karolek75 04.01.2016 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Pare słów o moim GWC. Niestety dane niekompletne, bo nie mam pomiaru z nitki za RSS, ktora idzie pod domem. 2x24m fi 160 + 10m fi200 bypass-u pod garażem. W tej chwili na wejsciu -10, do domu wchodzi +7.2. Ok 150m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2016 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 (edytowane) Zaniedbalem temat filtra na czeprni GWC. Zalozony w lipcu-sierpniu. Dzisiaj zmienilem. Wedzarnia. Edytowane 4 Stycznia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.01.2016 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Non stop o tym piszę Czyli o odziaływaniu pobliskiego gruntu na przykładzie DZ liniowego i spiralnego. Różnicy w drenowaniu i odległości z jakiej ściągają ciepło. Z tym, że mój żwirowiec jest pod domem i zaczyna się ok. 1metra od fundamentów. Do tego mam jeszcze opaskę z proszku od pigeona na ok. 1,5 metra szerokości. Doliczając szerokość ściany fundamentowej to wychodzi prawie 3 metry opaski wykraczającej poza obrys GWC. To powinno dość skutecznie ograniczać wypyw energii z pod domu. W moim przypadku ewidentnie widać, że powietrze wychładza grunt, bo tam gdzie nie mam GWC pospółka ma temp. 11,5oC. Jak udowodnić, że ciepło w GWC pochodzi od Ziemi? Poczekajmy na okrycie górki Bartka śniegiem. Wtedy sprawdzimy jak zachowuje się igloo - o ziemiankach nie wspomnę, bo to takie przedpotopowe. Trochę śniegu spadło, ale jest już cieplej. Wyniki z dziś: Temp. z GWC 5,5oC, wilgotnośc 79%, ale po rozbiegówce już tylko -0,3oC (wczoraj było -2oC). Temp. wody wodociągowej 5,9oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.01.2016 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Pare słów o moim GWC. Niestety dane niekompletne, bo nie mam pomiaru z nitki za RSS, ktora idzie pod domem. 2x24m fi 160 + 10m fi200 bypass-u pod garażem. W tej chwili na wejsciu -10, do domu wchodzi +7.2. Ok 150m3/h. Od kiedy pracuje ? I czy pracuje non stop ? Zaniedbalem temat filtra na czeprni GWC. Zalozony w lipcu-sierpniu. Dzisiaj zmienilem. Wedzarnia. [ATTACH=CONFIG]342068[/ATTACH] Ja miałem podobny po niespełna miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2016 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Pracuje non stop od kwietnia. Do pazdziernika na jakieś 400m3/h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.01.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Dodatkowa istotna informacja o GWC: w październiku nad GWC jakies 50 cm poniżej poziomu terenu zakopałem odpady styropianowe w postaci resztek płyt na szerokości 2-2,5 m. Nitki są od siebie oddzielone na 1m i zakopane na głębokości min 1,3m przy czerpn i dalej w dół. Ewentualne skropliny latem będę odpompowywal bo teren mam gliniasty wiec studnia chłonna nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.01.2016 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Trochę się ociepliło.Temperatura u mnie w piwnicy od razu poszła w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scruffty 05.01.2016 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Panowie i Panie, takie pytanie:) Mam dom z wentylacją grawitacyjną (wiadomo ma swoje wady). Jako, że będę musiał i tak przywieźć tak ze 4 samochody ziemi na podrównanie działki pomyślałem o takim rozwiązaniu: ziemię wziąć z ogródka przez wykopanie sporej dziury , dziurę wyłożyć geowłókniną i zrobić żwirowca od góry przysypanego też ziemią. Tego żwirowca podłączyć przez spiżarkę do domu (taki nadmuch w spiżarce, wymuszony wentylatorkiem). W przyszłości jakbym zdecydował się na zmianę wentylacji żwirowiec zostałby na podgrzewanie reku. Tym samym zmieniłbym wentylację na nadciśnieniową i zyskał kilka stopni wchodzącego powietrza.Tylko czy ma to uzasadnienie ekonomiczne i będzie działać jak myślę, że będzie działać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 05.01.2016 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Tego żwirowca podłączyć przez spiżarkę do domu (taki nadmuch w spiżarce, wymuszony wentylatorkiem). Wentylatorek to raczej opcjonalnie. Mi żwirowiec na wlocie fi200 do domu, gasi zapalniczke 20cm do końca rury, a czasem kręci łopatkami wentylatorka który włożyłem z podobnym zamysłem. Dom nieogrzewany, tylko z dwoma kanałami wentylacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Chłopaki, nie wiem co jest grane. Dziś temperatura na zewnątrz raptem -4oC, a z temp. z GWC dalej spada. Dziś było 5,3oC i 81% wilgotności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Chłopaki, nie wiem co jest grane. Dziś temperatura na zewnątrz raptem -4oC, a z temp. z GWC dalej spada. Dziś było 5,3oC i 81% wilgotności ... Inercja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Pare słów o moim GWC. Niestety dane niekompletne, bo nie mam pomiaru z nitki za RSS, ktora idzie pod domem. 2x24m fi 160 + 10m fi200 bypass-u pod garażem. W tej chwili na wejsciu -10, do domu wchodzi +7.2. Ok 150m3/h. Po RSŚ 7,2oC Coś mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Inercja. OK, zatem czekamy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 (edytowane) Po RSŚ 7,2oC Coś mało. To po bypassie. RSS nie opomiarowany jeszcze. Po zamknieciu bypassa nadal jakis ruch powietrza w nim jest bo przepustnica nie jest szczelna temperatura na bypassie skoczyla do 8,9o C Edytowane 5 Stycznia 2016 przez karolek75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 OK, zatem czekamy dalej. W rurowcu rozkład temp. przypomina lejek a w nim rurka. W mrozy rozszerzona część jest przy czerpni ,potem wraz z wzrostem temp. zamienia się w rurę w rurze ,by w końcu się odwrócić . Proces długotrwały bo duża masa. Choć w tym roku zapowiada się na niezbyt długą mroźną zimę i obym miał rację. Sam jestem ciekaw czy to jest min. u Ciebie czy jeszcze będzie spadać . Od środy wzrost temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 To po bypassie. RSS nie opomiarowany jeszcze. Po zamknieciu bypassa nadal jakis ruch powietrza w nim jest bo przepustnica nie jest szczelna temperatura na bypassie skoczyla do 8,9o C Fundamenty robiłeś na wiosnę. Myślę,że zamknąłeś sporą ilość chłodu w obrębie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 05.01.2016 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 W rurowcu rozkład temp. przypomina lejek a w nim rurka. W mrozy rozszerzona część jest przy czerpni ,potem wraz z wzrostem temp. zamienia się w rurę w rurze ,by w końcu się odwrócić . Proces długotrwały bo duża masa. Choć w tym roku zapowiada się na niezbyt długą mroźną zimę i obym miał rację. Sam jestem ciekaw czy to jest min. u Ciebie czy jeszcze będzie spadać . Od środy wzrost temp. Już teraz mam dość dużą wiedzę. Jedna doba temperatur na poziomie -12oC i z GWC nici. Co to za GWC ... Żenada. A co dopiero z tymi co mają MAX'owce zaraz pod izolacją podłogi i to bez rozbiegówki ? Współczuję .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 05.01.2016 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Fundamenty robiłeś na wiosnę. Myślę,że zamknąłeś sporą ilość chłodu w obrębie. błąd. W sierpniu 2014. edit: poza tym caly czas mowimy o GWC poza obrebem i max 10m fi 200 pod niegrzanym garazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 06.01.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 błąd. W sierpniu 2014. edit: poza tym caly czas mowimy o GWC poza obrebem i max 10m fi 200 pod niegrzanym garazem. Fakt. Skleroza. Zrozumiałem ,że masz tą temp. po 50m GWC i RSŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 06.01.2016 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Te 50m to miniT 2x24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts