Wgregor 24.07.2008 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Wydatek minimalny powietrza nawiewanego w metrach3/godzina na jedną osobę w pomieszczeniu(w warunkach powietrza 1,2 kg/m3) Pomieszczenia do nauki: klasy, pomieszczenia do nauki, laboratoria, (za wyjątkiem tych ze specyficznym zanieczyszczeniem), przedszkola, szkoły podstawowe, szkoły ponad podstawowe, inne szkoły, Pracownie15 (Lokale z zakazem palenia tytoniu)25 (Lokale bez zakazu palenia tytoniu)Lokale do przenocowania ( w sensie przyjmującego usługowo) pokoje wieloosobowe (co najmniej dla 3 osób), wieloosobowa sala noclegowa, cele, pomieszczenia do odpoczynku18 i 25 Biura i locale podobne: takie jak lokale przyjmujące interesantów, biblioteki, biura pocztowe, banki18 i 25 Lokale do zebrań, takie jak sale obrad – zebrań, lokale w których odbywają się spektakle, locale kultu religijnego, kluby18 i 30 Lokale restauracyjne, kawiarnie, bary, kantyny, sale przeznaczone do spożywania posiłków (wieloosobowe)22 i 30 Lokale do użytku sportowego, przez sportowców, w basenie, w innych lokalach, na jednego widza18 i 30 A O ŚWIERZYM POWIETRZU POCZYTAJ JESZCZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.07.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 sSiwy12 napisał: Ps. Znów mnie poniosło, a miałem Go nie karmić Trudna sztuka, silna wola potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.07.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Mice napisał: sSiwy12 napisał: Ps. Znów mnie poniosło, a miałem Go nie karmić Trudna sztuka, silna wola potrzebna Jak tu można mieć silną wole skoro miesza wymagania dla lokali użyteczności publicznej z wymaganiami dla domów mieszkalnych. Ech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.07.2008 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Ja przykładowo oddycham tak samo w lokalu użyteczności publicznej jak i w domu. Przewymiarować GWC TAKprzewymiarować wentylację TAK A izolacja ... o nie tu BOŻE BROŃ! Radzę dobrze i jeszcze raz coś poczytać o ŚWIERZYM powietrzu (choć jeden tekst) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.07.2008 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Nasz kochany Trolu! Czyli w sypialni gdzie będę sobie spał z moją niewiastą, w nocy musze puścić 30 do 40 m3? Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 24.07.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Dasz mniej, będzie wilgoć, dasz wiecej, przyschnie w gardle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 25.07.2008 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Ja teraz mam w sypialni duzo mniejsza wymiane powietrza przy grawitacyjnej i nie mam wilgoci, grzyba czy plesni. Podobno - nie wiem, znalazlem gdzies na stronce o domach pasywnych, ze mozna dawac wymiane spokojnie 0,3 -0,4 no max 0,5 Ja zakladam, ze ilosc wymian (lub ilosc powietrza) powinna byc dobrana jako wartosc wieksza, tzn. jesli wychodzi w pomieszczeniu dla dwoch osob mniej niz 40 m3/h to dobrac 40m3/h jesli pomieszczenie jest wieksze i wychodzi np. 60m3/h z objetosci a z ilosci osob wychodzi 40m3/h to oczywiscie dobrac wartosc 60m3/h - dotyczy jednokrotnej wymiany, ja zamierzam dawac 0,4-0,5 wymian max. To sa wartosci teoretyczne, zawsze mozna skorygowac i dopasowac dla wlasnych potrzeb -nikt nam nie zabroni Ja dawalem tak jako wartosci obliczeniowe w doborze centralki Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 25.07.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 O ku..ku może tak coś na temat GWC? Jak się spytałem czy można puścić rurę spiro pod ziemią (pomalowaną) to nikt nie odpowiedział O ilości potrzebnego powietrza było już z 500 (słownie pincet) razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 25.07.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Szkoda, że nie rozumiesz tych procesów. Dzisiaj nawet przy 200m3/h na osobę w sypialni będziesz miał stałą wilgotność względną . Problem tyczy zimy. Popatrz na wykres Molliera powietrze zimne (>0)ma bardzo wysoką wilgotność względną a bliską zera wilgotność bezwzględną. Wchodząc do twojej sypialni ogrzewa się . Przy stałej wilgotności bezwzględnej drastycznie spada wilgotność względna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 DeeM napisał: O ku..ku może tak coś na temat GWC? Jak się spytałem czy można puścić rurę spiro pod ziemią (pomalowaną) to nikt nie odpowiedział O ilości potrzebnego powietrza było już z 500 (słownie pincet) razy... Dokładnie! Już zaczynacie mnie wkurzać prawie na równie z trollem - jest tabliczka "Nie karmić trolli"? Jest! To czemu karmicie?!? A rura spiro byłaby fajna, bo ma większe u niż PCW, ale nie sądze, żeby wytrzymała 1,5m ziemi na sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 25.07.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Chyba żeby ją zalać betonem...jakoś nie garne się do plastiku (PCV) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 25.07.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Różnica U jest tak minimalna, przy strumieniu powietrza wentylacyjnego, że nie ma znaczenia. Przy 10m ryuy na każde 100m3 /h powietrze będzie miało dokładnie temperaturę gruntu czy w rurze rehau , vawin, czy stalowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.07.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Moim zdaniem rura spiro ma praktycznie jedną zaletę - jest większa powierzchnia wymiany ciepła. Zaś wadą (pomijając ewentualność, którą pokazał Depi) jest możliwość "zalegania" wody w "karbach wewnętrznych", a co za tym idzie mniejsze możliwości utrzymania tego w czystości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 True. A zalanie betonem to poważniejszy już koszt, choć perspektywa dość kusząca - beton znowu znacznie lepiej przewodzi ciepło, niż grunt, szczegołnie suchy i piaszczysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2008 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Nie znam wyrobu idealnego. Ta rura gdzieś się zaczyna i gdzieś kończy.Te końce nie będą zabezpieczone przed korozją. Tam jest odsłonięta stal zwyczajna, goła, rdzewiejąca...Te rury zostały stworzone do prowadzenia powietrza o stałej temperaturze i stosowanie ich jako wymiennik może się zemścić.Zimą to nie, ale latem pojawi się trochę skroplin i proces korozji się zacznie w okolicy złączek. Potem popłynie wzdłuż "szwów". Po kilku latach zostanie sito...Krótko - to będzie i wyglądało i działało. Mało trwałe, jak na mój gust...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 No chyba, że zalać to betonem - wtedy będzie rura betonowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 25.07.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Może od razu kupić rurę betonową, najlepiej fi1.5m żeby można było wejść do środka.Piwniczka-ziemianka jako GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 25.07.2008 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Byyyyłoooo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.07.2008 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Coś mi się wydaje, że tu jakaś radosna twórczość zaczyna kwitnąć! Rurowce kładzie się w glebach mokrych, glinie... Dren sobie chcecie zrobić? GWC połączone z drenażem... No, tego to i ja jeszcze nie wymyśliłem... Poczytajcie o stale zalewanych rurowcach. Jest tu trochę tego... Ta rura powinna być szczelna! Będziecie te betony uszczelniać sznurem, taśmą Densa i zaklepywać ołowiem? Technologia i stara i znana i solidna, ale KTO wam dziś to wykona? Poprawnie wykona! Weźcież plastik z dobrą uszczelką, szmatkę jaką, ludwika... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 25.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Czyli spiro i betony odpadają. A co z piwniczką jako gwc? Depi gdzie to było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts