nydar 07.02.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Ciągnie nieźle 24 kWh/dobę. To spadek o 1oC 100 ton piachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2015 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Oj nydar... "Ciągnie nieźle 24 kWh/dobę. To spadek o 1oC 100 ton piachu." Ciągnie nieźle 24 kWh/dobę. To spadek RÓWNOWARTOŚCI o 1oC 100 ton piachu. ( Nie liczyłem, Nie chciało mi się). Żyjemy w hydrosferze, a woda sporo "umie"! Zapomniałeś o tym? Tak licząc dojdziesz do tego, ze powietrze Ci się skropli pod domem w jakichś -176stC... No, większa jego cześć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 07.02.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 Oj nydar... "Ciągnie nieźle 24 kWh/dobę. To spadek o 1oC 100 ton piachu." Ciągnie nieźle 24 kWh/dobę. To spadek RÓWNOWARTOŚCI o 1oC 100 ton piachu. ( Nie liczyłem, Nie chciało mi się). Żyjemy w hydrosferze, a woda sporo "umie"! Zapomniałeś o tym? Tak licząc dojdziesz do tego, ze powietrze Ci się skropli pod domem w jakichś -176stC... No, większa jego cześć... Adam M. Faktycznie . Mogłem dopisać ,że to równowartość spadku o 1oC 100ton piachu. Barth jest tak bystry że wie o co chodzi:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.02.2015 23:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2015 "Barth jest tak bystry że ..."No...Opisywał, planował, uzasadniał.... a teraz - pomierzył...Napisać Ci co na koniec napisał?Wątek ma 352 strony....Samych głupot? Ale...Ma tak jak chciał, rokuje Mu dobrze a mankamenty, jakie są musi "wziąć na klatę" bo SAM je sobie zaplanował (i bogato uzasadnił). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Te GWC jeszcze nie pracuje docelowo. Na początku "dmuchałem", żeby pozbyć się smrodu, który pojawił się zaraz po uruchomieniu. Na szczęście udało się go pozbyć w 100%. GWC dmucha dalej dzięki czemu mogę posprawdzać pozostałe teorie jak np. skuteczny filtr powietrza. I niestety tutaj też teorie się nie sprawdziły. Założony filtr na wylocie z GWC po dwóch tygodniach był czarny ... GWC nie filtruje tak jak się tego spodziewałem. Przynajmniej te cząsteczki powietrza, które potrafi wyłapać dość gęsta geowłóknina. Nie wiem jak skutecznie taki GWC filtruje grzyby i zarodniki pleśni. Prawdziwa wydajność GWC objawi się dopiero w przyszłym sezonie grzewczym. Przez okres letni również mam zamiar wentylować (ładować) go strumieniem 200m3/h. W lecie GWC powinien mieć już docelowy wygląd - rozbiegówka przykryta ok. 1,8 - 2 metrową warstwą gruntu, a żwirowiec będzie przykryty 30cm grafitowym styro i domem. Będę robił pomiary na bieżąco i podawał w tym wątku. Prawdopodobnie ukryję zaraz pod izolacją (na powierzchni pospółki) czujniki DHT22 (laboratoryjny pomiar temp. i wilgotności). Jeden będzie nad GWC, drugi w części domu, gdzie GWC nie ma. PS. Macie pomysł jak zabezpieczyć czujkę DHT22 przed piachem ? Owinąć go geowłókniną ? Czy w takiej sytuacji pomiar będzie wiarygodny? Mam na myśli, czy geowłóknina nie będzie naciągać wilgocią (sorpcja) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Może pod odwróconą doniczkę czy jaką puchę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Barth Zastanów się chwilkę i wyartykułuj CO chcesz mierzyć, to zastanowimy się jak TAM to zrealizować.Bo na razie, to pomysły masz raczej "księżycowe". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Wilgotność i temperaturę na styku izolacji i pospółki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zastosuj ODPOWIEDNI miernik/czujnik.(elektrooporowy wydaje się dobry w to miejsce)Ten DHT jest do gazów (powietrza) a Ty nie w gazach chcesz mierzyć... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Zastosuj ODPOWIEDNI miernik/czujnik. (elektrooporowy wydaje się dobry w to miejsce) Ten DHT jest do gazów (powietrza) a Ty nie w gazach chcesz mierzyć... Adam M. Drobiny piasku są nienasiąkliwe . Rozumiem ,że Barth chce mierzyć jednak wilgotność powietrza między ziarnami piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 08.02.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Witam!To moje pierwsze zdania na temat obiektu gruntowego wymiennika ciepła - jeszcze takowego nie posiadam.Mam wiele przemyśleń na temat Ziemi, gdyż sumaryczny czas przebywania w jej czeluściach to 8lat i mam do niej(Ziemi) wielki szacunek.Z czym się nie zgadzam w tym temacie to teza, że 6 do 8oC mamy od Słońca - NIE- Mamy od ciepła jądra Ziemi.Nasze pomysły dogrzewania GWC i akumulacja ciepła ze słońca jest dywagacją - rozmowa o zeszłorocznym śniegu.Nawet izolacja od promieni słonecznych, zmarzliny i deszczów jest właściwym kierunkiem rozpatrywań.Wydaje mi się, że pomiar temperatury i wilgotności na wylocie z GWC obrazuje kondycję(czy w normie i czy przewiewny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Przebóg!!!Ty ZOMBI jesteś?OSIEM LAT na głębokości 2m ppt ?!!!No to...Trochę się nie dziwię, ze słabo komunikatywny jesteś... Wiem, wiem, że watek trochę wyrośnięty, ale... poczytałbyś go od początku... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 08.02.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Ty ZOMBI jesteś? OSIEM LAT na głębokości 2m ppt ?!!! No to... Trochę się nie dziwię, ze słabo komunikatywny jesteś... 0,5m, czy 1000m co to za różnica. To tylko 100oC(1oC/10m). Z paplaniną mam kłopoty. Adamy to mają w genach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Przyjmij,że z jądra ziemie na powierzchnie dociera 0,05Wh/m2. Jednak słońce to potęga:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.02.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 "Z paplaniną mam kłopoty. Adamy to mają w genach." Ale czytać i myśleć - umiesz? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 08.02.2015 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Jednak słońce to potęga:D Nie przeczę, dlatego mam ogrzewacze solarne na dni słoneczne. W zimie to wiele nie zagrzeje - jest taki wykres w temacie.A w lecie dla GWC - obojętne. Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Obawiam się,że jesteś w błędzie. Głównym dostarczycielem energii do GWC jest słońce i deszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 08.02.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 (edytowane) Obawiam się,że jesteś w błędzie. Głównym dostarczycielem energii do GWC jest słońce i deszcz. Ja też chciałbym, by woda w morzu była ciepła w zimie, bo w lecie była ciepła. Adamie M. - zajrzałem na pierwszy post - smutne, ale treściwe, jak myślisz? Edytowane 8 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 Mówimy o innych temp. Cieple morze to 22oC a ciepły grunt w marcu to 4-5oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 08.02.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2015 GWC , co słyszałem musi być poniżej strefy przemarzania(w naszej strefie geograficznej ok. 1m) Wtedy całoroczna temperatura jest prawie stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts