adam_mk 16.07.2008 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 A! No, to kompletnie mi sie poknociło! Byłem pewien, ze dyskutujemy coś 500m3! Mam nadzieję, ze nie zakopałeś tych pełnych 200mb Mały domek to mniejsze potrzeby. Mniejszy piec, mniejsze rurki wentylacji - a zasady są zachowane. Z GWC też spokojnie możesz mniej żądać... Ta nagrzewniczka wcale nie będzie zła! Dziwne - ale prawdziwe! Pompka do GWC tez mniejsza... Poniosło mnie? Może za dużo tych większych domów non stop?! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.07.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Jeszcze nie zakopałem na szczęście To ile tej rurki w końcu bo zgłupiałem! Co do nagrzewnicy to rozumiem że będzie ,,,,, Domek będzie mały 110 m i jedna kondygnacja! Na większy mnie nie stać Może i dobrze hehe ,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 16.07.2008 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2008 Poczytaj ze dwa ostatnie moje wywody tu:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2614715#2614715Może pomogą...A ta rura... Masz jakie 300m3 potrzeb. Kolektor 3kW to jest już naprawdę sporo przewymiarowany.Zależnie od ilości wody pod trawnikiem można go liczyć od 35W/mb - bardzo mokro i woda stoi staledo30W/mb dla "tylko mokro" Jak Cię stać, to zakop w linii jakie niecałe 100mb tej rury. Najlepiej kup 100 i zakop, a część wprowadź do domu pod te nagrzewnicę. W gruncie zostanie z 80 co jest zupełnie dość! Będzie wystarczająco nadmiarowo.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 17.07.2008 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Adam naprawdę tak trudno policzyć, że 500m3/h przy dT 15st to 1kW! i nawet 25W z metra gwc to 40mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniakrzys 17.07.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2008 Dostałem z JUWENTu ofertę na wymiennik o parametrach: wymiana 600m3/godz. Cena 1500zł. Wymiary wymiennika: 500x360x160. Opory przepływu powietrza 13,5Pa. Chyba się zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 18.07.2008 02:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Czy byłeś kiedyś nocą w domu 200-250m2 ( o mniejszym nawet nie wspominam) w którym chodzi najcichszy na rynku rekuperator 600m3/h? Jak nie to podjedź do sklepu gdzie takowy mają i niech ci go zapuszczą! po co pisać takie głupoty. Zimą poza SZUMEM nie puscisz więcej jak 20m3/h dla jednej osoby bo wilgotność spadnie do 20% i żyć się nie da.Latem zaś poza SZUMEM , policz! 600m3/h przy róznicy temperatur 15stopni. to 1.2 kW. od tego odejmij pompkę cyrkulacyjną , jakieś 50-70W i wentylator jakieś 450W. . zysk 0.7 kW Czyli 30gr! Godzin kiedy przebywasz w domu w czasie 30-to stopniowych upałów niech będzie 900 ( trzy miesiące po 10 godzin TO AŻ NIEMOŻLIWE ale niech będzie) to daje 300zł !!! A co będzie gdy całkowity koszt GWC przekroczy 5000zł A jak to wyjdzie dgy puścimy tylko 300m3 /h bo pozim szumów na wiecej nie pozwoli. Wełny w dach daejsz tylko 30 cm zamist 50 (na to kasy szkoda, izolacja? to takie prymitywne, A GWC o! tym się można sąsiadowi pochwalic słońce to 1100W/m2 czyli jakieć 0.6 m2 "nasłonecznienia" równa się WC ... zapomniałem o G. TROSZKĘ TRZEBA MYSLEĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.07.2008 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 "Latem zaś poza SZUMEM " Nie gadamy tym samym językiem! Chyba się nie dogadamy.Ja chyba buduję coś innego, jak to, co opisujesz...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 18.07.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Chyba się nie musimy dogadywać. To wyliczenia sprawdzone w praktyce. Czego nie wiesz?Ile W ma pompka do cyrkulacji na 100 czy 200m rurki?Ile W ma wentylator w centrali 600m3/h?Czy jaki jest poziom szumów na np 7 -dmiu anemostatach nawiewowych przy 600m3/h?Ile W może "przenieść" powietrze z wentylacji?Czego nie wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 18.07.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2008 Adam, niezłego trola wychodowałeś .. a było nie dokarmiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.07.2008 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Uważasz, że dojrzał?Po odstrzale można niezły dywanik z dużej sztuki wyprawić...Skórka z małego to na nic!...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia i arek 19.07.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 małego lepiej upchać w słoju z formaliną i pokazywać jako okaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 19.07.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2008 Momo wszystko Adaś przestaniesz sobie z ludzi jaja robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 20.07.2008 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 A co w tym jest dziwnego? mam ogrzewanie wlączone cały rok. mam 40 cm styropianu w podłodze, 40 cm wełny w ścianie i 50 w dachu. rachunki w pozostałe miesiace się niewiele różnią, bo nawet w lato biorę ciepły prysznic, oglądam telewizję, a komputer odpalony jest nonstop.Chyba po to się domy izoluje by zmarginalizować koszty ogrzewania, lub nawet je pominąć. Ale trudno dom izolować jak się nawet nie rozumie PO CO TO SIĘ ROBI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 20.07.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 a czemu swoją miarką mierzysz wszystkich pozostałych ?? ja mam tylko 20 cm styropianu na ścianach i 30 cm na suficie, dla mnie sezon grzewczy kończy się z odejściem mrozów właśnie przypomniała mi się piosenka "nie pal papierosów" można byłoby sparafrazować "nie karm trola nie karm bo będzie bolało i będzie co źle" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 20.07.2008 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2008 Momo wszystko Adaś przestaniesz sobie z ludzi jaja robić. i to mówi ktoś kto twierdzi że od października do kwietnia to jest połowa sezonu grzewczego ??[/quote Swoją miara???? przecież to twój cytat. Izolacja termiczna jest po to by zminimalizować skutki różnic temperaturowych. Czyli im lepsza izolacja tym mniejszą rolę odgrywa ogrzeawanie zimą a klimatyzacja latem. Jeszcze raz napiszę SKORO NIE WIESZ PO CO JEST IZOLACJA TERMICZNA I JAK SIĘ JĄ ROBI NIE BAW SIĘ TYM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.07.2008 01:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Mimo wszystko bez zrozumienia roli izolacji termicznej nie zbudujesz domu 3 litrowego. . A po to tu chyba piszesz?. Czy ktoś kto już lepszy dom ma nie może pisac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmpol 21.07.2008 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Znowu mnie tu za przewymiarowywanie zjadą.... Ale mnie to działa dobrze... Adam M. Czy można prosić o jakieś zdjęcie tej działającej instalacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.07.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 po pierwsze dom już dawno stoi, po drugie ty nie piszesz ty trolujesz, na 207 twoich postów 200 rozmija się z prawdą dodaj " z moją" przed prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmpol 21.07.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Wgregor ILE Ty tego już zbudowałeś? Daj, proszę tabele pomiarów rzeczywistej realizacji! Pokiwamy się nad tym! Adamie, a ja chciałbym poznać Twoją odpowiedź na takie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 21.07.2008 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Człowieku, Ty dalej swoje. Grzeje lub schładza grunt a nie rura. z 1mb (trafniej 1m2) można w sposób prawie ciągły "wycisnąć" 10 - 30W, bez względu na to ile tam ułożysz rury. Pewnie nie wiesz o czym pisze - to może "usprawni" Twój tok myślenia: http://www.solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/grunt_kolektory_plaskie_spiralne Pokazałem ten "spiralny" gwc na PW . Za głowę się złapli, dodając, że gdy nie widzieli to by nie uwierzyli. Może i dobrze, że to cudo zdjeto z netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts