Barth3z 10.07.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Kwestia semantyki znowu - szukasz ideału energetycznego czy rozwiązania najbardziej ekonomicznego? Teraz to nie kwestia semantyki, tylko czytania co już pisałem. Jak pisałem wcześniej: tani i max korzyści. Aby był tani należy go ulokować między fundamentami, bo prace ziemne i styro masz niejako za free. A że planuję wysokość ściany fundamentowej na 30cm, to pozostaje mi usadowić GWC między ławami. Podtrzymuję też swoje obawy: 1. Z uwagi, iż nie będzie nad GWC nic innego oprócz styro obawiam się, że chłodne powietrze przelatujące przez GWC zwiększa straty do podłogi. Niech to będzie w twoim przypadku 3,25zł/rok. Jeśli zdecyduję się na taki GWC, to u mnie będzie pod połową domu,czyli 6,50zł/rok 2. Obawiam się, że chłodne, a raczej zmienne temperatorowo i wilgotnościowo zaciągane powietrze do maxowego GWC może niekorzystnie wpływać na stabilność bloczków ceramicznych (nie chciałbym mieć to co Klaudiusz). Stąd rozbiegówka. Przy okazji mogę odstawić czerpnię w ustronne miejsce. Zastanawiam się również nad tym, czy nie bawić się w przełączanie czerpni i jechać cały rok na powietrzu z GWC. A w mroźne i upalne dni wyłaczać wentylację na 2-3godz. podczas nieobecności celem regeneracji GWC. Ja wyciągam bardzo duże ilości zimą bo wilgotność w domu wzrasta bardzo, jak dla mnie za bardzo. Ale GWC raczej przy normalnym użytkowaniu zimą (~100m3/h) nie wysuszysz bo grunt cały czas tę wodę/parę dostarcza. U mnie to raczej bedzie 120-150m3/h. Dokładnie. Nawiewam teraz 16~17stC i ~90% co dla domowych 23~24stC oznacza ~60% gdy na zewnątrz jest też pod ~90% ale za to 25stC i więcej. 90% wilgotności przy 25oC? Chyba, że podczas deszczu. Edytowane 10 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Barth3z, nie uwazasz, ze inwestowanie tysiecy PLN zeby zaoszczedzic kilka to juz lekka przesada? Reku z odpowiednia automatyka zrobi swoje, zadnych ekstra wydatkow, zadnych ekstra strat, jak dobrze zabezpieczysz przed sloncem to i potrzeby chlodnicze niewielkie... Musisz miec ta jedna rzecz wiecej w domu o ktora trzeba sie martwi? Czy jej nie zalewa, czy strat do gruntu nie zwieksza? Czy dziala optymalnie? Czy mrowki makykow nie wynosza? Czyste powietrze w domu zalatwiasz filtrem w reku i po temacie. Pozostale kwiestie a kilka zł sa niewarte pisania, tzn. mało warte zachodu jak dla mnie. Lepiej wyszedlbys na tym, zeby wszystkich domownikow odzwyczaic od wietrzenia domu otwieraniem okien zima Edytowane 10 Lipca 2014 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Ale co w tym drogiego ? 1900zł za ok. 30-35 ton żwiru filtracyjnego ? I okazuje się, że tych 35 ton to na dwa domy wystarczy, czyli po 950zł plus rurki PCV SN8.A żwirowiec to nie to samo co filtry. On znacznie skuteczniej niweluje zapachy i pyłki w powietrzu niż takie filtry HEPA czy węglowe. Poza tym filtry trzeba wymieniać, kupować nowe, a w takim - jak witek pisze - nie trzeba robić nic.Swego czasu myślałem nad żwirowcem nawet poza domem. Później wpadłem na ten grzebieniowy i mi się spodobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.07.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Ale co w tym drogiego ? 1900zł za ok. 30-35 ton żwiru filtracyjnego ? I okazuje się, że tych 35 ton to na dwa domy wystarczy, czyli po 950zł plus rurki PCV SN8. A żwirowiec to nie to samo co filtry. On znacznie skuteczniej niweluje zapachy i pyłki w powietrzu niż takie filtry HEPA czy węglowe. Poza tym filtry trzeba wymieniać, kupować nowe, a w takim - jak witek pisze - nie trzeba robić nic. Swego czasu myślałem nad żwirowcem nawet poza domem. Później wpadłem na ten grzebieniowy i mi się spodobał. A jakas przepustnica? Rury poza domem wliczyles? Ten zwir bedzie w piachu lezal czy w jakiejs wlokninie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 A jakas przepustnica? Rury poza domem wliczyles? Ten zwir bedzie w piachu lezal czy w jakiejs wlokninie? No właśnie nie chcę przepustnicy. Cały czas na GWC. Rury poza dom wyprowadzam tak ja pisałem. Żwir bedzie na geowłókninie. Ale czemu o to pytasz ? Chyba nie myślisz, że ja buduje GWC, tylko po to żeby te 6zł/rok zaoszczędzić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.07.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) To najtaniej zrobiłbyś jakiś meander rury pod fundamentem, nawet w przypadku rury zakopałbyś ją te pół m i po temacie. Ten żwir, robota przy nim, rozbiegówka 20m itd. - kupa kasy a efekt praktycznie ten sam. 950zł + rozbiegówka to kupa kasy ??? Znowu się ślizgasz. Jedni badali, że jest ok, inni, że nawet tam coś może się urodzić (vel przykład klaudiusza_x), jedni mówią, że to ok ale witek to robi komercyjnie, inni odradzają itp. itd. Dlatego kategoryczne twierdzenie, że to lepsze niż filtry jest na pewno na wyrost. No ja nie mogę ... Prościej napisać nie potrafię. Jeśli mam wybierać to wolę GWC żwirowe od rurowego ze względu na mniejsze opory tłoczenia, nawilżanie w zimie, oczyszczenie powietrza itp... Albo 4;) No bo większy GWC niby 2x ale wydatek tylko 1,5x. No i grubszy więc uwarstwienie powietrza inne - u góry cieplejsze... Widzisz - dywagacje. No i ? Nie bardzo wiem o co chodzi. Chcesz mnie odwieść od GWC czy zachęcić ? Do jakiego mnie namiasz - żwirowego, maxowego czy rurowego ? Z rozbiegówką, bez ? Z pół metrową warstwą gruntu, z chudziakiem, z folią ? Edytowane 10 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.07.2014 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 Wyjaśnię. Powoli, spokojnie. Jak potrzeba - DRUKOWANYMI! Istnieją słowa, których znaczenie jest jedno-jednoznaczne. Tłumaczę: Takie słowa, które ZAWSZE i NA CAŁYM ŚWIECIE mają tylko JEDNO znaczenie. Zwykle są to terminy z zakresu fizyki, matematyki, techniki - dziedzin ścisłych. Przykładem takiego pojęcia jest "ciepło utajone" lub inaczej "ciepło przemiany fazowej". Jak ktoś nie wiedział, że "takie coś" istnieje, a właśnie się dowiedział - jest dobrze. Jak ktoś wiedział, że jest takie zjawisko i mówiono mu, napisano, wyczytał - na czym polega - też jest dobrze. Ale jak ktoś twierdzi, że ZNA to zjawisko, potem pisze jawne bzdury zadające kłam stwierdzeniu- że zna - jest ignorantem. MOŻNA mu zwrócić uwagę na popełniany błąd raz, kilka razy... Ale jak ten sam błąd braku wiedzy pomimo napomnień powtarza w nieskończoność - jest tak ograniczony umysłowo, ze WCALE niezdolny do kombinatoryki - jest po prostu idiotą! Dla wyjaśnienia - idiota to też termin ŚCISŁY! Przy okazji pytanie: KOGO nazwałem idiotą? Nie interesuje mnie - kto tak się poczuł... Zwykle w zdaniach warunkowych umieszczam takie określenia... Jest jakiś cel. Jest kilka sposobów jego osiągnięcia. Jest także jakiś JEDYNY sposób, który to uniemożliwia. Jeżeli w drodze do celu ktoś wybiera taki, który osiągnięcie celu uniemożliwia - jest IDIOTĄ. Jest ktoś, kto się z tym nie zgadza? Jak czytane zdanie wydaje się komuś niejasne - powinien przeczytać je raz jeszcze, wolniej. Jak nie pomaga, rozebrać na kawałki i poszukać co znaczą. Potem poskładać całość i ponownie przeczytać zdanie, które TERAZ stanie się zrozumiałe. Czy to takie trudne? Napisałem, zgodnie z poczynionymi obserwacjami, że w odległości ponad 0,5m od zakopanej rury GWC zmiany temperatury są bardzo malutkie i bardziej zależą od długotrwałej tendencji pogodowej aniżeli od tego, co robimy z wnętrzem tej rury. Wyjaśniam to, co być może umknęło uwadze... Rura fi 160 ma obwód liczony w cm - 2 x pi x r = 2 x 3.14 x 8 = 50,24cm. "RURA" pomiaru w odległości 50cm od rury GWC ma obwodu 2 x pi x (R+ = 364,24cm (na tym okręgu, okręgu o TAKIEJ długości zmiany są nieistotne) Wyobraźmy sobie 1mb rurowego GWC. Fi 160 ścianka stykająca się z powietrzem powierzchnię ma 50,24 x 100 = 5024cm2 "RURA" pomiarowa ma powierzchnię 354,24 x 100 = 35424cm2 Ile razy jest większa ta powierzchnia, przez którą ciepło "napływa" w stosunku do tej, którą "wypływa"? 35424/5024 = 7,05 raza. Przypomnieć, że obszar oddający ciepło ma też gęstość wielokrotnie większą od powietrza? Także ciepło właściwe... Także pojemność cieplną... Strumień ciepła napływający zewsząd w miejsce "próżni" energetycznej czynionej przez rurę GWC w odległości pół metra od ścianki tej rury jest mały, wręcz pomijalnie mały. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.07.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 FizykaEnergia, pola, światłość itp.Mamy źródło punktowe, z którego/do którego energia wpływa/wypływa.Liczona w punkcie odległym o r wynosi K x r2 gdzie K jest współczynnikiem.Maleje z kwadratem odległości...Było... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.07.2014 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2014 a ja nie widziałem, żeby sam taki GWC zbudował opomiarował i przedstawił wnioski. Dostał niby na to kasę z UE, ale nie chcę podzielić się wnioskami. Dziwne to wszystko." Nie dziwne.Komercyjne...Jest firma, która SOBIE załatwiła granta (kasę z Unii)MNIE poproszono o badania naukowe (nie gratis!)No i... 2 lata dręczyliśmy problem!Wyniki są TEJ FIRMY!Dzielę się tu tym - co jest MOJE!(i czym mogę, bez łamania cudzych praw)Dziwne?No może... Bo... uczciwe? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jest firma, która SOBIE załatwiła granta (kasę z Unii) MNIE poproszono o badania naukowe (nie gratis!) No i... 2 lata dręczyliśmy problem! Wyniki są TEJ FIRMY! Dzielę się tu tym - co jest MOJE! (i czym mogę, bez łamania cudzych praw) Dziwne? No może... Bo... uczciwe? A jaki cel ma ta firma, żeby nie publikować wyników badań? I co stracą jeśli powiedziałbyś jakie temperatury występują w takim GWC. Nie musisz publikować nazwy firmy. Dla potencjalnego inwestora to bardzo przydatna informacja, tym bardziej, że przekonałaby go do zainwestowania w taki GWC. Chyba, że wyniki badań dyskryminują takie rozwiązanie, ale chyba byś wtedy w ogóle o tym nie pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Wyjaśnię. ... Adam, podałem Ci dane i sposób w jaki chciałbym wykonać swoje GWC. Przestawiłem swoje obawy (które dalej podtrzymuję) pisząc o nich. Co zrobiłem źle, że tak Cię to wszystko zdenerwowało? Oto wersja rysunkowa, może będzie łatwiej: a planuję coś takiego: chociaż ze względu na koszty nie wiem czy pojawią się tzw. grzebienie. Jakie błędy w tym wykonaniu popełniam. Jeden już wiem, brak 0,5m zasypki nad GWC. Ale jej nie będzie, bo nie mam takiej możliwości. Jakie zatem brak tej warstwy gruntu wpłynie na GWC, na dom itp. Jakie różnice będą w stratach przez podłogę dla domu z GWC i bez GWC. PS. Następnym razem sprawdź znaczenie słowa "idiota" zanim się nim posłużysz. Edytowane 11 Lipca 2014 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzes124 11.07.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 No teraz od kilku dni tak jest http://www.meteo.pl/um/php/meteorogram_list.php?ntype=0u&fdate=2014071012&row=436&col=181&lang=pl&cname=Wroc%B3aw Teraz jest wilgotność duża ale też temp nie wysoka. Ze wzrostem temp wilgotność spada, co potwierdzają wykresy więc Barth3z ma racje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 11.07.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 adam pisał, że dla ceramicznego wystarczy 1/8 powierzchni domu. A ja chcę dać 1/3-1/2,5. Za mało ? suchy piach Dane które wyżej podałem dotyczą żwirowego GWC - przepraszam że tego nie zaznaczyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 11.07.2014 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ten żwir, robota przy nim, rozbiegówka 20m itd. - kupa kasy a efekt praktycznie ten sam. Żwirowy też można budowac w murach fundamentowych. Zwirowy GWC nie potrzebuje rozbiegówki - kto to wymyslił??? Żwirowy GWC jest bezobsługowym filtrem żwirowym, ludzie zapominaja że go mają. Nie trzeba czyścić rur, nie trzeba odprowadzac skroplin - w trakcie deszczu jest tego bardzo dużo. Tu jest polemika nt rurowego i żwirowego GWC: http://taniaklima.pl/?p=p_7&sName=rurowy-czy-zwirowy-co-wybrac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Dane które wyżej podałem dotyczą żwirowego GWC - przepraszam że tego nie zaznaczyłem Ale ty podajesz m2, ale nie wiem dla jakiej wysokości. Ja też mówię o żwirowym 50m2 ale o wysokości jedynie 30cm. Żwirowy też można budowac w murach fundamentowych. Zwirowy GWC nie potrzebuje rozbiegówki - kto to wymyslił??? Ja. Dotyczy GWC montowanego zaraz pod izolacją podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 11.07.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Ale ty podajesz m2, ale nie wiem dla jakiej wysokości. Ja też mówię o żwirowym 50m2 ale o wysokości jedynie 30cm. Ja. Dotyczy GWC montowanego zaraz pod izolacją podłogi. Jaka jest odleglosc od posadowienia lawy fundamentowej do "izolacji podłogi". Przy okazji żwiru nie wolno zageszczac zeby powietrze mialo swobodny przepływ. 50m2 - poziomo - przez jak długa warstwe zwiru powietrze ma przechodzic od zasilania do jego odbioru - 50m2 to info nie kompletne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.07.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jaka jest odleglosc od posadowienia lawy fundamentowej do "izolacji podłogi". Jak widać na rysunku izolacja praktycznie styka się z ławą. Przy okazji żwiru nie wolno zageszczac zeby powietrze mialo swobodny przepływ. Żwiru filtracyjnego zabardzo się nie zagęści. Chicałem tylko ubić, żeby w miarę równy poziom uzyskać. 50m2 - poziomo - przez jak długa warstwe zwiru powietrze ma przechodzic od zasilania do jego odbioru - 50m2 to info nie kompletne? ok. 6metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 11.07.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Jak widać na rysunku izolacja praktycznie styka się z ławą. Żwiru filtracyjnego za bardzo się nie zagęści. Chicałem tylko ubić, żeby w miarę równy poziom uzyskać. ok. 6metrów. A ten dom to uzytkowo 150m2 czy 200m2. Jakie sa Twoje preferencje tylko wentylacja czy ma byc tez klima dla całego budynku lub wybranych fragmentów. Czy jest poddasze z oknami połaciowymi? Najlepiej gdybyś wypełnił ankiete doboru wydajności żwirowego GWC. http://taniaklima.pl/?p=p_56&sName=chce-budowac-gwc Jeżeli w pełni wykorzystasz dla GWC te 15m3 - tyle Masz do dyspozycji to można wykonać pojedynczy GWC na wydajność > 400m3 - bo grunt rodzimy to suchy piasek. 6m to zbyt dużo. Z powietrzem po max 3m nic sie juz prawie nie dzieje nie ma sesu pchać/ssać go dalej - tylko opory wzrastaja - ma być max latem 120Pa zimą przy wielokrotnie mniejszej wydajności ok 50Pa. Nie ubijać grabić do poziomu - podobnie jak trawnik sznurkiem trzymac poziom - to jest TYLKO 0,3m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.07.2014 17:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 GWC żwirowe może mieć i 600Pa...Jak się kto "postara"... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.07.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2014 Staram się zrozumieć ,,co autor miał na myśli" i nie wychodzi . Wyobrażam sobie fundament jako odwróconą zaizolowaną skrzynię 100cm wysoką i przykładowo o powierzchni 100m2. W połowie wysokości mamy wymiennik-GWC . W styczniu w tym wymienniku podgrzewamy powietrze (100m3/h) o średnio 6oC, uzyskując +/- +3oC jak nie więcej . Energia przejęta z gruntu to ok.150kWh . Tymczasem grunt w obrębie fundamentu na każdy 1oC ,posiada ok.50kWh. Najpierw schładza się grunt w obrębie fundamentu a po dojściu do temp. niższych warstw zaczyna pobierać z nich energię poprzez przewodzenie i odparowanie wilgoci . Przy przewodzeniu ,sprawa jasna ,bo przewodząc w kierunku GWC, obniża się temp. niższych warstw. Przy parowaniu też wydaje się jasna , grunt parując oddaje energię ale przy okazji pozbywania się pary wodnej , ochładza się. Oba te zjawiska mają miejsce przy GWC przeponowym jak i bezprzeponowym . I tu i tu , energia przejmowana jest przez przewodzenie ale i parowanie.Skąd zatem przeświadczenie ,że GWC pod domem nie generuje zwiększonych strat przez izolację posadzki .Argument,że Adam badał ,ale nie może powiedzieć , to można powiedzieć,że nie argument. Pozostaje kszhanienie,że problem nie istnieje. Nie wspomnę o sprawie wilgotności izolacji leżącej bezpośrednio na GWC maxowym , bo to jest kuriozalna figura polegająca na schładzaniu izolacji w atmosferze 100% wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts