adam_mk 26.01.2008 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Jeżeli jesteś ABSOLUTNIE pewien, że woda nie będzie tam zaglądała - to dla mnie wygląda to naprawdę dobrze.Prosto, elegancko, na etapie fundamentów...ZERO zagrożenia zamuleniem przez wody roztopowe (co oczywiste).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 26.01.2008 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Dzisiaj specjalnie pogłebiłem dołek. Głebokośc jest ok 1,3m poniżej poziomu posadowienia żwirowca. Wody niet Acha zapomniałem o jednej rzeczy: jaki moga byc opory na tym żwirowcu ? Więcej jak 50 Pa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.01.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2008 Dzisiaj specjalnie pogłebiłem dołek. Głebokośc jest ok 1,3m poniżej poziomu posadowienia żwirowca. Wody niet Acha zapomniałem o jednej rzeczy: jaki moga byc opory na tym żwirowcu ? Więcej jak 50 Pa? teoretycznie opory pomijalne, jak będzie w rzeczywistości zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 28.01.2008 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jeszcze kilka pytanek: 1. Ściana fundamentowa wygląda tak (od zewnątrz): -zarąbista glina -folia (zwykła albo kubełkowa) -klej-siatka-klej -8cm EPS100 -2-3 razy dysperbit -bloczek betonowy 12x24x38 -1-2dysperbit Czy od razu geowłóknina (jeśli tak to jaka, zwykła czy niezwykła )? -gruby żwir, rura (powietrze z zewnątrz), gruby żwir-cieńszy żwir-gruby żwir, rura (reku) gruby żwir- geowłóknina. Zasadnicze pytanie: Czy pomiędzy geowłóknina a ścianą z dysperbitem ma być coś jeszcze? Na razie to tyle Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 28.01.2008 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Jeszcze kilka pytanek: 1. Ściana fundamentowa wygląda tak (od zewnątrz): -zarąbista glina -folia (zwykła albo kubełkowa) -klej-siatka-klej -8cm EPS100 -2-3 razy dysperbit -bloczek betonowy 12x24x38 -1-2dysperbit Czy od razu geowłóknina (jeśli tak to jaka, zwykła czy niezwykła )? -gruby żwir, rura (powietrze z zewnątrz), gruby żwir-cieńszy żwir-gruby żwir, rura (reku) gruby żwir- geowłóknina. Zasadnicze pytanie: Czy pomiędzy geowłóknina a ścianą z dysperbitem ma być coś jeszcze? Na razie to tyle Dzieki Geowłóknina normalna, taka jak do drenażu. Ja u siebie pomiędzy geowłóknina a ścianę fundamentową tam gdzie przylegały do siebie nic nie dawałem. Nawet jeśli dysperbit coś pozakleja to i tak woda ma spływać na dół a nie na boki, wiadrami lać tam nic nie będę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 28.01.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Dzięki.Tak sie tez zastanawiam czy dać jakieś sączki wodne czy nie. Mice z tego co pamiętam Ty nie dawałeś?Jeśli dawać to jak to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 28.01.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Dzięki. Tak sie tez zastanawiam czy dać jakieś sączki wodne czy nie. Mice z tego co pamiętam Ty nie dawałeś? Jeśli dawać to jak to wykonać? Możesz wziąść rurę PE (np. 32) i ponawiercać a następnie ułożyć płasko na kamieniach choćby w formie ślimaka, (chyba rury drenarskie też by się nadawały) , jak będziesz chciał "nawilżyć" złoże to otwierasz wodę i tyle. Można jakiś czujnik wilgotności podłączyć i elektrozawór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 28.01.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Acha, a ja myślałem że to tak przez cały czas Chciałem, żeby powietrze było lepszej jakości. Mam obawy, czy nie bedzie zbyt przesuszone. Jak to jest przy żwirowcu w lecie i zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 28.01.2008 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Acha, a ja myślałem że to tak przez cały czas Chciałem, żeby powietrze było lepszej jakości. Mam obawy, czy nie bedzie zbyt przesuszone. Jak to jest przy żwirowcu w lecie i zimie? Jest spora szansa na przesuszenie ale dlatego nawilżasz złoże albo stosujesz nawilżacze "miejscowe" czy też w samym rekuperatorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakt55 29.01.