ampierniak 08.02.2016 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 wiec w jakiej odległości od domu najlepiej umieścić gwc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 08.02.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2016 D.pa zdechło . Wychłodziło . Natomiast gdyby ten dom był normalnie ogrzewany i eksploatowany , temp. była by znacznie wyższa i nikt by nie skojarzył,że to ciepło ze strat.. Na tym polega myk speców zajmujących się zawodowo posadawianiem GWC pod budynkiem . Barth tylko przypadkiem ten szwindelek potwierdził. Niemożliwe ? Czyżby koledzy doszli do wniosku że gwc pod domem jest w znacznym stopniu zasilany stratami przez podłogę a nie ciepłem geotermalnym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 09.02.2016 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Może trochę nie w temacie, ale mam wielka prośbę. Ma ktoś z Was może kontakt/namiary na Magnusa?? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156527-Marzenia-z-widokiem-na-las-dziennik-budowy/page2 Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Po kolejnym tygodniu pracy GWC temp. spadła do 6,3oC ... U mnie terz z GWC leci 8,4* a za oknem 11,3*... Dokładnie rok temu z wymiennika leciało 8,2* a na zewnątrz było -1* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 09.02.2016 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) U mnie obecnie 11,1* za oknem 6.5* .Przeglądam ten temat już od dawna głównie pod względem wyników innych w danym okresie i mam wrażenie że z GWC to totalna loteria. Budowanie ogromnych konstrukcji niewiele daje albo nawet nic. Moje GWC to mikrus w porównaniu do Barth3z bo ma tyle co jego rozbiegówka:DAle jakby nie patrzył temp wcale nie odbiegają wiele od większości funkcjonujących układów u innych. To fakt że zazdrościłem troche Barth3z temp latem bo wtedy wystartowałem ze swoim układem a wiało z niego 16*. Edytowane 9 Lutego 2016 przez dred1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 09.02.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Duży gwc lepiej poradzi sobie w ekstremalnych temperaturach, albo okresie długotrwałych mrozów.Czyli w PL jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2016 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Niemożliwe ? Czyżby koledzy doszli do wniosku że gwc pod domem jest w znacznym stopniu zasilany stratami przez podłogę a nie ciepłem geotermalnym ?? Od dawna tak twierdzę ,ale wtedy mnie nie popierałeś i byłem samotnie kopany po d.pie. Po co zatem ten sarkazm teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 09.02.2016 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 wiec w jakiej odległości od domu najlepiej umieścić gwc? Moim zdaniem 3-4m od fundamentu z prostopadłym wejściem do domu,najlepiej zaizolowanym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.02.2016 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 U mnie obecnie 11,1* za oknem 6.5* .Przeglądam ten temat już od dawna głównie pod względem wyników innych w danym okresie i mam wrażenie że z GWC to totalna loteria. . Loterią to są termometry do pomiarów .... O miejscach w których mierzymy te temperatury to też inna historia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dred1975 09.02.2016 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2016 Loterią to są termometry do pomiarów .... O miejscach w których mierzymy te temperatury to też inna historia ... Masz racje ale są jakie są a dla mnie to pomiary orientacyjne po to zapakowałem 4 termometry (blisko reku) .Dzięki temu wiem co tam się dzieje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2016 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Ciekawy artykuł: http://www.rynekinstalacyjny.pl/artykul/id3972,wymienniki-gruntowe-pod-budynkiem?p=1 choć troszkę tendencyjny. Można by rzec, że pisany na bazie naszych spostrzeżeń, ale autor obiecuje jakieś dane pomiarowe takiej instalacji. Usunęli mój komentarz spod artykułu... Chyba był niewygodny dla autora - dr inż. albo dla samego portalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 10.02.2016 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Od dawna tak twierdzę ,ale wtedy mnie nie popierałeś i byłem samotnie kopany po d.pie. Po co zatem ten sarkazm teraz? bo to było tylko gadanie. Brakowało badań lub po prostu informacji o temperaturach z choćby jednego pracującego pod domem GWC. W sumie dalej brakuje i nie wiem, czy to mój odosobniony przypadek z tym wychładzaniem gruntu pod domem czy to ogólna tendencja. Po drugie nawet przerwa w pracy GWC powoduje, że on nie "naciąga" energii. I tutaj też nie wiem czy to wina mojego gruntu (piaski), czy znów ogólna tendencja takich instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 10.02.2016 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 bo to było tylko gadanie. Brakowało badań lub po prostu informacji o temperaturach z choćby jednego pracującego pod domem GWC. W sumie dalej brakuje i nie wiem, czy to mój odosobniony przypadek z tym wychładzaniem gruntu pod domem czy to ogólna tendencja. Po drugie nawet przerwa w pracy GWC powoduje, że on nie "naciąga" energii. I tutaj też nie wiem czy to wina mojego gruntu (piaski), czy znów ogólna tendencja takich instalacji. Za kilka dni odpalam instalację wentylacyjną z GWC pod płytą, pomarańczowy rurowy w układzie tichelmana ... Wysoko wody gruntowe , zobaczymy jak taki się sprawuje ... Wentylacja o max wydajności ok 650-700m3/h na lato ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 10.02.2016 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 Będzie skuteczniejszy zimą od żwirowca ,ale i tak będzie wychładzał a dodatkowo ściągał wilgoć pod płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Za kilka dni odpalam instalację wentylacyjną z GWC pod płytą, pomarańczowy rurowy w układzie tichelmana ... Wysoko wody gruntowe , zobaczymy jak taki się sprawuje ... Wentylacja o max wydajności ok 650-700m3/h na lato ... Będzie rozbiegówka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Będzie rozbiegówka ? Nie..., czerpania 2m od chałupy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Będzie skuteczniejszy zimą od żwirowca ,ale i tak będzie wychładzał a dodatkowo ściągał wilgoć pod płytę. Ten wymiennik tonie w wodzie , przy układaniu koleś musiał się dobrze nagimnastykować bo rury mu pływały w wykopach więc o jaką wilgoć chodzi ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 11.02.2016 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Nie..., czerpania 2m od chałupy ... No to ryzykowna instalacja. Rozumiem, że w lecie ładujesz na maxa, a w zimie odbierasz na min. Mimo to uważam, że bilans energetyczny domu z takim GWC będzie gorszy niż gdyby gwc był poza domem. A jak głęboko pod tą płytą ten GWC będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.02.2016 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 No to ryzykowna instalacja, A jak głęboko pod tą płytą ten GWC będzie ? Nie pamiętam..., chyba coś koło 1m ... Ją obstawiam że go nawet nie będzie widać w temperaturze pod płytą, tam sama woda ... Pożyjemy zobaczymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 11.02.2016 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2016 Ten wymiennik tonie w wodzie , przy układaniu koleś musiał się dobrze nagimnastykować bo rury mu pływały w wykopach więc o jaką wilgoć chodzi ...? Dodakowe uszczelnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts