nydar 10.09.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nikt nie twierdzi że piach pod cienką warstwą w piaskownicy to suchy jest.Jest wilgotny .Ale nie znaczy że jak nie ma deszczu to on ma 25% wilgotności.1m3 piachu to ok.70% zmielonej mało nasiąkliwej skały a pozostałe 30% to powietrze i woda.Tak więc 25 % wilgotności w piasku to piasek zalany wodą -bagienko.Pod domem nie ma piasku z taka wilgotnością i nie ma on max. przewodności cieplnej .Nie ma aż tyle wilgoci która wypełniła by przestrzenie między drobinami piachu ale jest powietrze .Dlatego regeneracja pod domem jest zupełnie inna niż pod krzaczkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Nie ma co się sprzeczać. Wystarczy nawet latem położyć kawałek jakiej nieprzepuszczalnej materii na suchym gruncie aby na drugi dzień zaobserwować, że grunt pod tym wilgotny chociaż wokół suchy. Dom to izolator nie pozwalający wysychać temu co pod nim. Postaw gorącą kawę na zimnej płytce o temp.otoczenia i po chwili unieś. Skąd tam woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 "http://www.specjalnoscchk.odt.pl/literatura/Wajman.pdfTabela nr.1 pokazuje dla różnych gruntów widełki współcynnika przewodzenia ciepła " A dałoby się tak nieco realniej a nie kabaretowo?ZOBACZ jakie źródła facio podaje!Żenada połączona z mniemanologią!Wsparta doświadczeniami Hiszpańskimi...PEŁNE REALIA NASZEGO KRAJU!!! I coś jeszcze...Może to niektórych nieco zdziwi, ale piach "naturalnie" wilgotny przewodzi ciepło lepiej niż ten "mokry"!Są powody. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 10.09.2013 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 lepiej pomyslcie jak zrobic zbiornik 200m3 na GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 "http://www.specjalnoscchk.odt.pl/literatura/Wajman.pdf Tabela nr.1 pokazuje dla różnych gruntów widełki współcynnika przewodzenia ciepła " A dałoby się tak nieco realniej a nie kabaretowo? ZOBACZ jakie źródła facio podaje! Żenada połączona z mniemanologią! Wsparta doświadczeniami Hiszpańskimi... PEŁNE REALIA NASZEGO KRAJU!!! I coś jeszcze... Może to niektórych nieco zdziwi, ale piach "naturalnie" wilgotny przewodzi ciepło lepiej niż ten "mokry"! Są powody. Adam M. Tak .Naturalnie wilgotny przewodzi lepiej ,bo pod chudziakiem masz np.12oc i ciśnienie pary wodnej 14,03hPa a pod zmarzliną zimową obok domy 6,14hPa. Dlatego zimą piach pod domem wysycha i jest bardziej suchy niż pod krzaczkiem.Bardziej suchy to mniej przewodzi i wolniej się regeneruje.Dlatego właśnie GWC schładza grunt pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Cieszę się,że po tylu stronach kopania doszliśmy do konsensusu. Ja obstawiam taką teorię. W pierwszym roku użytkowania (sezon grzewczy) temperatura będzie oscylowała wokół 8oC ,ale w następnych latach będzie rosła,bo wystąpi pkt.rosy miedzy chudziakiem i izolacją co spowoduje wzrost temp. ze względu na częściową utratę właściwości izolacyjnych styropianu. Po kilku latach nastąpi stan równowagi ,który spowoduje że styropian w posadzce nie będzie miał 0,037 W/mK a znacznie więcej.Moim zdaniem ,obojętnie jaką izolację higroskopijna choćby w części zastosujemy,to GWC pod domem ją zepsuje.ps. Nie jestem przeciwnikiem GWC ,bo go mam,tylko przeciwnikiem złego posadowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Dobra!Niech każdy zostanie przy swoim (rozumieniu tego problemu).Ja pozwalam Tobie ale żądam, abyś i Ty pozwolił mnie!Bo?Bo jak Ci wyjaśnię, zrozumiesz, sprawdzisz - to szlag trafi Twoje urządzenia i zaprzestaną tak cudownego działania, a tej krzywdy Twojej nie chcę! Niech każdy ma swoją własną fizykę, jak akurat to go uszczęśliwia!Ale niech przy okazji nie neguje tej NASZEJ - WSPÓLNEJ. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 No dobra widzę, że łapiecie, zostawcie tę wilgoć, to skoro grunt przewodzi ciepło to skąd się ZIMĄ dostaje ciepło (ale i którędy ucieka) do/od GWC pod domem a skąd do/od GWC pod krzaczkiem? No i jak to wygląda latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatanka 10.09.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Zastanawiacie sie nad bzdurami zamiast wymyslic jak wiecej zgormadzic energii w postaci wody dla GWCTANIONie za 80 000 ale do 15 000zl 200m3 wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.09.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 "Nie wiem z kim. Może Adam bo ja głupoty nigdy nie akceptuję." Mnie już łapy opadli.... Zamęczenie materiału nastąpiło... chyba... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ależ oczywiście że się da taniej. Ale nie będzie działać przez wieki. A i pamiętaj, że grzejemy do 80-90 stopni C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.09.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Z całym szacunkiem .Może jakiś dowód podparty cyframi że bredzę .Bo na razie to taka dziwna retoryka .Dawajcie.Ja techniczny jestem to skumam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 10.09.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 No dobra widzę, że łapiecie, zostawcie tę wilgoć, to skoro grunt przewodzi ciepło to skąd się ZIMĄ dostaje ciepło (ale i którędy ucieka) do/od GWC pod domem a skąd do/od GWC pod krzaczkiem? No i jak to wygląda latem? ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.09.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Wpływ zawilgocenia na rozpraszanie ciepła w gruntach jest w tej tabeli z geologii: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.09.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Kolejny wykres, podobny do poprzedniego. Dla cytowanej 25%-towej wilgotności jest nadal ponad 2W i dobrze ponad 1W dla suchego wyciągniętego wprost z pieca! A takiego pod domem nie ma. Grunt pod domem zawsze jest wilgotny bo są cieki, piach podciąga (vide mokre piwnice) a nawet się mu pomaga (nawilżanie). GWC pod domem do dobra rzecz ale jak wszystko, nie może być zrobiony byle jak. Na gruncie daje się 10-20cm keramzytu i 40cm styropianu - keramzyt nie jest kapilarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.09.2013 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Ale nie możesz pomijać tej wilgoci bo to właśnie ta wilgoć transportuje ciepło! Powierzchnia gruntu nagrzewa się poprzez promieniowanie słoneczne i mniej od powietrza. Wilgoć (deszcze, rosa) transportują tę energię grawitacyjnie w dół a tam się ona uśrednia (wyrównywanie wilgotności, cieki, wody gruntowe itp.). Ja mam np. działkę na terenie gdzie ok "2km lat temu" była Odra. I gdzie by nie kopać, czy na otwartym terenie, czy w opuszczonej szklarnii to zawsze, nawet pod suchą skorupą, na -1m piasek można wyciskać a na -1,5 woda już się sączy. Dlatego też pisanie bzdur, że zawsze i wszędzie pod każdym domem grunt wyschnie jest po prostu idiotyzmem dyletanta:-) Załóż że nie pada przez miesiąc. Albo całą zimę przecie nie pada! (w ziemi oczywiście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.09.2013 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Na gruncie daje się 10-20cm keramzytu i 40cm styropianu - keramzyt nie jest kapilarny. A styropian jest kapilarny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 11.09.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 (edytowane) jak się kopnie głębiej niż na 10cm to piasek jest wilgotny.(...) jaki POTĘŻNY jest ten współczynnik?! A ten wilgotny piasek/glina to jaka objętościowa zawartość wody? Edytowane 11 Września 2013 przez matkor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 A styropian jest kapilarny? Nie sprawdzałem - ale wodę dość szybko chłonie - zwłaszcza z kondensacji dyfuzji pary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 11.09.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2013 Styropian jest jak gąbka. Tyle że potrzebuje troszkę więcej czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts