Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

3- czy jeżeli wychodzące powietrze z gwc ma stałą temperaturę, równą temperaturze najniższej (latem) najwyższej (zimą) panującej w gwc, to czy może być "jeszcze stabilniejsze złoże"?

Mówimy o żwirowcu. On zmienia nie tylko temperaturę, ale także wilgotość powietrza, a TO niestety kosztuje całkiem sporo energii...

3- czy jeżeli wychodzące powietrze z gwc ma stałą temperaturę, równą temperaturze najniższej (latem) najwyższej (zimą) panującej w gwc, to czy może być "jeszcze stabilniejsze złoże"?

Mówimy o żwirowcu. On zmienia nie tylko temperaturę, ale także wilgotość powietrza, a TO niestety kosztuje całkiem sporo energii...

Możesz napisać dokładniej - za jakiej na jaką wilgotność i w jakich porach roku?

Możesz napisać dokładniej - z jakiej na jaką wilgotność i w jakich porach roku?

Oczywiście w zimie zwiększa, w lecie zmniejsza (odwrotnie do zmiany tempratury strugi). O ile w zimie zmiana będzie nie wielka (ale w przeciwieństwie do rurowca jednak będzie!), bo raz że strumień powietrza mały, a dwa że przy tych temperaturach wyjściowych zbyt wiele wilgoci to powietrze ze soba nie zabierze. Gorzej w lecie. Struga spora i w wilgoć "bogata". Żeby obniżyć wilgotność względną trzeba odebrać sporą ilość ciepła.

Rany BOSKIE człowieku co ty trujesz????

w zimie zwiększa,

Popatrz na wykres Molliera powietrze wychodząc z GWC może mieć + 2 , + 3 stopnie (tyle co GWC ) więc nie może mieć więcej jak 5-6g wody /m3 !!! po ogrzaniu na wymienniku i pod suitem w pokojach do +23, +25 st C jego wilgotność względna wynosi poniżej 30% więc po co truć o komforcie ?

Po drugie skąd woda w wymienniku gruntowym ? to niedopuszczalne.

Rany BOSKIE człowieku co ty trujesz????

Nie oceniaj innych swoją miarką...

w zimie zwiększa,

Popatrz na wykres Molliera powietrze wychodząc z GWC może mieć + 2 , + 3 stopnie (tyle co GWC )

A kto Ci powiedział, że GWC ma 2-3 stopnie C?

więc nie może mieć więcej jak 5-6g wody /m3 !!! po ogrzaniu na wymienniku i pod suitem w pokojach do +23, +25 st C jego wilgotność względna wynosi poniżej 30% więc po co truć o komforcie ?

A czy ja coś mówiłem o komforcie? Mówiłem o wilgoci...

Po drugie skąd woda w wymienniku gruntowym ? to niedopuszczalne.

Dla żwirowca to jak najbardziej dopuszczalne. Po to (także) robi się zraszanie... Oczywiście chodzi o wilgoć, a nie "wodę po kolana".

Jeśli żwirowiec działa całą powierzchnią to ma najmniejsze opory.

No właśnie, czyli jeśli opory są "niezauważalne " to nie mamy pewności czy GWC wykorzystuje cały swój przekrój a jeśli opory są "do zauważenia", nawet minimalne ale "zauważalne" tzn., że leci całym przekrojem?

Jeśli tak jest to by oznaczało że przewymiarowanie wcale nie zwiększa sprawności przy małym wydatku ale na pewno będzie miało pozytywny wpływ tylko na wydajności wieksze.

im większe złoże, tym większa jego stabilność temp. w funkcji czasu oraz w funkcji ilości/prędkości powietrza które przez złoże przechodzi

Hmm, na pewno stabilniejsza niż przy mniejszym zwirowcu , zgadza się ale ... (patrz dalej)

A więc w związku z tym, że GWC dobieramy dla "klimy" to zimą przy mniejszej wydajności jego pojemność nie będzie grała większej roli dla sprawności, hmm ...

bez względu na traktowanie gwc, zachodzi to o czym napisałem wyżej, dla kamieni nie ma znaczenia pora roku :wink: mała wydajność wentylacji wydłuży czas stabilnej temp. ale zależność cały czas jest taka sama

ps. pierwszego zdania nie rozumiem więc się nie odniosę :lol:

Chodzi mi oto że jak dobiera się GWC to dla warunków letnich czyli co najmniej 4x więcej wydatku niż zimą.

... ale co do tej stabilności to nie do końca się zgodze bo jeśli jeśli zimą jest 4 x mniej wydatku to stabilność i tak będzie.

Reasumując: przewymiarowanie GWC daje zimą jedynie mniejsze opory ale na pewno nie lepszą sprawność. Stabilnośc na pewno trochę większą ale przy dużo mnieszej ilości powietrza zimą ma to raczej małe znaczenie.

pzdr

PS

Już się nie mogę doczekać jak załączę system :).

Ale Ty juz mieszkasz, to jeśli masz GWC to dawaj realne wyniki bo ja na razie to wiem ile latem chłodu uzyskałem u siebie w testach.

A kto Ci powiedział, że GWC ma 2-3 stopnie C?

Mi to mówi literatura na ktorą teraz własnie patrzę:

wg badań z tejże literatury np. 7 styczeń 1995 r.- pow. zewn: -10 oC wza GWC: 2 oC.

Wg tej literarury bez względu na porę żwirowiec (bo taki testowany był) uzdatnia powietrze do wilgotności ok 60-80% bez względu jakie powietrze wlatuje (na podstawie danych ze stycznia, lutego maja i czerwca).

Ta sama literatura pokrywa swoje wyniki temperaturowe z moimi zrobionymi podczas testów latem na moim żwirowcu.

pzdr

+2 czy +3 stopnie ma mój wymiennik przy ujemnych temperaturach, nie wiem dlaczego żwirowiec na tej samej glabokości miałby być cieplejszy.

Zaś jeśli chodzi o lato to zdecydowanie przy temperaturach 25 30 stopni wilgotność wzgledna 60-80% to masakra!

jakby nie patrzyć to poza wysokim kosztem i małą higieną zalet żwirowców nie widać.

witam

zrobiłem wodny1 - 200 m rurka 32mm PE, ale zakopałem to niżej niż 1,5 m

rury leżą na jakieś 2,0 - 2,20 układałem je prawie w wodzie - grunt to piasek

potrzebuję ok 400 m3 powietrza

będę teraz dobierał pompę obiegową i wymiennik

i moje pytanie:

1/ jaki powinien być przepływ przez te rurki (wydatek/prędkość)?

2/ jak dobrać wymiennik (czy też po prostu zrzucić to na producenta z Tarczyna)?

Temat jest złożony, bo musisz uwzględnić wiele przepływów, oporów itp.

ale zakładając, że się z tym uporasz ( upora się firma, która policzy to ),

to powinieneś wyjść z ciepła właściwego.

Woda = 4100 J/kg*K, powietrze = 1020 J/kg*K,

przy czym 1 l wody = 0,998 kg, a 1 m3 powietrza =1,2 kg.

I zmienia się to w zależności od temperatur.

W dużym uproszczeniu możesz przyjąć, że na każdy litr przepompowanej wody i każdy metr sześcienny powietrza dostaniesz ok. 4K ( kelwiny inplus/ inminus na powietrzu ). Przy założeniu, że delta temperatury będzie conajmniej 4K, a wymiennik będzie miał sprawność 100%.

Jeszcze inaczej będzie w przypadku roztworu glikolu, który jak mniemam zamierzasz użyć w wymienniku, bo co by było gdyby ... brak prądu przez 12 godzin, wymiennik na dworze, minus 25C ???

Najlepiej policzyć to w gotowym oprogramowaniu, ale do szybkich i baaardzo oględnych szacunków powyższe dane powinny wystarczyć.

200mb rury to gruba przesada 10 W na metr bieżcy w gruncie :p :p :p

Niekoniecznie.

np. glikol ma mniejsze c. wł.( w zależności od rodzaju i stężenia ) i przeniesie mniejszą porcję energii.

Ponadto można dać mniejszą pompkę i pompować z mocą 80W* a nie 150W*

utrzymując wyższą temp. złoża ( nie "wysilając go" ). Podwójny zysk.

Dużo tu zmiennych i nie można twierdzić, że jest to zły układ.

Faktem jest, że tylko w ekstremalnych warunkach ( duża deltaT. ) 400 m3 powietrza przeniesie ok. 2 kW.

czyli wiemy, że to jest "wąskim gardłem", chyba że zmienimy na 600 m3, ale co z górną instalacją ( opory, decybele itp. ) ?

*Dane podane abstrakcyjnie dla poglądu a nie policzone!

w moim projekcie dla 3 pętelek kolektora po 75 mb = 225 mb łącznie rury fi32 i przepływie 0,77 m3/h, dobrałem pompę obiegową, która pobiera 45W.

Zupełnie inaczej mogłoby to wyglądać np. dla 2x110 mb.

Nawet dla pracy ciągłej jest to baaaardzo opłacalne, a mój układ dla PCi będzie pracował kilka godzin na dobę. Także latem, gdyż będzie wykorzystywany do chłodzenia.

Nie znam układu omawianego powyżej ( oporów wymiennika ), ale nawet dla pompy, która pobierałaby 150W byłoby to ekonomicznie nadal opłacalne, nie wspominając o komforcie. Oczywiście pomijając koszty instalacji, biorąc pod uwagę tylko zyski energetyczne.

Tak więc, dobry projekt i dobór podzespołów to podstawa.

Są pompy, które przy zakładanym przepływie 0,77 m3/h potrafią pobieraź 2x tyle prądu niż tę, ktą dobrałem. Cena jest coprawda konkurencyjna, ale cóż z tego ?

Dobór wymienika także ma niebagatelną rolę.

oj, jak wspomniałem sporo tu zmiennych ...

w moim projekcie dla 3 pętelek kolektora po 75 mb = 225 mb łącznie rury fi32 i przepływie 0,77 m3/h, dobrałem pompę obiegową, która pobiera 45W.

Zupełnie inaczej mogłoby to wyglądać np. dla 2x110 mb.

Nawet dla pracy ciągłej jest to baaaardzo opłacalne, a mój układ dla PCi będzie pracował kilka godzin na dobę. Także latem, gdyż będzie wykorzystywany do chłodzenia.

Nie znam układu omawianego powyżej ( oporów wymiennika ), ale nawet dla pompy, która pobierałaby 150W byłoby to ekonomicznie nadal opłacalne, nie wspominając o komforcie. Oczywiście pomijając koszty instalacji, biorąc pod uwagę tylko zyski energetyczne.

Tak więc, dobry projekt i dobór podzespołów to podstawa.

Są pompy, które przy zakładanym przepływie 0,77 m3/h potrafią pobieraź 2x tyle prądu niż tę, ktą dobrałem. Cena jest coprawda konkurencyjna, ale cóż z tego ?

Dobór wymienika także ma niebagatelną rolę.

oj, jak wspomniałem sporo tu zmiennych ...

i ile m3 /h ma być chłodzone takim monstrum?

W pompach ciepła daje się 40mb na kW mocy . To oczywiście z zapasem Nie zmienia to temperatury gruntu nawet 35W/m. Czyli w wentylacji "odbiornik" musiałby dawać troszkę ponad 1000m3/h. Nie wiem , czy słyszałeś taką centralę . Nawt jeśli najcichszą kupisz to wiesz, ile kosztuje.. Dla mnie gościu - super. razem nie lubimy marnotrawstwa Zna takich co nie lubią wodki a piją codziennie.

Czyli chcesz wykorzystać ten sam wymiennik glikolowy jako dolne źródło PCi i do chłodzenia wentylacji.

U mnie będzie to działało podobnie. Jestem już po pierwszych próbach wymiennika gruntowego (3 pętle fi32 PE po 90m) z PCi. Początkowa temperatura uzyskiwana z wymiennika gruntowego 13 st. C. Zobaczymy jak to będzie się zachowywało po dłuższej eksploatacji. Na razie wymiennik wypełniony jest wodą.

Wcześniej PCi działała na wymiennku powietrznym włączana była, gdy temperatura powietrza przekraczała +5 st. C.

Moc chłodnicza mojego wymiennika gruntowego nie przekracza 4kW.

W pompach ciepła daje się 40mb na kW mocy . To oczywiście z zapasem Nie zmienia to temperatury gruntu nawet 35W/m. Czyli w wentylacji "odbiornik" musiałby dawać troszkę ponad 1000m3/h. Nie wiem , czy słyszałeś taką centralę . Nawt jeśli najcichszą kupisz to wiesz, ile kosztuje.. Dla mnie gościu - super. razem nie lubimy marnotrawstwa Zna takich co nie lubią wodki a piją codziennie.

ależ ja nic nie pisałem o wentylacji!

porównywałem tylko wydajnoci i opłacalność DZ o zbliżonej długości.

Mój DZ zaprojektowany jest do współprac ze sprężarką PC.

Oczywiście dla ścisłości poprzez wymieniki itd. itp.

Czyli chcesz wykorzystać ten sam wymiennik glikolowy jako dolne źródło PCi i do chłodzenia wentylacji.

U mnie będzie to działało podobnie. Jestem już po pierwszych próbach wymiennika gruntowego (3 pętle fi32 PE po 90m) z PCi. Początkowa temperatura uzyskiwana z wymiennika gruntowego 13 st. C. Zobaczymy jak to będzie się zachowywało po dłuższej eksploatacji. Na razie wymiennik wypełniony jest wodą.

Wcześniej PCi działała na wymiennku powietrznym włączana była, gdy temperatura powietrza przekraczała +5 st. C.

Moc chłodnicza mojego wymiennika gruntowego nie przekracza 4kW.

W moim projekcie założyłem, że skoro mam już całą PCi, kotłownię to dołożę dodatkowy wymiennik i elektrozawory sterowane w ten sposób, że pierwsza para kieruje zamiennie strumień glikolu z DZ na parownik, bądź dodatkowy wymiennik - ten do chłodzenia.

Druga para elektrozaworów kieruje wodę z podłogówki na skraplacz w przypadku ogrzewania, bądź zamiennie na dodatkowy wymiennik do chłodzenia.

Obydwie pary elektrozaworów są ze sobą zsynchronizownae jednym sterownikiem.

Oczywiście w trakcie chłodzenia PCi nie pracuje. W ogóle nie bierze udziału w procesie wymiany ciepła/chłodu.

Z obliczeń wyszło mi, że najlepiej chłodzić krótkimi cyklami pracy pomp obiegowych tak po ok. 15 min. z przerwą godzinną.

DZ 3x75 mb fi32 układane w pętlach.

Sprężarka Copeland ZR 18

GZ 10x100 mb alupex fi20

Pod całym domem mam piwnicę, izolowaną od zewnątrz na wysokości ścian, aż do płyty fundamentowej styropianem 8cm. W piwnicy latem jest chłodno i chciałem zapytać jak by zadziałał gwc w postaci piwnicznego buforu -wydzielonego pomieszczenia piwnicznego ok 10m2 wys 2,6m - które mam tuż obok kotłowni ?

Mam już wykonaną instalację wentylacji mechanicznej, ale jeszcze nie zdecydowałem o zlokalizowaniu czerpni i wyrzutni i tak pomyślem, że zamiast inwestować w gwc (żwirowy, rurowy, płytowy) czy nie mogę wykorzystać pomieszczenia piwnicznego jako gwc wprowadzając do niego czerpnię z zewnątrz ... a potem dalej przez ściąnę rurą doprowadzenie do centrali wentylacyjnej z rekuperatorem. W całym pomieszczeniu gromadziłoby się powietrze i miałoby czas na wstępne ochłodzenie latem i ogrzanie zimą.

Co o tym sądzicie"

Czy zadziała taki system ?

będę wdzięczny za rady

pozdrawiam