piwopijca 30.07.2008 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Wiesz co to jest wigotnosc powietrza?Ciagle popisujesz sie,ze wiesz co znaczy wilgotnosc wzgledna, to jest tylko jedna z mozliwych charakterystyk wilgotnosci powietrza.Para skrapla sie po ochlodzeniu powietrza a nie po ogrzaniu (mowa o warunkach panujacych w wymiennikach i GWC). Skropliny w wymienniku powstaja z powietrza usuwanego a nie nawiewanegoIm wyzsza temperatura powietrza. Prosty przklad -skropliny na rurach z zimna woda w piwnicach powstaja z ochlodzenia powietrza wokol rury z owa zimna wodaPowietrze przechodzac przez zwirowiec ogrzewa sie i zwieksza mozliwosc "przenoszenia" pary wodnej (moze zwiekszyc zawartosc pary wodnej), dlatego zanim dotrze do wymiennika zdazy zwiekszyc swoja wilgotnosc - oczywiscie nie ma sensu montowanie zraszacza na poczatku GWC gdy temperatura powietrza jest jeszcze dosyc niskaTo sa takie moje przemysleniaPzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 30.07.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 To sa takie moje przemyslenia a najważniejsze powinno być " nie karmić trolla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 30.07.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Tylko, że po wyjściu z GWC powietrze ogrzeje się z + 3 do +23 ,,, To nawet jak teoretycznie Przy +3 będzie miało 100%ww to już dalej wody nie uzupełni! Zawsze lepiej dopasować wentylację do ilości osób, a nie potem kombinować, odgrzybiać, nawilżać ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeM 30.07.2008 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 wgregor idź no lepjej sprawdź czy Cię nie ma w innym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 30.07.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Żebyś durnoty pisał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pazook 30.07.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2008 Myślałem że da sie jakoś prościej niż rury zgrzewane, bo takiego sprzętu nie mam ani nic z instalacji nie zostało bo dopiero kończę fundamenty. No cóż jak zdążę to coś wykombinuję a jak nie to będę gotować więcej kapusty. Tak przy okazji pamiętajcie - nie jest najgorszy durny tekst nie ma temat na forum a pierwsza odpowiedź na taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 01.08.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Pierwsze dzialania w temacie GWC wodnego1 podjęte . Na budowie był szef od koparki aby na miejscu rozpoznać sytację. Największym problemem jest brak miejsca na wykopy. Ciekawy pomysł to kopiąc jeden rowek zasypujemy drugi z ułożoną rurą . Ile rury i o jakim przekroju Radzilibyście użyć . Dom 130m2 , kubatura ok 600m3 .Układając w kilku pętlach mużna by użyć tańszą powiedzmy fi 25 w trzech obwodach po 80 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 01.08.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2008 Wysokośc pomieszczeń to 4,6 m ?? Popraw się bo dane się chyba nie zgadzają! Dla kubatury 600 m3 trzeba by miec z 220 m2 !!! U mnie jest 110 m2 i 300 m3 więc wystarczy 80 mb rury fi 25 ! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.08.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Cytuję dane z projektu: powierzchnia wszystkich pomieszczeń (razem z gareżem 1stanowiskowym ) 156m2 kubatura 739m3.Mamy więc błąd w projekcie .W ofercie na stronie biura projektowego było : powierzchnia pomieszczeń użytkowych 126m2 , kubatura 430m3 i w to bym bardziej wierzył.I co dalej? Piczman jak określaleś ilość rury dla Twego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.08.2008 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Hej wolo63 ! Ilośc rur liczył mi Adam_mk, dużo zależy od rodzaju gruntu.Przyjmuje się 20 W na mb w suchym i piaszczystym i 35 W w bardzo mokrym! Ja mam mokry więc liczyliśmy 30 W na mb.Wyszło że jak zakopię 80 mb to i tak przewymiaruję, tak na wszelki wypadek! Wylicz sobie na podstawie tych danych( weź pod uwagę jaki masz grunt) żeby Ci wyszło 3 KW z tego kolektora zakopanego w ziemi !!! PS. Dobry pomysł z tym zakopywaniem wykopanego rowu ziemią z następnego Kopię za kilka dni więc wykorzystam pomysł! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.08.2008 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Liczcie rurę puszczoną na wprost "jak w pysk strzelił". Mb wykopu. Kręgi wielokrotnie przecinają ten sam m3 gruntu.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.08.2008 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 I tak też uczynię Żadnych kręgów wolo63 !!!! Kombinuj jeśli nie masz gdzie! Ja wykombinowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.08.2008 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Brawo ! Mam glinę jak diabli . To jest jedyny przypadek , że się z tego cieszę . Jak kopałem pod kanalizę to ramię w spycharko-ładowarce aż trzeszczało . Czy 3KW wystarczy ? Na mojego "czuja" to 5 -6 KW .Lepiej przewymiarować aby był zapas .Adamie co Ty na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 02.08.2008 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Zapomniałem jeszcze jedno . Oczywiście żadnych kręgów ! Rurkę układamy w wykopie jak strzelił . Nauka nie idzie w las .Tylko co będzie jak żona się dowie, że kasa idzie na GWC a nie na kafle czy podlogi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2008 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Wszystko zależy od tego, jaką masz kubaturę domu.Nie do końca tu chodzi o moc. Bardziej o "sztywność" temperaturową przy wielodniowej pracy ciągłej. Więcej jak 3kW (z powodu różnic temperatur) dla 500m3/godz to się nie wydłubie, ale dobrze mieć mały zapas. Tak 4-5kW.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 03.08.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Dzięki za rady . Jako chłodncę/ nagrzewnicę zamierzam zastosować parowniki od urz. chlodniczych. Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2008 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Cholernie dużo ich będziesz musiał połączyć...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolo63 03.08.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 To nie są parowniki od lodówek . Tylko od ciągów chłodniczych ze sklepów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.08.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 Skraplacze chyba byłyby lepsze...Gęściej mają lamelki.Tamte raczej pod grawitację były liczone...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.08.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 To nie są parowniki od lodówek . Tylko od ciągów chłodniczych ze sklepów . A umiesz Je policzyc ? Czy na oko wstawisz ten WAżNY element instalacji ??? Jak przewymiarujesz to tylko opory (powietrza) większe ,,,, Jak Niedowymiarujesz to nie wykorzystasz dolnego kolektora w pełni a instalacja może nie spełnić Twoich oczekiwań Może jednak zamów tą nagrzewnicę w Juwencie za 500 zł i z głowy !!! Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts