_John 25.01.2016 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Wydaje mi się że u ciebie wystarczy drobna modyfikacja w postaci przepustnicy z obejściem na wejściu pod budynek ... Przez całą zimę układ pracował by w tandemie z rozbiegówką a od wiosny do jesieni sam wymiennik pod chałupa ... Takie rozwiązanie pozwoli naładować ile się da w lecie a w sezonie grzewczym część rurowa spowolni rozładowanie gruntu pod chałupa, część rurowa nie wymaga wymuszonej regeneracji gdyż jest nie osłonięta i sama się wyrówna z otoczeniem ... Koszty, koszty, koszty... Jak ktoś samemu macha łopatą - OK. Ludzie mają różne pasje. Pękają kolejne tysiące zł w pogoni za kilkoma stopniami, które dadzą 100 zł różnicy w rocznym rozrachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Nie chodzi o spieranie, tylko o ewentualne sensowne naprawienie/poprawienie mojego układu. To co proponujesz jest dobrą propozycją, ale kompletnie nieopłacalne. Zresztą cokolwiek nie zrobię to nie będzie rentowna inwestycja ... (proporcjonalnie zbyt duży nakład pracy i kosztów do uzyskanych efektów). Założenia były takie, żeby dać GWC pod dom, bo wg Adama napływ energii do GWC będzie równoważył jego rozbiór. Na tej podstawie zrealizowałem dalszą cześć koncepcji czyli przewymiarowanie GWC + rozbiegówka dla pracy całorocznej. Zależało mi na bardzo prostym układzie, bez żadnych bypass'ów i żadnej elektroniki sterującej. Niestety, - jak piszesz - praktyka weryfikuje teorie. Teoretycznie mogę zrobić to co zaproponowałeś (na zielono), [ATTACH=CONFIG]344494[/ATTACH] bo mam wyprowadzoną poza dom drugą rurę fi 200mm, ale podejście do niej od "rozbiegówki to kilkanaście metrów kopania w gruncie, który był już przygotowany pod zasiew trawy ... Ręcznie tego nie wykopię, a koparka zrobi mi bałaganu na kolejne kilka dni pracy ręcznej .. Widzę że chyba nie kumasz ... A po kiego chcesz robić obejście dla żwirowca ?,masz zrobić dodatkową czerpnię na jego wejściu przed chałupą a nie za nim ... Wystarczy tylko wykopać dziurę przy samej chałupie i wpiąć się dodatkową rurą skierowaną do góry, czerpnię można przełączać na zasadzie przekładania korka / zaślepki , na lato korek na czerpni rozbiegówki a na zimę na tej przy chałupie ... Nie wiem co w tym takiego trudnego i kosztownego ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Koszty, koszty, koszty... Jak ktoś samemu macha łopatą - OK. Ludzie mają różne pasje. Pękają kolejne tysiące zł w pogoni za kilkoma stopniami, które dadzą 100 zł różnicy w rocznym rozrachunku. Akurat w tym przypadku trzeba tylko pomachać łopatą i zainwestować w kawałek rury z korkiem ... Jeżeli was przerastają takie pierdoły to jak tu dom budować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 25.01.2016 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 Widzę że chyba nie kumasz ... A po kiego chcesz robić obejście dla żwirowca ?,masz zrobić dodatkową czerpnię na jego wejściu przed chałupą a nie za nim ... Wystarczy tylko wykopać dziurę przy samej chałupie i wpiąć się dodatkową rurą skierowaną do góry, czerpnię można przełączać na zasadzie przekładania korka / zaślepki , na lato korek na czerpni rozbiegówki a na zimę na tej przy chałupie ... Nie wiem co w tym takiego trudnego i kosztownego ...? OK, rozumiem. Ja myślałem, żeby ciągnąć w zimie na tym zielonym bypassie jak najdłużej,a tylko w skrajnych temperaturach załączać żwirowca. A tobie chodzi o to, żeby w takie upały jak były ostatnio (w sierpniu prawie 40oC) ładować te ciepło prosto pod dom, a w zimie odbierać wraz z rozbiegówką. Zapewne naładuję wówczas grunt pod domem do wyższych temperatur, ale za to będę miał również wyższą temp. po GWC (gorsze chłodzenie domu). Rzeczywiście nie jest to zbyt duży koszt i można przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2016 OK, rozumiem. Ja myślałem, żeby ciągnąć w zimie na tym zielonym bypassie jak najdłużej,a tylko w skrajnych temperaturach załączać żwirowca. A tobie chodzi o to, żeby w takie upały jak były ostatnio (w sierpniu prawie 40oC) ładować te ciepło prosto pod dom, a w zimie odbierać wraz z rozbiegówką. Zapewne naładuję wówczas grunt pod domem do wyższych temperatur, ale za to będę miał również wyższą temp. po GWC (gorsze chłodzenie domu). Rzeczywiście nie jest to zbyt duży koszt i można przetestować. Wcale mnie nie zdziwi jak w sierpniu dojdzie do 20* pod chałupą bo tam jest trochę za mała pojemność aby pochłonąć tyle energii ale wystarczy tylko zamienić korki miejscami i obniżyć nieco temperaturę a przy okazji zgromadzić trochę energii na tym odcinku dobiegowym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 26.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Moje pytanie czy wszyscy którzy wykonali gwc rurowe maja wykonane odprowadzenie skroplin pytam bo w moim przypadku musiałbym zamontować tam jakąś pompkę do wypompowywania ewentualnie zgromadzonej tam wody, wysoki poziom wód gruntowych. Czy u tych forumowiczów którzy mają takie gwc zbiera się tam w ogóle woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2016 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 Moje pytanie czy wszyscy którzy wykonali gwc rurowe maja wykonane odprowadzenie skroplin pytam bo w moim przypadku musiałbym zamontować tam jakąś pompkę do wypompowywania ewentualnie zgromadzonej tam wody, wysoki poziom wód gruntowych. Czy u tych forumowiczów którzy mają takie gwc zbiera się tam w ogóle woda. Znam osobiście kilka rurowych GWC które dosłownie zostały utopione w wykopach a jakoś żaden z nich nie przecieka i co najciekawsze jeszcze nie spotkałem takiego wymiennika w którym gromadziły by się skropliny w studzienice ... Wszystkie wymienniki ułożone w wysokich wodach gruntowych mają szczelne studzienki i jeżeli by coś do nich ściekało to by było widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xesxpox 26.01.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 jasiek i piszesz o zwykłych pomarńczowych pcv łączonych na standardowe uszczelki co 3 lub 6 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2016 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2016 jasiek i piszesz o zwykłych pomarńczowych pcv łączonych na standardowe uszczelki co 3 lub 6 m? Tak , zwykłe pomarańczowe ze składu budowlanego ... Najważniejsze to czysto poskładać i dobrze nasmarować przy składaniu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 28.01.2016 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 U mnie z nocy -9* a z GWC 8,5* teraz jest -4* a z wymiennika 8,4* Rok temu tj 23,01,2015 było 8,4* Na ten moment ... Zewnętrzna 7* Z GWC 8,5* Wychodzi na to że wymiennik ma blisko 100% sprawności i te 8,5* to obecna temp gruntu dookoła wymiennika ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.02.2016 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 U mnie w minioną sobotę +10*C Za GWC +5,5*C Coś straszna lipa z tego GWC.Włączam tylko na czas testu, ostatnio około pół godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.02.2016 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2016 U mnie po kilku dniach pracy GWC temp. ustabilizowała się na 7oC (ale po prawie trzytygodniowej przerwie w pracy GWC z powodu wylewek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.02.2016 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2016 Ciekawy artykuł:http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3972,wymienniki-gruntowe-pod-budynkiem?p=1choć troszkę tendencyjny. Można by rzec, że pisany na bazie naszych spostrzeżeń, ale autor obiecuje jakieś dane pomiarowe takiej instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 03.02.2016 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2016 A wnioski jakie? Nie warto gwc dawać pod domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.02.2016 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2016 Nie warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 U mnie po kilku dniach pracy GWC temp. ustabilizowała się na 7oC (ale po prawie trzytygodniowej przerwie w pracy GWC z powodu wylewek). Po kolejnym tygodniu pracy GWC temp. spadła do 6,3oC ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.02.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Po kolejnym tygodniu pracy GWC temp. spadła do 6,3oC ... Troche malo jak teraz mam za oknem +8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 08.02.2016 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Troche malo jak teraz mam za oknem +8 To pomiar z soboty. Pokazuje on, że wychłodzony GWC nie naciąga energii z głębszych pokładów. Czy to wina piasków, czy może przykrycia domem ? Czyżby wilgoć nie podciągała kapilarnie do GWC przez co mam ograniczony transport energii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 08.02.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Po kolejnym tygodniu pracy GWC temp. spadła do 6,3oC ...Jedną dziurą ci leci. Coś wlazło i zdechło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 08.02.2016 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 Jedną dziurą ci leci. Coś wlazło i zdechło. D.pa zdechło . Wychłodziło . Natomiast gdyby ten dom był normalnie ogrzewany i eksploatowany , temp. była by znacznie wyższa i nikt by nie skojarzył,że to ciepło ze strat.. Na tym polega myk speców zajmujących się zawodowo posadawianiem GWC pod budynkiem . Barth tylko przypadkiem ten szwindelek potwierdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts