Magdala 26.07.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2008 mam glinę, w dodatku teren na lekkim spadku - ciągle lecą tamtędy wody. mam przepuszczoną pod fundamentem (głęboko około 1,8 m) do domu rurę (pomarańcz) fi 25. Chciałabym zrobić GWC rurowy rozprowadzony wokół domu, ale mam 3 pytania: - w jaki sposób i gdzie odprowadzać kondensat? - czy taką rurę się jakoś konserwuje, czyści co jakiś czas? W jaki sposób??? - w jaki sposób muszą być uszczelnione połączenia rur z kolankami, aby nie dostawała się tam woda? szukałam odpowiedzi, ale w natłoku dyskusji o wymianie ilości powietrza, nie znalazłam proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.07.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Od roku zgłebiam tajniki GWC , ale nie byłem zdecydowany którą wersję wybrać .Teraz jak wybrałem to umkneło mi .Jakie przesunięcie wzgłędem zwojów w GWC wodnym 1 . 1. 200m rury wodnej fi 35 (chętniej wybrałbym fi25 bo tańsza i lepiej się układa ) 2.Moc wymiennika ok.5 KW 3. Nie jestem tylko pewien jakie ma być przesunięcie zwojów wzgędem siebie . Coś mi świta ,że 4 zwoje na 1mb wykopu . Czy to prawda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2008 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 woloLepiej 1mb węża na 1mb wykopu...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 27.07.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 No to ci nowina ! Kopareczka sobie pokopie a ja za nią zapłacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 27.07.2008 23:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2008 Masz lepszy pomysł?Oświeć nas! O co masz pretensje? O długość dolnego źródła?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 28.07.2008 00:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Od roku zgłebiam tajniki GWC , ale nie byłem zdecydowany którą wersję wybrać .Teraz jak wybrałem to umkneło mi .Jakie przesunięcie wzgłędem zwojów w GWC wodnym 1 . 1. 200m rury wodnej fi 35 (chętniej wybrałbym fi25 bo tańsza i lepiej się układa ) 2.Moc wymiennika ok.5 KW 3. Nie jestem tylko pewien jakie ma być przesunięcie zwojów wzgędem siebie . Coś mi świta ,że 4 zwoje na 1mb wykopu . Czy to prawda ? A co ma te 5 kW odbierać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 28.07.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Wgregor widzę ,że sprawdzasz wiedzę piszących na forum. Moc 5KW to moc chłodnicza ,którą się kieruję przy szukaniu chłodnicy chyba ,że Ty kupujesz chłodnice na metry .Na forum ludzie potrzebują rady a nie droczenia . Adam mk w jednym poście pisze o rowach do ułożenia spiralnie kolektora wodnego a potem radzi kopać 200m rowu do 200m rury . Trzeba być konsekwentnym w poglądach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.07.2008 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 adam_mk pisze, że można układać w kręgach, tylko rury więcej wychodzi.Pisze, że jak się układa "liniowo" to kopania jest więcej, za to wąską łychą (jak jest). Pobiera się ciepełko z "kubatury" gruntu a nie z mb rury, co powinno być czytelne.adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppiszc 28.07.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Witam, Napisalem do poznanskiego odzialu juwentu ze prosze o wycene czegos takiego jak ponizej:450m3/h, IN:-20C, OUT:+1C, woda zasilajaca:+6C.No chyba maja wakacje bo nie moge sie z nimi skontaktowac.Zamawial moze ktos wymiennik o podobnych parametrach? Interesuje mnie cena oraz wymiary, no i gdzie zamawialiscie: w oddziale juwentu czy od razu w centrali? Pzdr,ppiszc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.07.2008 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 Interesuje mnie cena oraz wymiary, no i gdzie zamawialiscie: w oddziale juwentu czy od razu w centrali? ppiszc ja wysłałem Mail'a pod ten adres [email protected] !Dzwoniłem do centrali w Rykach i prosili pisać właśnie do działu handlowego żeby było szybciej! Odpowiedź dostałem już na drugi dzień.Niestety ja podałem 250m3/h więc Ci nie pomogę.Napisz pod ten adres a powinni szybko odpowiedzieć! Moja chłodnica to 350 zł Netto ! Wymiary 30x30x? cm ,,, ( 3 wymiaru nie mogłem sie doprosić i dałem sobie spokój ) Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.07.2008 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 http://www.bartosz.com.pl/upload/2007/11/1196195979-6809.pdf Na dole strony jest chłodnica wodna, są podane parametry, cena ok 600 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 28.07.2008 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 OK złapałem . Gdzieś musiało mi umknąć ,że dyskusja poszła w kierunku układania liniowego.Tylko jak te ,, okopy" zmieścić na gruncie o wym 30m x 15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PavvelB 29.07.2008 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Pozwolę sobie przypomnieć się z moim pytaniem, bo przepadło w czeluściach dyskusji Mam prośbę o pomoc w kwestii GWC. Zrobiłem na działce odwiert, wyniki są następujące: od powierzchni około półtora metra zbity piasek na przemian z gliną. Potem niecały metr zwięzłej gliny pylastej a niżej twardoplastyczny ił. Odwiert był zrobiony do 5 metrów, wody nie ma. Przypuszczam że będzie tu pasował wymiennik żwirowy ale wolę się upewnić. Następny problem to wejście z wymiennika do domu. Budynek już stoi, kupiłem w stanie surowym. Czy duże będę miał straty jeśli dojdę rurą z wymiennika do fundamentu, wyjdę do góry i dopiero nad ziemią wejdę przez ścianę do budynku? Rurę oczywiście trzeba będzie ocieplić i jakoś obudować. Wiem że powinna przejść przez fundamenty i dopiero potem do góry ale nie wiem czy w tym momencie nie będzie z tym za dużo problemów. Jak w tych warunkach terenowych spisałby się wodny 1? Przy nim byłoby chyba mniej problemów zarówno z wejściem do budynku jak i w doprowadzeniem rur na strych, gdzie będzie rekuperator, bo to jest kolejny zgrzyt. Na szczęście można przejść przez kotłownię i róg łazienki, ale i tak prościej przeprowadzić dwie cieńsze rurki niż jedną grubą. Po drodze mam jeszcze zbrojony strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.07.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 OK złapałem . Gdzieś musiało mi umknąć ,że dyskusja poszła w kierunku układania liniowego.Tylko jak te ,, okopy" zmieścić na gruncie o wym 30m x 15m. Wychodzi Ci max 10 odcinków o długości 25 m. Dasz rade !! piszesz że 200 mb więc 8 rowków w odstępie ok. 1,8 m od siebie!! Ja będe miał podobnie bo mała działka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.07.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2008 Jak w tych warunkach terenowych spisałby się wodny 1? Z takiego gruntu uzyskasz max 20 W na mb rurki ( tak jak tu podawano ) ! Policz zapotrzebowanie,dodaj z 20 % do tej długości i zadziała! Żwirowiec? Ja mam mokro więc od razu padła decyzja na Wodny 1! Sam zdecyduj ale wydaje mi się że u Ciebie żwirowiec będzie wydajniejszy,poza tym nie pożera prądu! Są plusy i minusy każdego z tych rozwiązań! Kwestia tych przepustów również ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 30.07.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Mam pytanie: Jak wykonać zraszanie w żwirowcu?Jakie rury, jak z nich wypuszczać wodę?Właśnie dziś zaczynam żwirowca i nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Wymyśliłem że puszczenie od czasu do czasu trochę wody w zimie będzie jak znalazł, bo powietrze wtedy jak wiadomo suche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.07.2008 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Można wykonać takie "widły" z plastikowej rury zgrzewanej i zaślepionej na końcach. Potem trochę dziurek jaka wkrętarką i wiertłem tak 1mm.Zadziała.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 30.07.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Mam pytanie: Jak wykonać zraszanie w żwirowcu? Jakie rury, jak z nich wypuszczać wodę? Właśnie dziś zaczynam żwirowca i nigdzie nie mogę znaleźć konkretów. Wymyśliłem że puszczenie od czasu do czasu trochę wody w zimie będzie jak znalazł, bo powietrze wtedy jak wiadomo suche. Zraszać? Latem im większa wilgotność względna tym (przynajmniej środkowy europejczyk) sie gorzej czuje. Zdecydowanie milej jest przy 30st C i 30-35% ww niż 25 stC i 60%ww!!! Zastanów się co robisz. Dwa to zagrzybienie! GWC muszą być suche!. Trzy , żwirowce są do hoteli, ile osób w domu przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 30.07.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Zraszać? Latem im większa wilgotność względna tym (przynajmniej środkowy europejczyk) sie gorzej czuje. Zdecydowanie milej jest przy 30st C i 30-35% ww niż 25 stC i 60%ww!!! Zastanów się co robisz. Dwa to zagrzybienie! GWC muszą być suche!. Trzy , żwirowce są do hoteli, ile osób w domu przewidujesz? Czy Ty masz problem ze zrozumieniem tekstu? On nie pyta Ciebie jakie GWC zrobic, pytanie brzmi jakie rurki do zraszania - i co to za pierdoly ze zraszaniem latem? Jakos nie moge znalezc takiego watku. WYRAZNIE napisane jest, ze zraszac zima bo powietrze jest suche Moze chciales zablysnac znajomoscia nazw min. wilgotnosci wzglednej, ale spamujesz i ten temat. Tak jak adam_mk napisal mozesz zrobic albo zwykle rurki instalacyjne (czasem zostaja z instalacji domowej albo zamawia sie trroszke wiecej) i umieszczasz je pod folia na zwirze. Mozna dac jakis czujnik wilgotnosci albo recznie odkrecac gdy powietrze jest za suche Grzybem to bym sie nie martwil, latem przy wiekszej wilgotnosci powietrza, skrapla sie woda na zwirze i jest i tak wilgotny, zima zwilzajac celowo nic nam nie grozi, w tak niskich temperaturach nic sie nie "zrodzi". Raz zwilza sie zwir a innym razem osusza i tak na okraglo Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 30.07.2008 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Nawet mi przez głowę nie przeszło, ze ktoś to wymyśli zimą. Trochę kumasz zagadnienie, czy tylko tak sobie piszesz. Zimą !!! Jakim cudem?Jaką temperaturę masz zimą w GWC + 2 czy 5 stopni! Przecież wilgotność względna spadnie dopiero na wymienniku w centrali! gdy sie powietrze ogrzeje do 20st to jak uzupełniać wodę z gwc? Objawem zbyt sinej wentylacji jest zbyt suche powietrze , po co więc komu zbyt silna wentylacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts