Barth3z 15.04.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2016 A moje GWC ma w tej chwili 10,4* ... Wczoraj rano miałem u siebie 7,9oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marvin78 16.04.2016 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2016 GWC, o którym tu pisaliśmy jest podłaczone do wentylacji, więc nie można podzielić na strefy. Kanałówka to w 100% recyrkulacja . Jak tu na zdj. [ATTACH=CONFIG]312400[/ATTACH] Nie wiel ile Pan zrobił gwc ( ja setki przez 20 lat) głównie "psuje" szczelność i po prostu po latach śmierdzą. gwc nie trzeba czyścić to fakt, rozsądniej się od niego odłączyć, o czym się użytkownicy gwc przekonają dość szybko. Kolego TB jesteś partaczem i otwarcie się do tego przyznajesz, GWC które spartaczyłeś (bo inaczej tego się nie da określić) przestają spełniać swoje funkcje. Wszyscy inwestorzy którym wykonywałeś instalacje powinni oddać Cię do sądu. Proszę Cię w imieniu całej społeczności, znajdź sobie jakieś forum na którym się pisze o remontach starych zdezelowanych domów i tam wciskaj swoje klimatyzatory. Inwestorzy którzy zaglądają na ten wątek sa zdecydowani na GWC, i nie chcą klimy, jedyne na czym im zależy to poznać pewne niuanse związane z wykonaniem, Twoje posty jedynie zaśmiecają forum i prowokują do zupełnie jałowych i niepotrzebnych dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.04.2016 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Może ktoś zbierze w jedną całość wszystkie błędy, zamieści to na forum jako grzechy główne GWC?Coraz więcej doświadczeń, coraz więcej chętnych.Jakiś mały przybornik, a uprości drogę wszystkim zainteresowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.04.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2016 Może ktoś zbierze w jedną całość wszystkie błędy, zamieści to na forum jako grzechy główne GWC? Coraz więcej doświadczeń, coraz więcej chętnych. Jakiś mały przybornik, a uprości drogę wszystkim zainteresowanym. Tyle że tak naprawdę to prawie nikt nic nie wie o działaniu GWC ... A każdy następny "zainteresowany" i tak będzie rzeźbił po swojemu bo przecież on wie najlepiej ... Podstawowy błąd to za mała powierzchnia gruntu na której jest rozłożony wymiennik ... Następny to " udowadniania" że można "inaczej"..., czyli sp...ć Proste i dobre rozwiązanie ... Itd itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.04.2016 07:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości! Praktyka pokazuje to zjawisko na tym forum od lat. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.04.2016 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Adamie, a skąd pojawiła się koncepcja ulokowanie GWC pod domem ? Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.04.2016 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) Stara sprawa...Są badania wpływu (temperaturowego) działającego GWC na otaczający teren.Badania w zbudowanym , kontrolnym GWC prowadzone były do odległości rzędu 5m NAD, W BOK i POD GWC.Pokazały, że realnie, wpływ ten kończy się na 0,5m do 1m (jak gradienty utrzymują się BARDZO długo).Fundament posadawia się na stopie umieszczonej na poziomie przemarzania zimy stuletniej.Czyli jakieś 1,2 do nawet 1,5m.GWC żwirowe (bo domy stawia się raczej w SUCHYM miejscu) lub glikolowe (bo nie zawsze stawia się je w suchym miejscu, jak się odziedziczy kawałek bagienka) można więc przykryć warstwą piasku/pospółki/gruntu JAŁOWEGO od 0,5 do ponad 1m, co eliminuje jego wpływ na wnętrza.Zwłaszcza, ze termoizolacja podłogi na gruncie robiona jest solidnie, odmiennie niż kiedyś, gdy dechy podłogi układano często wprost na piasku. Granta kiedyś mi wcisnęli dotyczącego GWC.Wcisnąłem w niego rok roboty i ponad 200 czujników (działa do dziś).Bazowałem więc też na własnych pomiarach całorocznych.Mam też czasem wieści z miejsc, w których pomagałem takie cuda zbudować i uruchomić. "Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że to dobry pomysł ? "No, jak się już wykopie tę dziurę pod dom i za kopanie zapłaci, to potem trzeba tę dziurę zasypać, jak się w niej stopę i ściany fundamentu ułoży.Taniej i prościej jest niż kopać drugą dziurę obok domu, by ja potem zasypać.Zyski są większe jak straty. Adam M. Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.04.2016 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 GWC żwirowe (bo domy stawia się raczej w SUCHYM miejscu) lub glikolowe (bo nie zawsze stawia się je w suchym miejscu, jak się odziedziczy kawałek bagienka) można więc przykryć warstwą piasku/pospółki/gruntu JAŁOWEGO od 0,5 do ponad 1m, co eliminuje jego wpływ na wnętrza. Zwłaszcza, ze termoizolacja podłogi na gruncie robiona jest solidnie, odmiennie niż kiedyś, gdy dechy podłogi układano często wprost na piasku. Muszę jednak negatywnie zrewidować ten pomysł. Mam GWC tak zrobiony jak opisujesz (ok. 80cm pospółki nad nim) wraz z solidną "rozbiegówką" i niestety stwierdzam, że w okresie zimowym negatywnie wpływa on na bilans energetyczny budynku. Dobrze się stało, że miałem możliwość przetestowania pracy tego GWC w momencie, gdy jeszcze nie mieszkałem i nie ogrzewałem budynku, bo to pokazało jak działający GWC ma wpływ na temperaturę gruntu pod domem. Grunt w części domu gdzie mam GWC miał temp. 5-6oC, a w drugiej połowie domu gdzie nie ma GWC temp. oscylowała ok. 9-10oC. Po zamieszkaniu i ogrzewaniu domu będę "pasł" ten GWC stratami przez podłogę przez co temp. z GWC będzie nieco wyższa i zamaże to prawidłowy obraz działania takiego GWC. Nie mniej jednak, z tego co zaobserwowałem nie dość, że taki GWC wychładza grunt, to uniemożliwia wytworzenia bańki cieplnej pod takim budynkiem. No chyba, że będzie on działał (ładował) tylko w okresie letnim. Ale to chyba nie o to chodziło. "Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że to dobry pomysł ? " No, jak się już wykopie tę dziurę pod dom i za kopanie zapłaci, to potem trzeba tę dziurę zasypać, jak się w niej stopę i ściany fundamentu ułoży. Taniej i prościej jest niż kopać drugą dziurę obok domu, by ja potem zasypać. Zyski są większe jak straty. Zgadza się, zyski inwestycyjne są mniejsze przy budowie GWC pod domem, ale z czasem tracisz na eksploatacji, a o tym się jakoś mało pisało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.04.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Po zamieszkaniu i ogrzewaniu domu będę "pasł" ten GWC stratami przez podłogę przez co temp. z GWC będzie nieco wyższa i zamaże to prawidłowy obraz działania takiego GWC. Nie mniej jednak, z tego co zaobserwowałem nie dość, że taki GWC wychładza grunt, to uniemożliwia wytworzenia bańki cieplnej pod takim budynkiem. No chyba, że będzie on działał (ładował) tylko w okresie letnim. Ale to chyba nie o to chodziło. Możesz mieć z tym sporo racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.04.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Może ktoś zbierze w jedną całość wszystkie błędy, zamieści to na forum jako grzechy główne GWC? Coraz więcej doświadczeń, coraz więcej chętnych. Jakiś mały przybornik, a uprości drogę wszystkim zainteresowanym. To nie tak zadane pytanie. Tu nie chodzi o błędy tylko o cel stosowania GWC. Wg mnie, jeśli ktoś decyduje się na zakup reku z grzałką, to budowa do niego GWC jest bezsensu. Budowa GWC ma uzasadnienie tylko w jednym przypadku - gdy reku budujesz samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.04.2016 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Różnie na to można patrzeć.Przecież straty (ciepła) domu przez podłogi minimalizujesz DOBRYM jej ociepleniem a i tak są ZYSKAMI GWC.Budowa domu w pełni pasywnego to nieporozumienie, choć wielu ludzi akurat o takim domu marzy.Dom POWINIEN oferować możliwość regulacji/różnicowania temperatur w różnych pomieszczeniach.Tu GWC (jak ocieplenie podłogi spaprano) tylko w tym pomaga.Najwięcej sensu ma GWC bezprzeponowe.Żwirowiec, na ten przykład...Bo?Bo pozwala wentylować zimą dom znacznie wydajniej jak przeponowce.Oczywiście, chodzi o wilgotność tego, co nawiewasz. "...z czasem tracisz na eksploatacji,.."Wypisz, proszę, CO tracisz a CO zyskujesz.Potem napisz, ze to co zyskujesz DLA CIEBIE jest bez wartości.Pamiętaj, ze są ludzie mający inne priorytety. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2016 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 To nie tak zadane pytanie. Tu nie chodzi o błędy tylko o cel stosowania GWC. Wg mnie, jeśli ktoś decyduje się na zakup reku z grzałką, to budowa do niego GWC jest bezsensu. Budowa GWC ma uzasadnienie tylko w jednym przypadku - gdy reku budujesz samodzielnie. Właśnie ... Cel budowania ... GWC ma uzasadnienie tylko w dwóch przypadkach ... Zamiast rekuperatora ... Do chłodzenia w lecie ... Oczywiście jeszcze trzeba wiedzieć z czym się mierzymy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2016 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Adamie, a skąd pojawiła się koncepcja ulokowanie GWC pod domem ? Na jakiej podstawie wywnioskowałeś, że to dobry pomysł ? Ja dalej podtrzymuje że to dobry pomysł ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2016 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Muszę jednak negatywnie zrewidować ten pomysł. Mam GWC tak zrobiony jak opisujesz (ok. 80cm pospółki nad nim) wraz z solidną "rozbiegówką" i niestety stwierdzam, że w okresie zimowym negatywnie wpływa on na bilans energetyczny budynku. Dobrze się stało, że miałem możliwość przetestowania pracy tego GWC w momencie, gdy jeszcze nie mieszkałem i nie ogrzewałem budynku, bo to pokazało jak działający GWC ma wpływ na temperaturę gruntu pod domem. Grunt w części domu gdzie mam GWC miał temp. 5-6oC, a w drugiej połowie domu gdzie nie ma GWC temp. oscylowała ok. 9-10oC. Po zamieszkaniu i ogrzewaniu domu będę "pasł" ten GWC stratami przez podłogę przez co temp. z GWC będzie nieco wyższa i zamaże to prawidłowy obraz działania takiego GWC. Nie mniej jednak, z tego co zaobserwowałem nie dość, że taki GWC wychładza grunt, to uniemożliwia wytworzenia bańki cieplnej pod takim budynkiem. No chyba, że będzie on działał (ładował) tylko w okresie letnim. Ale to chyba nie o to chodziło. Zgadza się, zyski inwestycyjne są mniejsze przy budowie GWC pod domem, ale z czasem tracisz na eksploatacji, a o tym się jakoś mało pisało. Proponuję najpierw pomieszkać kilka sezonów i eksploatować ten wymiennik wedle potrzeb domu a nie wentylatora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 19.04.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Grunt w części domu gdzie mam GWC miał temp. 5-6oC, a w drugiej połowie domu gdzie nie ma GWC temp. oscylowała ok. 9-10oC. Ale przecież to co schłodziło GWC ogrzało Ci powietrze w domu. GWC zdecydowanie więcej ciepła ściaga "z okolicy" niż z domu poprzez dobrą izolację, więc jesteś na plus tylko moc GWC jest odrobine mniejsza, niż w przypadku takeigo samego GWC zakoponaego poza domem. Ale to już może być całkiem uzuasadnione ekonomicznie kosztami budowy/działką, a skompensowane rozmiarem. Nie wiem co widzisz w tym negatywnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2016 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Ale przecież to co schłodziło GWC ogrzało Ci powietrze w domu. GWC zdecydowanie więcej ciepła ściaga "z okolicy" niż z domu poprzez dobrą izolację, więc jesteś na plus tylko moc GWC jest odrobine mniejsza, niż w przypadku takeigo samego GWC zakoponaego poza domem. Ale to już może być całkiem uzuasadnione ekonomicznie kosztami budowy/działką, a skompensowane rozmiarem. Nie wiem co widzisz w tym negatywnego. To nie taki proste bo cały uzysk z GWC dzięki rekuperatorowi ląduje na wyrzutni ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 19.04.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 GWC ma uzasadnienie tylko w dwóch przypadkach ... Zamiast rekuperatora ... Do chłodzenia w lecie ... Do nawilżania w zimie (żwirowy). Zamiast grzałki w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 19.04.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 (edytowane) To nie taki proste bo cały uzysk z GWC dzięki rekuperatorowi ląduje na wyrzutni ... Spora część zależnie od sprawności reku. P.S. Chodzi mi że ekonomicznie GWC pod domem może mieć sens w porównaniu do GWC obok. Czy GWC ma sens ogólnie to inna inszość . Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez matkor Usciślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.04.2016 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Spora część zależnie od sprawności reku. Taaa... Jak masz dobre reku to tracisz praktycznie wszystko ... Jak kiepskie to nie potrzebujesz rozmrażania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 19.04.2016 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2016 Taaa... Jak masz dobre reku to tracisz praktycznie wszystko ... Jak kiepskie to nie potrzebujesz rozmrażania ... Dokładnie tak! Dlatego wyższa temperatura z GWC nic nie daje o ile nie masz zagospodarowanego powietrza wyrzucanego z reku. Wracając do GWC pod domem, to nie widzę w tym sensu. Zobacz do ilu potrafią co niektórzy naładować grunt pod domem. Z taką temperaturą to w lecie nic nie schłodzisz, a w zimie żal uruchamiać. Moim zdaniem GWC to fanaberia i po prostu chciejstwo. Tym bardziej przeponowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts