adam_mk 13.05.2015 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Świat znowu się zazielenił, jak się dzieje co rok od bardzo dawna.Pobiera z tego co mu Natura daje malutko, ale mu starcza a nawet zostaje na zapas! http://fizyka.net.pl/ciekawostki/ciekawostki_wn8.html A Wy mi tu wypisujecie - że to się nie opłaca, nie działa, jest do du...No, jak się tym bogactwem ktoś nie umie zając - to mu się nie opłaca. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2015 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Świat znowu się zazielenił, jak się dzieje co rok od bardzo dawna. Pobiera z tego co mu Natura daje malutko, ale mu starcza a nawet zostaje na zapas! http://fizyka.net.pl/ciekawostki/ciekawostki_wn8.html A Wy mi tu wypisujecie - że to się nie opłaca, nie działa, jest do du... No, jak się tym bogactwem ktoś nie umie zając - to mu się nie opłaca. Adam M. Pompa ciepła 2kW 2000 zł. I grzeje taka do -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Gadget, który trzeba sobie KUPIĆ, bo samemu tego sobie prawie nikt nie zbuduje.Zresztą, po co?Jak ceną nie zabija? WCALE nie twierdzę, że nie trzeba, nie należy TEGO stosować!Jak jest DOBRE to montować!Ale...Dobrze też jest budować taki dom, w którym TAKIE urządzenia mają MAŁO do roboty... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.05.2015 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 "I grzeje taka do -15 " Ale rewelacja...Ruscy już dawno budowali kaskady na jednej sprężarce co do -60stC chodziły... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2015 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 "I grzeje taka do -15 " Ale rewelacja... Ruscy już dawno budowali kaskady na jednej sprężarce co do -60stC chodziły... Adam M. Taka za 3000 grzeje do -25 ( być może mniej, ale odkąd mam najniżej było -23) i pobiera 300W sam ją używam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.05.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Taka za 3000 grzeje do -25 ( być może mniej, ale odkąd mam najniżej było -23) i pobiera 300W sam ją używam. Podaj model tego urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Podaj model tego urządzenia. Toshiba daisekai 355W pobór mocy 2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.05.2015 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Toshiba daisekai 355W pobór mocy 2kW. Nie pracuje do -25oC i nie kosztuje 3000zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 13.05.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Nie pracuje do -25oC i nie kosztuje 3000zł. Mam i używam, od wielu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 13.05.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Mam i używam, od wielu lat.A ściśle to od 1990r. To krytyczny rok pod względem energooszczędności. Od tego roku przestano stosować centralne a zaczęto dawać 40 cm izolacji od gruntu. Zaczęto również powszechnie stosować rekuperację oraz "inwertory". Wszystko dzięki jednemu gieniuszowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 13.05.2015 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Toshiba daisekai 355W pobór mocy 2kW. nie znalazlem takiego modelu. Jak na japonski dziwnie znajomo brzmi. I o kreskowane tez maja w swoim alfabecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolektor1 13.05.2015 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 A ściśle to od 1990r. To krytyczny rok pod względem energooszczędności. Od tego roku przestano stosować centralne a zaczęto dawać 40 cm izolacji od gruntu. Zaczęto również powszechnie stosować rekuperację oraz "inwertory". Wszystko dzięki jednemu gieniuszowi. Te "inwertory" to nowa odmiana inwerterów, tyle, że chodząca od -25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 13.05.2015 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2015 Wolę ciepły dom niż grunt. GWC przez 20 lat się nie sprawdziło i słusznie, że z niego zrezygnowano. Szanownemu Panu wiele się nie sprawdza. Może warto dowiedzieć się ,jak zrobić" by się sprawdziło . Trochę to jak twierdzenie ,że CO2 jest więcej pod sufitem w domu ,bo pochłania podczerwień . Dom czy systemy niskotemperaturowe domu emitują podczerwień w zakresie dł. fal +/- 10mikrometrów. CO2 natomiast pochłania głównie w dł. 14-18 mikrometrów. Pan kombinuje dalej z CO2 a z GWC da sobie spokój bo na tym nie zarobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 21.05.2015 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 co myślicie o wspomożeniu rurowego GWC (w chłodzeniu) przez założenie nagrzewnicy przed GWC. przez nagrzewnicę można by przetłaczać wodę z basenu (rozwiązanie dla posiadaczy basenu) kiedy panują upały - wstępnie schładzać powietrze wentylacyjne i ogrzewać wodę w basenie. ma sens tylko przy wysokich temperaturach zewnętrznych (o ile, bo wszystko zależy od kosztu inwestycji) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.05.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 a ile powietrza przez ten gwc idzie, tyle co centralka pierdnie? to ja myślę że można na to pierdnąć równie dobrze albo wziąć długopis i policzyć co i tak do pierdnięcia się sprowadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.05.2015 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 gwc się nie sprawdza, jakim cudem?bierzemy wzorcowy impulsator kinetyczny z prowadnikiem trzonkowym i w szkole próbujemy nim studentowi wbić coś do głowy, nie sprawdza się też zazwyczaj gwc to maszyna cieplna i tyle, działa wg prostych zasad, ale jej współpraca z innymi maszynami cieplnymi jak rekuperator (też prosty) wywołuje wiele dziwnych teorii aby osiągnąć zamierzony skutek trzeba dobrać przyczynę, gdy mamy przyczyę analiza pozwala wydedukować skutek dlatego gwc nie sprawdzi się gdy kto pojęcia nie ma o tym co robi, a nawet jak takie pojęcie ma to nie wie jakie będą efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.05.2015 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 kangaxx, nie do końca jest to zły pomysł. Zauważ, że te chłodzenie bedzie działało w największe upały. Plusem jest już same podgrzewanie wody. Czy będzie miało to wpływ na GWC?, myślę, że dla małych GWC (20-30metrów rury) napewno tak. Dla większych GWC raczej znikomy. Mam chłodnice z mojego poprzedniego rozbitego samochodu Myślę, że przy tak małej inwestycji jaką jest własne praca warto coś takiego zrobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2015 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 W szkole, jak kto trafi na względnie przyzwoitego nauczyciela fizyki, tłuką do głowy BILANS CIEPŁA.Może warto czasem sobie coś powtórzyć z tego, co tłukli w szkole? Chcesz powietrzem ogrzać ciecz czy cieczą schłodzić powietrze?JAKIE MASY chcesz tak "obrabiać"?JAK DUŻE strumienie energii chcesz tam przepuszczać?PO CO? Ludzie za bardzo "myślą temperaturami" pomijając strumienie energii, to efekty czasem ich zaskakują. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.05.2015 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 Zgadza się. Szału nie ma. Znacznie efektywniejsze grzanie wody wody basenowej będzie poprzez solar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.05.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2015 A jeszcze lepsze przez DWA solary.Betonowy, zatopiony w chodniczkach wokół basenu, połączony szeregowo z panelami (wodnymi, sezonowymi, nie glikolowymi). Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts