Wgregor 09.07.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Jak bogaty klient to i 500m I nic naprawdę nie dociera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 09.07.2008 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Chcę zakopać te 200 metrów choćby to była przesada! Na gorsze dni,niższe wody itd. To żaden koszt bo ok. 500 zł,,,, a opory? Pompka z mocą 25 W powinna sobie poradzić,zależy jaki ma być przepływ.Ale to będę regulował po wykonaniu Jeśli 25 W będzie mało to nastawy są ,,,, do wyboru! Opłacalność ?? Olać to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.07.2008 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 -ile m rury jest w cwu i jakiej mocy jet pompka?.-Jaką moc może przenieść czynnik współpracujący z gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.07.2008 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Spróbuj przepchnąć wiadro wody na minutę przez taką nagrzewnicę.Wtedy pogadamy. Piczman60-tka wychodzi....Ta pompa. Jak warunki nie ekstremalne to na 1 biegu...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 10.07.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 -ile m rury jest w cwu i jakiej mocy jet pompka?. -Jaką moc może przenieść czynnik współpracujący z gwc? a jaki opór będzie w gwc na kolanie 90st fi 200 mm ? pewnie się nie doczekam, ale cierpliwy jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.07.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam serdecznie, Planuję wykonać GWC - żwirowy. Mam bardzo piaszczyste tereny, jakiekolwiek ulewy są niewidoczne na ziemi po kilkunastu minutach - poziom wody jest bardzoo nisko. Zastanawiałem się nad rurowym - myślałem że będzie mniej problematyczny - ale jak kopałem forum to pisaliście iż przy piaskach oddawanie ciepła/chłodu z piasku nieskutecznie się udaje przy rurce. Tak więc żwirowy - samodzielnie! A jak! Zrobiłem mały szkic (zerżnełem ze szkicu adama - mam nadzieję że się nie obrazi za lekki plagiat) tylko wymiary rzecz jasna moje. http://img90.imageshack.us/img90/2159/gwcprojekt1wo2.th.jpg Domek mam około 180m2 plus garaż. Myślę że złoże 7x4 w zupełności wystarczy. Poniżej planowane wejście do budynku i projekt parteru http://img530.imageshack.us/img530/8185/gwcprojekt3ux5.th.jpg A poniżej zamieszczam ogólny poglądowy skan działki z adaptacji po nakreśleniu gdzie owo gwc będzie i gdzie będzie POŚ. Planuję kupić POŚ-a z firmy Pipelife http://img90.imageshack.us/img90/9865/gwcprojekt2gh4.th.jpg Mam jednak kilka i pytań i proszę was o poradę (jestem laikiem i całą wiedzę czerpię ze źródeł czytanych więc proszę nie besztać ZBYT mocno jak jakieś gafy piszę) 1. Czy nie będzie przeciwskazań na montaż powyższego łącznie z GWC - odległość około 15 m (na drodze budynek)? 2. Jakiej frakcji użyć żwiru a) przy rurach napowietrzającyh i zbierających oraz w złożu głównym? 3. Jakieś średnicy rury użyć 4. Jakiej średnicy otwory wiercić - jak gęsto? 5. Czy folię układać pod i nad GWC? 6. 10 cm styropianu styknie na wierzch? 7. Czy robić jakąś rewizję przed wejściem do budynku lub coś w rodzaju studzienki czyli trójnika z rury gdzie dolne odeście odprowadzało by ew. wodę przed dojściem do budynku? Będzie woda się skraplała? 8. Złoże musi sie regenerować - jak długo w przypadku w/w projektów? 9. Czy można powiedzmy dać najmniejszy ciąg - na najmniejszych obrotach ale nie przełączać między GWC a czerpnią zewn.? (chodzi o okres zimowy żeby zmniejszyć maksymalnie pobór zimnego powietrza - lato obojętnie) Dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppiszc 13.07.2008 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2008 Witam, A gdyby tak w wodnym1 uzyc zamiast 200m tej twardej niebieskiej fi32, 4x50m fi16 rury alupex? Oczywiscie zdaje sobie sprawe ze moze wyjsc troszke drozej, ale czy sa jakies inne przeciw??? Powierzchnia boczna (czyli wymiany) takiego ukladu jest wieksza....Poza tym jest to rurka stosowana powrzechnie w podlogowce - wiec rozdzielacze nie sa az tak drogie.A i jeszcze: zdaje sie ze glikolu wyjdzie mniej do napelnienia takiej instalacji?Dobrze kombinuje czy pokielbasilem cos w obliczeniach? Pzdr,ppiszc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2008 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 ppiszcMożna, ale alupex droższy...Zadziałać powinno bardzo ładnie. manieq82Żwirowiec to dobry pomysł. Warunki bardzo dobre.Systemy, jak sprawne, się nie pogryzą.Dla około 500m3 rura fi 200. (optymalna)Otworów tyle, aby ich powierzchnia była wielokrotnie większa niż przekrój rury. Część i tak zasłoni żwir. Frakcja przy tych rurach większa od średnicy otworów.Jak się nie da (brak żwiru czy inne) owiń rury gęstą i mocną siatką plastikową, żeby to co masz, do rury nie wpadało.Geowłuknina ma otulać całe złoże. Folia nad styropianem , nad złożem. 10cm styro to zupełnie dość. Rewizja zbędna, nic tam się już nie wykropli. Zrób lekki spad w kierunku złoża, to nawet jakby, to ścieknie i wsiąknie.Takie złoże nie musi się regenerować przy "normalnej" pracy. Tak na 0,2 wymiany. Zapracuje "live".Czerpnia jest potrzebna. Bywa na dworze 10 czy 14stC. Trudno to chłodzić, żeby potem podgrzewać.Jeszcze coś.Przysuń wlot do GWC w okolice domu, aby lepiej i STALE móc go kontrolować! To bardzo WAŻNE miejsce. Odsuń od płotu, poza zasięg cudzych rąk!Alarm, będzie...Wsadź czujnik gazów usypiających (chloroformy itp) w system wentylacji.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.07.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Właśnie dostałem ofertę od Juwentu ,,,, Cena nagrzewnicy to 350 zł!!!! Podałem takie parametry: Glikol 7st na zasilaniu, powietrze nawiewane -20 stopni i wywiewane +1 stopień! wydajność to 250 m3/h ,,,,,, Moc takiej nagrzewnicy to 2,05 KW! Pod spodem dopisek : " PRZY PODANYCH PARAMETRACH POWIETRZA I JEGO ILOśCI ORAZ TEMP. CZYNNIKA GRZEWCZEGO 7 STOPNI --- 3 KW JEST NIEMOżLIWE DO OSIąGNIęCIA" Czy wszystko jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.07.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Pod spodem dopisek :" PRZY PODANYCH PARAMETRACH POWIETRZA I JEGO ILOśCI ORAZ TEMP. CZYNNIKA GRZEWCZEGO 7 STOPNI --- 3 KW JEST NIEMOżLIWE DO OSIąGNIęCIA" Czy wszystko jest OK? Bardzo OK już o tym pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.07.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 To niby po co te 200 mb i 6 KW ?Na zapas?Na gorsze czasy?A może i chłodnicę przewymiarować i dać dla glikolu +4 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.07.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Nie 250 m3/h przy delta T 15 st to chłodnica z zapasem 0.6 kW a 15-20 m rury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 14.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 .... no chyba, że na gorsze czasy dasz centralę 2000m3/h.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2008 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Spróbujmy się sprawie przyjrzeć pod takim kątem:Jak długo chcemy korzystać z tego dolnego źródła?Godzinę, 6 godzin?Dobę?Może inaczej ! Korzystamy 1 godzinę i dajemy mu "odpocząć" przez 2 następne...Może być?KTO będzie tego pilnował? Przecież to dolne źródło nie jest worem bez dna! Bardzo długie czerpanie z niego spowoduje, że z biegiem czasu temperatura cieczy wypływającej spod ziemi zacznie się zmniejszać.Wtedy wyłączamy całość, bo tego nie uwzględniliśmy? Są od dawna eksploatowane takie źródła! Od pomp ciepła! Są znane parametry glikolu z początku, środka i końca sezonu! ZGODA! Da się to policzyć zacznie bardziej dokładnie po znacznie dogłębniejszej analizie geologii tej konkretnej działki! Dojdziemy może nawet do tego, że wystarczyłoby o 50 czy 60mb mniej tej rurki.Masz sezon na takie analizy, na obserwacje poziomu wody i sączeń!O.K.ZA ROK będziesz Z WIELKĄ PEWNOŚCIĄ wiedział jak jest u Ciebie!Zakładając koszt rury nawet na 3zł to przepłacasz za przewymiarowanie 150zł w materiale. Jak miejsce i koparkę masz - to jeszcze trochę, ale nie krocie!Warto żyłować ten układ? Do jednego kranu w domu wystarczy rura 1/2". CZEMU dajesz grubsze?Wpuść do domu akurat taką - bo przecież starczy! Zauważ, że wszyscy pytają co zrobić, żeby NA PEWNO zadziałało!Tu, jak przewymiarujesz, to nie popsujesz! Uelastycznisz ten system. Zwłaszcza na bardzo dynamiczne pobieranie mocy!Przyjdą goście , dasz te 500m3, bo palaczy kupa, -26stC za oknem i co?Okna pootwierasz?200m3 stale, to zapotrzebowanie na moc rzędu 2kW. Z 10mb rury taką właśnie moc dostarczysz, tylko JAK DŁUGO!!!O to chodzi! Zrobisz tak, jak zechcesz. Zawsze to do zaoszczędzenia z 4 do 5 setek. "To niby po co te 200 mb i 6 KW ?Na zapas? " 6kW źródło potrzebne stale 2kW dostarczy i nie "klęknie". Nie "zauważy" poboru zapewniając stałe zasilanie 7stC.Obciąż mocniej źródło 2kW.... Pozdrawiam Adam M. MOŻESZ nam podać wymiary zewnętrzne tej nagrzewnicy?A parametry TEJ nagrzewnicy przy 500m3/godz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2008 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 A swoją drogą... Czemu nie gotowiec Dospela? Przecież jest! Czemu nie chłodnica samochodowa? Wgregor połączy ją z 10mb rury i póki dopija herbatkę to działać jeszcze będzie... Co potem, to MNIE raczej już nie pytajcie! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.07.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 MOŻESZ nam podać wymiary zewnętrzne tej nagrzewnicy? A parametry TEJ nagrzewnicy przy 500m3/godz? Nie podali żadnych danych oprócz ceny i mocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.07.2008 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Zapytać możesz? Porównałbym z tym klockiem, co leży pod regałem i czeka na obudowę... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 14.07.2008 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Za późno dziś pewnie bo dodzwonić się nie mogę!Jutro z rańca będę wiedział ,,,,, i oczywiście się odezwę ! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 14.07.2008 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 manieq82 Żwirowiec to dobry pomysł. Warunki bardzo dobre. ................ Adam M. A i jeszcze coś apropos zraszania - robić jakiś automat czy może myślałem zakopać takie linie zraszające - pełno teraz tego w castoramie do podlewania ogródka - i dać mały kurek w środku i odkręcać "jak trzeba" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.07.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2008 Wymiary tej nagrzewnicy to 30x30, pewnie cm Nieduża,myślałem że to jaki kolos będzie 100x100 przynajmniej ,,,, A ,,,, cena 350 jest ceną NETTO Ale i tak niewiele!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts