karolek75 24.02.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2017 Robilem 10-15 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.03.2017 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 (edytowane) Zapodaję moje wstępne plany odnoście systemu wentylacji w domu który niedługo zaczynam budować. Prośba o komentarze osób które już podobnego systemu użytkują jakie osiagają efekty. -Dom 140m2 (parter + poddasze użytkowe),łączna kubatura pomieszczeń wentylowanych około 490m3-Sciany z BK 24 + 15 styro grafit-WM + rekuperator (odpowiednio dobrany by obsłużył kubaturę i GWC)-GWC rurowy 2x rura fi160 lub 1x fi200 długość wstępnie planowana około 45-50m ale nie poparta obliczeniami jeszcze. Grunt to ciężka, twarda glina.-dodatkowo chciałbym zrobić bypass GWC i w pewnych warunkach czerpać powietrze z czerpni w ścianie. Jaki rekuperator wstępnie pasowałby do takiego systemu? Czy warto bawić się w budowanie reku samemu, ewentualnie zlecenie komuś kto już taki zbudował? Dodam jeszcze parę informacji. Bak dużych przeszkleń na południe, są spore okna tarasowe w stronę zachodnią. Dom z okapami. Okna dachowe 4 szt, 2 zachód, 2 wschód. Edytowane 1 Marca 2017 przez Fleszu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 01.03.2017 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 U mnie przez całą zimę dmucha +7 stopni, niezależnie od tego czy jest +5 czy -25 na zewnątrz. Musiałem mocno przymknąć żaluzję na kratce, bo inaczej szło lepiej niż z wentylatora latem. Rury kup lite, łączenia uszczelnij termokurczliwą uszczelką. W glinie lubi stać woda, jak ją poruszasz, wody będzie tam więcej, więc szczelność to podstawa. Nie dopatrzyłem tego i trzeba było kopać drugi raz. Mam glinę a na 1,5m skały ilaste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 01.03.2017 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2017 Dzięki za rady. Szczelność oczywiście bezwzględnie. A o jakiej kratce i żaluzji mówisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 02.03.2017 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Kratkę mam w podłodze w salonie, taka jak do rozprowadzania ciepła w kominkach, z żaluzją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 02.03.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 i z tej kratki dmucha Ci 7 st ? masz rekuperator? czy te 7 st jest na wlocie do reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 02.03.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Te 7 stopni jest po 50 metrach rury. Nie stać mnie na rekuperator na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fleszu1 02.03.2017 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Aha, wszystko jasne. A testowałeś to już w upały?Na jakim etapie budowy robiłeś ten GWC? Przepust do budynku musi być pewnie pod ławami, więc robiłeś go jeszcze na etapie wykopu pod fundament czy kopałes później pod fundamentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 02.03.2017 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 W upały dmucha koło 15*C, domu nie schłodzi, ale nagrzewa się przez to wolniej. Miarodajne testy będą dopiero w tym roku, jak założę żagiel nad tarasem, bo odbijało mi dużo ciepła od tarasu przez duże okna. Sam GWC można kopać później, przejście pod fundamentami od razu, przed zalaniem ław. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 20.03.2017 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Witam, Mam ogólne pytanie dotyczące GWC:Czy są jakieś ograniczenia dotyczące rodzaju gruntu w wykonaniu GWC? Aktualnie szukam firmy, która zaprojektuje i wykona WM z rekuperacją. Od przedstawiciela jednej z nich usłyszałem, że na gruncie, który mam na działce, nie opłaca się wykonywać GWC - niezależnie od jego rodzaju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.03.2017 23:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2017 Rozumiem.Kupiłeś działkę na Saharze...Po co?Tanio było? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Mam ogólne pytanie dotyczące GWC: Czy są jakieś ograniczenia dotyczące rodzaju gruntu w wykonaniu GWC? Nie. Aktualnie szukam firmy, która zaprojektuje i wykona WM z rekuperacją. Od przedstawiciela jednej z nich usłyszałem, że na gruncie, który mam na działce, nie opłaca się wykonywać GWC - niezależnie od jego rodzaju... No i ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 21.03.2017 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Witam, Mam ogólne pytanie dotyczące GWC: Czy są jakieś ograniczenia dotyczące rodzaju gruntu w wykonaniu GWC? Dla wykonania żwirowego GWC potrzebny jest tzw grunt rodzimy w każdej odmianie tzw mineralnej: http://taniaklima.pl/files/podzial_gruntow_rodzimych.gif Edytowane 21 Marca 2017 przez witek_myslowice grafika na na str forum jest nie czytelna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 21.03.2017 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) Nie. No i ? No i... te dwa zdania cytowane przez Ciebie informują o okolicznościach, kontekście, czynniku jaki miał wpływ na postawienie pytania. Mam w zwyczaju zadawać pytania "nie z du.y"... PS Dzięki za odpowiedź na pytanie Edytowane 21 Marca 2017 przez zarzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 21.03.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 (edytowane) adam_mk Rozglądałem się za działką w okolicach Merzougi Ale ostatecznie padło na działkę pod Łodzią. Domyślam się, że Twoje pytania to czysta ironia względem przedstawiciela firmy, o którym wspomniałem? Edytowane 21 Marca 2017 przez zarzar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 21.03.2017 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Dla wykonania żwirowego GWC potrzebny jest tzw grunt rodzimy w każdej odmianie tzw mineralnej: http://taniaklima.pl/files/podzial_gruntow_rodzimych.gif Dzięki za odpowiedź i za link z grafiką, gdzie z kolei dopatrzyłem się linka do ciekawej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2017 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 No i... te dwa zdania cytowane przez Ciebie informują o okolicznościach, kontekście, czynniku jaki miał wpływ na postawienie pytania. Mam w zwyczaju zadawać pytania "nie z du.y"... PS Dzięki za odpowiedź na pytanie Nie bardzo wiem co mam ci odpisać na stwierdzenie przedstawiciela, że "nie opłaca się na twoim gruncie wykonać GWC". Możliwe, że ma racje, ale jak mam to skomentować, skoro nie podałeś cen, oczekiwań itp. Zadaj pytanie "nie z du.y", wówczas będzie można coś sensownego odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zarzar 21.03.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Nie bardzo wiem co mam ci odpisać na stwierdzenie przedstawiciela, że "nie opłaca się na twoim gruncie wykonać GWC". Możliwe, że ma racje, ale jak mam to skomentować, skoro nie podałeś cen, oczekiwań itp. Zadaj pytanie "nie z du.y", wówczas będzie można coś sensownego odpowiedzieć. Ów przedstawiciel powiedział mniej więcej tak: "nie opłaca się na Pana gruncie wykonywać GWC (w żadnej postaci) gdyż nie widać wód gruntowych... one są nośnikiem energii". Poniżej link do badania omawianego gruntu, gdzie w punkcie 4.2 można przeczytać "W trakcie wykonywania prac wiertniczych w obrębie terenu badań, do głębokości 4,5 m, nie stwierdzono występowania wód podziemnych". https://drive.google.com/open?id=0Bzzp-bA7V5g3NktVTVItMzQ4MHc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 21.03.2017 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2017 Ów przedstawiciel powiedział mniej więcej tak: "nie opłaca się na Pana gruncie wykonywać GWC (w żadnej postaci) gdyż nie widać wód gruntowych... one są nośnikiem energii". Poniżej link do badania omawianego gruntu, gdzie w punkcie 4.2 można przeczytać "W trakcie wykonywania prac wiertniczych w obrębie terenu badań, do głębokości 4,5 m, nie stwierdzono występowania wód podziemnych". https://drive.google.com/open?id=0Bzzp-bA7V5g3NktVTVItMzQ4MHc Wszystko kwestia ceny i oczekiwań. GWC nawet na piaskach działa (u mnie). Jeśli u ciebie GWC ma wykonać firma i ten GWC ma współpracować z jakimś "półkowym" rekuperatorem, to nie ma takiego gruntu na świecie, na którym opłacałoby ci się wykonać GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.03.2017 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Sama prawda. A ten przedstawiciel to powinien coś poczytać o wilgoci gruntu, wodach opadowych i roztopowych. Chyba, ze pod Łodzią opadowych i roztopowych nie ma to i wilgoć mizerna. Mnie się jednak wydaje, że są. "Domyślam się, że Twoje pytania to czysta ironia względem przedstawiciela firmy, o którym wspomniałem? " 90% tak ale 10% nie. Bo? Pytano już mnie o GWC. Jak go zrobić na pustyni pod zwrotnikiem. Polonus pytał, co tam mieszka. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts