zarzar 22.03.2017 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Wszystko kwestia ceny i oczekiwań. GWC nawet na piaskach działa (u mnie). Jeśli u ciebie GWC ma wykonać firma i ten GWC ma współpracować z jakimś "półkowym" rekuperatorem, to nie ma takiego gruntu na świecie, na którym opłacałoby ci się wykonać GWC. "Półkowym", to znaczy wyższej klasy, z bardzo dobra sprawnością i przy okazji drogim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 22.03.2017 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 "Półkowym", to znaczy wyższej klasy, z bardzo dobra sprawnością i przy okazji drogim? Nie, chodziło mi o jakikolwiek reku "sklepowy", nawet najtańszy, który posiada system antyzamrożeniowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 22.03.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2017 Ów przedstawiciel powiedział mniej więcej tak: "nie opłaca się na Pana gruncie wykonywać GWC (w żadnej postaci) gdyż nie widać wód gruntowych Prosze przedstawicielowi wskazać ten link o parametrach z GWC w suchym gruncie piaszczystym - tak pisali Inwestorzy w ankiecie doboru GWC. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?334386-Oczyszczanie-powietrza-i-ochrona-przed-smogiem&p=7396137#post7396137 U Inwestora z Imielina osobiście byłem i nadzorowałem budowę GWC. Gruntem rodzimym tam jest suchy piasek. Przy takim gruncie objętość żwiru jest wieksza o ok 25-30% i Ten Inwestor ma taki GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.04.2017 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2017 U mnie przez całą zimę dmucha +7 stopni, niezależnie od tego czy jest +5 czy -25 na zewnątrz. . Jakie jakich rur masz to GWC. U mnie sam piach, reku w planie ok 450-500m3, kubatura domu ok 350m3, 4osoby i chciałem dać ok 40m rur fi160. WGC zwykły, rurowy Akurat bede robił wykop by wode i prąd podłączyć wiec od razu chciałem tam rure do wentylacji wrzucic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 25.04.2017 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2017 Jakie jakich rur masz to GWC. U mnie sam piach, reku w planie ok 450-500m3, kubatura domu ok 350m3, 4osoby i chciałem dać ok 40m rur fi160. WGC zwykły, rurowy Akurat bede robił wykop by wode i prąd podłączyć wiec od razu chciałem tam rure do wentylacji wrzucic Też się zastanawiam nad gwc u mnie znowu sama glina garnki można lepić ,poziom wód gruntowych wysoki.Chciałem zakopać 35m rury 160 na głębokości 120/150 cm w lini prostej bez żadnych zawijasòw z wyjściem na poddasze i w ogrodzie i teraz czy jest sens w lini prostej i czy nie za mało metròw tej rury .Dom dla 4 osób wymiana powietrza tak myślę(mogę sie mylić) gdzieś 150 m³/h będzie wystarczająca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.04.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Też się zastanawiam nad gwc u mnie znowu sama glina garnki można lepić ,poziom wód gruntowych wysoki.Chciałem zakopać 35m rury 160 na głębokości 120/150 cm w lini prostej bez żadnych zawijasòw z wyjściem na poddasze i w ogrodzie i teraz czy jest sens w lini prostej i czy nie za mało metròw tej rury .Dom dla 4 osób wymiana powietrza tak myślę(mogę sie mylić) gdzieś 150 m³/h będzie wystarczająca.Pozdrawiam Jeśli będziesz już kopał rów na rury do GWC to zamów koparkowego z łychą o szerokości min. 100cm. Dzięki temu, w jednym wykopie będziesz mógł ułożyć dwie linie rur wzdłuż ścian wykopu i połączyć je na wejściu i wyjściu w taki sposób, aby stworzyły układ Tichelmanna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 26.04.2017 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Jeśli będziesz już kopał rów na rury do GWC to zamów koparkowego z łychą o szerokości min. 100cm. Dzięki temu, w jednym wykopie będziesz mógł ułożyć dwie linie rur wzdłuż ścian wykopu i połączyć je na wejściu i wyjściu w taki sposób, aby stworzyły układ Tichelmanna. Tylko ciekawe czy w zwykłej pomarańczowej rurce kanalizacyjnej po paru latach nie pojawi sie grzyb czy tam jakaś pieśń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 26.04.