vega1 18.03.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 A ja durny nie myślałem że można tyle zaoszczędzić. Biorąc pod uwagę jej żywotność i koszty napraw oraz konserwacji, nie sądzisz że wyjdzie na to samo jak bym grzał trochę więcej w domu? W ostateczności mogę zainwestować w jaką markową grzałkę . Podaj jakieś za 3000PLN to wtedy, kto wie. nydar, a jaka jest jej żywotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Biorąc pod uwagę jej żywotność i koszty napraw oraz konserwacji Żywotność to pewnie jak klimatyzatorów -- koło 20 lat powinna bezawaryjnie pociągnąć. Co 5 lat sprawdzenie, ew. dobicie układu za 200 zł. Podaj jakieś za 3000PLN to wtedy, kto wie. Zwykły odzysk z wywiewanego na rzecz CWU za 3600 zł brutto -> http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Żywotność to pewnie jak klimatyzatorów -- koło 20 lat powinna bezawaryjnie pociągnąć. Co 5 lat sprawdzenie, ew. dobicie układu za 200 zł. Zwykły odzysk z wywiewanego na rzecz CWU za 3600 zł brutto -> http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/ Zerknij na przepływ i temp. powietrza .Dom nie generuje takich ilości .Bez GWC, pieniądze w błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.03.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 nie ważne od jakiej działają, ważne z jaką sprawnością przy niskiej temp. Dlatego GWC jest raczej pożądane. Oczywiście część powietrza trzeba i tak dostarczyć z domu np. z wentylacji. Bo samo GWC takiego przepływu długo nie utrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 To że działają,nie oznacza że działają dobrze.Wszystko zależy od współczynnika doskonałości wobec obiegu Carnota i delty T źródeł. Wyższa temp. dolnego źródła- lepiej .Niższa-gorzej . I z tego chociażby względu warto pomyśleć o wspomaganiu powietrza zużytego dla PC ,powietrzem z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Szkoda marnować na reku potencjał zawarty w zużytym powietrzu( 20-22oC i 40-45% wilg, przy minusowej na dworze) .Rozcieńczenie tego powietrzem z GWC jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jasne, najlepiej go wyrzucić w świat jak to robi nydar oraz lać wściekle wodę i ogrzewać grunt wokół domu aby co nie co odzyskać do wentylacji:) No logika i ekonomia tego rozwiązania poraża! Już rekuperatory są wycofywane z rynku czy jeszcze nie bo musiałbym sobie jakiś na zapas do przyszłej chałupy kupić? Czy ciebie porąbało ? Co ty piszesz? Rozważamy tu sens współpracy GWC z PC powietrzną dla jej większego sensu ekonomicznego w naszym klimacie.No ale o sensie ekonomicznym pewnych rozwiązań z tobą to jak z kaczką wodę pić. Gdzie wleziesz,bagno robisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Po co reku,jak można mieć za grosze właśnie z GWC i RSŚ ,ciepłe ,świeże powietrze zimą? Uwierz kszhu,że szkoda to zużyte ,ciepłe i do tego wilgotne wywalać przez dach. Lepiej przepuścić przez PC. A że tego powietrza nie za wiele to należy wspomóc GWC. Jak dom energooszczędny,to na wszystko starczy. Na CO ,na CWU. ps. Tak prywatnie,to uważam GWC, za jedno ze sprytniejszych urządzeń do pasywnego pobierania energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.03.2014 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zerknij na przepływ i temp. powietrza .Dom nie generuje takich ilości .Bez GWC, pieniądze w błoto. To akurat nie stanowi problemu, że dom nie generuje "takich ilości". Ile wygeneruje, tyle się odzyska, resztę sobie weźmie z powietrza zewnętrznego. W lato będzie łatwiej ogrzać CWU i jeszcze z dodatkiem, bo trochę zimnego do domu przy okazji nadmucha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Lato nie jest problemem,ale problemem jest zima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Bo czeka na PC jak mi się w kominku znudzi . ,,Nie dla współczesnej PPCi." Dla współczesnej PPCi problemem jest obieg Carnota i fakt że zimą zimno,z czego, pierwszego nie przeskoczysz a na zmiany w drugim,za twojego życia nie masz co czekać. Przy okazji ,ile kosztuje PPCi działająca nawet przy -20oC a ile działająca przy +5oC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.03.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 powietrzne pompy poza może dwoma wyjątkami bardzo drogimi, mają w zimie kiepską sprawność. Bardzo kiepską. Różnica którą da GWC może podnieść sprawność pompy znacząco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Jakich scen? O czym ty piszesz?Jaki jest sens ekonomiczny wydać na PPCi 15000 czy 20000PLN,mogącej działać przy -25oC, skoro można mieć całą zimę powietrze o temp. +5oC i PPCi za ułamek tej kwoty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 powietrzne pompy poza może dwoma wyjątkami bardzo drogimi, mają w zimie kiepską sprawność. Bardzo kiepską. Różnica którą da GWC może podnieść sprawność pompy znacząco. No ale kol. kszhu tego niestety nie jest w stanie pojąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.03.2014 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 tak, one będą działać. Ja nie twierdzę że nie. Ale czy ona ma za zadanie działać jak grzałka el. czy jak pompa ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 18.03.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 nawet nie będę zaglądał. Pewnie piszesz o Zubadanie. I ja o nim myślałem. Tylko ta cena... Reszta pomp już nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Zajrzyj. Dowiesz się że jest cicha i jakie ma wymiary .COP też podają,tyle że malutkimi cyferkami przy jakiej temp dolnego źródła . Z tego co udało się dostrzec to +7oC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 Myślisz,że to uczciwie podawać COP przy temp. DZ +7oC przy PPCi pracującej nawet do -15oC,czy -20oC?Tak się zastanawiam,skoro takie dobre i elastyczne na zewnętrzną temperaturę, to po kiego montowane są grzałki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 18.03.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2014 To mówisz,że jak kiedyś PPCi przy -15oC miała COP 1,2 ,a teraz 1,9 ,to dobrze?Przyszłością PPCi w naszym i zimniejszym klimacie są GWC ,zwłaszcza,że można z byle czego zrobić. Robi różnicę czy DZ +5 czy -15oC.Dobrej nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.03.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2014 Jakie 1,2 albo 1,9? Poczytaj raz jeszcze ze zrozumieniem co producent pisze zamiast wypisywać bzdury. Nie wiedziałem jak to zbadać (COP) - wymyśliłem taką metodę. Przy - 20-23 st. C w lutym zeszłego roku - ustawiłem w sklepie +22 st.C powierzchnia 35m2 z zysków 300W Pompa ciepła pobierała wg podlicznika 230-350W ( to się dość szybko zmieniało) ale temperatura wewnątrz była stabilna. Następnie włączyłem grzejnik konwekcyjny 1000W (faktycznie 940) - ustawiłem 22 st. i wyłączyłem pompę. Po kilku minutach było już 21 i powoli spadało. Prosty wniosek, że COP był koło 3 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts