Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

To wyliczenia i badania nie moje tylko z innego forum, ale mój 17m wymiennik działa daje nonstop stałą temperaturę taką jaka jest na jego głębokości.

Jakiego typu masz wymiennik?

a) Rura fi200mm przez którą czerpiesz powietrze,

czy

b) rura fi25 lub 32mm , w której płynie ciecz (glikol?), która ogrzewa powietrze (lub schładza latem) w nagrzewnicy (chłodnicy)?

Jeśli odpowiedź padła gdzieś wcześniej to proszę o informację (wątek jest dość długi)

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Człowieku, Ty dalej swoje. Grzeje lub schładza grunt a nie rura.

z 1mb (trafniej 1m2) można w sposób prawie ciągły "wycisnąć" 10 - 30W, bez względu na to ile tam ułożysz rury.

Pewnie nie wiesz o czym pisze - to może "usprawni" Twój tok myślenia:

http://www.solis.pl/index.php/projektowanie_instalacji/instalacje_zrodla/grunt_kolektory_plaskie_spiralne

Pokazałem ten "spiralny" gwc na PW . Za głowę się złapli, dodając, że gdy nie widzieli to by nie uwierzyli.

Może i dobrze, że to cudo zdjeto z netu

Tak dla jasności. Opisywany był spiralny, glokolowy kolektor gruntowy i akurat dla potrzeb PC (notabene, moim zdaniem, może byc stosowany tylko w szczególnych przypadkach) - co nie ma wpływu na meritum sprawy, że grzeje (chłodzi) 1mb (m2, m3) gruntu a nie ilość ułozonych w tym metrze "rur"

Właśnie dostałem ofertę od Juwentu ,,,,

Cena nagrzewnicy to 350 zł!!!! :)

Podałem takie parametry:

Glikol 7st na zasilaniu, powietrze nawiewane -20 stopni i wywiewane +1 stopień!

wydajność to 250 m3/h ,,,,,,

Moc takiej nagrzewnicy to 2,05 KW!

Pod spodem dopisek :

" PRZY PODANYCH PARAMETRACH POWIETRZA I JEGO ILOśCI ORAZ TEMP. CZYNNIKA GRZEWCZEGO 7 STOPNI --- 3 KW JEST NIEMOżLIWE DO OSIąGNIęCIA"

Czy wszystko jest OK?

Dla mnie zdanie w cudzysłowach jest niejednoznaczne.

Zakładając, że przepływ wynosi 250m3/h powietrza o temp -20stC a czynnik chłodzący ma 7stC to według mnie maksymalna moc do uzyskania poprzez zwiększanie wymiarów nagrzewnicy równa się mocy zużytej do ogrzania tej ilości powietrza do temperatury 7stC (bardziej już go nie ogrzejemy)- może się zdarzyć ,że jest to wartość czysto teoretyczna ponieważ nagrzewnica która byłaby to w stanie zrobić musiałaby być zbyt duża.

Tak więc to zdanie może oznaczać:

a) moc potrzebna do ogrzania 250m3/h powietrza z -20stC do 7stC jest mniejsza niż 3kW

b) nasza największa nagrzewnica potrafi ogrzać wspomnianą ilość powietrza tylko do temperatury np. +4stC co równa się mocy jakieś tam ( większej niż 2,05kW a mniejszej niż 3kW)

c) kazał nam Pan ogrzać powietrze o powyższych parametrach do temp. 1stC więc potrzeba 2,05kW, moglibyśmy zaproponować Panu większą nagrzewnicę ale wtedy nie spełnimy narzuconych przez Pana warunków ponieważ powietrze ogrzeje się do wyższej temperatury niż 1stC

Przecież to WENTYLAJA. Poza aspektami energetycznymi najważniejsze są aspekty zdrowia i komfortu! powietrze ogrzane z -20 do +7 z gwc i dalej do +22 w domu, będzie miało koło 0 % wilgotności względnej , a przy strumieniu 250m3/h nie będziemy w stanie oddychaniem uzupełnić do 35-45%!!! ( to jakieś 2 litry na h!)

Zimą przy wilgotności 10-15% czy nawet 25% żyć się nie da!

Czyli nawet gdyby teoretycznie na 1.5 m było +7 A zima - 20 trzymała wiele miesięcy czyli można by wykorzystywać 2,4 kW z gwc to i tak będzie to tylko w teorii. W praktyce na dom w zimie by dać ponad 100m3/h trzeba zainstalować system nawilżania!

Hej!

W tą Sobotę będę zakopywał te nieszczęsne rurki do GWC tylko zastanawiam się na jaką głębokość!?

Docelowo działka będzie obsypana 50 cm ziemią więc chyba 1,5 metra na tą chwile wystarczy nie??

Czy im głębiej tym lepiej?? Bo jak wyjdzie gdzieniegdzie docelowo ponad 2 m to chyba nie przeszkadza ,,,,,

Poradźcie coś, proszę !

Właśnie miałem pisać że teraz mam na 40 cm ta wodę,,,

Po upalnych 2 tygodniach była na 1 m!!

Wątpię że bywa niżej ale mam możliwość dać to 1,5 pod gruntem.

Kosztuje mnie to prawie tyle samo kasy i pracy więc ,,,,

Raczej już wiem :lol:

Dzięki !!!

Fotki niebawem w moim Dzienniku ,,,,

Adam u ciebie dopasowana , rozsądna głębokość? słówko "wystarczy" !myślałem, ze jak ktoś do domowej wentylacji proponuje ponad 50m rurki w gwc czy nawet' hotelowy' żwiraczek, to i na głębokosci powyżej 50m nie poprzestanie.

ale jakie tam by były opory :lol:

już poszukałeś wzorów czy nadal problemy ?

Piczman, z tą wodą to nie takie proste. Po opadach wiosennych możesz mieć pod trawnikiem, miesiąc później na 2-3m albo wcale. U mnie tak bywa niestety, teren "przepływowy" z okolicy potwierdzony przez geotechników i pomiary własne. Nie opieraj się na obserwacji 2 tygodniowej.

U mnie obserwacja całoroczna dała max. 70cm jednak w tym roku w specyficznych warunkach (okoliczny stawek podszedł z wodą prawie na równi z brzegiem) doszło do 40cm i d..pa.

Zrobili mi Panowie od GWC drenaz,tak na wszelki wypadek,teren mam glinisaty,dom i gwc oddzielony od pol rowem melioracyjnym,wiec niby mam ochrone.Jednak jeden raz tylko drenaz zadzialal,gdy lalo niemilosiernie a nie mialem zaizolowanych cokolow chatki i obsypaneg wokol domu.Wowczas drenaz zebral sporo wody,oczywiscie w pore uchwycilem to i wypompowalem.Obecnie rok od zakopania,2 miesiace od posiania trway i nawiezienia ziemi wokol domu,rok prawie od izloacji cokolu woda nie zebrala sie ani razu.Jednak....rure drenarska i zbiornik- u mnie kosz na smieci warto bylo profilaktycznie dac.Problem jest taki,ze trzeba czasem zagladac do baniaczka...Mam pompe plywakowa,ale....nie uzywam jej...

Szanowni koledzy i koleżanki. On nie robi GWC rurowego, tylko zakopuje kolektor płaski glikolowy.

Musi być poniżej strefy przemarzania i w tym konkretnym przypadku jest to niezbędne.

Przecież z zasady każdy GWC daje się poniżej tej strefy, w strefie stałej temperatury dodatniej i oczywiście o tym tutaj oraz o wodach gruntowych w kwestii wydajności jest "dysputa".

A może tak Adama poprosiłbyś o jakieś wzory i konkretne instalacje.

Kolega widzę wziął w obronę naszą trolową bidulę 8)

Instalacje Adama widziałem, nawet tył Adama na jednym zdjęciu widziałem :o

Znaczy żyw i dycha :lol:

W kwestii wzorów czy konkretnych instalacji głupia sprawa ale jakoś sam sobie radzę :roll:

A może tak Adama poprosiłbyś o jakieś wzory i konkretne instalacje.

wmpol

A nie da się tak bardziej bezpośrednio i konkretnie zapytać? :o

Powiadają, że podobno "przez posły wilk nie tyje..." :roll:

Ja nie gryzę nie atakowany! :lol:

Chętnie wymieniam uwagi na temat urządzeń i mechanizmów związanych z budową i uruchamianiem domu (i nie tylko domu).

O co Ciebie idzie?

Adam M.

wmpol

A nie da się tak bardziej bezpośrednio i konkretnie zapytać? :o

Powiadają, że podobno "przez posły wilk nie tyje..." :roll:

Ja nie gryzę nie atakowany! :lol:

Da się co zresztą uczyniłem (Wysłany: Pon, 21 Lipiec 2008 10:48 )

Wgregor

ILE Ty tego już zbudowałeś?

Daj, proszę tabele pomiarów rzeczywistej realizacji!

Pokiwamy się nad tym!

Adamie, a ja chciałbym poznać Twoją odpowiedź na takie pytanie.

ale nie odpowiedziałeś. Zapytałem Mice ponieważ jest często Twoim posłem :wink:

Chętnie wymieniam uwagi na temat urządzeń i mechanizmów związanych z budową i uruchamianiem domu (i nie tylko domu).

O co Ciebie idzie?

Adam M.

Chciałbym się dowiedzieć czy w temacie GWC i/lub bufora ciepła (który zamierzałeś zrobić) wyszedłeś już poza teorię i udało Ci się coś uruchomić- jeżeli to nie tajemnica. Piszesz tyle postów, że nie sposób je wszystkie przeczytać, tym bardziej, że często mocno je rozwlekasz (ostatnio opis hydrosfery w wątku o wentylacji :) ) więc jeśli już takiej informacji udzieliłeś to proszę o link.

Myślę, że NAJLEPSZY DORADCA NA FORUM to prawie jak funkcja publiczna i zobowiązuje do odpowiedzi na pytania dotyczące tematyki, którą poruszasz.

Pozdrawiam