adam_mk 07.01.2014 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 To, że nie piszę nie oznacza - że nie czytam.Szkoda, ze spaprali takie fajne GWC ceramiczne...Po co dali pod nie tę folię?CO ma tam robić?Odcinać strumień ciepła z gruntu? (parę wodną z jej ciepłem) Najmniej sensu ma budowanie własnego domu!Toż to same wydatki!!!Nie lepiej tą kasę na procent wrzucić i namiot sobie rozbić?Najlepiej się ZWRÓCI!Ale...Jak się trafi kumaty i w miarę nie biedny to...ZAINWESTUJE w komfort, jakiego mu zimą namiot nie da...A sporo można "tymi ręcami" sobie wykonać... Nie polecam tylko kłócenia się z Matką Naturą.Miała sporo czasu na przetestowanie mechanizmów , jakie próbujemy wdrożyć.Albo je się zna i wdraża DOBRZE, albo... kosztownie...Zawsze można wezwać "znającego się", zapłacić i mieć!Byłoby jednak dobrze, aby dało się bodaj w zarysach rozumieć co robi ten "znający" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.01.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Rozsądne zdanie kszhu.Sprawdzałeś jaka jest temp.gruntu pod chudziakiem w 2-3 roku eksploatacji? Może dotarłeś do jakiś danych? Edytowane 7 Stycznia 2014 przez nydar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.01.2014 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Mam jasność!Wyglądało jak folia... Znaczy - powinno działać dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.01.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Nie wszyscy. Działać będzie ,bo niby czemu ma nie działać. Pytanie tylko jaki ma sens budować takie GWC,które ciepłem domu jest napędzane.Ponawiam pytanie. Wiesz jaka jest temperatura pod chudziakiem w 2-3 roku eksploatacji domu bez wynalazków typu GWC w tym miejscu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 08.01.2014 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Widać: Te GWC za zdjecia jest oddzielone od fundamentu raptem 10 cm zwykłego styro. A mokry styropian to żadne ocieplenie tylko potężny mostek termiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Te GWC za zdjecia jest oddzielone od fundamentu raptem 10 cm zwykłego styro. A mokry styropian to żadne ocieplenie tylko potężny mostek termiczny. Dlaczego ma być mokry? Mokry styropian spotkałem tylko w ścianie. Tu nie ma dyfuzji pary, nie ma kondensacji dyfuzji pary. Skąd wiec woda w styropianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 08.01.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Dlaczego ma być mokry? Mokry styropian spotkałem tylko w ścianie. Tu nie ma dyfuzji pary, nie ma kondensacji dyfuzji pary. Skąd wiec woda w styropianie? Bo tam _chyba_ jest teren gliniasty oraz bo: "GWC jest sztucznie nawilżane, nic przez beton do domu nie będzie transportowane bo nie ma którędy - wszędzie izolacja a beton chudziaka leży na gruncie. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Bo tam _chyba_ jest teren gliniasty oraz bo: "GWC jest sztucznie nawilżane, nic przez beton do domu nie będzie transportowane bo nie ma którędy - wszędzie izolacja a beton chudziaka leży na gruncie. " Może być i ocean! Styropian nie chłonie wody . Styropian nasiąka wodą z kondensacji dyfuzji pary! Muszą być spełnione warunki 1 - musi być dyfuzja pary 2 - w styropianie musi być temperatura niższa/równa - punktowi rosy dla powietrza w którym jest dyfuzja Może Pan mi wskazać choć jeden z tych punków? Tu : nie pa powietrza po obu stronach - nie ma wiec i dyfuzji pary temperatura całego układu warz ze styropianem jest bardzo zbliżona nie ma więc mowy o punkcie rosy.!!! Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 08.01.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Może być i ocean! Styropian nie chłonie wody . Styropian nasiąka wodą z kondensacji dyfuzji pary!t dyfuzja To z obserwacji naocznej czy gdzieś (naocznie) wyczytane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 To z obserwacji naocznej czy gdzieś (naocznie) wyczytane? Przecież to można sprawdzić jak nie najlepiej z fizyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.01.2014 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Od góry 30cm. Gwoli jasnosci - 30cm warstwą to jest ocieplony/przykryty chudziak. GWC bezposrednio pod nim(?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 nydar Odczepiłbyś się od temperatur.Zrób bilans ciepła układu.Temperatury Ci świat przesłaniają! Jaką temperaturę ma płat styropianu, który całą noc leżał na mrozie?Nie da się takim czego termoizolować - bo zimny? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) Jak już pisałem - badania ( chłonność wody z kondensacji pary, starty przez mostki czy temperatury gruntu ) robiłem w latach 90-96 nie było wtedy internetu, ani zainteresowanych badaniami ( poza kilkoma architektami ) 20 cm styropian na ścianie ( 15kg/m3) ważył od 40 kg (w górnej części ściany) do 70kg /m2 w dolnej . A to badania - nie moje ( ITB):absorpcja przez dyfuzję pary - zawilgocenie wyrażone w procentach objętości -- Styropian EPS po 4 dniach 5% po 7 dniach 3.2% po 14 dniach 1.6%!!!!!--- Polistyren ekstrudowany XPS po 4 dniach 6% po 7 dniach 3.5% po 14 dniach 2% Edytowane 8 Stycznia 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 48kWh strat przez posadzkę. Była też "dyskusja" o różnicy miedzy stratami do gruntu przy 20 a 30 cm styro --- podanymi przez dr Dudę, tylko pominięto jeden element - 240kWh/100m2 tak! parametry - już nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2014 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Jak już pisałem - badania ( chłonność wody z kondensacji pary, starty przez mostki czy temperatury gruntu ) robiłem w latach 90-96 nie było wtedy internetu, ani zainteresowanych badaniami ( poza kilkoma architektami ) 20 cm styropian na ścianie ( 15kg/m3) ważył od 40 kg (w górnej części ściany) do 70kg /m2 w dolnej . 70kg/m2 ??? Toż to skamielina się zrobiła ze styro A to badania - nie moje ( ITB): absorpcja przez dyfuzję pary - zawilgocenie wyrażone w procentach objętości -- Styropian EPS po 4 dniach 5% po 7 dniach 3.2% po 14 dniach 1.6%!!!!! --- Polistyren ekstrudowany XPS po 4 dniach 6% po 7 dniach 3.5% po 14 dniach 2% Gdzie można o tym poczytać ? bo co tu przytaczasz przeczy prawom fizyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.01.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Była też "dyskusja" o różnicy miedzy stratami do gruntu przy 20 a 30 cm styro --- podanymi przez dr Dudę, tylko pominięto jeden element - 240kWh/100m2 tak! parametry - już nie! Jaki ? zawilgocenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 08.01.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 (edytowane) A to badania - nie moje ( ITB): absorpcja przez dyfuzję pary - zawilgocenie wyrażone w procentach objętości -- Styropian EPS po 4 dniach 5% po 7 dniach 3.2% po 14 dniach 1.6%!!!!! --- Polistyren ekstrudowany XPS po 4 dniach 6% po 7 dniach 3.5% po 14 dniach 2% Czyli, że co... ze im wiecej czasu mija to mniej zawiera wilgoci z absorpcji ? ŻRÓDŁA ! link poprosze Edytowane 8 Stycznia 2014 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cruz 08.01.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Przecież to można sprawdzić jak nie najlepiej z fizyką. Czyli przeprowadzamy ćwiczenie (pierwsze). 1. Kupujemy/organizujemy kawałek styropianu ważymy go. 2. Styropian umieszczamy w zbiorniku wody i obciążamy go tak by się zanurzył. 3. Wyjmujemy styropian z wody. 4. Ważymy styropian. 5 Odkrywamy nową fizykę - styropian waży tyle samo co przy pierwszym badaniu. Eureka - styropian nie chłonie wody bo nie miał dostępu do powietrza dzięki któremu tylko absorbuje wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Czyli, że co... ze im wiecej czasu mija to mniej zawiera wilgoci z absorpcji ? ŻRÓDŁA ! link poprosze Im więcej wilgoci zawiera EPS czy XPS tym mniej jej wchłania, aż do nasycenia! Co tu niezrozumiałego. A źródło... podałem ITB!! Jeżeli nie chce się Panu poszukać - to dokładniej artykuł Andrzeja Bobocińskiego z PRACE INSTYTUTU TECHNIKI BUDOWLA - nr 3 (155) 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 08.01.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 3. Wyjmujemy styropian z wody. Szanowny Panie - styropian nie chłonie wody!!! Pisałem o absorpcji z kondensacji dyfuzji pary!!! Pan rozumie różnicę? To się może dziać w ścianie i w dachu !! Nie w gruncie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts