karolek75 10.09.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ale co to ma być za koncepcja? I co ma realizować układ pomiarowy? To ty mi powiedz co ma realizowac.Nie udawaj greka. Chciales pomiary od nydara, mozesz je dostac z innego zrodla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Jaka jest przewodność cieplna gruntu (piasku) o wilgotności 25% Wie ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 "Tutaj jak widać musisz prosto - jak chłop krowie na rowie" Dobra...Spróbuję... Z wodą jest tak, że jest wyjątkowo "głupia"!Jak się ją "policzy", to wychodzi, ze powinna w 20stC być ciałem stałym - a nie jest!Dodatkowo - najgęstsza (najcięższa) jest jak ma około 4stC.A jak się ją chce zamrozić, to trzeba z niej WYSZARPAĆ ocean ciepła, bo w 0stC nie chce zamarzać!!!LUBI być w tej temperaturze cieczą, ale MOŻE też w niej być lodem.Żeby chciała się w ten lód zamienić to MUSI utracić dodatkowo gigantyczną ilość ciepła W TEJ WŁAŚNIE TEMPERATURZE.To właśnie jest to "ciepło utajone" czyli ciepło przemiany fazowej, zamarzania/topnienia. Cholera!Że też w XXI wieku są jeszcze ludzie, którzy spali w szkole i mają oczka z guzika (jak pluszowy miś) po patrzą a nie widzą!Co rok Natura urządza nam pokaz z tego procesu.Co rok to widzą, ale nie rozumieją co się dzieje - jak tu czytam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.09.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Czasami pokazujecie to rozne modele rozkladu temperatur, nie da sie tak wsadzic rury od GWC i pokazac rozklad temperatur wokol niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Łatwe to nie jest, bo sporo trzeba się nakopać a i trzeba mieć CO zakopać!Nie każdy termometr pod ziemią przeżyje nawet dobę.Ja do tego celu robiłem specjalny układ pomiarowy. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie wie ale znając skład mieszaniny możesz policzyć. Tylko po co jak to się zmienia? Lepiej licz przebieg zmienności funkcji:-) e^(i*pi())-1=0 Po to żeby mieć jako takie pojęcie o procesie zachodzącym pod tą ziemią. Skład jest znany, piasek kwarcowy i woda w proporcjach 1 wody, 3 piachu. Ktoś wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 "Skład jest znany, piasek kwarcowy i woda w proporcjach 1 wody, 3 piachu." No więc jak pier.....cie trzy po trzy a najprostszej sprawy nie rozumiecie, która jest tu kluczowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Do Ciebie i nydara! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.09.2013 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Wiem doskonale, że mieszaniny o której piszesz nie da się nędznym powietrzem zamrozić i tyle. przecież dobrze wiesz że wszystko zależy od ilości czynnej tej "mieszaniny",ilości tego "nędznego" powietrza i wielkości samego wymiennika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 No ale znowu wdajecie się w puste gdybanie: "no jak jest dużo to się zamrozi, a jak mało to nie, a tak w ogóle to się nie da, a jak by było dużo to by się dało" rozmawiacie o jakimś zjawisku, w ogóle nie biorąc pod uwagę jego istoty! Jeszcze raz zadam pytanie: Jaka jest przewodność cieplna gruntu (piasku) o wilgotności 25%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 10.09.2013 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 nie wiem i nie chce mi się szukać danych zamrozić gwc... jeżeli jest suche jak pieprz to nie zamrozisz nydar choćbyś specjalnie sie starał bo on juz jest zamrożony jak pływa w wodzie to nie uda ci sie też bo zima za krótka i za słaba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Jak duża jest próbka?W jakim kierunku przewodzenie?Jaka granulacja tego piasku? NIE DA SIĘ podać poprawnej odpowiedzi na pytanie takie, jakie sformułowałeś. Poczytaj co o badaniach której WSR (kilka robiło dość drobiazgowe, wiem, bo sam je czytałem). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 jeżeli jest suche jak pieprz Nie jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Jak duża jest próbka? W jakim kierunku przewodzenie? Jaka granulacja tego piasku? NIE DA SIĘ podać poprawnej odpowiedzi na pytanie takie, jakie sformułowałeś. Poczytaj co o badaniach której WSR (kilka robiło dość drobiazgowe, wiem, bo sam je czytałem). Adam M. Możesz dać linka? Rozważmy problem poglądowo: http://solis.pl/var/solis/storage/images/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/przewodnosc_cieplna_gruntu/236-3-pol-PL/przewodnosc_cieplna_gruntu_imagelarge.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 http://www.specjalnoscchk.odt.pl/literatura/Wajman.pdf Tabela nr.1 pokazuje dla różnych gruntów widełki współcynnika przewodzenia ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 No cóż biedne dzieci się w piaskownicy nigdy nie bawiły......... a ja i owszem i nawet teraz mnie się zdarza i jak się kopnie głębiej niż na 10cm to piasek jest wilgotny. I obserwuje to zjawisko już z 30 lat. Do głowy by mi nie przyszło, że piach pod ziemią może być suchy! No co chcę zwrócić uwagę. Nie widzicie jaki POTĘŻNY jest ten współczynnik?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Kolejne pytanie, ale teraz Wy, czym się różni w takim razie GWC pod domem, a GWC pod krzaczkiem porzeczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Moim zdaniem różni się tym,że pod domem jest w bardziej suchym gruncie niż pod kszaczkiem.Suchy piach,to 0,4W/mK a woda w bezruchu to 0,58 .I nie będzie to 2W a znacznie mniej.Wszystko zależy od możliwości podciągania wilgoci przez grunt w obrębie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Podejdź nydar do jakiejś pierwszej lepszej piaskownicy. Wykop coś na 10cm. Sucho? NIE MA SUCHO POD ZIEMIĄ!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 10.09.2013 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 (...) Racja, pieprz ma większą wilgotność A mielony czy w ziarnkach ???? Małe pytanie: ktoś się tu na forum doktoryzuje? Bo na zwykłą magisterkę to za ciężki temat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts