JanWerbinski 08.11.2017 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Widzisz...masz klimatyzację... Puść ją tak aby chodziła non stop z mocą chłodniczą ok 1,3-1,5 kW czyli tyle co wyśmiewany GWC... Po dobie czy dwóch jakie będą spostrzeżenia...? ( O tygodniu z takim ustawienie Latem bym zamarzł z taką mocą. Nie da się wytrzymać dłużej niż kilka godzin. To udowadnia że GWC nawet bez rekuperatora nie ma takiej zdolności odbierania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.11.2017 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Tylko że najtańsza sensowna centrala rekuperacyjna to 4000. Dokładamy do tego koszt 5000 za GWC i mamy najdroższa centralę AirPack. Zrujnowany ogród gratis. Latem to sobie mogę klimę włączyć. Gdyby mi było gorąco, ale ostatnie lato było tak słabe że ani razu jej nie użyłem. Sensowny rekuperator to przy odrobinie szczęścia na alegro można zrobić za 1500zł a GWC 5000 bez jaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matkor 08.11.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Straty: kilkaset kWh na pracę dodatkowego wentylatora GWC lub zwiększone zużycie wentylatora nawiewu rekuperatora. Żwirowy GWC o przekroju złoża 6m²+ kilka m rury fi 200 ma pomijalnie mały opór. W sprzyjających warunkach (zima, szpary w oknach + wentylacja strychu) potrafił sam kręcić wentylatorem na wyjściu z GWC. Setki kWh i zużycia wentylatorów reku między bajki można włożyć. Pomiędzy te same,że żwirowiec ma 50Pa oporu przy normalnym użytkowaniu. Edytowane 8 Listopada 2017 przez matkor literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 08.11.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mam GWC rurowy 4 nitki fi160 (L=12m, między rurami 2m)w układzie Tiechelmana połączone rurami fi 200 z obu stron i do tego doprowadzenie z obu stron po około 1m na stronę + 2m w górę.. Całość 1,2m pod chudziakiem domu.Jak przełączam reku na gwc jeszcze nigdy nie zuważyłem, aby mój reku brał więcej prądu. Więc nie mówcie, że potrzebny jest jakiś dodatkowy wentylator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 08.11.2017 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mam GWC rurowy 4 nitki fi160 (L=12m, między rurami 2m)w układzie Tiechelmana połączone rurami fi 200 z obu stron i do tego doprowadzenie z obu stron po około 1m na stronę + 2m w górę.. Całość 1,2m pod chudziakiem domu. Jak przełączam reku na gwc jeszcze nigdy nie zuważyłem, aby mój reku brał więcej prądu. Więc nie mówcie, że potrzebny jest jakiś dodatkowy wentylator. A masz jak sprawdzić czy spręż pozostaje bez zmian? Skąd wiadomo, że nie ducha słabiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 08.11.2017 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Żwirowy GWC o przekroju złoża 6m²+ kilka m rury fi 200 ma pomijalnie mały opór. W sprzyjających warunkach (zima, szpary w oknach + wentylacja strychu) potrafił sam kręcić wentylatorem na wyjściu z GWC. Setki kWh i zużycia wentylatorów reku między bajki można włożyć. Pomiędzy te same,że żwirowiec ma 50Pa oporu przy normalnym użytkowaniu. Potwierdzam wszystko co napisałeś. ....Zrujnowany ogród gratis..... Przy żwirowym GWC to nie "...ogród..." tylko kilkanaście m2 - przy zachowaniu humusu to pomijalny koszt nasion trawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 08.11.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 A masz jak sprawdzić czy spręż pozostaje bez zmian? Skąd wiadomo, że nie ducha słabiej? Nie mam jak sprawdzić, ale np. latem momentalnie odczuwa się spadek wilgotności w domu i wychłodzenie, przynajmniej w odczuciu. Mój gwc z rur fi160 i fi200 to tak jakby jakieś 16m gwc fi320 więc opory raczej pomijalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Sensowny rekuperator to przy odrobinie szczęścia na alegro można zrobić za 1500zł a GWC 5000 bez jaj Nie widzę sensu w kupowaniu rekuperatora z gównianymi wentylatorami i przepłacanie potem 1000 rocznie za energię elektryczną. 1500 to kosztują dwa EBM Papst jeśli Ci się uda je kupić w dobrej cenie. A gdzie wymiennik, automatyka, grzałka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Żwirowy GWC o przekroju złoża 6m²+ kilka m rury fi 200 ma pomijalnie mały opór. W sprzyjających warunkach (zima, szpary w oknach + wentylacja strychu) potrafił sam kręcić wentylatorem na wyjściu z GWC. Setki kWh i zużycia wentylatorów reku między bajki można włożyć. Pomiędzy te same,że żwirowiec ma 50Pa oporu przy normalnym użytkowaniu. Kilka metrów odpowiedniej do zakopania, antybakteryjnej rury fi 200 to 2300 zł jak ostatnio sprawdzałem. Krótszej niż 25m się nie opłaca kupić. Zwykłe kanalizacyjne PCV to zostawiam miłośnikom kanalizacji i grzybków. Kręcenie wentylatorem nie świadczy absolutnie o niczym... Chociaż nie. Świadczy o niezrozumieniu podstaw fizyki. W dalszym ciągu nie wiem gdzie tu oszczędność. Jak wyceniłeś zniszczenie ogrodu i prace ziemne? Kupując rekuperator z dobrą automatyką płacę i od razu mam. GWC to załatwianie i grzebanina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Mam GWC rurowy 4 nitki fi160 (L=12m, między rurami 2m)w układzie Tiechelmana połączone rurami fi 200 z obu stron i do tego doprowadzenie z obu stron po około 1m na stronę + 2m w górę.. Całość 1,2m pod chudziakiem domu. Jak przełączam reku na gwc jeszcze nigdy nie zuważyłem, aby mój reku brał więcej prądu. Więc nie mówcie, że potrzebny jest jakiś dodatkowy wentylator. Oczywiście że przełączając się na GWC nie zauważysz różnicy w poborze energii. Dlatego że patrzysz na pobór energii a nie na spadek przepływu powietrza w kanałach w wyniku zwiększonego oporu. Gdybyś zadbał o utrzymanie stałego przepływu, to musisz zwiększyć obroty wentylatorów... Nie wiem jak mógłbym wykonać taki GWC pod chudziakiem domu stojącego od kilkudziesięciu lat? Bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Potwierdzam wszystko co napisałeś. Przy żwirowym GWC to nie "...ogród..." tylko kilkanaście m2 - przy zachowaniu humusu to pomijalny koszt nasion trawy. Tak, a kopareczka to będzie sobie latać i manewrować w powietrzu. Ziemię przechowa się w workach. No jasne. Pokaż fotki jak to wygląda. Nie widziałem jeszcze prac ziemnych bez totalnej demolki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Nie mam jak sprawdzić, ale np. latem momentalnie odczuwa się spadek wilgotności w domu i wychłodzenie, przynajmniej w odczuciu. Mój gwc z rur fi160 i fi200 to tak jakby jakieś 16m gwc fi320 więc opory raczej pomijalne. Czyli opowieści dziwnej treści. Mamy mierzalną wielość, ale niby nie masz jej jak zmierzysz i opowiadasz o swoich odczuciach. Zupełnie jak szurnięci audiofile opowiadający o wypukłości brzmień kabli głośnikowych. Też żaden miernik nie potwierdza ich odczuć. Pisz konkretnie. Tyle a tyle wskazał podlicznik rekuperatora. Zmierzony nawiew, prędkości przepływu. Obroty lub napięcia sterujące wentylatorów. Bez tego to zwykły błąd konfirmacji. Każdy chwali to co ma. Bo jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.11.2017 15:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Gdzie znalazłeś rury ANTYBAKTERYJNE ?KTO wymyślił taki cud?"Czyli opowieści dziwnej treści."No... Dziwne treści podajesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.11.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Pokaż wskazania podlicznika za poszczególne miesiące. Podlicznika na co ? Jedyny jaki mam to na ogrzewanie, poprzedni sezon grzewczy koło 1000pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 08.11.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) koszt 5000 za GWC . Ja za 60 mb w układzie tichelmana zmieściłem się w 2000 pln. Ciut taniej Robiłem go sam w odpowiednim czasie przy budowie domu więc argument niszczenia ogrodu mnie nie dotyczył. Edytowane 8 Listopada 2017 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Gdzie znalazłeś rury ANTYBAKTERYJNE ? KTO wymyślił taki cud? Domieszka srebra uszkadza błony komórkowe bakterii i zapobiega ich namnażaniu. Od kiedy stosuję srebro w instalacji wodnej w kamperze skończyły się problemy ze śliskim w dotyku od środka zbiornikiem wody. Można ją trzymać miesiącami i jest świeża, zdatna do picia i smaczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Podlicznika na co ? Jedyny jaki mam to na ogrzewanie, poprzedni sezon grzewczy koło 1000pln. Podlicznika rekuperatora nie masz? Ja mam podliczniki na wszystkie większe odbiorniki: piece akumulacyjne, klimatyzator, bojlery, zamrażarki itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Ja za 60 mb w układzie tichelmana zmieściłem się w 2000 pln. Ciut taniej Robiłem go sam w odpowiednim czasie przy budowie domu więc argument niszczenia ogrodu mnie nie dotyczył. 60m rury do GWC fi 160 to 3830 zł z wysyłką (3x25), a Ty się wraz z pracami ziemnymi, rekultywacją terenu i swoją pracą itp zmieściłeś w 2000. Niesamowite. Ile jest warte Twoje życie i Twój czas pracy? Jak wyceniasz roboczogodzinę? http://allegro.pl/rura-do-wentylacji-rekuperacji-gwc-160-25m-i6996591882.html W sumie jeśli wyceniasz swoje życie tak nisko, to rzeczywiście nie ma sensu stosować dedykowanych rur i można dać kanalizacyjne. Problem nieszczelności czy skażenia wyjdzie dopiero po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2017 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Tylko że najtańsza sensowna centrala rekuperacyjna to 4000. Dokładamy do tego koszt 5000 za GWC i mamy najdroższa centralę AirPack. Zrujnowany ogród gratis. Latem to sobie mogę klimę włączyć. Gdyby mi było gorąco, ale ostatnie lato było tak słabe że ani razu jej nie użyłem. Koszt GWC przyjmij tak z 10k ... Lepiej się poczujesz... Nie wiem chłopie co ty " bierzesz" ale rzuć to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.11.2017 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Podlicznika rekuperatora nie masz? Ja mam podliczniki na wszystkie większe odbiorniki: piece akumulacyjne, klimatyzator, bojlery, zamrażarki itp. A czy te podliczniki to jakieś obowiązkowe...? Mic ma takie same wentylatory jak u mnie w chałupie ... Sterowanie też to samo... U mnie rocznie wentylacja pobiera ok 500kWh , w tym także trzeba uwzględnić że tam jest automatyczna zmiana wydajności zależna od temperatury wewnątrz domu ... Przy taryfie G12 500kWh to ok 250 zł rocznie...( Oczywiście uśrednione bo wentylacja pracuje 24/ doba...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts