Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale tu chodzi o to, że z gwc wentylator nie da tyle co bez.

mój wentylator daje ok. 650m3/h z GWC i mi to w zupełności wystarcza a to ile on może bez wymiennika nie ma najmniejszego znaczenia ...

tak dla informacji...

mój układ wentylacyjny pędzony wentylatorami TT200 i regulowany przez ARW zużywa średnio ok. 0,74kwh na dobę na pierwszym biegu ( ok. 100m3/h...)

zużycie energii jest zależne od temperatur wewnątrz chałupy, intensywności używania kuchni itp., ostatnia doba to 1,21kwh...

O czym ty znow piszesz? Co ma nie działać? Czego tym razem nie pojmujesz?

Ja pojmuję i większość użytkowników GWC w domach energooszczędnych . To ty kwestionujesz moje +5oC po GWC. Dla zasady czy z tego żalu?

Zresztą to nie było do ciebie a do Arturo z którym łączy nas szorstka przyjaźń.

Ale jak nie pojmujesz dlaczego w GWC pracującym non stop jest zimą +5oC ,to wytłumaczę jutro . Dzisiaj pora spać albo trawnik kosić

Gość Arturo72
Non stop masz na myśli cały rok ? A jak nie widzisz różnicy to pewnie dlatego, że nie wyłączałeś. GWC stabilizuje Ci temp. w domu, choć tego w ogóle nie czujesz.

Zapewne tak,zwłaszcza po moich obserwacjach i wnioskach,że GWC nic nie daje ;)

Dzisiaj podziurawiłem swoje kanały i sprawdziłem dokładnie co i jak i wnioski mam mizerne,a więc:

temperatura na zewnątrz w trakcie mierzenia 26,5st.C,temperatura w domu 23,3st.C,temperatura z GWC 1m ponad wyjściem do domu 15,3st.C,temperatura z GWC przed wejściem do reku 18,7st.C,temperatura na wywiewie przy anemostacie 23,9st.C,temperatura na nawiewie przy anemostacie 24,3-24,8st.C (!),temperatura na wyrzutni 20,1st.C,reku na 280m3/h czyli ok.0,8kubatury/h,kanały termofleks z izolacją 2cm.

Wniosek,że zimno/ciepło ucieka nie wyobrażalnie przez nie zaizolowane kanały na poddaszu.

Wniosek II,muszę porządnie zaizolować kanały :)

Wniosek III,wymiennik ciepła w reku działa dobrze.

I teraz zagadka dla wytrawnych "bajerantów",jak to jest,że nawiewa mi z anemostatów 24,3st.C gdzie w domu jest 23,3st.C a po jakimś czasie ale w tym samym dniu temperatura w domu spada mi do 22,5st.C ?

Edytowane przez Arturo72

Zapewne tak,zwłaszcza po moich obserwacjach i wnioskach,że GWC nic nie daje ;)

A jak doszedłeś do tych wniosków? Jak obserwowałeś ?

I teraz zagadka dla wytrawnych "bajerantów",jak to jest,że nawiewa mi z anemostatów 24,3st.C gdzie w domu jest 23,3st.C a po jakimś czasie ale w tym samym dniu temperatura w domu spada mi do 22,5st.C ?

Jaki masz reku ? Jak masz zrealizowany bypass - w centrali, czy omijasz centrale ? Jaka masz temp. z GWC przed wejściem do reku ?

Gość Arturo72
A jak doszedłeś do tych wniosków? Jak obserwowałeś ?

Jeśli nawiewając wyższą temperaturę do domu niż ta,która jest w domu,wentylacja(!) nie jest w stanie podgrzać to analogiczna sytuacja będzie jak będziemy dmuchać niższą temperaturą,również nie będzie w stanie schłodzić.

Po prostu standartowo dobierany rekuperator nie ma takiej wydajności,żeby schłodzić lub podgrzać cokolwiek,obojętnie jaka temperatura będzie na nawiewie.

Jaki masz reku ? Jak masz zrealizowany bypass - w centrali, czy omijasz centrale ? Jaka masz temp. z GWC przed wejściem do reku ?

Reku bez bypassa.

temperatura z GWC 1m ponad wyjściem do domu 15,3st.C,temperatura z GWC przed wejściem do reku 18,7st.C

i jakie GWC? ;)

Rurowy pod płytą fundamentową.

To chyba klime masz bo jak nawiewa Ci 24 a masz 23 a później masz 22

Nie,otwieralne okna ;)

Edytowane przez Arturo72