adam_mk 10.02.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 "zmniejsza prędkość przepływu, lecz wzrasta przekazywanie(odbieranie) ciepła. "Gdzie, kiedy, jak?Przestałbyś bredzić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 10.02.2015 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Przestałbyś bredzić... Adam M. Wiki tak wspomina problem - "Sam termin "ciepło" związany jest z hipotetycznym fluidem "cieplikiem", który – podobnie jak eter – nie istnieje." Ja nie bawię się w analizę chaotycznego ruchu energii. Dla mnie istotne jest praca i czas. A Ty powtarzasz się i za chwilę zaczniesz się jąkać - hamuj! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 adamowi chodzi o to, że zmniejszenie przepływu powietrza nie spowoduje wzrostu przekazywania ciepła. Śmiem twierdzić, że będzie odwrotnie. Idąc twoim tokiem rozumowania wynikałoby, że zatrzymanie przepływu powietrza spowoduje wzrost przekazywania energii do nieskończoności, a w rzeczywistości dąży do zera Co innego jest stwierdzenie, że im wolniejszy przepływ, tym temp. na wyrzucie z GWC będzie bliska temp. gruntu. Chyba to miałeś na myśli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2015 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 WirnickProblem w tym, ze ja ten temat zgłębiałem dwa lata a od tego czasu mam ciągły pomiar GWC co 10 min przez ostatnie trzy lata.Nie muszę się jąkać. WIEM, bo pomierzyłem i to nie punktowo!Mniemasz, bredzisz, powtarzasz bzdury, których pełno w sieci.A tu trzeba użyć rozumu i znajomości praw fizyki.Nawet rura ze srebra nie poprawi transportu ciepła przez grunt.Grunt da/weźmie tyle, ile może, a na pewno mniej dynamicznie, jak potrafi to ścianka DOWOLNEJ rury, którą da się zakopać.Materiał na rurę nie ma tu znaczenia. (Dla przepływu ciepła w DOBRZE zrobionym GWC.) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2015 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Wiesz, że CZYNNA długość rurowego GWC (każdego innego też) nie jest stała? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 10.02.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 (edytowane) Adamie - dlaczego pomijasz drugą ściankę(powierzchnię) rury. Rura gładka lub szorstka bierze ciepło z ziemi lub jej przekazuje.Terminologią powszechną - miesza się z ciepłem dolotowym - bilans termiczny.Zastanawiałeś się, dlaczego na wylocie jest wartość dodatnia przy mrozie w atmosferze? Edytowane 10 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 "Zastanawiałeś się, dlaczego..." Tak.Mierzyłem, badałem, udowadniałem...Takiego granta mi zlecili... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Dom SSO , płyta 20cm na XPS 16cm ( brak izolacji na płycie i brak posadzki ) , opaska izolacyjna pionowa. . 09.02.2015 ,temp. pod izolacją +10oC na głębokości 100-150cm .Temperatura gruntu na tej głębokości poza domem + 3,5oC. To taki prywatny grant u Karolka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.02.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 I prawilno!Izotermę wyciągnęło.Tak ma być! Tobie się wydaje, ze to ciepełko z domu?Zrób taka sama płytę, połóż na niej dodatkowe 10cm styro i nie buduj na niej domu - będzie pod nią tak samo! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2015 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2015 Stan surowy otwarty. Gołe ściany bez izolacji ,bez okien , z dachem Pewnie,że izotermy podciągnęło . I po co to niszczyć dając tam GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2015 01:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie trzeba niszczyć.Można wykorzystać. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirnick 11.02.2015 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Dom SSO , płyta 20cm na XPS 16cm ( brak izolacji na płycie i brak posadzki ) , opaska izolacyjna pionowa. . 09.02.2015 ,temp. pod izolacją +10oC na głębokości 100-150cm . Dziękuję za konkrety. Proszę(o więcej), byś nakrył płytę folią i powtórzył pomiar temperatury. Pamiętaj nakrywając 20 m2 trzeba odczekać, by podgrzało się 30m3 gruntu wraz z płytą. Uzyskamy odpowiedź - czy warto wykonać GWC pod domem w ramach jednej inwestycji. Uprzedzając oponentów - grzyby i pleśnie rozwijają się dopiero powyżej temperatury chłodniczej >16oC Edytowane 11 Lutego 2015 przez Wirnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.02.2015 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Uprzedzając oponentów - grzyby i pleśnie rozwijają się dopiero powyżej temperatury chłodniczej >16oC Drobnoustroje psychrofilne (psychrofile – zimnolubne) – to mikroorganizmy rosnące już w temperaturach od 0ºC, o temperaturze optymalnej nie wyższej niż 15ºC Drobnoustroje psychrotrofowe (psychrotrofy) to mikroorganizmy, które bez względu na swoje temperatury kardynalne posiadają zdolność rozwoju w temperaturze ≤7ºC. Do psychrotrofów zaliczamy wszystkie psychrofile i część mezofili Stąd srebro w kanałach gwc. Poza tym, kanały, które nie maja atestu PZH, są robione z udziałem recyklingu, dlatego nie wiadomo jakie trucizny skrywają. Po czym opakowania i jakie substancje utylizowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 (edytowane) Drobnoustroje psychrofilne (psychrofile – zimnolubne) – to mikroorganizmy rosnące już w temperaturach od 0ºC, o temperaturze optymalnej nie wyższej niż 15ºC Drobnoustroje psychrotrofowe (psychrotrofy) to mikroorganizmy, które bez względu na swoje temperatury kardynalne posiadają zdolność rozwoju w temperaturze ≤7ºC. Do psychrotrofów zaliczamy wszystkie psychrofile i część mezofili Stąd srebro w kanałach gwc. Poza tym, kanały, które nie maja atestu PZH, są robione z udziałem recyklingu, dlatego nie wiadomo jakie trucizny skrywają. Po czym opakowania i jakie substancje utylizowano. Z jednej strony preferujesz srebrne rury do GWC z drugiej wymienniki recair o powierzchni czynnej 36m2, którego lamele nie są pokryte żadnymi jonami srebra a posiadają znacznie lepsze warunki do rozwoju powyższych mikroorgznizów. Co za niekonsekwencja. Edytowane 12 Lutego 2015 przez Barth3z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2015 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Uzyskamy odpowiedź - czy warto wykonać GWC pod domem w ramach jednej inwestycji. Potrzebuję jeszcze trochę czas, żeby móc pomierzyć swój grunt pod pod domem. Pod połową domu jest GWC (ok. 8m x 10m), pod drugą połową nie ma. Nad obiema częściami będą czujniki temperatur, może nawet wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.02.2015 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Nie trzeba niszczyć. Można wykorzystać. Adam M. Logika podpowiada,że skoro w nie ogrzewanym miejscu z izolacją pionową i poziomą na razie tylko 16cm ,jest 10oC w lutym ,to wykorzystanie może być jedno . Mniejszy przepływ energii przez posadzkę do gruntu . Każda ingerencja w tej przestrzeni spowoduje obniżenie temp. i wzmożony przepływ z domu do gruntu. GWC sensu energetycznego pod domem mieć nie może, bo bilans jest jednoznaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.02.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Znowu bredzisz?Było, nie raz...Bilans ciepła byś sobie zrobił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.02.2015 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Co było ?Był na tym forum bydlęcy język ,że oponent bredzi .Przemów po ludzku i udowodnij ,że GWC pod domem nie obniży temperatury. Dostałeś granta na te pomiary. Potrafisz tylko powiedzieć ,że ktoś kto uważa,że zimne powietrze pod domem obniża temp. gruntu , bredzi? Udowodnij w końcu ,że GWC nie ma wpływu na temp. gruntu pod domem. Daj jakieś dane,uzasadnij je, a nie ,,bredzisz" Dla mnie dowodem jest fakt,że 1m3 piachu zmieniając temp. o 1oC to0,44kWh + to co z wilgoci wynika. Konkrety Adamie a nie polityka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gik 11.02.2015 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Panowie, jakie przemyślenia macie dotyczące rur ciśnieniowych zdatnych do przesyłu wody pitnej?tu link do takich rurhttp://www.budmech.com.pl/armatura-cinieniowa-pvc_rury-pvc.html zainteresowały mnie Gamrat fi 225 × 5,5średnica ścianki - ze względu na średnicę ścianki. Do tego dla pewności koszulka termokurczliwa, wtedy szczelność powinna być odpowiednia. A i cena nie jest zła, wychodziło coś około 20zł za 1m, tylko że rury innej firmy (grubsze ścianki).Ale ogólnie chodzi mi o przemyślenia jak napisałem na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 11.02.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Bierz. Jak masz do wody pitnej to i TB nie zarzuci,że bez atestu. Grubość ścianki czy 3 czy 5mm, nie jest istotna dla przewodzenia ciepła między gruntem a powietrzem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts