IRENEUSZ KUBIK 23.07.2008 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 WITAM A JA ZROBIłEM WIEKOPOMNY KROK I KUPIłEM 200 MB RURKI FI 32 x2 MM śCIANKA , CENA NIE ZABIJAJąCA 412Zł , OCZYWIśCIE ROBIę GWC WODNY 1 , PRZEKONAłEM SIę I CENA TEGO NIE BęDZIE KOSMICZNA OK 1500 Zł ZE WSZYSTKIM NAWET KOPARKą , NIEźLE PISAłEM DO JUWENTU I WYMIENNIK TO OK 600-700 Zł MAM JESZCZE DYLEMAT JAKI TEN WYMIENNIK DUżY? / MAM REKU MAX 280 m3/h I JAKA TA POMPKA CO BY TO NAPęDZAć ? JESZCZE PYTANIE CZYMM TO MOżNA ZALAć ? GLIKOL , MOżE ROZCIEńCZYć DENATURAT , BORYGO ? CO WYJDZIE NAJTANIEJ I NAJLEPIEJ ? KTOś MOżE WIE ? PS A MIAłEM ROBIć RUROWY !!, ALE żUTEM NA TAśMę ZMIENIłEM ZDANIE , CHYBA DOBRZE ZROBIłEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.07.2008 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 IREK - Przede wszystkim wyłącz CAPS LOCK. Pisanie wołami to w netykiecie brak kultury. AMD Athlon 64 X2 DC 4400+ grafika GF 7900 GTX i 4 dyski twarde oraz karta DV500DVD do obróbki wideo - żadne monstrum (dzieci do gier chciały by mocniejszy) ale niestety ciągnie powyżej 400W. Na zasilaczu 450 W nawet nie chciał się uruchomić musiałem zmienić na 650 ale za to zimą nie muszę ogrzewać pokoju To coś musiałeś mieć nie tak z tym zasilaczem - np. miał tylko jedną linię 12V (starsze modele) i za niską obciążalność akurat na niej. 450W to ziemia i ludzie. Ja mam A X2 4200+, GF8800 i hula na 420W aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 23.07.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 To poniżej 5W/na metr rurki! spokojnie można dawać 35W/m sprawdzone zieni nie zagrzekesz! , a zawsze to mnieszy wykop, mniej zakrętów i mniejsza pompka cyrkulacyjna. Tu nie chodzi i koszty a efektywność i dopasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 23.07.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Zastanawiam się nad wodnym 2 (studnia).Gdzie umieścić rurę zaciągającą powietrze do domu? Najbardziej mi pasuje na samym dole tuż powyżej lusta wody (powietrze wchodziło by do studni swobodnie górą, ale przecież poziom wody może się zmieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 23.07.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Elastyczna rura i czerpnia na pływaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wmpol 23.07.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Przede wszystkim dziękuję za odpowiedź. Na początek chcę podkreślić, że moje dotychczsowe posty dotyczą GWC wodnego. Prosząc o przykłady działających instalacji mam na myśli właśnie ten typ GWC. Houston! Mamy problem... Plusik za dowcipny początek Oficjalnie oświadczam, że ZAPRASZAM CIĘ wmpol do siebie, aby zaspokoić Twą ciekawość w tych dziedzinach, gdzie napotykasz na trudności! Duży plusik za zaproszenie, dziekuję bardzo, chętnie skorzystam. Mam nadzieję, że zaproszenie nie jest ograniczone czasowo ponieważ ze względu na trwający sezon budowlany i związany z tym brak czasu nie będę mógł przyjechać wcześniej niż powiedzmy we wrześniu. Te 2 -3 godziny to dla budujących wiele. Na razie trzeba wykorzystywać długi dzień. Dziękuję również za mail'a. Głównie teoretyzujemy językiem "wtajemniczonych" ... z tym językiem to chyba trochę przesada . w prawidła budowania czegokolwiek... niezbyt otymistycznie to brzmi, ale odniosłem takie wrażenie, że ułożenie 200 m rury pod trawnikiem to może być takie coś na kształt "czegokolwiek" i żeby zrobić działającą instalację to nie wystarczy sobie poteoretyzować. Mam sporo różnych ciekawostek, które chętnie Tobie pokażę. Pobawisz się omawianymi tu "zabawkami" dotkniesz, pomierzysz sobie... Pooglądamy obrazki, których mam niemało... A potem będziesz mógł tu, na forum stwierdzić, czy wiesz więcej niż przed tą wizytą ... Brzmi obiecująco. Jeżeli można robić pomiary tzn., że to będzie coś działającego. Chętnie się z tym zapoznam. Znajdziesz chyba jakie 2-3 godzinki aby uspokoić swe sumienie i być może rozwiązać kilka swoich problemów? Minusik za jakieś takie insuacyjno-demagogiczne zdanie . No, chyba, że uprawiasz sztukę powątpiewania tylko dla samej sztuki... Mam nadzieję, że nie . Na koniec jeszcze muszę dać minusik ponieważ poniższe pytanie dalej bez odpowiedzi. Oczywiście pytanie dotyczy GWC wodnego. Czy ktoś w ogóle wyszedł już poza pierwszy etap czyli zakopanie rury? Pytanie kieruję szczególnie do stałych bywalców tego wątku czyli Mice'a i Adama." Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 23.07.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2008 Elastyczna rura i czerpnia na pływaku też o tym pomyślałem, była by zawsze największa możliwa długość "wymiennika". W wodnym2 urzekła mnie prostota i zawsze optymalna wilgotność podawanego powietrza na poz. 50% + brak przełączania czerpni pomiędzy ścianą a wymiennikiem. Lecz jak to zwykle bywa diabeł tkwi w szczegółach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2008 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Hermetyczna i na pływaku, w dodatku elastyczna to spore wyzwanie, ale najpoprawniejsze technicznie. Może "teleskop".Rura wsuwana w rurę. Końcówka na pływaku. Fal poprzecznych tam nie ma...Nie ułamie się...Wtedy wylot dość wysoko, z kolanem w dół do tego "teleskopu".Zaleta dodatkowa to grawitacyjne wytrącanie w nim kropelek zabranych strugą..Jest tam tyle miejsca? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2008 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 wmpolPlus za podęcie "rękawicy"Minus za terminy. Zawieś powątpiewanie i dywagacje - kto tu bredzi , do czasu sprawdzenia. (września?)Piszesz"żeby zrobić działającą instalację to nie wystarczy sobie poteoretyzować. "NO TO ZAPRASZAM, zobaczysz praktyczne realizacje wielu urządzeń!!! Na wentylacji i reku świat się nie kończy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 24.07.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Tak na razie kombinuję...a może tak na szybko GWC z 2 rur spiro fi160 -30m ok 600zł za całość + farba na pomalowanie tych rur na zewnącz.Czy to na prawdę mi zgnije po paru latach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 24.07.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Powiedzcie, jak to jest w praktyce z tym przesuszaniem powietrza przez reku? Znalazłem w ofercie firmy Heatex kanałowy nawilżacz powietrza, ale nie wiem właśnie czy jest to wymagane. Budynek będzie miał kubaturę 970 m3 a wymiana powietrza maks.350 m3/h. Chyba nie powinno być tak źle z wilgotnością?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.07.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Powiedzcie, jak to jest w praktyce z tym przesuszaniem powietrza przez reku? Znalazłem w ofercie firmy Heatex kanałowy nawilżacz powietrza, ale nie wiem właśnie czy jest to wymagane. Budynek będzie miał kubaturę 970 m3 a wymiana powietrza maks.350 m3/h. Chyba nie powinno być tak źle z wilgotnością?? 970m3 to wynika z tego że masz house 330 m2 !! nieźle jeśli tak jak ktoś już tu napisał policzyłeś z projektu objętość budynku po ścianach zewnętrznych to nie przejmuj się - nie jesteś pierwszy A jeśli chodzi o nawilżanie to Adam kiedyś to wytłumaczył - normalnie w domu się gotuje, kąpie i inne czynności bytowe zwiększają tę wilgotność wystarczająco. Mnie to przekonało - jak masz dużo pieniędzy to możesz kupić - będziesz miał idealną wilgotność - w innym przypadku bedziesz miał też OK. a jako forma zabezpieczenia ja zamierzam dać linię kroplującą nad GWC - żwirowym. Jak coś odkręcam na troche i nawilżam kamyki które później pieknie nawilżają powietrze. Linia w castorami do kranu - koszt groszowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia i Tomasz 24.07.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 kubatura jest z projektu, powiem szczerze że jej nigdy nie liczyłem, dom 234 m2 z garażem i pewnie w tej kubaturze jest też garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.07.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Jaka jest średnia wysokość pomieszczeń - 3 m góra razy 234 = 732 !! i garaż w tym oraz pewnie pom. gospodarcze w którym jeśli masz piec gazowy nie montujesz kanałów od reku Policz wszystkie pokoje razy wysokość i jeśłi masz na poddaszy skosy - odejmnij jakiś % i masz kubaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.07.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Mnie na oko wychodzi 500-600m3Wymiana max 350m3 to około połowa kubatury.Zadziała i powinno być dobrze. No, chyba że spory spęd rodzinny się zdarzy i połączony z wielkim gotowaniem...Wtedy się okna pootwiera i też będzie dobrze...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.07.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 zasada jest prosta, wilgoć produkujemy non stop. Jeżeli powietrze jest za suche - to wentylacja jest zbyt silna, za duża wilgotność -wentylacja nieskuteczna (oczywiście zimą) tyle samo powietrza potrzeba 4-osobowej rodzinie w 40-50m2 mieszkaniu jak i w 500m2 rezydencji (15-20m3/h na osobę). Robienie wentylacji na kubaturę domu to delikatnie nazwę nieporozumienie. No chyba, że diler nawilżaczy, ten będzie zalecał 300m3/h!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.07.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 kubatura jest z projektu, powiem szczerze że jej nigdy nie liczyłem, dom 234 m2 z garażem i pewnie w tej kubaturze jest też garaż. kubatura z projektu to jest objętość bryły budynku po jego zewnętrznych wymiarach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.07.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 zasada jest prosta, wilgoć produkujemy non stop. Jeżeli powietrze jest za suche - to wentylacja jest zbyt silna, za duża wilgotność -wentylacja nieskuteczna (oczywiście zimą) tyle samo powietrza potrzeba 4-osobowej rodzinie w 40-50m2 mieszkaniu jak i w 500m2 rezydencji (15-20m3/h na osobę). Robienie wentylacji na kubaturę domu to delikatnie nazwę nieporozumienie. No chyba, że diler nawilżaczy, ten będzie zalecał 300m3/h!!! Takie "proste zasady" to (parafrazując) tylko u TB. Przepisy jak i logika nakazuje "liczenie zużytego" powietrza, co kompensuje się powietrzem świeżym - napływającym. I tak obowiązujące wielkości minimalne usuwanego powietrza: dla kuchni (w zależności jaka kuchenka) od 30 do 70m3/h + zalecane zwiększenie do 120m3 w czasie jej użytkowania, dla każdej łazienki 50m3/h, dla oddzielnego WC 30m3/h, dla każdego pomocniczego pomieszczenia bezokiennego 15m3/h. W okresie nocnym te wielkości mogą być zminimalizowane tak aby dostarczyć minimum 20m3/h dla każdego mieszkańca. Biorąc pod uwagę kubaturę wewnętrzną budynków jednorodzinnych z grubsza odpowiada to 1/2 wymianie w ciagu godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.07.2008 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Chyba nie rozumiesz wentylacji. bilans musi się zgadzać. A nie 70 kuchnia....nic mnie nie interesują twoje przepisy jesteśmy w UE a tam są m3/ h dla osoby. Wentylacja to zdrowie komfort i wypoczynek, a nie zapewnia tego zbyt silny strumień. Ale każdy może wybrać w swoim domu, czy woli KOFORT ZDROWIE WYPOCZYNEK, czy siwego normy.A o ŚWIERZYM powietrzu nigdy nic nie czytałeś! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.07.2008 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Chyba nie rozumiesz wentylacji. bilans musi się zgadzać. A nie 70 kuchnia....nic mnie nie interesują twoje przepisy jesteśmy w UE a tam są m3/ h dla osoby. Wentylacja to zdrowie komfort i wypoczynek, a nie zapewnia tego zbyt silny strumień. Ale każdy może wybrać w swoim domu, czy woli KOFORT ZDROWIE WYPOCZYNEK, czy siwego normy. A o ŚWIERZYM powietrzu nigdy nic nie czytałeś! Pogrubienie i pokolorowanie - moje. Przepisy jak i logika nakazuje "liczenie zużytego" powietrza, co kompensuje się powietrzem świeżym - napływającym. Kompensacja - trudne słowo Przepisy i normy nie moje - UE (zgodne) Ps. Znów mnie poniosło, a miałem Go nie karmić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts