tatanka 07.09.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Ale o co chodzi ?Od kilku stron troche sie pogubilem .Mozecie w 3 zdaniach napisac kto co wymyslil ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.09.2013 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 nydar - czujnik czego? a co do zamrażania czy czego tam jeszcze i tego że to nic nie daje.. (pisze o gwc nie pod domem tylko pod podwórkiem, tarasem itp. ) sądzę że większości wystarczy wiedza że zamiast temp. zewnętrznej np. -15* będą wciągac do domu (np. do rekuperatora) +3* , i chyba tego nie jesteście w stanie zanegować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 I tu masz rację.Grunt przekazuje ciepło jak jest gradient. Jest gradient to przekazuje.W przypadku domu mamy sytuację przedziwną.Bo blisko do chudziaka i nieskończona odległość w głąb( mówię o skali). W rurze czy maxowcu zimno to i gradient wyższy .Skąd to ciepło napłynie? Z x metrów czy z pod chudziaka?Bo jakby nie patrzył pod chudziakiem więcej stopni jak x metrów głębiej.A kierunek przepływu jednoznaczny,tzn.przebadany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 nydar - czujnik czego? a co do zamrażania czy czego tam jeszcze i tego że to nic nie daje.. (pisze o gwc nie pod domem tylko pod podwórkiem, tarasem itp. ) sądzę że większości wystarczy wiedza że zamiast temp. zewnętrznej np. -15* będą wciągac do domu (np. do rekuperatora) +3* , i chyba tego nie jesteście w stanie zanegować? I tu masz rację .wszystko ponad to to z chałupy.Jaki to ma sens energetyczny dla domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 07.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 byłem pewien, że nakieruję kolegę nydara na jakiś trop, ale... , za wąsko myśli @kszhu - nawet jeśli chłodzi, to są to tak śladowe ilości, że pomijalne, co zresztą można by sprawdzić empirycznie nie używając takiego GWC w domu z rekuperatorem, skoro zostało dowiedzione że co zyskamy z GWC to wywalamy wyrzutnią, tyle że może nie przez ro, a ze trzy sezony nie używać i po trzech odpalić takie GWC znowu - wątpię by komu się chciało i jeszcze jedno adam_mk zawsze powtarza, że żyjemy w hydrosferze. Powtarza to tak często i do znudzenia, że większość już tego nie zauważa chyba. To może inaczej... WODA to potęga... i ta w powietrzu i ta w gruncie. nie mam zdolności do przełożenia na pisane to co myślę, tak to jest jak kto prosty chłop od pługa oderwany siłą , ale w zamrażanie gruntu poprzez GWC nie uwierzę nigdy (jak kto odniósł takie wrażenie to sorry), ale pomysły TB z kablem zakopywanym w ziemi mnie rozwalają. Są opracowania z pomiarów całosezonowych temperatury gruntu w Polsce nawet do 5m głębokości bodajże, można poczytać i co nieco z tego wniosków wyciagnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Wy tu gadu gadu o tym samym od 1000 stron, a u mnie max-owiec pokazał kolejny raz jakim to jest niewypałem.Jutro zdjęcia. Dziś nie miałem telefonu ze sobą.Tym razem efekt niekorzystnego nadmuchu widoczny na suficie i fragmentach ścian piwnicy (oby tylko w piwnicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Opisz może co się stało bo mi się już nie chce tłumaczyć rzeczy oczywistych. Brązowy nalot na suficie i fragmentach ścian. Tak jakby pyłki gliny unoszone wraz z powietrzem osadzały się gdzie im łatwiej. Próbowałem to przetrzeć suchą szmatą, nie dało rady. Nalot wąskimi pasami na 80% sufitu piwnicy i części ścian w górnych jej częściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Ostatnio deszczu raczej nie było. Nalot pewnie był widoczny od dawna, jednak piwnica ciemna, a ja nie patrzę w górę. Nalot wąskimi około 2cm paskami. Wygląda jakby szedł po drutach głównego zbrojenia stropu. Jutro zrobię zdjęcia i pokaże. Chyba że druty koroduja Edytowane 7 Września 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Klaudiusz ty nie jesteś trendy.Ty przeczysz oczywistym oczywistością.Przypomnij ile daje twój maxowiec posadowiony poza domem.I wytłumacz kolegom dlaczego maxowiec pod domem daje wiecej. Ja nie mam już siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 A te zbrojenie to może nie tuż pod powierzchnią i wilgoć mu nie zaszkodziła? Przecież piszesz o objawach wykwitów rdzy. Już wszystkiego na GWC nie zrzucaj:-) Piszę, że może to druty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Klaudiusz ty nie jesteś trendy.Ty przeczysz oczywistym oczywistością.Przypomnij ile daje twój maxowiec posadowiony poza domem.I wytłumacz kolegom dlaczego maxowiec pod domem daje wiecej. Ja nie mam już siły. Moje temperatury wiszą w postach z zimy. W każdym razie nie mam nawet 4*, a często to chyba bliżej zera i niżej. Muszę kupić lepszy termometr Edytowane 7 Września 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Ja nie mam już siły. Na kozetkę proponuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Zamiast szukać przykładów błędnych realizacji sprawdź co jest warte zimne powietrze a zobaczysz sam, że tym nic nie wychłodzisz. "U mnie" w studni woda miała 3*. Jak GWC może dawać więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 I tym postem klaudiusz kopnął w du,pę szanownych Panów gdybanie o wyższości jednych świąt nad drugimi.Dobrego samopoczucia życzę i dobrych snów. ps.No i budowania GWC pod chałupą bez doładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 07.09.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 I tym postem klaudiusz kopnął w du,pę szanownych Panów gdybanie o wyższości jednych świąt nad drugimi. Dobrego samopoczucia życzę i dobrych snów. ps.No i budowania GWC pod chałupą bez doładowania. Jasiek ma lepsze temperatury Ale do Twoich 15 tak czy tak daleko. Pomijam wydajność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 "U mnie" w studni woda miała 3*. Jak GWC może dawać więcej? Siłą woli .Siłą woli kszhu i Arturo.Wiesz.Tego od kozetki. ps.wrogiem publicznym się stałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Ja też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 07.09.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 (edytowane) Ja też. Nie przeceniaj swojej wagi,Ty wrogiem publicznym ? Nie żartuj sobie,myślącym inwestorom nie trzeba o niczym pisać. Narazie Twoja publika to tylko łatwowierny karolek,który nie ma pojęcia o niczym,miloszenko,który ma spapraną wentylację i szuka alternatywy i qubic,który ma w wylewce kable a zarazem wodną podłogówkę czyli "elita" wyznawców budowy dachu nad głową ale nie budowania domu do zamieszkania Twoje chore teorie mogą wyrządzić krzywdę innym,nie odpowiadasz na zadane pytania,dlatego też się odzywam. Edytowane 7 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 A może jednak czas na kozetkę? Psycholog jaki lub nie daj Boże psychiatra pomoże.Uwierz.Ja nie dam rady.Psychika ludzka jest zbyt skomplikowana by zgłębić jej lęki.Nie lękaj się.Całe FM trzyma za ciebie kciuki.Nawet ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.09.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 A u mnie ma 6, tyle co daje GWC. Nydar chciał tyen wybiórczy przykład rozciągnąć na całą populację jak zwykle. Ty go jednak tak nieładnie zabiłeś! GWC daje to co daje grunt i tyle. To nie nydar napisał a klaudiusz.Coś ci przesłania ośrodek odpowiedzialny za logikę.Tylko co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts