nydar 05.07.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 którego dnia ...? 1,03 - 8,8* 31,03 - 9,9* Spora różnica w jednym miesiącu .Od 1,o3 do 8,8. Jaki powód? U mnie 0,1oC na tydzień jest spadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Spora różnica w jednym miesiącu .Od 1,o3 do 8,8. Jaki powód? U mnie 0,1oC na tydzień jest spadek. żaden... u mnie tak działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 05.07.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 A kto to będzie wiedział jak jest temp na wyjściu jak tam nikt nie zagląda a pompa ma chodzić 24 h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 To nie wiesz co się dzieje z wydajnością wentylatora jak go dławisz? ja niczego nie dławię... rozumiem że ty po włączeniu czy wyłączeniu obejścia rekuperatora lecisz zrobić korektę wentylatora nawiewowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 A kto to będzie wiedział jak jest temp na wyjściu jak tam nikt nie zagląda a pompa ma chodzić 24 h? trzeba sobie sklecić odpowiedni sterownik i nie zaglądać ... pompa ma działać zależnie od ustawień tego sterownika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.07.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ciekawe skąd spadek 7oC w jeden miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ale tu chodzi o to, że z gwc wentylator nie da tyle co bez. mój wentylator daje ok. 650m3/h z GWC i mi to w zupełności wystarcza a to ile on może bez wymiennika nie ma najmniejszego znaczenia ... tak dla informacji... mój układ wentylacyjny pędzony wentylatorami TT200 i regulowany przez ARW zużywa średnio ok. 0,74kwh na dobę na pierwszym biegu ( ok. 100m3/h...) zużycie energii jest zależne od temperatur wewnątrz chałupy, intensywności używania kuchni itp., ostatnia doba to 1,21kwh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Ciekawe skąd spadek 7oC w jeden miesiąc. przecież napisałem 8,8* do 9,9* czyli wzrost o 1,1*... jakie 7*...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Pogadali... a moja klima w aucie daje wiecej niz gwc... to sobie ją adoptuj do chałupy skoro GWC nie daje rady ... albo mieszkaj w aucie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.07.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 No tak . Odczytałem 1.03 jako temp. A to była data. Gamoń ze mnie.A mówią że +5oC po GWC to dziwadło. Ty masz prawie 9oC na koniec zimy.Ciekawe co na Twoją temp. powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.07.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nie wiem skąd wnioskujesz, że GWC nie daje rady ale jak tak czytasz jak piszesz to nie ma czemu się dziwić. "pogadali" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.07.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 Nie wiem skąd wnioskujesz, że GWC nie daje rady ale jak tak czytasz jak piszesz to nie ma czemu się dziwić. Za przeproszeniem,żal dupę ściska,że działa mimo,że sceptycy twierdzą inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.07.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 O czym ty znow piszesz? Co ma nie działać? Czego tym razem nie pojmujesz? Ja pojmuję i większość użytkowników GWC w domach energooszczędnych . To ty kwestionujesz moje +5oC po GWC. Dla zasady czy z tego żalu? Zresztą to nie było do ciebie a do Arturo z którym łączy nas szorstka przyjaźń. Ale jak nie pojmujesz dlaczego w GWC pracującym non stop jest zimą +5oC ,to wytłumaczę jutro . Dzisiaj pora spać albo trawnik kosić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2014 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2014 (edytowane) Non stop masz na myśli cały rok ? A jak nie widzisz różnicy to pewnie dlatego, że nie wyłączałeś. GWC stabilizuje Ci temp. w domu, choć tego w ogóle nie czujesz. Zapewne tak,zwłaszcza po moich obserwacjach i wnioskach,że GWC nic nie daje Dzisiaj podziurawiłem swoje kanały i sprawdziłem dokładnie co i jak i wnioski mam mizerne,a więc: temperatura na zewnątrz w trakcie mierzenia 26,5st.C,temperatura w domu 23,3st.C,temperatura z GWC 1m ponad wyjściem do domu 15,3st.C,temperatura z GWC przed wejściem do reku 18,7st.C,temperatura na wywiewie przy anemostacie 23,9st.C,temperatura na nawiewie przy anemostacie 24,3-24,8st.C (!),temperatura na wyrzutni 20,1st.C,reku na 280m3/h czyli ok.0,8kubatury/h,kanały termofleks z izolacją 2cm. Wniosek,że zimno/ciepło ucieka nie wyobrażalnie przez nie zaizolowane kanały na poddaszu. Wniosek II,muszę porządnie zaizolować kanały Wniosek III,wymiennik ciepła w reku działa dobrze. I teraz zagadka dla wytrawnych "bajerantów",jak to jest,że nawiewa mi z anemostatów 24,3st.C gdzie w domu jest 23,3st.C a po jakimś czasie ale w tym samym dniu temperatura w domu spada mi do 22,5st.C ? Edytowane 5 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 06.07.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 To chyba klime masz bo jak nawiewa Ci 24 a masz 23 a później masz 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 06.07.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Zapewne tak,zwłaszcza po moich obserwacjach i wnioskach,że GWC nic nie daje A jak doszedłeś do tych wniosków? Jak obserwowałeś ? I teraz zagadka dla wytrawnych "bajerantów",jak to jest,że nawiewa mi z anemostatów 24,3st.C gdzie w domu jest 23,3st.C a po jakimś czasie ale w tym samym dniu temperatura w domu spada mi do 22,5st.C ? Jaki masz reku ? Jak masz zrealizowany bypass - w centrali, czy omijasz centrale ? Jaka masz temp. z GWC przed wejściem do reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.07.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 A jak doszedłeś do tych wniosków? Jak obserwowałeś ? Jaki masz reku ? Jak masz zrealizowany bypass - w centrali, czy omijasz centrale ? Jaka masz temp. z GWC przed wejściem do reku ? i jakie GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 06.07.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 i jakie GWC? z tego co pamietam, to jest to GWC "drenarskie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 (edytowane) A jak doszedłeś do tych wniosków? Jak obserwowałeś ? Jeśli nawiewając wyższą temperaturę do domu niż ta,która jest w domu,wentylacja(!) nie jest w stanie podgrzać to analogiczna sytuacja będzie jak będziemy dmuchać niższą temperaturą,również nie będzie w stanie schłodzić. Po prostu standartowo dobierany rekuperator nie ma takiej wydajności,żeby schłodzić lub podgrzać cokolwiek,obojętnie jaka temperatura będzie na nawiewie. Jaki masz reku ? Jak masz zrealizowany bypass - w centrali, czy omijasz centrale ? Jaka masz temp. z GWC przed wejściem do reku ? Reku bez bypassa. temperatura z GWC 1m ponad wyjściem do domu 15,3st.C,temperatura z GWC przed wejściem do reku 18,7st.C i jakie GWC? Rurowy pod płytą fundamentową. To chyba klime masz bo jak nawiewa Ci 24 a masz 23 a później masz 22 Nie,otwieralne okna Edytowane 6 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 06.07.2014 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2014 Rurowy pod płytą fundamentową. przypomnij jaka długość i na jakiej głębokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts