC to 0,5kWh.

Obniżenie 20 m3 o1oC to 10kWh.

Powietrze wentylacyjne(średnia z sezonu) to ok.9kWh( przy 75m3/h)/dobę.Panowie będą uprzejmi skojarzyć te cyfry.

ps.dla Pana po Politechnice to trochę wstydem trąci.

z innej beczki

masz GMC (zakładam że pod całą chałupą czyli 140m2, 0,5m oddziaływania to 140m3), jak pisałeś pchasz w nie rocznie ok 2000kWh 2000kWh/140=14,286kWh/m3, jeśli 1m3 o 1stK to 0,5kWh tzn że ogrzewasz 1m3 o 28,57stC (tak by było jakby wrypać to wszystko na raz w ciągu godziny - gdzieś to ciepło musi się podziewać, gdzieś musi sobie siedzieć, żebyś mógł z niego korzystać na początku sezonu) ale wrypujesz je sukcesywnie prze 6 miesięcy.

w/g mnie w drugą stronę działa podobnie.

To po pierwsze.

Po drugie

nie twierdzę że to co napisałem wcześniej jest prawdą objawioną i jedyną - mogę się mylić nawet w 75% - prawie na pewno się mylę - więcej jak prawie, ale...

to nie wszystkie procesy jakie zachodzą w GWC i jego otoczeniu, dlatego tak trudno to policzyć, można tylko przybliżać i to z dużym błędem.

ludziom GWC działają, niektórym nawet całorocznie, bez przerw na regenerację, a jeśli przyjąć 50m3 na średnie GWC 50mb rury poza budynkiem na gł 1,5m, to:

przy przepływie 100m3/h, czyli 2400m3/dobę i deltaT powietrza za i przed średnio w sezonie 8stC dałoby dobowe zyski dla powietrza 10,24kWh ciepła/chłodu (tylko temperaturowo), 10,24/50=0,205kWh/m3 co daje w/g twoich danych obniżenie temp gruntu o 0,41stC dobowo. I znowu - tak by było jakby ten proces zaszedł nie w ciągu 24 a 1 godziny, ale...

gdyby nawet tak było, to przyjmując prędkość migracji ciepła w gruncie zgodnie z literaturą każde GWC zewnętrzne działające 24h/dobę od pierwszych śniegów (izolator) a potem mrozów (przemarzanie gruntu) byłoby zamrożone po 21 dniach (i tutaj to co w/g danych które podałeś dopływa z wnętrza ziemi czyli 0,00151kwh/m3 GWC na dobę - jeśli się nie mylę - nie ma kompletnie żadnego znaczenia.)

I teraz pytanie:

SKĄD BIORĄ SIĘ TE KWH W TYM POWIETRZU NAWIEWANYM Z GWC ZEWNĘTRZNEGO, BO NA PEWNO NIE Z WNĘTRZA ZIEMI?

w związku z tym powtórzę co pisałem kiedyś:

GWC pod budynkiem może i/prawie na pewno, zwiększa straty do gruntu, ale zapewne dobowo na poziomie tych 0,00151 kWh, a nie 0,205kWh na m2 czy m3. W związku z tym koryguję również to co liczyłem ze 3 tygodnie temu przy obniżeniu temp pod budynkiem o 1K, czy ile tam było, bo nie pamiętam.