Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Faktycznie w układzie z rekuperatorem to trudno myśleć o grawitacyjnej wentylacji .Ale jak się ktoś zdecyduje na odzysk ciepła z gruntu i szarych ścieków to i owszem . Pamiętam że jasiek pisał o wystarczającym przepływie powietrza przy GWC fi 200 czy 160 i to bez wspomagaczy. Moje fi 110 niestety ale daje tylko 35m3/h a to jest za mało.

Wentylacja wyporowa to nic innego jak tzw. grawitacyjna ,tyle że nawiew jest bardziej sensowny niż przy grawitacyjnej.

Obawiam się że zmodyfikowana grawitacyjna- konwekcyjna wraca z podniesionym czołem.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Założenia:

- GWC żwirowy + odejście rurą fi 200mm,

- różnica poboru powietrza i wyrzutni 8m

- temp. na zewn. -20oC

Nawiew potrafi osiągnąć prędkość 400m3/h ! Nie mówiąc już o wietrze, który nie kontrolowany sposób można nam zwiększać lub zmniejszać wentylację

Lepiej reku i kontrolowany sposób nawiewu za pomocą wentylatorów. I to nie wyklucza wentylacji wyporowej. :)

Umówmy się że prędkością będzie ok. 3,5m/sek.

To że nie ma urządzenia regulującego przepływ objętościowy,nie oznacza że go nie będzie.

Z doświadczenia wiem,że w domu parterowym przy wyrzutni na 500cm grawitacja zanika przy 8-10oC.

Są wentylatory które uruchamiają się przy zbyt małej wentylacji grawitacyjnej.

Masz parterówkę ,tak jak ja. Dwa nawiewy z czegoś lepszego i wywiewy z bele czego .W WM musisz do każdego pomieszczenia dawać instalację adekwatną.Różnie można liczyć koszty. Co niektórzy koledzy zaczęli liczyć i wychodzi im,że WW jest tańsza,tak że nie jestem odosobniony w konkluzji. .

Z byle czego masz byle co!

Ideą KAŻDEJ wentylacji, nawet grawitacyjnej, jest podawać powietrze do każdego pomieszczenia. Ja nie chcę byle czego. Takie byle jakie domy później kiepsko sprzedać nawet.

Kol.kszhu.Pierwsza lekcja czytania ze zrozumieniem. Instalacja wywiewna z byle czego ,bo zużyte powietrze nie wymaga nic lepszego .Nawiewną zrób choćby z kwasówki jak masz kasę.

Ciężko sprzedać? Masz rację .Ciężko sprzedać dom bez kotłowni,bez rekuperatora p-p, a ciepło.

Ale my tu o GWC a nie o handlu nieruchomościami.

Jak byś się nie starał to GWC już w ludzkich mózgach jest osadzone jako coś dobrego dla portfela.

Inwestor ostatniego GWC to akurat człowiek nauki a durnia, na dodatek umysłowo sprawnego "inaczej" to ja czytam cały czas na tym forum.

No ale jak do kogoś fakty nie docierają a wyznaje zasadę, że "nic nas nie przekona, że czarne jest czarne a białe białe" to ja nic na to nie poradzę.

Nie mów tak brzydko bo mi się robi przykro.

Temperatury minimalne w GWC rurowym fi 160 w zależności od długości :

10-ty metr -5,5oC

15-ty metr -3,1oC

20-ty metr -1,2oC

25-ty metr +0,4oC

Kontakt z gruntem 1mb - 0,5m2

Innymi słowy na 20-tym metrze rurowego GWC powietrze mające kontakt z gruntem na powierzchni 10m2 osiągnęło temp.-1,2oC.

No ale wg. kol. grunt się nie oziębia. Gratuluję dobrego samopoczucia

....

- część kanału w ociepleniu, wychłodzony nieco sufit i jego stelaż; strat jednak nie ma bo i tak wszystko zawracane jest rekuperatorem do domu

Super! Dzięki za te fotki. Takie badanie to jest konkret, choć jak widać na zdjęciu ze stopami, to nie ma szans uchwycić GWC , nawet przy wejściu pod chudziaka.

Z jednym się tylko nie zgodzę. Z ogrzewaniem tego kanału dolotowego do reku. Jeśli grzejesz go przed reku, to jest to niestety strata...

Ależ te zdjęcia nic nie udowodniły z wyjątkiem że ślady stóp na posadzce wskazują na posiadacza bez platfusa i że masz bardzo dobry radiator pod izolacją.Temperatury minimalne w GWC rurowym fi 160 w zależności od długości :

10-ty metr -5,5oC

15-ty metr -3,1oC

20-ty metr -1,2oC

25-ty metr +0,4oC

Cieszy mnie natomiast że zmieniłeś zdanie co do ilości świeżego powietrza. 30m3/osobę.Ho ho. Czyżbyś olał normy?

Wszystko rozumiem.

Należy pchać pod dom gdzie panuje plusowa temperatura cały rok, lodowate powietrze bo to nie szkodzi portfelowi inwestora .

Nie wspomnę już o tym co stanie się z tą dziurawką za x lat przebywania ciągłego w wilg.100% i okresowego zamarzania i rozmrażania.

Ciekawe czy za x lat posadzka tąpnie?

ps. Nie jestem budowlańcem ,ale z tego co widzę nie buduje się fundamentów z porothermu i nie zasypuje ziemią bez izolacji przeciwwilgociowej.

Spróbuj GWC w ścianie fundamentowej z takiego materiału. Przejdziesz do historii ,,budowanie inaczej"

Opowiedziałem twoją wizję człowiekowi po politechnice .Sąsiad trzy domy dalej .Dr inż przed nazwiskiem , budowlaniec.Na sarninkę zaprosił bo myśliwy.

Nie powtórzę co o takich pomysłach powiedział jak GWC pod chałupą, bo nie przystoi.

Coś tam mówił o zmianie wytrzymałości gruntu przy zmiennych jego wartościach wilgotności,o wymywaniu czegoś z tego gruntu.Nie znam się na tym więc nie dyskutuję.Skwitował to tak. Że tąpnie to pewne.Tylko trudno określić kiedy.

Piszę to mimo żeś gbur, coby był czas na zastanowienie.Jak tąpnie to i po okresie gwarancji udowodni biegły,że wbrew sztuce.

10-ty metr -5,5oC

15-ty metr -3,1oC

20-ty metr -1,2oC

25-ty metr +0,4oC

To jest argument konkretny

ps. Mówię poważnie .Pogadaj z jakim konstruktorem o GWC pod budynkiem i to z możliwością zraszania złoża.

Że cię nie lubię,to nie oznacza,że źle życzę.

10-ty metr -5,5oC

15-ty metr -3,1oC

20-ty metr -1,2oC

25-ty metr +0,4oC

To jest argument konkretny

ps. Mówię poważnie .Pogadaj z jakim konstruktorem o GWC pod budynkiem i to z możliwością zraszania złoża.

Że cię nie lubię,to nie oznacza,że źle życzę.

To są temp. powietrza - możesz podać choć w przybliżeniu temperaturę gruntu na tych długościach wymiennika w odległości powiedzmy 1cm od powierzchni rury GWC?

Udowodniły to, że GWC nie ma wpływu na temperaturę posadzki ponieważ tam gdzie jest i tam gdzie go nie ma posadzka ma taką samą temperaturę. Jeśli tak jest to straty przez nią są równomierne. Jeśli straty są równomierne to znaczy, że GWC nie szkodzi portfelowi inwestora. Czego w tym nie rozumiesz?

Z pewnoscia udowodniles ze ich nie widac. Czyz chudziak pod ktorym masz GWC nie jest doskonalym radiatorem ktory rozproszyl ewentulane straty po calej swej powierzchni? O tym rozpraszaniu pisal przeciez Merkava w odniesieniu to 6x wiekszych strat do gruntu TB i jego testu wiadernego.

Edytowane przez karolek75