listek 22.02.2008 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam.Pytanko.Mam dostep do otoczaków o granulacji 50-250mm.Czy nadaja sie do żwirowca?Wymiary żwirowca i rysunki sa wczesniej. Wychodzi cos ok 16-17m^3.Myślałem tymi wiekszymi obłozyć rury.Czyli wlot powietrza 250>200>150>100>50<100<150<200<250Jak nie to bede szukał mniejszej granulacji. 1.Co Wy na to?2. Czy strata 50 Pa jest do przyjęcia? Dzieki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.02.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Witam. Pytanko. Mam dostep do otoczaków o granulacji 50-250mm. Czy nadaja sie do żwirowca? Wymiary żwirowca i rysunki sa wczesniej. Wychodzi cos ok 16-17m^3. Myślałem tymi wiekszymi obłozyć rury. Czyli wlot powietrza 250>200>150>100>50<100<150<200<250 Jak nie to bede szukał mniejszej granulacji. 1.Co Wy na to? 2. Czy strata 50 Pa jest do przyjęcia? Dzieki za odp ad.1. myslisz, że tak się uda powybierać w sensownym czasie ? chcesz wybierać po jednym kamieniu z suwmiarką Te duże nie zapewnią sensownej wymiany ciepła, wg, mnie max. 100mm do obłożenia, a na złoże te 50mm to w miarę .... przyjmuje się 30-60 ad.2. strata na czym ? na takich "kamlotach" nie będzie oporów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzieki za odp ad.1. myslisz, że tak się uda powybierać w sensownym czasie ? chcesz wybierać po jednym kamieniu z suwmiarką Te duże nie zapewnią sensownej wymiany ciepła, wg, mnie max. 100mm do obłożenia, a na złoże te 50mm to w miarę .... przyjmuje się 30-60 Na jedny z postów był opisany mniej więcej własnie taki zwirowiec. http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1920.htm Oczywiście nie bede mierzył, tylko najwiekszymi obłoże rury (rura fi 200 albo 250), a poxniej mniejsze. Ogólnie jest problem z kruszywem naturalnym o takiej granulacji (żwir), problemu nie ma jesli chcę zwykłe kruszywo (produkowane). Mam to kruszywo jeszcze wczesniej zobaczyc. Podobno tych 250 jest niewiele, wiecej średnich 50-150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.02.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Na jedny z postów był opisany mniej więcej własnie taki zwirowiec. http://forum.muratordom.pl/dom-cieply-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy,t60908-1920.htm To coś Ci umknęło, j-j obkładał dużymi, a resztę wrzuca 16-32 mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 No to mam problem Duże otoczaki (50-250) miłabym gotowe, wypłukane. Moge mieć kopany zwir 0-63 mm, ale musiałbym go ręcznie przesiać W przyszłym tygodniu przejade sie i zobacze. Dzięki za odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.02.2008 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 No to mam problem Duże otoczaki (50-250) miłabym gotowe, wypłukane. Moge mieć kopany zwir 0-63 mm, ale musiałbym go ręcznie przesiać W przyszłym tygodniu przejade sie i zobacze. Dzięki za odp Listek, a nie ma takiego 16-32 mm, w sumie to taki by nawet wystarczył i na takim straty byłyby też niewielkie. Ważne jest tylko aby faktycznie był to żwir 16-32 mm. Co do 0-63 mm raczej bym nie brał, pytałeś ile w tym tych frakcji drobniejszych bo z tego co mi wiadomo, swego czasu pytałem gdy poszukiwałem, to jest dużo % tych drobnych (piasków). Poza tym teraz chyba jest duże branie na żwir. Ja dzisiaj wziąłem ostatnią turę dla siebie- 12 ton 16-32 mm i facet wyprosił o te 12 ton bo prawie wszystko czekalo już na odbiór. Do kopalni z której brał dla mnie za pierwszym razem, mówił że podjechały 4 tiry i szarpnęły cały płukany 16-32 mm , dlatego musiał prosić w innej kopalni. W sumie wyszło na dobre bo dostalem teraz 12 ton żwiru 16-32 faktycznie dużo lepszego niż za pierwszym razem- bez takiego drobnego "namułu" (to z jego powodu, bo wpadałby do rur, zakupilem 50-150 mm), który musiałem spłukiwać wodą i na pewno trochę tego osiadło na dnia na geowłókninie, trochę też przez nią przeszlo i w grunt. Jutro może zarzucę w temacie o pasywnych dalsze zdjęcia już z zakańczania. Czujniki temp. też dziś zakupiłem . Co do takiej hierarchi układania kamieni jak napisałeś to przy takiej wielkości wg mnie nie ma to sensu, ja bym wszystko wymieszał jeśli już z tego bym robił. A może weź te duże i dokup chociaż 8-16 mm i zmieszaj, hmm. Z drugiej strony jeśli GWC nie masz pod budynkiem i o stabilność podłoża nie musisz się martwić to jeśli tych 50 mm z tego zakresu 50-250mm jest dużo to bym chyba zrobił tylko z tego dużego a jeśli jest dużo tych większych kamlotow to chyba zmieszałbym z np. 8-16 mm. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 22.02.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Z drugiej strony jeśli GWC nie masz pod budynkiem i o stabilność podłoża nie musisz się martwić to jeśli tych 50 mm z tego zakresu 50-250mm jest dużo to bym chyba zrobił tylko z tego dużego a jeśli jest dużo tych większych kamlotow to chyba zmieszałbym z np. 8-16 mm. pzdr Sęk w tym, że GWC chcę umieścić w fundamencie, jest strone wcześniej projekt i obliczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.02.2008 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzisiaj rozmawaiałem ze znajomym który zbudował sobie 50 m rurowca fi 200 z rur PCV. Pierwsze co zrobił rurowiec zanim jeszcze zaczął pracować to zalał sie wodą i od jakiegos długiego czasu woda w nim stoi prawdopodbnie uszczelka nie wytrzymała a woda chyba jest wysoko. W związku z tym że GWC by mu się przydało a działka została zagospodarowana zastanawiam się czy nie warto by z tego rurowca zrobić GWC glikolowego:1. kupic 100 m rury fi 25 z PE lub PP2. złożyć na pół i pospinać uchwytami w taką drabinkę dł 50 m, szerokości >2003. drabinkę przeciagnąć przez nidoszły rurowiec.4. pilnować by w rurowcu zawsze była woda.5. reszta jak w klasycznym GWC glikolowym. Ja myślę że taka "reanimacja" ożywi "pacjenta". Co myślą inni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 22.02.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Dzisiaj rozmawaiałem ze znajomym który zbudował sobie 50 m rurowca fi 200 z rur PCV. Pierwsze co zrobił rurowiec zanim jeszcze zaczął pracować to zalał sie wodą i od jakiegos długiego czasu woda w nim stoi prawdopodbnie uszczelka nie wytrzymała a woda chyba jest wysoko. W związku z tym że GWC by mu się przydało a działka została zagospodarowana zastanawiam się czy nie warto by z tego rurowca zrobić GWC glikolowego: 1. kupic 100 m rury fi 25 z PE lub PP 2. złożyć na pół i pospinać uchwytami w taką drabinkę dł 50 m, szerokości >200 3. drabinkę przeciagnąć przez nidoszły rurowiec. 4. pilnować by w rurowcu zawsze była woda. 5. reszta jak w klasycznym GWC glikolowym. Ja myślę że taka "reanimacja" ożywi "pacjenta". Co myślą inni? Jakoś dziwny twór, może i będzie efekt ale skoro mu zalało tego rurowca to nie lepiej zrobić gwc wodne z prawdziwego zdarzenia ? Będziesz miał gwc dwuprzeponowe do tego 2 rury b.blisko siebie czyli sprawność jeszcze gorsza a i dbać o ilość wody musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 22.02.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2008 Z drugiej strony jeśli GWC nie masz pod budynkiem i o stabilność podłoża nie musisz się martwić to jeśli tych 50 mm z tego zakresu 50-250mm jest dużo to bym chyba zrobił tylko z tego dużego a jeśli jest dużo tych większych kamlotow to chyba zmieszałbym z np. 8-16 mm. pzdr Sęk w tym, że GWC chcę umieścić w fundamencie, jest strone wcześniej projekt i obliczenia No to wg mnie tylko kamloty 50-250 mm to raczej nie jest za dobry pomysł. Musi podłoże być stabilne. Ja bynajmniej na 100% bym mieszal z mniejszym. Zresztą masz podobną sytuację do mojej. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Moglibyście jeszcze zerknąć na to pytanko Nie bardzo mam z kim pogadac o reku, a tym bardziej o GWC żwirowym. Mój kiero popatrzyła na mnie jak na wariata i zapytał czy chcę sobie grzyba wyhodować w tym GWC. Z tego co czytałem grzyba nie bedzie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 24.02.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 A ja mam prośbę o pokazanie jak w stropie Teriva rozłożyć przewody. Bo za nic nie moge sobie tego wyobrazic jak to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.02.2008 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Moglibyście jeszcze zerknąć na to pytanko Nie bardzo mam z kim pogadac o reku, a tym bardziej o GWC żwirowym. Mój kiero popatrzyła na mnie jak na wariata i zapytał czy chcę sobie grzyba wyhodować w tym GWC. Z tego co czytałem grzyba nie bedzie. Pozdro Ale niby co, wystarczy jak ktoś odpowie, że nie będzie czy oczekujesz czegoś więcej Ja zakładam, że grzyba tam być nie powinno. Ma być w miarę sucho, bez światła i wietrznie, widziałeś kiedyś grzby w takim miejscu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.02.2008 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 A ja mam prośbę o pokazanie jak w stropie Teriva rozłożyć przewody. Bo za nic nie moge sobie tego wyobrazic jak to wygląda. Musiałbyś prowadzić w "kanałach" pustaków lub też w warstwie styropianu bądź wylewki. Jeśli potrzebujesz większej wydajności możesz prowadzić równolegle 2 przewody wentylacyjne i je połączyć na końcu z powrotem w jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 24.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Jesli w Teriviw - to okrągłe przewody i mozolna praca przekładaniaJesli w wylewce na pietrze - to prostokatne przewody i gruba wylewkaJesli nad sufitem podwieszanym - to obojetnie czy okragłe czy prostokatne, ale trzeba podnieść strop aby na parterze była optymalna wysokość Dobrze rozumuję ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.02.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Jesli w Teriviw - to okrągłe przewody i mozolna praca przekładania Jesli w wylewce na pietrze - to prostokatne przewody i gruba wylewka Jesli nad sufitem podwieszanym - to obojetnie czy okragłe czy prostokatne, ale trzeba podnieść strop aby na parterze była optymalna wysokość Dobrze rozumuję ? mniej więcej kanały prostokątne są różne więc ta wylewka nie musi być aż taka gruba i stropu tak bardzo podnosić nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 24.02.2008 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Ja zakładam, że grzyba tam być nie powinno. Ma być w miarę sucho, bez światła i wietrznie, widziałeś kiedyś grzby w takim miejscu ? No ja raczej na grzyby to do lasu Tak sie chciałem utwierdzic w przekonaniu, że tam go nie będzie. Przejrzałem trochę postów i literatury i powinno byc ok. Nie łatwo robic coś w czym popiera Cie tylko Żonka, a reszta patrzy jak na kosmitę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokas 24.02.2008 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 A "przyklejenie" do sciany bocznej, potem po wew stronie dachu (między krokwiami w wełnie) i rozgałezienie nad sufitem na pietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 24.02.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 Oto jakiego maila przyslal mi Pan Tomasz Brzeczkowki na temat GWC: Pozwoliłem sobie jeszcze raz do Pana napisać, dowiedziałem się dyskusji na forum muratora w sprawie GWC . Sam nie mogę nawet otworzyć forum - pełna blokada! Oto wyniki badań GWC w TESCO i mój komentaż z innego forum >>>>Chciałbym nawiązać do bezsensowności stosowania żwirowych i długich (ponad 20 mb ) rurowych wymienników ciepła w domowych instalacjach wentylacyjnych! Przebadano, przeliczono GWC w TESCO w Zdzieszowicach. http://www.wentylacja.com.pl/projektowanie/projektowanie.asp?ID=5976 20 000 m2/h i 20 kanałów 200mm po 35 m b + 500mm kanał zbiorczy czyli razem około 750 m dł. Oszczędności liczone ((przy 35st C latem i - 20 st zimą !!!)) to 11500zł!!! na ogrzewaniu i klimatyzacji. Ponieważ domowe instalacje wentylacyjne zimą pracują na 100m3 /h a altem na 200-300m3/h czyli 100 razy mniej niż w TESCO to i 100 razy mniejszy GWC załatwi sprawę. Dawanie bardziej rozbudowanych kolektorów to większe opory, większe zużycie energii, i krótsza żywotność wentylatorów, no i większe koszty. Nie dajmy się naciągać !!!<<<< Wydaje mi sie, ze zaleznosc nie bedzie wprost liniowa (az 100 mniejszy GWC w domu jednorodzinnym o 100 razy mniejszej kubaturze) jednak przeprawadzone tak wyliczenia daja rzeczywiscie cos do myslenia. Ja osobiscie zrezygnowalem z w ogole z GWC, glownie z powodow rodzinnych - kiedy mnie nie bedzie w domu to mniejsze prawdopodobienstwo, ze cos nawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.02.2008 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 A "przyklejenie" do sciany bocznej, potem po wew stronie dachu (między krokwiami w wełnie) i rozgałezienie nad sufitem na pietrze ? Nie do końca rozumiem, ale dobrze kombinujesz Ścianka boczna to kolankowa ? Jeśli tak to ja tak właśnie mam zaprojektowane, u znajomego też tak zrobiłem. Wygląda nieźle, jeśli tylko masz dużo ocieplenia w połaci dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts