tatanka 09.09.2013 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 . ..... potem stopić lud w ilości 182 gram, ..... co to jest lud ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ty może jesteś upośledzony? Potrafisz normalnie się zachowywać i pisać na temat a nie pier...lić bez sensu??? Co do pytań to miej szacunek do innych, wróć kilka postów i czytaj ze zrozumieniem. Pytania wszyscy ci zadają od dawna ale albo udajesz albo faktycznie coś nie tak z tobą. Tylko z dzisiaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=6116335&viewfull=1#post6116335 Poziom sięga powoli dna.Ale postaram się odpowiedzieć. Zakładam,że to co liczyłem dla 100m3/h przy -10oC,to liczyłem prawidłowo ponieważ nikt tego nie podważył. W ciągu doby mając GWC pod domem,wyciągamy z gruntu 16,8kWh .ostatniej zimy z takimi temperaturami,dni było sporo. 1 m3 piachu do podgrzania lub ochłodzenia potrzebuje ok.0,5kWh energii cieplnej( piach + woda w nim zawarta). Jedna doba z temp.-10oC obniży temp.60-ciu ton takiego piachu o 1oC. To jest moja odpowiedź. Tak.GWC wychłodzi grunt pod domem. Pół biedy jak jest dom na płycie.Przy tradycyjnym fundamencie ściany nośne to niezły radiator.Większy gradient większe straty.Dlatego uważam że GWC pod domem to nie jest dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 09.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 A ja policzylem ze jak nie masz 200m3 wody o temp 20*C to szkoda zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Hopa.Jak można odpowiedzieć na to pytanie nie znając szczegółów budowy posadzki.Czy to fundament tradycyjny czy płyta?. Jaka i jak zrobiona paroizolacja nad izolacją?.Obliczenia mówisz są złe bo są złe.Ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.09.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ...GWC i RSŚ podgrzewa teraz powietrze dla domu.Rekuperator to już przeżytek.Zbytek i kasa w błoto... nydar zaczynasz gonić w piętkę? to tylko twoje zdanie, masz przeciw niemu stado przepisów, wskazówek, zaleceń, wytycznych i wymagań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 09.09.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 mam teorię spiskową.......... kszhu i nydar to jedna i ta sama osoba, która chce z tego wątku zrobić śmietnik!!!!!! A teraz może mi odpowie na to magiczne pytanie: Jaka jest przewodność cieplna gruntu (piasku) o wilgotności 25% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ,,2-podgrzewane powietrze jest przed wymiennikiem w centrali, więc i cieplejsze powietrze wyrzucimy. czyli zyskamy tylko 10% z 2400kWh " Za taka interpretację zjawiska należy ci się tytuł,,ZŁOTOUSTY" Gratuluję dobrego samopoczucia,no i sprzedaży rekuperatorów oczywiście. Dobranoc. a co w tym twierdzeniu złego gdy kto ma gwc+ reku a nie swój wynalazek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 ...To jest ta ,,mgła" w mrozy.Ta mgła to igiełki lodu olewajace grawitację... . na razie nie znaleziono ani nie stwierdzono czegokolwiek co grawitację olewałoby w sposób przez ciebie opisany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Jeżeli w posadzce nie będziesz miał np.izolacji to strumień ciepła ze strat będzie większy jak strumień chłodu w GWC.Jeżeli będziesz miał 5cm izolacji to strumienie ciepła i chłodu będą się równoważyły. Jeżeli będziesz miał 20cm ,to grunt zacznie się wychładzać.Nie znam się na termowizji ale to się chyba bada od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 09.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 (edytowane) 1 m3 piachu do podgrzania lub ochłodzenia potrzebuje ok.0,5kWh energii cieplnej( piach + woda w nim zawarta). Jedna doba z temp.-10oC obniży temp.60-ciu ton takiego piachu o 1oC zakładasz ze w luźnym przybliżeniu masz pod domem cirka 45 kubików piachu??? to na słupie ten dom stoi??? a ile w nim tej wody??? i co to jest strumień chłodu.bo zdaje mi sie ze zwrot przepływu energii zawsze jest ten sam Edytowane 9 Września 2013 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 na razie nie znaleziono ani nie stwierdzono czegokolwiek co grawitację olewałoby w sposób przez ciebie opisany Czyli co? Przy -10oC nie ma wilgoci w powietrzu ? Mam na myśli że ciało stałe a nie opada na ziemię ,tak samo jak pyłki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Nie na słupie.Ale tych dni z -10 nie jest kilka a kilkanaście.Zdarzają się też z -20 .Zeszła zima sroga była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Odnalazłem ten post: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?61589-GWC-100-sposob%C3%B3w-zmieszczenia-jamnika-pod-szaf%C4%85&p=5669651&viewfull=1#post5669651 Podane są temperatury na powrocie obu pętli. Jeśli chodzi o zakład, to gdyby R&K miał zakopany czujnik temp. w gruncie z dala od tych pętli na tej samej głębokości to moglibyśmy rozstrzygnąć. Czy nie sądzisz, że ten spadek temp. od październik do grudnia wynika z tego, że w tym okresie grunt traci temp. I to nie ze względu na pracę GGWC ? zacznijmy od tego że ten budynek stoi dopiero rok na tym gruncie a te zdjęcia robione były w pierwszych miesiącach użytkowania ... poczekajmy kilka lat na ustabilizowanie się temp. pod budynkiem ... oczywiście ta pętla będzie skutecznie to uśredniać ... oczywistą oczywistością jest że temperatura gruntu zmienia się w skali roku ale intensywne użytkowanie wymiennika powoduje pewne przesunięcie czyli ma wpływ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2013 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Miały być doświadczenia, miały być pomiary. Czekamy! jakie pomiary ...? pięć lat przyglądam się pracy wymiennika i już co nieco się dało zauważyć ... mało danych podaję...? czy ktoś podaje więcej ...? daj w "pinez" tej twojej cegle pod chałupą przez kilka sezonów to porozmawiamy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Co do przewodności to tu tkwi sedno sprawy. Kolega nie bierze pod uwagę, że grunt a w zasadzie wilgoć się w nim znajdująca, transportuje szybko energię do gwc dlatego tak szybko się on regeneruje. regeneracja jest przez słoneczko i powietrze pompowane w lecie a nie od spodu, inaczej cały czas mielibyśmy stałą temperaturę na wymienniku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.09.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2013 Ale co tam, pogadamy za kilka sezonów. Ile? 15 lat wystarczy żeby odsunąć ten niewygodny temat? za 15 lat to dla ciebie będzie niewygodny .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.09.2013 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 To wszystko co masz do powiedzenia? Myślałem, że olympa stać na więcej. Co do czasu to spokojnie, ja tak często jak ty zdania nie zmieniam. a co ...? lata obserwacji i praktyki mam z teorią porównywać ...? wyliczyłeś sobie to się ciesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 10.09.2013 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 W znakomitej większości grunt traci samoczynnie, GWC mu w tym tyle pomaga co nic. ...Miały być doświadczenia, miały być pomiary. Czekamy! ... Choc to niepopularne - mam zamiar zrealizowac koncepcje nydara. Jesli ktos mi uklad pomiarowy od A do Z zaprojektuje, znajdzie sie ktos kto wezmie nadzor na instalacja, gdyby sie okazalo zem nadal za granica -daj boze - w czasie realizacji, to jestem gotow swoja kupe cegiel opomiarowac wedle zyczenia. Na moj koszt - pod warunkiem ze to nie bedzie majatek kosztowalo - w inwestycji i eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ale termowizją badać złoże GWC, co wy pier....cie? Termowizją bada się temperaturę powierzchni(np. ścian domu). Termowizja nie zajrzy w głąb ziemi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie pierwszy raz tu piszę, że się komuś temperatura z ciepłem popiermyliła!JEST takie coś jak "ciepło utajone", którego nie bierzecie pod uwagę.Dla wody jest ono naprawdę duże. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts