Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Pod całym domem mam piwnicę, izolowaną od zewnątrz na wysokości ścian, aż do płyty fundamentowej styropianem 8cm. W piwnicy latem jest chłodno i chciałem zapytać jak by zadziałał gwc w postaci piwnicznego buforu -wydzielonego pomieszczenia piwnicznego ok 10m2 wys 2,6m - które mam tuż obok kotłowni ?

To pomieszczenie ma 26 m3 objętości. Nawet zimą i to w małym domu ciężko spodziewać się wymiany na poziomie niższym niż 50-100 m3/h. To oznacza, że wymienisz całą objętość tego pomieszczenia w ciągu 15-30 minut. Latem ten czas spadnie pewnie do ok. 5 minut, albo i jeszcze mniej. Nie liczyłbym na to, że przez tak krótki moment powietrze w tym pomieszczeniu zdąży się ogrzać/ochłodzić. Poza tym wychładzanie celowe jednego pomieszczenia, które ogrzewane jest głównie przez straty z innych pomieszczeń nie wygląda na najlepszy pomysł...

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze pytanie do Wodny1, do Adama ale nie tylko :D

Adam pisał że pętle można równoleglić. Mam jednak wątpliwości! DZiałkę mam jak stok góry, dwie równoległe pętle na tej górze to niebezpieczeństwo że bedą różne opory przepływu (nie jestem w stanie położyć ich tak samo choćby co do wysokość na działce) a wtedy cały płyn bedzie szedł jednym kablem, drugi bedzie prawie niewykorzystany? Co zrobić?

Połączyć je szeregowo? Trochę sie boje wrzucać do ziemi złączki rur!!!!

Jeszcze jedno pytanie ważne, może jestem laikiem ale dopiero przymierzam sie do Wentylacji (będzie robiła firma razem z CO, pytałem ich ale oni za bardzo nie wiedzą.).

Nie bardzo wiem jak połączyć taką nagrzewnicę np. kwadrat 36x36 cm z wrzutnią powietrza do centrali która ma fi 16 cm. Są jakieś przejściówki???

Pozdrawiam

Marbuz

Praca w polu sił zachowawczych (np. grawitacyjnych) na drodze zamkniętej wynosi ZERO.

Chłopaki od CO tego nie wiedzą? To jak im działa to, co budują?

Tę przejściówkę zrobi każda blacharnia według rysunku.

Robią dowolne skrzynki, rynny itp. Znają tę robotę!

Da się narysować i zwymiarować to, co potrzebne?

Adam M.

Budujesz maleństwo z 85m2 po podłogach?

Może zgadzasz się na 1/3 kubatury/1godz?

A może lubisz łomot i świst wiatru?

A.M.

Dom ma 117 m2, po podłodze będzie jakieś 130!!

Wentylator max będzie wymieniał ok 350-400 m3/h.

Nie lubię świszczącego powietrze i sorry ale nie wiem skąd te pytania??? :(

Chce położyć 2 x 100 m2 przewodu do wodny1 na głębokości 0,80 m, działka jest mała wiec teraz muszę wykombinować jak go położyć :o Część położyłem pod drenażem ale to tylko pierwsze 100 m.

Rekuperator chce wrzucić do piwnicy, aby jak najmniej go słyszeć, bo to daleko od sypialni, a po drugie piwnica nie jest połączona bezpośrednio z domem, wiec bedzei dobrze izolowana. Zastanawiam sie tylko nad czerpnią powierza czy wprowadzić ją bezpośrednio z piwnicy, ale będzie zaraz nad powierzchnią czy prowadzić ją przez cały pion i usadowić ją na poddaszu (pewnie tam będzie trochę czystsze powietrze)

Pozdrawiam

130m2 x 3m wysokości to jakieś około 390m3

Tyle byłoby jednej wymiany na godzinę.

Fi 160 przy 5m/sek może maksymalnie przepuścić 361m3.

Fakt porównywalne wielkości.

Pogalopowałem? :o Rutyna? :cry:

Nie powinno zbyt głośno hałasować. Ale nie ma konieczności układania 2 x 100mb x 30W = 6000W. Przy tym zapotrzebowaniu nie będzie czym takiej mocy odebrać!

Ze 3 kW to aż za dość!

TĘDY podasz najwyżej połowę zapotrzebowania = 3kW.

Masz większe całkowite zapotrzebowanie na ciepło jak 6kW? (6kW w każdej sekundzie? Bo to na dobę byłoby 518, 4 kWh) Pewne bankructwo!

Nawet przy połowie gratis!

Albo błądzę, albo warto jeszcze raz przeszacować...

Adam M.

OK. Obliczenia były że jest około 330 m3, ale to podobnie.

JEsli chodzi o rekupertory to 160mm jest przy tej wydajności jakimś standardem. Widziałem nawet 125 ale w to wchodzić nie chcę z tego wzgledu co pisałeś. 200mm dotyczą większych powierzchni i droższe.

Nie znam sie na tym, ale czemu piszesz że nie ma konieczności układania 2x100mb. Wczesniej pisałeś że potrzeboa ok 150-250mb!!!

6KW to wydaje sie dużo ale jak to się ma do rzeczywistości. Ponadto pisałeś na początku tego wątku że 1mb = 20W, teraz piszesz 30. Od czego to zależy?

Jaką w takim razie mogę dać wystarczającą długość aby było dobrze? 150 mb.

To dawałoby wg twoich obliczeń teraz 4,5KW, wg wcześniejszych 3KW (150x20)?

Czy oprócz długość rurki są inne czytnniki np. prędkość i ilość wymiennika?? Głębogość (to jak pisałem ok 0,80 m no gdzieniegdzie trochę wiecej, bo tak szedł drenaż).

Nie chciałbym niepotrzebnie wchodzić w koszty jesli nie jest to potrzebne wiec proszę o radę?

Co do rekuperatorów to polecany mam Valox lub ILTO, ceny są jednak dość wysokie wiec trudno sie zdecydować.

1mb to od 15 do 150W!!!

Wszystko zależy od tego GDZIE ten mb zakopiesz.

Jak w suchym piasku - to 15W.

W "normalnej" glebie - 20W.

Zakopane w bagnie pod trawnikiem (poziomo, 1,5 do 1,8m ppt) około 35W. Lepiej wziąć 30W to nie będzie pomyłki.

W odwiercie pionowym - około 50W

W odwiercie pionowym, głębokim, w glinie - do 150W.

Nie pamiętam jakie konkretne warunki drążyliśmy w poruszanej przez Ciebie sprawie.

Chyba mnie rutyna zjada... :cry: Wezmę na to poprawkę!

Wybacz, ale zwykle ostatnio drążony jest GWC wodny1 gdzie rurę kładzie się w wodzie na 1,5m (z pewnym trudem) bo normalnie woda jest pod trawnikiem na 0,5m.

Jak u Ciebie woda nie stoi stale na tej głębokości to bezpieczniej przyjąć 20W.

Może ćut przewymiarujesz, ale zadziała!

Cholera!

Bilobil? Dwa wieloryby dziennie? Mniej masełka i świniaczków? :roll:

Nie kojarzę wyliczeń z opisem sytuacji.... :cry:

Polazłem w najczęstszy standard. 500-600m3 kubatury, 1 wymiana, dom w wodzie stojący....

Tego najwięcej się buduje...

Sorki.

Adam M.

Masz większe całkowite zapotrzebowanie na ciepło jak 6kW? (6kW w każdej sekundzie? Bo to na dobę byłoby 518, 4 kWh) Pewne bankructwo!

Nawet przy połowie gratis!

Albo błądzę, albo warto jeszcze raz przeszacować...

Przepraszam -- skąd te 520 kWh? Mnie w ciągu doby wychodzi 6 kW * 24 h = 144 kWh.

I DOBRZE Ci wychodzi! :oops:

Mniej piwa czy zmienić bakterię w kalkulatorku?

:cry:

Wyraźnie nie miałem dnia....

:cry: :cry:

A wydawało mi się, że czytam to, co piszę....

Sorki!

Adam M.

Dobrze, że jesteście! Że myślicie! Dzięki!

Można krakowskim targiem (20 + 30)/2 = 25

Błędu dużego nie będzie w którąkolwiek stronę by się nie mylić.

Adam M.

DOBRA!

JESZCZE RAZ a z uwagą!

Problemem nie jest zima! Wtedy powietrze jest tak suche, że byle czym da się je grzać. Problemem jest chłodzenie latem. Woda (para wodna) zawarta w powietrzu ma olbrzymie ciepło parowania (tu skraplania). Bardzo trudno się chłodzi wilgotne powietrze, bo musimy się borykać ze znacznie większymi strumieniami ciepła.

DLATEGO takie "nieco przewymiarowanie" tego GWC.

Adam M.

Dałbym 3 do 4kW. Więcej nie trzeba.

Struga powietrza I TAK tyle nie przeniesie, ale dla mnie to kwestia "sztywności" długoterminowej źródła.

Coś jak bateryjka i akumulator samochodowy.

Jedno i drugie może mieć 12V. Ale tylko jedno "pociągnie" tyle, ile może być potrzebne. To mniejsze padnie zanim się potrzeby skończą...

Adam M.

Oszacuj sam, bo ostatnio coś mi to słabo idzie... :oops:

Z uwagi na to że mam dość ograniczone miejsce w rozłożeniu wymiennika Zależy mi głównie na dogrzaniu powietrza w zimę.

Zastanawiam się jaka jest minimalna długość położenia rury dla wodnego1 by osiągnąć zadowalający efekt.

Zakładając że dla 100mb powyższego wyliczenia osiągamy wydajne GWC w lato i zimę to czy np 2x25mb poradzi sobie z ogrzaniem powietrza w zimę. Jak szacunkowo to można obliczyć?

Kilka lat temu toczyła się podobna dyskusja, wtedy jeszcze tania klima był zwykłym (prawie) użytkownikiem forum. W toku dyskusji i argumentów (obliczeń) wykazano że "jego" żwirowy gdy nie jest na podmokłym gruncie nie ma sensu jako gwc lecz jedynie jako filtr żwirowy. Tania klima zgodził się i obiecał umieścić stosowną informację na swojej stronie, tyle że po kilku latach jakoś z tych zapowiedzi nic nie wyszło ....

link do tamtej, wydaje mi się ciekawszej dyskusji :

http://forum.muratordom.pl/gruntowy-wymiennik-ciepla-inaczej,t6273-60.htm?highlight=filtr%20%BFwirowy%20taniaklima

Aby ogrzać powietrze to trzeba napuścić je na wymiennik ciepła.

Powierzchnia powinna być odpowiednio duża a czas wymiany długi.

Źródło ciepła (ten podziemny rurociąg) powinno być "sztywne" i nie wychładzać się zbyt szybko.

Można przyjąć, że 50mb rury to około 50m3 gruntu, który z nami współpracuje.

To generator mocy rzędu 1750W. Z pewnością da sobie radę, ale jak długo?

Tygodniami?

Tu nie mamy problemu mocy chwilowej, bo krótko to i 10kW można szarpnąć.

To problem tempa i czasu regeneracji termicznej otoczenia tej rury.

To trwa.

Zobaczyłbym ile da się zmieścić.

50mb też dobre. Miesiąca mrozów może nie wytrzymać, ale zwykle aż tyle nie trwają.

Adam M.

Aby ogrzać powietrze to trzeba napuścić je na wymiennik ciepła.

Powierzchnia powinna być odpowiednio duża a czas wymiany długi.

Źródło ciepła (ten podziemny rurociąg) powinno być "sztywne" i nie wychładzać się zbyt szybko.

Można przyjąć, że 50mb rury to około 50m3 gruntu, który z nami współpracuje.

To generator mocy rzędu 1750W. Z pewnością da sobie radę, ale jak długo?

Tygodniami?

Tu nie mamy problemu mocy chwilowej, bo krótko to i 10kW można szarpnąć.

To problem tempa i czasu regeneracji termicznej otoczenia tej rury.

To trwa.

Zobaczyłbym ile da się zmieścić.

50mb też dobre. Miesiąca mrozów może nie wytrzymać, ale zwykle aż tyle nie trwają.

Adam M.

Czytam i wnioskuję, że Adam wreszcie zaczynasz myśleć trochę szerzej a raczej głębiej, nie ważne jaka jest pojemność cieplna żwiru, ile jest tych kamieni itp. to ma znaczenie tylko jako akumulator tak jak powiedział Rudnicki Z? Przy długim użytkowaniu ważna jest regeneracja! Ważna jest przestrzeń, która otacza wymiennik im dłuższa tym lepsza. Tutaj mówisz że 50mb to jest na miesiąc, w takim razie taki żwirowy 5m to gdzieś na tydzień. Przydałby się tutaj Leon z Katowic z wątku z przed kilku lat on by to wyliczył

"Czytam i wnioskuję, że Adam wreszcie zaczynasz myśleć trochę szerzej a raczej głębiej, nie ważne jaka jest pojemność cieplna żwiru, ile jest tych kamieni itp."

Nic bardziej mylnego!

Staram się dopomóc myśleć potencjalnym chętnym do budowy takiej instalacji.

Rozważam coraz to inne lokalizacje i zależności. Nie dostrzegasz tego?

Tu prawie nie ma trawnika koło domu! To co? NIE ROBIĆ? Nawet takiego mini?

System mini to też wsparcie.

Nie takie, jakie by się dało przy większym terenie czy głębokich odwiertach - ale jest.

Decyzja należy do inwestora. Jak zawsze, zresztą.

JEST ważna i ilość, i pojemność cieplna i czas wymiany i prędkość strugi - bo to są wielkości powiązane mechanizmami fizyki procesu przepływu ciepła, które chcemy kształtować według NASZYCH potrzeb.

Albo to umiemy (nauczymy się) robić, albo nie!

Adam M.