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 A ja mam pytanie o GWC rurowy. Planuję budowę GWC na wiosnęChodzi o to że dziś jak byłem na działce to lustro wody w studni (mam taką starą studnię na działce)jest na głębokości około 1-1,5 m. od poziomu gruntu. Co prawda ostatnio pora dość mokra, ale mimo wszystko mogę dedukować że mam dość wysoki poziom wód gruntowych.Dom ma być posadowiony dość wysoko - ława na głębokości 1 m. Są więc 2 ewentualności wyprowadzenia rury z domu - albo pod ławą albo przez fudament ale to już zaledwie na głębokości około pół metra - więc za płytko.Jakie jest najsensowniejsze rozwiązanie poprowadzenia rur przy takim wysokim poziomie wód (strzelam 1,5 m.) Za głęboko może przesiąkać woda i zalewać rurociąg... Za płytko nie ma sensu bo w przemarzającym gruncie...Poradzicie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 01.02.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Witam Adam już prawie mnie przekonał do GWC żwirowy pod budynkiem ale mam jeszcze następujące wątpliwości : 1. grubość warstwy żwiru - czy nie wystarczy 30cm, przy założeniu powierzchni złoża 40mkw, planowana maksymalna wentylacja 500m3/h. Żwir pieruńsko drogi . 2. hipotetyczny problem nieszczelnego szamba sąsiada, do szamba mu nie wejdę żeby sprawdzić . Generalnie skażenie wód gruntowych E. coli to jest powszechny problem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2008 19:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Pakt55A jakby tak pod domem? W obrębie fundamentów? Byłoby dość wysoko dla tej wody...MergielJest pewien problem....Te opory złoża...Jak grubość złoża jest rzędu 60 do 70cm, to opory PRAKTYCZNIE nie istnieją.Wentylator MOŻE mieć z 50W i dawać te 500m3.Jak zmniejszysz i to znacznie, grubość złoża, to zmniejszysz też jego "prześwit" a to wymusi większe wentylatory (mocowo) bo opory staną się widoczne, istotne w tym bilansie.Da się? TAK! Kosztem zwiększenia napędu i podrożenia jego pracy dwukrotnie. (może i więcej).Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 01.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Podrążę problem.Może sie mylę ale czy nie jest tak, że opory zależą od powierzchni pola przekroju złoża?Jeżeli będzie ono 0,3 głębokości x10m długości co daje 3mkw co jest równe 0,6x5m pola przekroju głębszego złoża, ale za to powierzchnia styku z gruntem większa przy tej samej objętości żwiru. Kiedyś podałeś, że przewiew przez złoże odbywa się przez 1-2% powierzchni przekroju złoża czyli w tym wypadku 0,03mkw co w przybliżeniu odpowiada rurze średnicy 200mm.Czy wydajność złoża zależy bardziej od jego objętości? czy raczej pola powierzchni styku z gruntem? ta różnica to również około 2,5kzłWiem, błądzę ale pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.02.2008 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Wydajność "uderzeniowa" - od objętości, co wynika z różnic gęstości kamienia i powietrza. Przy czym nie należy zaniedbywać faktu, ze ten kamień jest MOKRY.Wydajność długo czasowa (dla pracy ciągłej) od powierzchni styku złoża z gruntem.Opory zależą i od prędkości strugi (lepkość) i od "prześwitu".No i teraz, najczęściej "na czuja", trzeba to sobie zoptymalizować do swoich potrzeb.Adam M. Przyjmij stałą "fi" jako stosunek podziałów. Natura to zrobiła miliony lat temu - i nadal działa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 02.02.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Mam i ja pytane w sprawie GWC zwirowego w fundamentach. Jak pozbc sie jakis skroplin? Robic drenaz? Ale to przeciez "otworzy" uklad i powietrze bedzie zasysane ro reku z drenazu a nie z czerpni. Jak cos przegapilem to przepraszam. OT. Adam - to Ty Sierrafan jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.02.2008 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 No, jestem... Ostatnio podwoiłem wartość pojazdu... W GWC żwirowym powinna być geowłuknina pomiędzy złożem i "resztą świata". Jeżeli nie jest to miejsca święte, to grawitacja rozwiązuje, a geowłóknina pomaga, problem nadmiaru wilgoci. POD ZIEMIĄ ZAWSZE JEST WILGOĆ!!! DLATEGO TO PO PROSTU - DZIAŁA!!! Tak ma być. Wielokrotnie powtarzałem, że żyjemy w hydrosferze Ziemi. WSZYSTKO w niej jest związane z wodą i jej właściwościami. Jak nie fizycznymi to chemicznymi. Nie wolno o tym zapominać, nawet jak tej wody wprost nie widać! Ona JEST! Stale! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 08.02.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Mnie dalej męczą pewne niejasności dotyczące żwirowego:Badania np. sanepidu wykazują, że w wodzie podskórnej na poziomie której będzie GWC kwitnie życie, dalej woda w wielu wiejskich studniach nie nadaje się do picia z powodu skażenia E coli. To dlaczego żwirowiec miał by być jałowy? Dlaczego grzyb pięknie się rozrasta w wilgotnych piwnicach, a w żwirowcu szczególnie takim do którego pompujemy w lecie wilgotne przebogate w zarodniki i cieplutkie powietrze tego ma nie być. Na "forumbudowlanym" był postawiony zarzut Taniej Klimie, że powoływała się na wyniki badań powietrza, które nie były nigdy wykonywane.Dlaczego w rurze PCV grzyby mają rosnąć, a w żwirowcu nie?Temperatura ta sama, wilgotność w lecie podobna, porowatość powierzchni w żwirowcu większa. Podobno ma temu zapobiec spłukiwanie przez wodę? Tylko czy faktycznie ta woda jest to uczynić z nierównej powierzchni żwiru?Jeżeli nawet założymy, że życie rozwija się tylko w pierwszej części żwirowca, załóżmy, że na 1m licząc wzdłuż przepływu strugi powietrza, to pytanie jest takie jak długa powinna być dalsza droga powietrza, aby się ono oczyściło np. z aflatoksyn. Czy ktoś to badał? Czy żwirowiec, który zaprezentował nam Adam miał aprobatę sanepidu lub PIH? Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 A może tak: Zbuduj taki, zbadaj, i opisz! Potem niech Ci jaki SENEPID raz na 3 lata bada i też opisz... Będzie WSZYSTKO JASNE! Zrobisz to dla nas? OBIECUJESZ? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mergiel 08.02.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Oczywiście,Zakładam konto i proszę o dobrowolne wpłaty.Przede wszystkim byłaby to samowola budowlana, jak większość żwirowców i rurowców. Wymierzyli by karę i kazali rozebrać. Potrzebuję informacji i moja decyzja czy budować GWC i jaki, nie może zależeć od wiary w ....Adama.Pozdro. Mergiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2008 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 Po pierwsze primo: ZAKAZUJĘ CI wiary we mnie! Po drugie primo!: Wcale mnie nie obchodzi Twoje wyznanie! Ale... Żadne mi znane, z tych , które obecnie są wyznawane, nie uznaje żyjącego za Boga! Czasy imperium Rzymskiego już przeminęły! Wtedy panujący (zazwyczaj) był BOGIEM. Ponieważ przywołujesz tu moje IMIĘ , łaskawie zezwalam CI na kwestę, która pozwoli Tobie zweryfikować podstawową wiedzę z zakresu fizyki, jaką głoszę! Rozumiem, ze czytanie podręczników akademickich wykracza poza Twoją wytrzymałość. Analizowanie zawartych tam treści też. Poszukujesz "WŁASNEJ DROGI". Pochwalam zamysł. Odmawiam sponsoringu. A teraz jak ten chłop na tej roli.... O CO CIEBIE IDZIE!!! ZAUWAŻ!!! SKACZESZ NA MNIE!!! Tego nie lubię! Możemy dowolnie długo i na argumenty dyskutować swoje postawy, swoje myśli... Swoje dokonania ... NIGDY nie mówię "że ktoś jest głupi, ma wszy , i nie ma mu KTO tego powiedzieć!!!" Zwykle twierdzę, że nie do końca zgłębił problem, lub, że moje doświadczenie jest zbyt małe, aby jednoznacznie i ostatecznie coś stwierdzić! Było! Wiele razy było! RECEPTA Z GWARANCJĄ ZA "FRIKO" POTRZEBNA?!!! Do tego NATYCHMIAST?!!! Boję się, że tu nie ma... My tu wszyscy staramy się bicz z piasku ukręcić, i żeby nie za drogo było... Jednym idzie (i się chwalą) innym nie (i się żalą), ale wszyscy staramy się być jak ta jedna, wielka i różnobarwna rodzina, wiązana jednym wspólnym celem - tworzenia! Mogę Ci dopomóc? Pisz gdzie masz problem! Umiem - to powiem! Nie - to TEŻ powiem! Co by nie było - Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts