Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przed nabyciem działki ? Co masz na myśli ? Czy sądzisz, że dziłaka nieocieniona powoduje, że nie możesz zbudować domu w którym nie będzie potrzebna klima ?
No kto jak kto ale Budowniczy Pasywnej Stodoły chyba wie że wybór działki pod dom o konkretnych założeniach to podstawa (przy pasywniaku) lub duże ułatwienie. W Twoim przypadku jeśli postawisz swoją stodołę w szczerym polu na wygwizdówku lub źle obrócisz względem stron świata to możesz pomarzyć o pasywniaku. W przypadku ochrony przed przegrzaniem też to działa. Oczywiście w mniejszym stopniu ale rezygnując po kolei z każdego elementu zapobiegającego doprowadzasz do "piekarnika". Brak drzew, źle obrócony dom bo działka nie pozwala, gotowy projekt - bo ładny i tani (okapy nie zasłaniające, dużo okien połaciowych itp), rezygnacja z rolet, brak wentylacji mechanicznej, słaba izolacja termiczna poddasza, brak tego nieszczęsnego GWC... no i mamy "piekarnik" czyli letnie piekło na ziemi!

W Twoim przypadku jeśli postawisz swoją stodołę w szczerym polu na wygwizdówku lub źle obrócisz względem stron świata to możesz pomarzyć o pasywniaku.

Ja pytałem o GWC, a nie o pasywniaka.

Uważam, że dobór działki pod kątem działania GWC to troszkę naciągane. Trzeba się skupić na budynku, a nie na działce.

Trzeba patrzeć kompleksowo na wszystko, a nie tylko wybiórczo okiem rzucać tu i tam. Na ten przykład czerpnia GWC - od północy, od południa, w cieniu czy na szczerym polu - odpowiedź nie jest jednoznaczna, a miejsce posadowienia czerpni ogranicza nie tyle miejsce na działce, a raczej to do czego to GWC będziemy wykorzystywać, czy jest sezonowe czy całoroczne itd itp.

Ja pytałem o GWC, a nie o pasywniaka.

Uważam, że dobór działki pod kątem działania GWC to troszkę naciągane. Trzeba się skupić na budynku, a nie na działce.

Nie chodziło mi dobór działki pod GWC tylko dobór działki tak by nie była nadmiernie nasłoneczniona czyli dobrze mieć drzewo (drzewa) osłaniające przed grzejącym słońcem. Dobór działki pod kątem ustawienia na niej domu według stron świata. Czyli już dwa elementy systemu przeciwdziałania nadmiernemu nagrzewaniu budynku. GWC też jest tylko jednym z elementów i jeśli pozostałe będą zaniechane to samo GWC nie zastąpi klimatyzacji. Ale stosując wszystkie te elementy lub znaczącą większość to może nawet GWC nie będzie potrzebne do chłodzenia domu. Taką prawie dogodną działkę mam teraz obok mojej budowy. Na granicy od południa rosną duże drzewa liściaste. Piszę "prawie" bo są to niestety dęby...

Tak samo uważam że taras na południowo-zachodnim kierunku to nieporozumienie. Latem w te upały siedzieliśmy na schodach wejściowych w cieniu - na tarasie piekło do późna. Więc dobre ukierunkowanie domu to podstawa a to wiąże się z lokalizacją działki.

Tak samo uważam że taras na południowo-zachodnim kierunku to nieporozumienie. Latem w te upały siedzieliśmy na schodach wejściowych w cieniu - na tarasie piekło do późna. Więc dobre ukierunkowanie domu to podstawa a to wiąże się z lokalizacją działki.

I tym oto sposobem dojdziemy do konkluzji, ze dom to powinen byc na jakiej platformie obrotowej :bash:

Latem, zeby taras nie byl od poludniowego-zachodu bo gorąco.

Zima, zeby taras ( i zwiazene z tym najczesciej przeszklenia ) byl od poludnia bo zyski sloneczne.

To prosta droga by zaczac gonic w pietke.

I tym oto sposobem dojdziemy do konkluzji, ze dom to powinen byc na jakiej platformie obrotowej :bash:

Latem, zeby taras nie byl od poludniowego-zachodu bo gorąco.

Zima, zeby taras ( i zwiazene z tym najczesciej przeszklenia ) byl od poludnia bo zyski sloneczne.

To prosta droga by zaczac gonic w pietke.

No i tym sposobem dobrze jest jak przed domem rosną duże drzewa liściaste. Latem dają cień a zimą liści nie ma i ładnie przebija nasze kochane słoneczko... i niepotrzebna obrotowa platforma.

...ale z tą platformą to nie jest taki głupi pomysł. Jeśli się ma płytę fundamentową to dorobić do tego obrotnicę to już mały pikuś. Kiedyś wiatraki też były obrotowe - nawet całe nie tylko sama głowica... a budowali je setki lat temu ;)

Nie chodziło mi dobór działki pod GWC tylko dobór działki tak by nie była nadmiernie nasłoneczniona czyli dobrze mieć drzewo (drzewa) osłaniające przed grzejącym słońcem. Dobór działki pod kątem ustawienia na niej domu według stron świata. Czyli już dwa elementy systemu przeciwdziałania nadmiernemu nagrzewaniu budynku. GWC też jest tylko jednym z elementów i jeśli pozostałe będą zaniechane to samo GWC nie zastąpi klimatyzacji. Ale stosując wszystkie te elementy lub znaczącą większość to może nawet GWC nie będzie potrzebne do chłodzenia domu. Taką prawie dogodną działkę mam teraz obok mojej budowy. Na granicy od południa rosną duże drzewa liściaste. Piszę "prawie" bo są to niestety dęby...

No to ja wybrałem działkę najgorszą z możliwych - zbocze południowe bez żadnego zacienienia (zero drzew) oraz dom, który będzie miał duże przeszklenia w kierunku południa, a nawet gorzej, bo ok. 15 stopni od południa w kierunku zachodu ... Do tego będą miał taras i nie planuję sadzić żadnych drzew, ponieważ południową połać dachu będą pokrywały panele PV.

Na wakacje będę chyba musiał do Egiptu jeździć, bo w domu będzie za gorąco ;)

No to ja wybrałem działkę najgorszą z możliwych - zbocze południowe bez żadnego zacienienia (zero drzew) oraz dom, który będzie miał duże przeszklenia w kierunku południa, a nawet gorzej, bo ok. 15 stopni od południa w kierunku zachodu ... Do tego będą miał taras i nie planuję sadzić żadnych drzew, ponieważ południową połać dachu będą pokrywały panele PV.

Na wakacje będę chyba musiał do Egiptu jeździć, bo w domu będzie za gorąco ;)

pójdź dalej... dołóż 12 okien dachowych - obowiązkowo czarna dachówka, zrób wentylację grawitacyjną albo nie rób żadnej, podnieś ściankę kolankową o 3 pustaki w górę (okap ;)), 20cm wełny bo to spełnia normy, zero rolet - drogie cholerstwo, GWC... co to jest GWC? Spoko... zanim się wybudujesz w Egipcie będzie już spokojnie pod rządami Talibów ;)

...jak już wybudujesz tą wymarzoną chałupę to zostaniesz z nami? Będziesz opisywał co zdało egzamin a co nie? Czy może poczujesz "słodki smak cytryny" i pójdziesz w zaparte że wszystko ok. ;)

A wiesz, że dużo z tych powyższych będzie ?

Np. jest jedno bardzo duże przeszklenie w połaci południowej, będzie też "czarna dachówka" w postaci czarnych paneli PV, wentylacja "hybrydowa nydara", zero rolet - jedynie żaluzje zewnętrzne, z grubością izolacji też trafiłeś - 20cm płyty PIR nakrokwiowo, a GWC będzie, po to żeby reku w zimie nie zamarzł ;)

Zostanę z Wami i podzielę się. O ile się nie upiekę wcześniej lub talibowie mnie nie zaciągną do siebie ;)

A tak na poważnie to uważam, że GWC w lecie nie jest czymś nadzwyczajnym. A jeśli mówi się, że GWC chłodzi to w rzeczywistości GWC raczej grzeje niż chłodzi:

gwc.jpg

"W konsekwencji przeprowadzonych obliczeń otrzymano następujące wyniki:

- ilość ciepła uzyskana z gruntowego wymiennika ciepła 2 400 kWh/rok,

- ilość chłodu uzyskana z gruntowego wymiennika ciepła 218 kWh/rok."

To jest tylko jeden z możljwych układów więc nie traktuj go jak wyroczni.

Puść latem 5x więcej niż zimą a wykres będzie o wiele inny. Dodatkowo w okresach przejściowych omijaj GWC a wyniki będą już kompletnie nieporównywalne.

To są obliczenia dla 300m3/h przy pracy 12/24h.

Jeśli nie przewymiarujesz GWC, to więcej chłodu nie wyciśniesz,a 5x więcej przepływności powietrza to i dużo większy pobór energii przez wentylatory.

Licząc pobór energii 100W (2 wetyle) dla powyższego przykładu, wychodzi że ilość chłodu (energii) jest prawie równa ilości energii elektrycznej jaką musisz podać na wentylatory, więc to takie dmuchanie dla dmuchania. Efektywności zero.

A wiesz, że dużo z tych powyższych będzie ?

Np. jest jedno bardzo duże przeszklenie w połaci południowej, będzie też "czarna dachówka" w postaci czarnych paneli PV, wentylacja "hybrydowa nydara", zero rolet - jedynie żaluzje zewnętrzne, z grubością izolacji też trafiłeś - 20cm płyty PIR nakrokwiowo, a GWC będzie, po to żeby reku w zimie nie zamarzł ;)

Zostanę z Wami i podzielę się. O ile się nie upiekę wcześniej lub talibowie mnie nie zaciągną do siebie ;)

(...)

Zero rolet... sorry... skrót myślowy: roleta zewnętrzna = żaluzje zewnętrzne

...chociaż na okna dachowych rolety zewnętrzne

...czarny dach w połączeniu z oknami dachowymi i brakiem wentylacji czyli otwieranie latem okien dachowych.

Nie wiem jakbyś się starał i ile pieniędzy wydał to i tak w naszym klimacie i na swoim wygwizdówku nie wybudujesz domu pasywnego czyli poniżej 1,5litra. Może 2,5-3litry to tak ale nie pasywniak ;)

Dzięki za słowa otuchy :)

Co do pasywności to nie mam, aż takiego ciśnienia. A wiem, że ze względu na izolację płyty fundamentowej nie będzie, bo jakbym nie liczył to dawanie 30cm XPS'a nie ma żadnego uzasadnienia ekonomicznego. Jak to Henok wyliczył - zwrot inwestycji przy PC jakieś 90lat ;) Reszta do zrealizowania.

Co ciekawe, prędzej mi się uda zrealizować budynek zeroenergetyczny niż pasywny ;)