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Tylko ciekawe czy w zwykłej pomarańczowej rurce kanalizacyjnej po paru latach nie pojawi sie grzyb czy tam jakaś pieśń? Może się pojawić. Tak jak tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196641-Indywidualny-z-p%C5%82askim-dachem-EcoHouse&p=7206994&viewfull=1#post7206994 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 26.04.2017 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 Może się pojawić. Tak jak tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?196641-Indywidualny-z-p%C5%82askim-dachem-EcoHouse&p=7206994&viewfull=1#post7206994 Już nie będę robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.04.2017 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 " u mnie znowu sama glina garnki można lepić " Czemu nie rozważysz glikolowca? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 26.04.2017 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2017 " u mnie znowu sama glina garnki można lepić " Czemu nie rozważysz glikolowca? Adam M. Bo nie wiem jak go zrobić muszę się doszkolić trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 27.04.2017 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Bo nie wiem jak go zrobić muszę się doszkolić trochę. Może żwirowy GWC - w odróżnieniu od rurowego nie wymaga filtru na czerpni. Powietrze na jego wylocie jest wielokrotnie czyściejsze niż na wlocie. Nie zdążyłem zimą wykonać badań nt pochłaniania przez żwirowy GWC pyłu zawieszonego PM10 i PM2,5 Jeżeli z bakteriami sobie radzi to z pyłem tym bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Uszczęśliw go żwirowcem w glinie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 27.04.2017 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jeżeli jest to w płaskim terenie to Masz rację. Ale płaski żwirowiec (jego dno na głęb. 1m) i gdyby była możliwość drenażu poniżej jego dna to bym się nie wahał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 No...Studnia, pompka, odprowadzenie osączu... Cała fabryka.A on poza rurowca jeszcze nie wyszedł... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 27.04.2017 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jaka studnia, pompka? Żwirowy GWC jest bezobsługowy. Najstarszy 40lat i nic przy nim nie robili i nie robią.Dno GWC ma być 1m poniżej terenu. Na jego dnie pętla z rury drenarskiej. Jeden koniec tej rury "idzie" w pochyłym terenie poniżej 1m - czyli poniżej dna GWC. Woda jeżeli sie pojawi spłynie grawitacyjnie ta rurą - to tak z grubsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Ja to wiem!Zawsze da się to tak zrobić?Nawet na płaskim jak lotnisko i w glinie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 27.04.2017 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Jaka studnia, pompka? Żwirowy GWC jest bezobsługowy. Najstarszy 40lat i nic przy nim nie robili i nie robią. Dno GWC ma być 1m poniżej terenu. Na jego dnie pętla z rury drenarskiej. Jeden koniec tej rury "idzie" w pochyłym terenie poniżej 1m - czyli poniżej dna GWC. Woda jeżeli sie pojawi spłynie grawitacyjnie ta rurą - to tak z grubsza. Ale wyczytałem że wysoką wydajność uzyskuje się gdy po 12 godzinach pracy nastepuje trwajaca 12 godzin przerwa na regeneracje(i co mam wł i wył reku chore) a i drugie to spore opory przepływu powietrza nawet zalecana jest możliwość dołozenia dodarkowego wentylatora .Tak więc niewiem czy ten żwirowiec jest aż taki super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.04.2017 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Zostaw żwirowca. Za trudny dla Ciebie.Poczytaj o glikolowcu, bo na razie bzdury powielasz. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gargi12 27.04.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 Zostaw żwirowca. Za trudny dla Ciebie. Poczytaj o glikolowcu, bo na razie bzdury powielasz. Adam M. Skoro ktoś pisze głupoty to tak jest na czym mam sie wzorować? Sam sobie tych błędnych informacji z palca nie wyssałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts