Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Doradźcie jak długi powinien być i jaka średnicę powinien mieć gwc oraz z czego można go wykonać? Prawdopodobnie w następnym tygodniu będę miał u siebie na działce koparkę szkoda by było nie skorzystać z jej usług i nie zakopać gwc w ziemi. Poziom wód gruntowych m.p.p.t 1,1 od poziomu 0,8 m.p.p.t mam piasek drobny i średni aż do głębokości 3,5m ,łączna ilość powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie wynosi 280m3/h .

Zdaje sobie sprawę że można do tych informacji samemu dojść czytając ten wątek, ale czas mnie goni a muszę jeszcze ogarnąć wątek o płytach fundamentowych więc będę bardzo wdzięczny za pomoc dla starych wygów:no: to zaden problem a dla mnie to kolejne dni przed monitorem a gdzie praca, studia i rodzina.

Doradźcie jak długi powinien być i jaka średnicę powinien mieć gwc oraz z czego można go wykonać? Prawdopodobnie w następnym tygodniu będę miał u siebie na działce koparkę szkoda by było nie skorzystać z jej usług i nie zakopać gwc w ziemi. Poziom wód gruntowych m.p.p.t 1,1 od poziomu 0,8 m.p.p.t mam piasek drobny i średni aż do głębokości 3,5m ,łączna ilość powietrza wentylacyjnego w pomieszczeniach wentylowanych mechanicznie wynosi 280m3/h .

Zdaje sobie sprawę że można do tych informacji samemu dojść czytając ten wątek, ale czas mnie goni a muszę jeszcze ogarnąć wątek o płytach fundamentowych więc będę bardzo wdzięczny za pomoc dla starych wygów:no: to zaden problem a dla mnie to kolejne dni przed monitorem a gdzie praca, studia i rodzina.

Najlepiej byłoby zrobić GWC w układzie Tichelmanna na rurach fi 160mm o łącznej długości 60m.

I to wywnioskowałeś w moich danych ? Ciekawe ...

Wywnioskowałem potwierdzenie tezy,że GWC pod domem wychładza. To jest układ zamknięty bryłą domu o ograniczonej masie i pojemności. Skoro przepuszczasz przez ten układ tony powietrza o znacznie niższej temp., to musi nastąpić przepływ energii .Czy się podoba czy nie.

Takie systemy można sprzedawać laikom ,bo nie skojarzą ,że podgrzanie powietrza odbywa się kosztem zwiększonych strat przez posadzkę.Niezbyt wielkich bo pojemność cieplna zimowego powietrza jest nędzna,ale zawsze. Straty przez styropian gdzie delta różni się o 5oC jest zauważalna.

Wywnioskowałem potwierdzenie tezy,że GWC pod domem wychładza.

Jak żeś to wywnioskował na podstawie temperatury jaką podałem ???

To jest układ zamknięty bryłą domu o ograniczonej masie i pojemności.

Układ zamknięty ??? Napływ energii jest zewsząd, a najmniej z domu, bo izolacja solidna.

Skoro przepuszczasz przez ten układ tony powietrza o znacznie niższej temp., to musi nastąpić przepływ energii .Czy się podoba czy nie.

Oczywiście, że jest przepływ. Ale w tym czasie jest również napływ energii.

Takie systemy można sprzedawać laikom

Ostrożnie z takimi tekstami nydar...

,bo nie skojarzą ,że podgrzanie powietrza odbywa się kosztem zwiększonych strat przez posadzkę.

Po pierwsze, to mam rozbiegówkę. Po drugie jakie są straty przez 30cm grafitu do powietrza, które jest podgrzane 30m rurowca fi 200 ?

Po trzecie straty zasilają powietrze, które zawraca do domu, więc to żadna strata - jak u ciebie na poddaszu.

A to, że mam niższą temperaturę powietrza z GWC to inna kwestia. Gdybym miał straty z domu, to powinienem mieć wyższą temperaturę niż karolek i inni, prawda ?

Nie ma sensu brnąć w to dalej skoro nie rozumiesz podstawowych zjawisk ...

EDIT: j-j'a nazywasz laikiem ?

Są dobre i złe rozwiązania. Robione często na czuja. I dobrze bo wybieramy te najlepsze. Akurat GWC pod domem uważam za bezsensowne.

J-J nie jest laikiem bo przewidział schładzanie gruntu pod domem,dając tam więcej izolacji .Czy rozważył potencjalny wzrost wilgotności izolacji spowodowany tym schłodzeniem ? Nie mam pojęcia.

Mówią,że 1m piachu to 10cm styro. Dasz pod 10cm styropianu zainstalowanego na ścianie GWC ? Ma to sens?

Cały problem w tym ,że rozumiesz ,,inaczej " podstawowe zjawiska.

Są dobre i złe rozwiązania. Robione często na czuja. I dobrze bo wybieramy te najlepsze. Akurat GWC pod domem uważam za bezsensowne.

Jeśli dobrze zrobione to nie jest bezsensowne. Ty akurat masz problem, ponieważ wyciągnąłeś całkiem odwrotne wnioski od zjawisk jakie tam zachodzą. Skoro mam niższą temperaturę od kolegów, to nie dlatego że mam straty do gruntu, bo miałbym wyższą.

Czy tak ciężko to zrozumieć ? Łatwiej intrpretować na opak, nie ?

J-J nie jest laikiem bo przewidział schładzanie gruntu pod domem,dając tam więcej izolacji .

Mam więcej niż j-j.

Czy rozważył potencjalny wzrost wilgotności izolacji spowodowany tym schłodzeniem ? Nie mam pojęcia.

Wzrost wilgotności ?! W zimie ?

Temperatura powietrza przepływającego przez GWC rośnie, więc rośnie pojemność dla wody. nydar, toż to podstawy fizyki.

Mówią,że 1m piachu to 10cm styro. Dasz pod 10cm styropianu zainstalowanego na ścianie GWC ? Ma to sens?

Mam 30 cm grafitu + 1m piachu ... dopiero GWC.

Cały problem w tym ,że rozumiesz ,,inaczej " podstawowe zjawiska.

A zdajesz sobie sprawę, że mam rozbiegówkę ?

Po drugie moje GWC jest metr pod pospółką.

Po trzecie ROZUMUJĘ zjawiska.

Barth .Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić.

Wyobraź sobie perforowaną rurę z zimnym powietrzem w objęciach piachu o wilgotności blisko 100%. Fakt,że w najbliższej okolicy piasek będzie miał mniej jak 100% ,ale czym dalej tym gwarancja kondensacji.

Skoro GWC metr od izolacji ,to tym bardziej gwarancja kondensacji .

Wynika to z faktu ,że wilgotność między ziarnami piachu to blisko 100%,a zmiana tep. choćby o 0,1oC to kondensacja.

Barth .Nie mam zamiaru się z Tobą kłócić.

Wyobraź sobie perforowaną rurę z zimnym powietrzem w objęciach piachu o wilgotności blisko 100%. Fakt,że w najbliższej okolicy piasek będzie miał mniej jak 100% ,ale czym dalej tym gwarancja kondensacji.

Skoro GWC metr od izolacji ,to tym bardziej gwarancja kondensacji .

Wynika to z faktu ,że wilgotność między ziarnami piachu to blisko 100%,a zmiana tep. choćby o 0,1oC to kondensacja.

Dziwne jest to, że zakładasz napływ wilgoci szybszą, niż zdolność nasycanie nią powietrza przepływanego przez GWC. Po co zatem ludzie instalują zraszacze do żwirowca ?

A z energią wg ciebie jest odwrotnie. Napływ energii nie nadąża za poborem przez powietrze. Nie czujesz absurdu ?

Poza tym daj coś w końcu sprawdzić. Ciągle teoretyzujesz, a nie zrobiłeś żadnych doświadczeń w tym temacie.

No właśnie.Należy ,,ważyć" czy dać GWC pod posadzką, czy obok domu.

W skali sezonu grzewczego, przeciętna rodzina w przeciętnym domu,zużywa 360ton powietrza. Podgrzać toto o 1oC to 100kWh.

Nie prościej i taniej dać końcówkę GWC (kilka metrów) do chałupy? Wszak efekt podobny jak GWC pod chałupą.

Energetycznego sensu w jednym i drugim rozwiązaniu nie widzę.

Czy takie rozwiązania mają sens, świadczą temp. forumowiczów pod domami z GWC i bez GWC.

Dziś pomierzyłem temperatury pod domem. Tam gdzie mam GWC jest 11,8oC. Część bez GWC ma 12,3 oC. Z tym, że część z GWC to zachodnia część budynku, którego grunt dookoła praktycznie nie uświadcza promieni słonecznych (przy wschodzie słońce zasłania garaż, w południe budynek, przy zachodzie pobliskie budynki).

Dziwne jest jednak to, że temperaturę nawiewu z GWC mam o ponad 2oC niższą niż temperatura gruntu.

I jeszcze jedno. Temperatura w domu oscyluje ok. 12oC (non stop nawiewam powietrze bezpośrednio z GWC), więc i straty przez podłogę żadne.

Edytowane przez Barth3z

No właśnie.Należy ,,ważyć" czy dać GWC pod posadzką, czy obok domu.

Żwirowiec obok to znacznie wyższe koszty - dodatkowe wykopy, dodatkowa izolacja "nad". Mało opłacalny.

W skali sezonu grzewczego, przeciętna rodzina w przeciętnym domu,zużywa 360ton powietrza. Podgrzać toto o 1oC to 100kWh.

Nie prościej i taniej dać końcówkę GWC (kilka metrów) do chałupy? Wszak efekt podobny jak GWC pod chałupą.

Energetycznego sensu w jednym i drugim rozwiązaniu nie widzę.

Czy takie rozwiązania mają sens, świadczą temp. forumowiczów pod domami z GWC i bez GWC.

Skoro wyliczyliśmy straty na poziomie 1 piwa, to warto dać żwirowca pod dom, bo oszczędności inwestycyjne są większe niż te piwa.

Żwirowiec obok to znacznie wyższe koszty - dodatkowe wykopy, dodatkowa izolacja "nad". Mało opłacalny.

Skoro wyliczyliśmy straty na poziomie 1 piwa, to warto dać żwirowca pod dom, bo oszczędności inwestycyjne są większe niż te piwa.

Nydar walczył z kszhu o o to ze max-owiec pod podłogą napędzany jest stratami z domu.

Nie wiem czy znajdę jutro czas. Może włącze wentylator na kilkanaście minut z mojego śmierdziela, sprawdzę tem nawiewu.

GWC nie wentylowane od przeszło roku (albo i więcej?). Otwarta tylko czerpnia.

Przymierzam się do tego od przeszło 2 tygodni, niestety nie mogę znaleźć czasu. Muszę zamontować wentylator, termometr itd.

Nydar walczył z kszhu o o to ze max-owiec pod podłogą napędzany jest stratami z domu.

Wiem. Ja jednak nieco poprawiłem ten układ dokładając "rozbiegówkę" i osadzając żwirowca nie pod samą izolacją podłogi, ale metr głębiej. GWC nakryłem metrową warstwą pospółki. Jest zatem miejsce na tzw. bąbel ciepła, choć przy izolacji podłogi 30cm styropianu grafitowego będzie on marny. Jeśli jednak już zakładamy ten bąbel, to zjawisko konwekcji zapewni utrzymanie się nieco wyższej temperatury nad GWC. I co ciekawe, jak zamieszkam będę mógł to pomierzyć, bo mam czujnik temp. ulokowany zaraz nad GWC (metr pod izolacją podłogi) i drugi na styku izolacja pospółka.