Wgregor 05.07.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Co się ma nie sprawdzić, poza praktyką jest też liczenie! Jaka może być delta T między GWC a powietrzem zewnętrzym ? 15stopni! Ile więc może W przenieść wspominane przez Piczmana 300m3/h? 600, 700W! po co więc setki metrów pogiętej rury! Układ żródło , odbiornik powinno być dopasowane. Rozbudowany ponad możliwości odbioru GWC, to zarobek dla wykonawcy, niska lub żadna efektywność energetyczna, czyli naciąganie klienta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 http://www.art4u.superhost.pl/reku/?/realizacje Przecież to są chore sprawy! Czy żwirowe wymienniki do hoteli szkół - zgoda ale do domów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Albo ja nie kumam, albo ten, kto Cię uczył spaprał sprawę! Chwilami okrutnie mącisz! WSZELKIE te opisywane przemiany zachodzą W CZASIE!!! Zachodzą NA POWIERZCHNI WYMIANY!!! Przy delta 1stC i 10 arach powierzchni (ar to 10 x 10 =100, a 10 arów to 1000m2 czyli 10 000 000cm2) w ciągu doby da się przenieść kolosalne ilości ciepła! Przy delta 150stC i w czasie 1 mikrosekundy na 1cm2 zmiana będzie niezauważalna! Jaka może być... Teoretycznie? Rozlej trochę napalmu, podpal i sprawdź! Wyjdzie z kilka tysięcy! Może więc być kilka tysięcy! A ILE ZWYKLE BYWA? "Układ żródło , odbiornik powinno być dopasowane." CZEMU? Uzasadnij! PO CO? Uzasadnij! CZY W KAŻDYCH WARUNKACH? Opisz! Słowa mają znaczenie. Niosą treści. Dobrze jak jedno-jednoznaczne! Najlepszym przykładem jest język pojęć matematycznych! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 300m3/h delata T = 15K 1m3-1,2 kg 360 kg x 1045 J/kgK = 376200 x 15K = 5643000 / 10000000 = 0.564 kW czyli nawet nie 600W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Kompletnie nie na temat! Przecież Ty wcale tego nie rozumiesz... NAPISZ WOŁAMI CO POLICZYŁEŚ!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Proszę zrobić to co ja gdy miałem wątpliwości, gdy chciałem sprawdzić "różne" w tym wypadku swój grunt. Kabel grzewczy o mocy 35W /m zakopany w linii prostej, 10 cm od niego czujnik od termometru, drugi czujnik zakopany na tej samej głębokości 2 metry dalej . Jeżeli teraz nawet po tygodniu (można dłużej) będzie na obu czujnikach ta sama to znaczy, że 35W z metra GWC gruntu nie zagrzeje i warunków pod ziemią nie zmieni. Jeżeli teraz 300 m3/h powietrza może oddać do gruntu maksymalnie 560W w 30-to stopniowy upał, to jakiej długości rura jest optymalna (opłacalna)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 "Jeżeli teraz.." A wczoraj? A za 3 miesiące? A w lutym za 3 lata? Zmieniać dynamicznie długość tej rury? JAK?! Nie gadasz na temat! Liczysz coś, czego NIE NAZYWASZ!!! Nawet jakieś poprawne matematycznie wyniki wychodzą! CO one znaczą? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Co w lutym? W lutym w naszym klimacie GWC ogrzewa a nie studzi. Tylko, że w lutym nie dasz na dom więcej jak 100m3 /h bo wilgotność spadnie do 20% więc o 300m3/h zapomnij. A jak dalej chcesz "dynamicznie rurę zmieniać" to trudno. Ja tylko napisałem i jeszcze raz powtórzę, GWC rozbudowany ponad możliwości odbioru czy oddawania ciepła przez powietrze wentylacyjne to większy koszt, większy opór przepływu, czyli NACIĄGANIE KLIENTA. 100m3/h to około 200W przy mroźnych (t<-10stC) i upalnych (t.30stC) dniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Sam podkreślasz zmienność warunków tego procesu! Piszesz: "Ja tylko napisałem i jeszcze raz powtórzę, GWC rozbudowany ponad możliwości odbioru czy oddawania ciepła przez powietrze wentylacyjne to większy koszt, większy opór przepływu, czyli NACIĄGANIE KLIENTA. 100m3/h to około 200W przy mroźnych (t<-10stC) i upalnych (t.30stC) dniach." POZORNIE jest to prawda! (choć kompletnie mylą ci się moc i praca). Piszesz o dniach... A ja myślę o sezonach. Bywają suche i mokre, chłodne i tropikalne! Stany takie potrafią się utrzymywać często kilka tygodni. Ja pamiętam, jak zamarzała ropa w bakach autek i ludzie nie poszli do roboty, bo sie dojechać nie dało! Pamiętam też zimowe ferie przedłużone i kopanie tuneli w śniegu, aby z klatki schodowej bloku można było wyjść! Wiesz, że w 97 roku to jednego faceta w Opolu na II pietrze zalało!!! (człowiekowi współczuję, bo to faktycznie tragedia, ale TAKA informacja nie może nie budzić rozbawienia!) Domu nie buduje się tylko "na dziś". Zwykle stoi z 50 latek. 999 razy na 1000 takie podejście jest "przesadzone", ale... Jak zagwarantujesz nam niezmienność klimatu i podasz na najbliższe 50 lat tabele temperatur, opadów, siłę wiatru i nasłonecznienie - to zmienię podejście! Inwestor zwykle bardzo dręczy temat - Czy ZAWSZE zadziała? Czy tylko od poniedziałku do środy w godzinach od 13 do 15? Ty twierdzisz, że o 14,30 jest O.K. Trochę to mało... Różnice w nakładach są zwykle niewielkie i ZAWSZE omawiam co i dlaczego i jak ma działać. To inwestor decyduje o zakładanym "zapasie". Ja bardzo dbam o to, aby działało poprawnie! W KAŻDYCH warunkach. BEZ drobiazgowego wyliczania każdego erga energii w każdych warunkach! Tak można postępować, jak się buduje statek kosmiczny! Jednostkowo! Tu rozwiązania muszą być pewne i "ostateczne", bo wprowadzanie poprawek nie jest łatwe, a często niemożliwe! Ten element zaniedbujesz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.07.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Adaś - spokojnie Facet farmazony i kłamstwa rozpowszechnia jak Myszowaty Ma chyba niezły ubaw. A co do liczenia, chyba dobry przykład poprawności: Możesz też pożyczyć tester od Brzęczkowskiego (kilka tysięcy instalacji) Czyli TB zaczął instalowanie GWC pod koniec lat 40-stych ubiegłego wieku Ale fakt - TB jak na swój wiek wygląda wyjątkowo młodo A to jak pięknie brzmi - zwłaszcza w kontekstcie "pomiarów" temperatury znakomitym testerem TB 10m na 8m to 36 mb fundamentu , utrzymanie tego przez czas ogrzewania o jeden stopień wyżej to minimum ( jak jest suchy piasek ) 14000kWh. podzielone przez 150 m2 domu daje... proste liczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Opowiem Wam może jeszcze jedna moją przygodę... Jest w Siewierzu zamek... no, ruinka.. I jak to zwykle zamki - na małym wzgórzu. Kilka lat temu widziałem, ze stał... NA WYSPIE!!! Długo to nie! Może z tydzień... Ostatni raz TAKI widok to był tam do obejrzenia ze 100 lat temu! Jakżeż wtedy żałowałem, ze nie miałem aparatu cyfrowego ze sobą... Widziałem też wtedy autko pluszczące sie jak złota rybka w garażu pod pobliskim domem... Ja WIEM, ze każdy z żyjących mieszkańców tej miejscowości z pełnym przekonaniem mógł powiedzieć - póki żyję to tu "tego" nie było! Ale - BYŁO!!! I to nie raz! Właśnie dlatego ten zamek stoi TAM a nie gdzieś indziej!. A przecież mógłby tak z 200 m w bok, bo tam widoczki ładniejsze... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Poza realem, poza wyliczeniami jest jeszcze motyw działania. Jaki miałbym interes publikować prawdziwe dane ? Czy montuje GWC? Zarabiam na tym, Nie! Jestem użytkownikiem. Jydynym loginym wytłumaczeniem robienia tak rozbudowanych , czyli drogich GWC jest kasa! A więc mogą to robić tylko ci ktorzy to sprzedają czy montują! A co do zmienności warunków. Jak już kablem grzejnym 35W/m ustalisz sobie, że niezależnie od czasu pracy temperatura 10 cm od źródła jest taka sama ja 2m dalej na tej samej głębokości, jak już ustalimy (co proste) , że przy spodziewanych delta T 15 stopniach , 300m3 /h może przenieść około 600Wto pewne jest, że 20m rury jest wymiennikiem ze sporym zapasem!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 05.07.2008 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Poza realem, poza wyliczeniami jest jeszcze motyw działania. Jaki miałbym interes publikować prawdziwe dane ? Czy montuje GWC? Zarabiam na tym, Nie! Jestem użytkownikiem. Jydynym loginym wytłumaczeniem robienia tak rozbudowanych , czyli drogich GWC jest kasa! A więc mogą to robić tylko ci ktorzy to sprzedają czy montują! Głupoty opowiadasz, jest tak jak napisał Adam, jeśli ktoś robi dla siebie (np. ja) i nie ma zamiaru poprawiać to zrobi z zapasem, żeby ZZ - zrobić zapomnieć. Co innego jeśli ktoś bierze firmę i płaci jak za zboże, wtedy każdy 1mb będzie wymęczony w firmie czy na pewno musi być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.07.2008 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 http://www.art4u.superhost.pl/reku/?/realizacje Przecież to są chore sprawy! Czy żwirowe wymienniki do hoteli szkół - zgoda ale do domów! Jedno z zamieszczonych pod wskazanym linkiem zdjęć jest zrobione u mnie. Jak na razie jestem zadowolony. Ostatnio przez parę dni temperatura zewnętrzna oscylowała w okolicach 30*C. Temperatura wskazywana przez czujnik umieszczony w najodleglejszym anemostacie na parterze wahała się w zakresie 19,6 - 20,8*C. Centrala ustawiona na 3 biegu (zmierzona wydajność około 470 m3/h) pozwoliła utrzymać temperaturę na poziomie 23*C. Gdybym zmniejszył strumień powietrza to musiał bym pozasłaniać żaluzje, a nie lubię po ciemku siedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Przy 35 m wymienniku byłoby podobnie lub chłodniej, bo wentylator musi pokonać zbędne opory, więc i 'dogrzewa " powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Wgregor Z dużym uporem powtarzasz w kółeczko, jak jaką mantrę, jedno zdanie! Nie odpowiedziałeś na żadne z pytań, jakie postawiłem... Ostatnia Twoja wypowiedź jest tak niejasna, ze nie wiadomo jak ją interpretować! Zakładając rozważania jedynie akademickie, teoretyczne, jak piszesz, akcentujesz istnienie tu jedynego zrozumiałego dla Ciebie motywu - żądzy zysku! W tym kontekście pytanie "Jaki miałbym interes publikować prawdziwe dane ?" stawia Cię w dziwnym świetle... Zwłaszcza, że upierdliwie te same dane wciąż podajesz.... To po co z Tobą gadać, jak nie podajesz prawdy? Robisz błędy logiczne w swych rozważaniach!!! Pisząc:"Jydynym loginym wytłumaczeniem robienia tak rozbudowanych , czyli drogich GWC jest kasa! A więc mogą to robić tylko ci ktorzy to sprzedają czy montują! " negujesz tu istnienie altruizmu, ciekawości twórczej, asekuranctwa, mściwości czy zawiści. Negujesz bardzo wiele różnych innych pobudek występujących w życiu. Choćby miłość! Można sobie wyobrazić faceta budującego dla swej wybranki przewymiarowane GWC, aby nie było dla niej za małe, bo ON JĄ KOCHA! Więc: BREDZISZ!!! Nie jest prawdą, że "Jydynym loginym wytłumaczeniem ...jest" MOGĄ być inne wytłumaczenia! Zgodzę się, ze JEDYNYM LOGICZNYM WYTŁUMACZENIEM DLA CIEBIE ...JEST... Przywilej wykonywania GWC TEŻ nie jest reglamentowany i zastrzeżony dla jednej wąskiej grupy osób! Wielu inwestorów je sobie buduje! Stolarze, artyści, rolnicy, aptekarze... Różne zawody mają i budują! Widziałeś kiedyś kabel grzejny? Wiesz co to jest grzanie elektryczne? Gadasz o tym, jakbyś wszystkie rozumy producentów elementów grzejnych pozjadał! Widziałeś kiedyś przewód konstantanowy? A kantal? Ja WIEM, ze tak. A Ty? TAKI zakopałeś? CZEMU? Znasz pojęcie pojemności cieplnej? Przewodnictwa cieplnego? Błędu systematycznego? Opisujesz enty raz bardzo mało miarodajne doświadczenie i przeprowadzone bardzo mało doskonałą metodą... Wysnuwasz z niego wnioski OSTATECZNE i NIEPODWAŻALNE!!! Na tak wątłej podstawie? CZEMU? Skończmy, bo ani ja Tobie chyba nic nie wytłumaczę, ani Ty w taki sposób jak dotąd, to tego nie zrobisz. Pogadajmy o poezji czy muzyce... Tam odbiór dzieła zawsze jest uznaniowy! OBAJ będziemy mieli rację, jak coś powiemy! Tak by chyba było lepiej Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 05.07.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Ja mam wymiennik płytowy, o jakich zwiększonych oporach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 O tych, które mu wychodzą! No, bo przecież MUSZĄ być! MUSZĄ BYĆ KOLOSALNE!!Inaczej by sie wentylator nie grzał i nie dogrzewał strugi!!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 05.07.2008 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 Tak wyliczenia i fakty osmieszasz jakbyś był naciągaczem . Może nawet naciągasz na żwirowe? Nie mam racji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.07.2008 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2008 MASZ RACJĘ!!! Masz wyłączność na nią! Zaproponowałeś i wykonałeś pewne doświadczenie. PODAJ przyjęte założenia! UDOWODNIJ ich słuszność. Usiądź, pomyśl i napisz CO OZNACZAJĄ te wyniki, jakie wyszły, te wyliczenia! Pomiń chwilowo problem mojej postawy życiowej wobec bliźnich! Mam dość! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts