nydar 31.12.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ja nie muszę się bronić . Ja pomierzyłem termometrem i wiem.Ty robisz uniki aby wsadzić tam czujnik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.12.2013 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Żaden termometr, żaden czujnik nie pokaże strat z budynku. Słowem kluczem jest TERMOWIZJA - masz i czytaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Termografia Aż tak się tego boisz, że aż udajesz, że nie rozumiesz o czym mowa? Obawiam się, że budynek z GWC i bez GWC będzie pokazywał to samo w termoiwzji, a zapotrzebowanie jak różne. Idąc dalej, budynek z zamrożonym chudziakiem, wyjdzie w termowizji bardziej optymistycznie a jednak zapotrzebowanie będzie miał większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 31.12.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Nie pomieszczenie a cała podłoga w całym domu. . OK. A jak przebiego pomiar? Mierzysz temp po całej podłodze i nie widzisz różnicy rozkładu czy GWC chodzi czy nie? Jaką masz różnicę temperatur po całej podłodze? Jest ogrzewanie włączone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wychładzanie gruntu pod domem to nie jest proces dynamiczny. Masa i powierzchnia radiatora-chudziaka uniemożliwi pokazanie prawdy.Natomiast okno na styku ze ścianą do badania termowizją to i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 31.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Pomiar pionowy całej podłogi, kawałek po kawałku. Do tej pory różnic nie było.. Masz taką sama temp podłogi z dokładnością do 1/100K ? Tą wyłączoną podłogówkę masz równo rozłożoną po badanej powierzchni, czy gdzieś jej np nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Masz możliwość wsadzenia tam czujnika temperatury i nie chcesz tego zrobić. Powód? Połóż na ziemię gdzie idzie podziemny rurociąg z EC 30-ci cm styropianu i mierz. Jak nie masz w pobliżu to wyjdź na pole i mierz grunt. Życzę ci w nowym roku tak doskonałego samopoczucia jak w mijającym:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.12.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Czyli idąc tym tokiem rozumowania, liche oka w ocieplonej ścianie będą wyglądały na o wiele cieplejsze niż te z górnej półki? Poprzesz jakoś tę tezę? Ale cała ściana będzie zimniejsza, ocieplenie będzie wyglądało CAŁE na sprawniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
herakles 31.12.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 kszhu idź ty się lepiej napij jakiegoś szampana! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 W gniewie mnie żegnasz w starym roku?Takie postanowienie Noworoczne sobie zapodałem .Dowiedzieć się,sprawdzić a jak nie da to zbadać,jaki wpływ na lambdę styropianu ma zawartość w nim pary wodnej powyżej 70% .No a pod posadzką zimno to i w styropianie wyższa wilgotność względna niż w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 31.12.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 W gniewie mnie żegnasz w starym roku? Takie postanowienie Noworoczne sobie zapodałem .Dowiedzieć się,sprawdzić a jak nie da to zbadać,jaki wpływ na lambdę styropianu ma zawartość w nim pary wodnej powyżej 70% .No a pod posadzką zimno to i w styropianie wyższa wilgotność względna niż w domu. I sądzisz, że z tego powodu teoria TB o 6x większych stratach do gruntu ma rację bytu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 I sądzisz, że z tego powodu teoria TB o 6x większych stratach do gruntu ma rację bytu ? Nie wiem . Lambda wody podpowiada że to niemożliwe .No warstwy są w poziomie nie w pionie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 31.12.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Widzę,że ty kszhu na ludziach się znasz i od razu rozpoznasz co za charakterek. Tylko może bardziej delikatnie to wyrażaj ,bo butą trąci.A za kamerkę dziękuję może kiedyś .Trzymam za słowo .Byle wadium nie przygniotło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.01.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Woda się nie pojawi, ona tam jest i tam ma być! Ta woda to zasada działania GWC. To ona przenosi energię z gruntu a nie z domu. Jak jej mało to dolewam. A rozbiegówka po to aby sterować wykorzystaniem GWC i czerpnię sensownie umieścić. To ile Ty tej wody pod dom lejesz i o jakiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.01.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Zauważ, że to jest gruntowy wymiennik ciepła, on pobiera energię z gruntu. Pobiera bardzo mało energii z gruntu, który dostarcza jej nieskończenie dużo. A pobiera jej mało bo jest przewymiarowany a przepływ niewielki. Każdy GWC można okresowo (kilka h) schłodzić ale wystarczy kilka kolejnych godzin aby się w pełni zregenerował. Skąd? Ano z gruntu! Mój od dzisiejszej nocy chodzi na max (min 200m3/h) a w weekend "sesja termowizja" bo ma być te kilka dni chłodniej. To nie są jednak jego normalne warunki pracy bo GWC zimą to jest tylko zabezpieczenie przed zamarzaniem rekuperatora. Czyli wybudowałeś coś co może czerpać energie ciepną z nieskończenie wielkiego rezerwuaru ciepła, ale wykorzystujesz ją tylko jak temperatura spada <0 oC. To tak jakby dać DZ popy ciepła pod chałupę ale z tego nie korzystać bo za szybko wychładza grunt pod domem i trzeba czekać na regenerację temperaturową. Inwestycja bez sensu. A mi się wydawało że GWC ma cały czas podgrzewać/chłodzić powietrze które wpływa do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 kszhu, czy rzeczywiście korzystasz z GWC tylko wtedy jak masz temp. poniżej 0oC ? Czy nie warto uruchamiać GWC też dla temp. dodatnich (gdy temp. powietrza jest niższa od temp. gruntu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 02.01.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Czy nie warto uruchamiać GWC też dla temp. dodatnich (gdy temp. powietrza jest niższa od temp. gruntu) ? Warto Edit: Tylko, że według mnie nie warto mieć GWC po domem. Ale nie upieram się co do wartości tej niewartości. Chociaż jak by te GWC używać 3 dni w roku to można je mieć w salonie obok kotła. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez cruz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.01.2014 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mając rekuperator to bez sensu - różnic w temp. na nawiewie do domu praktycznie nie widać a tylko wylot ma wyższą temp. i wilgotność, którą trzeba sprawnie usunąć. To mocno zależy od użytego reku, czyż nie? Co prawda mocno staniały takie co dają w miarę rozsądne uzyski, ale czy aż tak? No i z tą wilgotnością, to ja też jeszcze nie widziałem problemów, ale ja mam dziurawą (i wysezonowaną) chałupę i wilgotność raczej za niską, więc może nie mam już co usuwać... Pokonanie oporu GWC też nie jest za darmo. Hmm, mi wychodzi raczej, że opór GWC "pokonuje się sam" przez umieszczenie wyrzutni wyżej niż czerpnia GWC. Choć to pewnie też zależy od szczelności budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Mając rekuperator to bez sensu - różnic w temp. na nawiewie do domu praktycznie nie widać a tylko wylot ma wyższą temp. i wilgotność, którą trzeba sprawnie usunąć. Pokonanie oporu GWC też nie jest za darmo. I tak naprawdę mówimy o zakresie 8-9stC. Masz troszkę racji w tym, że jeśli nie wykorzystujesz powietrza wywiewanego to nie ma sensu zaciągać go przez GWC. Natomiast wyższa temp. powietrza wywiewanego to mniej wykroplonej wody. I tak jak pisze ravbc jest mała szansa, że w takich warunkach wogóle się pojawi. Przy 24oC i wilgotności 40%. pkt. rosy to 9,6oC. Powietrze wywiewane powinno mieć te 9 i więcej stopni, więc wody tam raczej nie będzie. Poza tym i tak musisz odprowadzać skropliny, więc to żaden problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2014 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Od kiedy?!? Raczej na odwrót:) Ciepłe powietrze to większa pojemność. Ja mówię o wykraplaniu na wymienniku a ty o wyrzutni Mowa o temperaturach powietrza 0oC - 8oC, więc nic nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.01.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A to co się wykrapla na wymienniku to mnie zupełnie nie obchodzi bo nie stanowi żadnego problemu;) Wyrzutnia to jest naprawdę niemały problem. Dokładnie tak! Powietrze wychodzące zimą z reku ma (praktycznie ) zawsze 100% wilgotności względnej - więc im jest cieplejsze tym więcej ma wody w sobie. I teraz, gdy będzie schładzane ( cokolwiek) w kanale i na wyrzutni - obowiązkowo wodę odda! Z wodą na wymienniku nie ma problemu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts