Sylwia i Tomasz 09.04.2008 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 czwarty post z rzędu. No trudno mam znów pytanie. Okazuje się, że wymiennik ciecz-powietrze, to jest nagrzewnica kanałowa ale ta większa, nie ta co ja dostałem. Koszt tej nagrzewnicy jest 2500 tys brutto. Tak wymiarowo można powiedzieć, że jest dwa razy dłuższa. I teraz moje pytanie: 1. Czy wymienić tą moją mniejszą na tą droższą? 2. Czy może dokupić drugą i połączyć szeregowo. Koszt będzie o połowę mniejszy, ponieważ ta mniejsza kosztuje 650 zł brutto. Zamiast rury fi 32 zakopałbym fi 40 i rozdzielił na dwa tuż przy wymiennikach. Co Wy na to? Zda ten tańszy wariant egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.04.2008 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 czwarty post z rzędu. No trudno mam znów pytanie. Okazuje się, że wymiennik ciecz-powietrze, to jest nagrzewnica kanałowa ale ta większa, nie ta co ja dostałem. Koszt tej nagrzewnicy jest 2500 tys brutto. Tak wymiarowo można powiedzieć, że jest dwa razy dłuższa. I teraz moje pytanie: 1. Czy wymienić tą moją mniejszą na tą droższą? 2. Czy może dokupić drugą i połączyć szeregowo. Koszt będzie o połowę mniejszy, ponieważ ta mniejsza kosztuje 650 zł brutto. Zamiast rury fi 32 zakopałbym fi 40 i rozdzielił na dwa tuż przy wymiennikach. Co Wy na to? Zda ten tańszy wariant egzamin? Jakie parametry techniczne ma ten większy wymiennik (przepływ powietrza, przepływ cieczy, moc chłodnicza) ? Dopiero takie informacje pozwolą odpowiedzieć na Twoje pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 09.04.2008 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Niestety do wymiennika ciecz powietrze mam tylko informacje ze strony producenta: - długość 819 mm- wysokość 494 mm- szerokość 400 mm- ciężar 21 kg- średnica króćców przyłączeniowych dla kanałów powietrznych 200 mm- maksymalny strumień powietrza 1000 m3/h- maksymalna moc wymiennika 2 kW- maksymalny spadek ciśnienia powietrza 35 Pa- średnica króćców przyłączeniowych od strony cieczy ž cala- maksymalny strumień medium 300 dm3/h- maksymalny spadek ciśnienia medium 3 kPa Może uda mi się załatwić od niego instrukcję, tam będzie pewnie podana moc w zależności od temperatury zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.04.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Niestety do wymiennika ciecz powietrze mam tylko informacje ze strony producenta: - długość 819 mm - wysokość 494 mm - szerokość 400 mm - ciężar 21 kg - średnica króćców przyłączeniowych dla kanałów powietrznych 200 mm - maksymalny strumień powietrza 1000 m3/h - maksymalna moc wymiennika 2 kW - maksymalny spadek ciśnienia powietrza 35 Pa - średnica króćców przyłączeniowych od strony cieczy ž cala - maksymalny strumień medium 300 dm3/h - maksymalny spadek ciśnienia medium 3 kPa Może uda mi się załatwić od niego instrukcję, tam będzie pewnie podana moc w zależności od temperatury zasilania. Macie podaną maksymalną moc wymiennika 2kW. Z maksymalnego strumienia medium 0,3 m3/h wynika, że aby tę moc osiągnąć musielibyście glikol w wymienniku ogrzać o prawie 6st. C. Czy jest to realne ? Przy przepływie powietrza 1000 m3/h pewnie tak, ale czy taką będziecie mieli wydajność wentylacji ? Czy przewody wentylacyjne są przewidziane na taką wydajność ? Wydajność chłodniczą rzędu 2kW posiadają najmniejsze klimatyzatory zalecane dla powierzchni rzędu 20-30m2 (np. http://www.allegro.pl/item339536355_klimatyzator_mcquay_2_8_kw_pompa_ciepla.html) Wy taką samą mocą chłodniczą chcecie ochłodzić cały dom . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 09.04.2008 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Wentylację mamy zaprojektowaną na 350 m3/h. Jeśli chodzi o chłodzenie, to wymiennik ten ma mieć tylko zadanie, wstępnie podgrzać powietrze w zimie i delikatnie schłodzić w lecie. Nie chodzi nam o chłodzenie powietrza jak w klimatyzatorze. Rurowy GWC też chłodzi z 28 do powiedzmy 20 stopni co już jest odczuwalne w domu przy dużych upałach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.04.2008 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Wentylację mamy zaprojektowaną na 350 m3/h. Przy takim przepływie powietrza przez wymiennik możecie się spodziewać mocy chłodniczej rzędu 700W. No chyba, że wykonacie osobny odwód chłodzenia powietrza poza wentylacją (na zasadzie recyrkulacji powietrza - tak jak to się dzieje w klimatyzatorze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 10.04.2008 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Przy takim przepływie powietrza przez wymiennik możecie się spodziewać mocy chłodniczej rzędu 700W. A czy wraz ze spadkiem przepływu powietrza przez wymiennik nie będzie wzrastać jego wydajność? Przecież łatwiej jest ogrzać/ochłodzić 300 m3/h niż powiedzmy 1000 m3/h. Czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.04.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Witam! Wtrącę się do dyskusji ponieważ rozważam kupno WPC Dospel dla mojego domu. Zapotrzebowanie obliczono na 240m3/h. Planowałem kupno wymiennika za 650zł o którym mowa powyżej ale nikt z firmy,która projektowała mi wentylację i rekuperator nie wspomniał że jest jakiś droższy i ten tańszy właśnie miał mieć sprawność do 2 KW! Nawet na stronie Dospela jest pokazany tylko jeden więc sam już nie wiem ..... Teraz się zastanawiam czy jest sens go kupić czy zamówić w Juvencie droższy ale dobrany obliczeniowo.... Dospel za bardzo mota według mnie ..... Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 10.04.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Planowałem kupno wymiennika za 650zł o którym mowa powyżej ale nikt z firmy,która projektowała mi wentylację i rekuperator nie wspomniał że jest jakiś droższy i ten tańszy właśnie miał mieć sprawność do 2 KW! Nawet na stronie Dospela jest pokazany tylko jeden więc sam już nie wiem ..... Pozdrawiam! No więc sprawa wygląda tak, że wina leży po stronie dospela. Na szkoleniach było przekazane, że WCP to to samo co nagrzewnica i dobiera się ją tak samo. Czyli mniejszą do mniejszego reku, większą do reku powyżej 400 m3/h. Ta mniejsza nagrzewnica za 650 zyla będzie niewystarczająco wydajna do naszych celów. Potrzebna większa. Do poniedziałku mam zdecydować czy wymieniam na tą droższą, czy nie. Tak sobie myślę, pomóżcie Panowie i Panie Może wystarczy dokupić drugą mniejszą i podłączyć szeregowo lub równolegle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.04.2008 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Przy takim przepływie powietrza przez wymiennik możecie się spodziewać mocy chłodniczej rzędu 700W. A czy wraz ze spadkiem przepływu powietrza przez wymiennik nie będzie wzrastać jego wydajność? Przecież łatwiej jest ogrzać/ochłodzić 300 m3/h niż powiedzmy 1000 m3/h. Czy nie? Nie ponieważ przy spadku przepływu zmienia się także charakter wymiany ciepła z turbulentnego (dającego większą sprawność wymiany ciepła) na laminarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 10.04.2008 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Czyli mniejszą do mniejszego reku, większą do reku powyżej 400 m3/h .... tylko ja mam najmniejszy Reku jaki mają w ofercie : DOSPEL 120 WATER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 10.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 Nie ponieważ przy spadku przepływu zmienia się także charakter wymiany ciepła z turbulentnego (dającego większą sprawność wymiany ciepła) na laminarny. Czyli lepiej będzie ewentualnie dwa połączyć szeregowo, jeden za drugim, zachowując prędkość przepływu jak najbliżej maksymalnej, czyli dla tego małego wymiennika 400 m3/h tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 03.05.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Czy macie jakieś ciekawe linki przedstawiające (obrazowo) budowę GWC żwirowego? Przeczytałem tutaj sporo pożytecznych informacji a propo GWC żwirowego ale nie znalazłem rysunków przedstawiających sprawdzony schemat budowy.dodatkowo pytanie jak prawidłowo zrobić to pod garażem (w obrębie przestrzeni garażu - czyli wewnątrz fundamentów garażu. garaż mam o powierzchni 50m2. więc na potrzeby 200m2 powierzchni domu bez problemu zmieszcze GWC żwirowe w obrębie garażu. i kolejny dylemat czy czerpnię świeżego powietrza umieścić gdzieś w pernamentnym cieniu (wówczas w lato na starcie nie wchodzi do środka gwc bardzo rozgrzane powietrze), ale ma to swój minus zimą - kiedy to do GWC wchodzi powietrze zimniejsze (bowiem wlot nie jest wystawiony na dzialanie słońca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2008 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witaj Linków Ci nie trzeba. Tu, na forum, są fotki z wykonywania takich GWC pod salonem, tarasem, garażem... Wiele... Co do dylematu... ILE tego słoneczka masz zimą? 4 godziny dziennie? Bywają tygodnie bez słoneczka... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Walczuk 03.05.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Ja też miałem ten sam problem tutaj masz schemat budowy gwc http://www.wymiennikgruntowy.pl/wymiennik-zwirowy,pl,0.html Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2008 15:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Z jedną uwagą...DOBRZE zaprojektowany i zrobiony żwirowiec NIE WYMAGA dodatkowego wentylatora (wspomagającego).Wielokrotnie potwierdzone praktycznie!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gianti 03.05.2008 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 dzięki za odpowiedź Adamie. no to co do umiejscowienia mam sprawę jasną, ale niestety w sprawie umiejscowienia samego GWC (pod garażem) przeglądając strony trafiłem na taką stronę http://www.gwc.com.pl/zwirowy.html#a01 która dała znowu do myślenia i trudną decyzję do podjęcia. a) czy faktycznie w obrębie garażu (wewnątrz fundamentow) - możliwe problemy w dalekiej przyszłości ze "spójnością" gruntu, fundamentów, itd. b) czy faktycznie w związku ze "schowaniem" GWC wewnątrz fundamentu (izolacja) jest znacznie utrudniona regeneracja złoża c) i przede wszystkim promieniotwórczy radon - czy faktycznie jego istnienie w żwirze może mieć jakikolwiek większy wpływ na zdrowie niż inne "cywilizacyjne" zagrożenia? Wiem Adam że posiadasz ogromną wiedzę na te tematy i uważam że korzystając z Twoich rad uda się prawidlowo zrobić GWC, ale po przeczytaniu tekstu z powyższego linka, rodzi się parę pytań, na które odpowiedzi zdają się być dość istotne dla tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.05.2008 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Sprzedali Ci już tego Rechaua?!!! O logice słyszałeś? A na spacery już chodzisz samodzielnie? Pociąg kiedyś widziałeś? Po nasypie z kamieni jeździ! Szybko! Często ma i 100 wagonów towarowych! Fakt! Kilka się wywróciło, ale nie przez to, że podkład pod torami był niestabilny! Scyzoryk mi się sam otwiera, jak mi ten tekst pod oczy podsuwają! Wybacz, trochę mnie chyba ponosi! Wiesz CO jest nośnikiem ciepła w takim żwirowcu?! Wiesz Ty w ogóle co chcesz zbudować? Wiesz jak działa? Niby to tylko kupa kamieni, ale.... A ten radon.... Poczytaj UWAŻNIE! http://pl.wikipedia.org/wiki/Radon Google Ci z kompa powlokło? Dobra! Spokojnie! Rób te dziurę! Zaściel geowłukniną i zasyp otoczakami! Z dziurawymi rurami gdzie trzeba. Zakładam, że lokalne wody podtrawnikowe masz co NAJWYŻEJ ze 3m ppt! I to stale! I że nie budujesz się w takiej ciekawej dolince w Sudetach, której długo na mapie nie było, tej w której kamyczki dla Marii Curie zbierali! Adam M. Co za plaga jakaś? Gdzie się po tej sieci nie ruszę - boją się radonu! Chyba naprawdę będę MUSIAŁ wkleić kilka fotek z pomiarów! TEGO RADONU!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 07.05.2008 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Absolutnie popieram. Pracuje w Irlandii od 3,5 roku i tam fundamenty wypelniają wylącznie kamieniami. Jest tylko kwestia ich odpowiedniego zagęszczenia. Jak kiedys kolega zacząl robic podsypke pod chodnik z piasku to każdy sie patrzyć jak na glupka. Generalnie gruby kamien a potem drobniejszy zmiaszany z "jakby pylem po lupaniu kamieni" tzw. blinding. I tak wszedzie chodniki, podjazdy, parkingi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IRENEUSZ KUBIK 10.05.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2008 witam nareszcie przeczytałem całość oj było tego trochę i ciekawi mnie temat wodnego 1 jestem na etapie kopać czy nie kopać? mam jeden dylemat czy w zimie przy -20 stopni po przejściu przez wymiennik lamelowy powietrza (myślę o chłodnicy samochodowej) będzie dodatnia temperatura ? podobnie latem +30 i po przejściu jaka będzie ?????? ma ktoś takie pomiary , może przynajmniej przypuszcza bo ja nie wiem jak to nawet teoretycznie policzyć . chyba że to było już na forum i przeoczyłem bo tyle przeczytać to w oczach się trochę mieniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts