Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

WITAM

A JA ZROBIłEM WIEKOPOMNY KROK I KUPIłEM 200 MB RURKI FI 32 x2 MM śCIANKA , CENA NIE ZABIJAJąCA 412Zł ,

OCZYWIśCIE ROBIę GWC WODNY 1 , PRZEKONAłEM SIę I CENA TEGO NIE BęDZIE KOSMICZNA OK 1500 Zł ZE WSZYSTKIM NAWET KOPARKą , NIEźLE :D

PISAłEM DO JUWENTU I WYMIENNIK TO OK 600-700 Zł

MAM JESZCZE DYLEMAT JAKI TEN WYMIENNIK DUżY? / :-? MAM REKU MAX 280 m3/h I JAKA TA POMPKA CO BY TO NAPęDZAć ? :-?

JESZCZE PYTANIE CZYMM TO MOżNA ZALAć ? GLIKOL , MOżE ROZCIEńCZYć DENATURAT , BORYGO ? CO WYJDZIE NAJTANIEJ I NAJLEPIEJ ?

KTOś MOżE WIE ?

PS A MIAłEM ROBIć RUROWY !!, ALE żUTEM NA TAśMę ZMIENIłEM ZDANIE ,

CHYBA DOBRZE ZROBIłEM :roll:

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IREK - Przede wszystkim wyłącz CAPS LOCK. Pisanie wołami to w netykiecie brak kultury.

AMD Athlon 64 X2 DC 4400+ grafika GF 7900 GTX i 4 dyski twarde oraz karta DV500DVD do obróbki wideo - żadne monstrum (dzieci do gier chciały by mocniejszy) ale niestety ciągnie powyżej 400W. Na zasilaczu 450 W nawet nie chciał się uruchomić musiałem zmienić na 650 ale za to zimą nie muszę ogrzewać pokoju

To coś musiałeś mieć nie tak z tym zasilaczem - np. miał tylko jedną linię 12V (starsze modele) i za niską obciążalność akurat na niej. 450W to ziemia i ludzie. Ja mam A X2 4200+, GF8800 i hula na 420W aż miło :)

Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź.

Na początek chcę podkreślić, że moje dotychczsowe posty dotyczą GWC wodnego. Prosząc o przykłady działających instalacji mam na myśli właśnie ten typ GWC.

Houston! Mamy problem...

Plusik za dowcipny początek

Oficjalnie oświadczam, że ZAPRASZAM CIĘ wmpol do siebie, aby zaspokoić Twą ciekawość w tych dziedzinach, gdzie napotykasz na trudności!

Duży plusik za zaproszenie, dziekuję bardzo, chętnie skorzystam. Mam nadzieję, że zaproszenie nie jest ograniczone czasowo :) ponieważ ze względu na trwający sezon budowlany i związany z tym brak czasu nie będę mógł przyjechać wcześniej niż powiedzmy we wrześniu. Te 2 -3 godziny to dla budujących wiele. Na razie trzeba wykorzystywać długi dzień.

Dziękuję również za mail'a.

Głównie teoretyzujemy językiem "wtajemniczonych" ...

z tym językiem to chyba trochę przesada :wink: .

w prawidła budowania czegokolwiek...

niezbyt otymistycznie to brzmi, ale odniosłem takie wrażenie, że ułożenie 200 m rury pod trawnikiem to może być takie coś na kształt "czegokolwiek" i żeby zrobić działającą instalację to nie wystarczy sobie poteoretyzować.

Mam sporo różnych ciekawostek, które chętnie Tobie pokażę. Pobawisz się omawianymi tu "zabawkami" dotkniesz, pomierzysz sobie...

Pooglądamy obrazki, których mam niemało...

A potem będziesz mógł tu, na forum stwierdzić, czy wiesz więcej niż przed tą wizytą ...

Brzmi obiecująco. Jeżeli można robić pomiary tzn., że to będzie coś działającego. Chętnie się z tym zapoznam.

Znajdziesz chyba jakie 2-3 godzinki aby uspokoić swe sumienie i być może rozwiązać kilka swoich problemów?

Minusik za jakieś takie insuacyjno-demagogiczne zdanie :-? .

No, chyba, że uprawiasz sztukę powątpiewania tylko dla samej sztuki... :roll:

Mam nadzieję, że nie :) .

Na koniec jeszcze muszę dać minusik ponieważ poniższe pytanie dalej bez odpowiedzi. Oczywiście pytanie dotyczy GWC wodnego.

Czy ktoś w ogóle wyszedł już poza pierwszy etap czyli zakopanie rury? Pytanie kieruję szczególnie do stałych bywalców tego wątku czyli Mice'a i Adama."

Pozdrawiam

Elastyczna rura i czerpnia na pływaku :lol:

:) też o tym pomyślałem, była by zawsze największa możliwa długość "wymiennika".

W wodnym2 urzekła mnie prostota i zawsze optymalna wilgotność podawanego powietrza na poz. 50% + brak przełączania czerpni pomiędzy ścianą a wymiennikiem. Lecz jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach.

Hermetyczna i na pływaku, w dodatku elastyczna to spore wyzwanie, ale najpoprawniejsze technicznie.

Może "teleskop".

Rura wsuwana w rurę. Końcówka na pływaku. Fal poprzecznych tam nie ma...

Nie ułamie się...

Wtedy wylot dość wysoko, z kolanem w dół do tego "teleskopu".

Zaleta dodatkowa to grawitacyjne wytrącanie w nim kropelek zabranych strugą..

Jest tam tyle miejsca?

Adam M.

wmpol

Plus za podęcie "rękawicy"

Minus za terminy.

Zawieś powątpiewanie i dywagacje - kto tu bredzi , do czasu sprawdzenia. (września?)

Piszesz

"żeby zrobić działającą instalację to nie wystarczy sobie poteoretyzować. "

NO TO ZAPRASZAM, zobaczysz praktyczne realizacje wielu urządzeń!!!

Na wentylacji i reku świat się nie kończy!

Adam M.

Powiedzcie, jak to jest w praktyce z tym przesuszaniem powietrza przez reku? Znalazłem w ofercie firmy Heatex kanałowy nawilżacz powietrza, ale nie wiem właśnie czy jest to wymagane. Budynek będzie miał kubaturę 970 m3 a wymiana powietrza maks.350 m3/h. Chyba nie powinno być tak źle z wilgotnością??

Powiedzcie, jak to jest w praktyce z tym przesuszaniem powietrza przez reku? Znalazłem w ofercie firmy Heatex kanałowy nawilżacz powietrza, ale nie wiem właśnie czy jest to wymagane. Budynek będzie miał kubaturę 970 m3 a wymiana powietrza maks.350 m3/h. Chyba nie powinno być tak źle z wilgotnością??

970m3 to wynika z tego że masz house 330 m2 !! nieźle

jeśli tak jak ktoś już tu napisał policzyłeś z projektu objętość budynku po ścianach zewnętrznych to nie przejmuj się - nie jesteś pierwszy :D

A jeśli chodzi o nawilżanie to Adam kiedyś to wytłumaczył - normalnie w domu się gotuje, kąpie i inne czynności bytowe zwiększają tę wilgotność wystarczająco. Mnie to przekonało - jak masz dużo pieniędzy to możesz kupić - będziesz miał idealną wilgotność - w innym przypadku bedziesz miał też OK.

a jako forma zabezpieczenia ja zamierzam dać linię kroplującą nad GWC - żwirowym. Jak coś odkręcam na troche i nawilżam kamyki które później pieknie nawilżają powietrze. Linia w castorami do kranu - koszt groszowy.

Jaka jest średnia wysokość pomieszczeń - 3 m góra razy 234 = 732 !! i garaż w tym :) oraz pewnie pom. gospodarcze w którym jeśli masz piec gazowy nie montujesz kanałów od reku

Policz wszystkie pokoje razy wysokość i jeśłi masz na poddaszy skosy - odejmnij jakiś % i masz kubaturę

Mnie na oko wychodzi 500-600m3

Wymiana max 350m3 to około połowa kubatury.

Zadziała i powinno być dobrze. No, chyba że spory spęd rodzinny się zdarzy i połączony z wielkim gotowaniem...

Wtedy się okna pootwiera i też będzie dobrze...

Adam M.

zasada jest prosta, wilgoć produkujemy non stop. Jeżeli powietrze jest za suche - to wentylacja jest zbyt silna, za duża wilgotność -wentylacja nieskuteczna (oczywiście zimą) tyle samo powietrza potrzeba 4-osobowej rodzinie w 40-50m2 mieszkaniu jak i w 500m2 rezydencji (15-20m3/h na osobę). Robienie wentylacji na kubaturę domu to delikatnie nazwę nieporozumienie. No chyba, że diler nawilżaczy, ten będzie zalecał 300m3/h!!!

kubatura jest z projektu, powiem szczerze że jej nigdy nie liczyłem, dom 234 m2 z garażem i pewnie w tej kubaturze jest też garaż.

kubatura z projektu to jest objętość bryły budynku po jego zewnętrznych wymiarach.

zasada jest prosta, wilgoć produkujemy non stop. Jeżeli powietrze jest za suche - to wentylacja jest zbyt silna, za duża wilgotność -wentylacja nieskuteczna (oczywiście zimą) tyle samo powietrza potrzeba 4-osobowej rodzinie w 40-50m2 mieszkaniu jak i w 500m2 rezydencji (15-20m3/h na osobę). Robienie wentylacji na kubaturę domu to delikatnie nazwę nieporozumienie. No chyba, że diler nawilżaczy, ten będzie zalecał 300m3/h!!!

Takie "proste zasady" to (parafrazując) tylko u TB. :lol:

Przepisy jak i logika nakazuje "liczenie zużytego" powietrza, co kompensuje się powietrzem świeżym - napływającym.

I tak obowiązujące wielkości minimalne usuwanego powietrza: dla kuchni (w zależności jaka kuchenka) od 30 do 70m3/h + zalecane zwiększenie do 120m3 w czasie jej użytkowania, dla każdej łazienki 50m3/h, dla oddzielnego WC 30m3/h, dla każdego pomocniczego pomieszczenia bezokiennego 15m3/h.

W okresie nocnym te wielkości mogą być zminimalizowane tak aby dostarczyć minimum 20m3/h dla każdego mieszkańca.

Biorąc pod uwagę kubaturę wewnętrzną budynków jednorodzinnych z grubsza odpowiada to 1/2 wymianie w ciagu godziny.

Chyba nie rozumiesz wentylacji. bilans musi się zgadzać. A nie 70 kuchnia....

nic mnie nie interesują twoje przepisy jesteśmy w UE a tam są m3/ h dla osoby. Wentylacja to zdrowie komfort i wypoczynek, a nie zapewnia tego zbyt silny strumień. Ale każdy może wybrać w swoim domu, czy woli KOFORT ZDROWIE WYPOCZYNEK, czy siwego normy.

A o ŚWIERZYM powietrzu nigdy nic nie czytałeś!

Chyba nie rozumiesz wentylacji. bilans musi się zgadzać. A nie 70 kuchnia....nic mnie nie interesują twoje przepisy jesteśmy w UE a tam są m3/ h dla osoby. Wentylacja to zdrowie komfort i wypoczynek, a nie zapewnia tego zbyt silny strumień. Ale każdy może wybrać w swoim domu, czy woli KOFORT ZDROWIE WYPOCZYNEK, czy siwego normy.

A o ŚWIERZYM powietrzu nigdy nic nie czytałeś!

Pogrubienie i pokolorowanie - moje.

Przepisy jak i logika nakazuje "liczenie zużytego" powietrza, co kompensuje się powietrzem świeżym - napływającym.

Kompensacja - trudne słowo :lol:

Przepisy i normy nie moje - UE (zgodne) 8)

Ps. Znów mnie poniosło, a miałem Go nie karmić