adam_mk 27.04.2017 23:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2017 "na czym mam sie wzorować?" Trzeba usiąść i pomyśleć.Można na stojąco, ale na początku niektórym jest trudniej.W szkole wszystko wyjaśniali - jak co działa i czemu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.04.2017 02:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 @Gargihttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?153301-GWC-wodny-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony W uproszczeniu kopiesz dziurę jak najgłębiej się da, wrzucasz rurę PE, zalewasz płynem do chłodnic w domu podłączasz do tego pompkę obiegową i jakąś nagrzewnicą/chłodnicę kanałową przez nią powietrze ciągnie wentylator. Jeśli masz wysoko wody gruntowe to idealne warunki na glikolowca.W tej chwili na GGWC mam 9*C i Sterownik włącza i wyłącza pompkę wedle potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 28.04.2017 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ależ niech buduje glikolowy - w płaskim terenie i glinie nie ma innego wyboru - tu się zgadzam z wszystkimi. Ale wyczytałem że wysoką wydajność uzyskuje się gdy po 12 godzinach pracy nastepuje trwajaca 12 godzin przerwa na regeneracje(i co mam wł i wył reku chore) a i drugie to spore opory przepływu powietrza nawet zalecana jest możliwość dołozenia dodarkowego wentylatora .... Każdy GWC musi mieć czas na regenerację temperatury z otaczającym gruntem rodzimym. Dlatego tylko żwirowy GWC pracuje 24h na dobę w układzie tzw syjamskim. Dwa złoża przemiennie pracujące - praca/regeneracja - 12/12h. Wszystko to w jednym wykopie, dwie naczepy z żwirem, jedna izolacja. Przełącza to zwykły czasowy Metron. Żwiru z granulacją 16-32mm się nie zagęszcza dzięki temu przepływające powietrze z szybkością 0,1m/s ma do dyspozycji kilka m2 przekroju żwiru. Gdyby dodać wszystkie szczeliny pomiedzy kamyczkami żwiru uzbiera się ok 1m2 na przepływ powietrza. Przy laminarnym 0,1m/s stanowi to opór dla rekuperatora ok 50-60Pa. Do wentylacji nie trzeba dodatkowego wentylatora. Do klimatyzacji przy pełnej wydajności GWC oczywiście że jest potrzebny wentylator kanałowy. Montażyści i sprzedawcy rur Rehau napisali w internecie wiele głupstw nt żwirowego GWC. Nie mogli ścierpieć że jest coś konkurencyjne kilka razy tańsze od ich systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2017 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 "sprzedawcy rur Rehau" przeginali okrutnie!Kupa bzdur jest w sieci do poczytania przez to... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Ależ niech buduje glikolowy - w płaskim terenie i glinie nie ma innego wyboru - tu się zgadzam z wszystkimi. Jest wybór, i to chyba lepszy - brak GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2017 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Jest jeszcze lepszy!Brak chałupy!Wiesz ile kosztuje budowa...Namiot się stawia żeby deszcz na łeb nie leciał - i starczy a o ile taniej!No i wentylacja odpowiednia jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Chałupę wiadomo po co budujemy, ale glikolowe GWC po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 28.04.2017 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Jest wybór, i to chyba lepszy - brak GWC. Dlaczego tak uważasz ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Dlaczego tak uważasz ?? Osobiście uważam, że GWC warto budować tylko wtedy, gdy planujemy samodzielną budowę rekuperatora lub rekuperatora bez systemu przciwzamrożeniowego. W przeciwnym razie GWC jest inwestycją, która nigdy się nie zwróci. A jeśli ktoś liczy na chłodzenie GWC latem, to taniej wyjdzie zakup i montaż klimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.04.2017 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Zbudowałeś co zbudowałeś i teraz chwalisz "najswojsze"O indukcyjnych belkach chłodzących zasilanych z glikolowca, oczywiście, nie słyszałeś...A jak o czymś nie słyszałeś - to tego nie ma? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 28.04.2017 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2017 Zbudowałeś co zbudowałeś i teraz chwalisz "najswojsze" I tu cie zaskoczę. Zbudowałem GWC poniekąd zgodnie z zaleceniami tego wątku. I co? Dupa ... GWC wychładza mi grunt pod domem (tej zimy spadło do 5oC). Nigdy więcej GWC pod domem ! A poza domem tylko wtedy, gdy planujemy reku bez grzałki/systemu przeciwzamrożeniowego. O indukcyjnych belkach chłodzących zasilanych z glikolowca, oczywiście, nie słyszałeś... A jak o czymś nie słyszałeś - to tego nie ma? Słyszałem. Cena adam, cena! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 30.04.2017 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2017 Osobiście uważam, że GWC warto budować tylko wtedy, gdy planujemy samodzielną budowę rekuperatora lub rekuperatora bez systemu przciwzamrożeniowego. W przeciwnym razie GWC jest inwestycją, która nigdy się nie zwróci. A jeśli ktoś liczy na chłodzenie GWC latem, to taniej wyjdzie zakup i montaż klimy. Nieprawda mam GGWC i w połączeniu z chłodzeniem podłogi PC PW , roletami , dobrą izolacją daje mi przy 38C na zewnątrz 22-23C w domu bez klimy. Wiem że GGWC nie jest tanie ale nie zamieniłbym na klimę nawet za dopłatą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.05.2017 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nieprawda mam GGWC i w połączeniu z chłodzeniem podłogi PC PW , roletami , dobrą izolacją daje mi przy 38C na zewnątrz 22-23C w domu bez klimy. Wiem że GGWC nie jest tanie ale nie zamieniłbym na klimę nawet za dopłatą . Dziwne to, bo wydałeś dużo więcej na rolety, GWC i możliwość chłodzenia klimą żeby udowodnić, że setki milionów ludzi używających klimy do chłodzenia się myli Teraz zobacz, jaką cześć wszystkich instalacji i Bart3za można za to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 01.05.2017 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 Nieprawda mam GGWC i w połączeniu z chłodzeniem podłogi PC PW , roletami , dobrą izolacją daje mi przy 38C na zewnątrz 22-23C w domu bez klimy. A jaką masz wtedy wilgotność w domu ? 70-80% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 01.05.2017 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 A jaką masz wtedy wilgotność w domu ? 70-80% ? Bez klimy utrzymalem do ok 24 w srodku w najbardziej upalne dni, wilgotnosc wzrastala do 80%. normalnie ok 60-65%. Cofnalbym czas i zrobil kanalowke bo split mnie nie przekonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.05.2017 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2017 A jaką masz wtedy wilgotność w domu ? 70-80% ? Nigdy nie przekroczyła 60-65% . Jak myślisz dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 Nigdy nie przekroczyła 60-65% . Jak myślisz dlaczego ? I to mnie ciekawi dlaczego?? Umnie w zeszłego roku miałem cholerną wilgoć ok 70% za ostro dmuchałem z gwc i pewnie do tego efekt dosychania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.05.2017 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 "I to mnie ciekawi dlaczego??" Bo wilgotność, o której myślimy jest WZGLĘDNA. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 04.05.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 "I to mnie ciekawi dlaczego??" Bo wilgotność, o której myślimy jest WZGLĘDNA. Adam M. No to mnie ciekawi jak nadmuchujac pow. zew o temp 35 oC i wilgotnosci np 70-80% bo burzowo, w domu masz wilgotnosc nizsza przy nizszej temp ? Surgi, wykrapla ci sie na glikolowcu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 04.05.2017 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2017 "I to mnie ciekawi dlaczego??" Bo wilgotność, o której myślimy jest WZGLĘDNA. Adam M. Względna czy bezwzględna mnie interesuje to co pokazuję higrometr. Jeśli schładzam gorące wilgotne powietrze to automatycznie wilgotność w domu rośnie. A że zeszłe lato to chlapa więc wilgoć w domu była makabryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts