ciasteczka 28.05.2009 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Dziekuję za wskazówkiMam jednak pytanie.DZ pompy będzie chłodziło latem to rozumiem i nie powinno być problemu, a zima czy mroźne powietrze nie ochłodzi zbytnio glikolu??? Wówczas zwiększy się dT DZ i spadnie COP PC. Czy też bypas ma tu coś pomóc. Proszę o sprowadzenie mnie na ziemię jeśli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 28.05.2009 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 DZ pompy będzie chłodziło latem to rozumiem i nie powinno być problemu, a zima czy mroźne powietrze nie ochłodzi zbytnio glikolu??? Wówczas zwiększy się dT DZ i spadnie COP PC. Czy też bypas ma tu coś pomóc. Proszę o sprowadzenie mnie na ziemię jeśli się mylę. Tak jak napisałem wcześniej: Powietrze przenosi zbyt mało energii cieplnej, by jego chłodzenie mogło znacząco wpłynąć na bilans energetyczny kolektora Oczywiście dotyczy to także sytuacji odwrotnej, czyli grzania powietrza. Zwłaszcza, że im zimniejsze powietrze, tym zawiera mniej wilgoci, więc mniej energii potrzeba do jego podgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 28.05.2009 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2009 Rozumiem i dziekuje za informacje.Muszę przemyśleć cały temat.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaczolTM 02.06.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2009 Witam.Panowie a co sądzicie o tym wymienniku ??? Czy można go zadoptować do WWC ??? http://allegro.pl/item645695166_skraplacz_chlodniczy_czynnika_nowy_2_0kw.html Przy tej cenie myślę, ze można spokojnie połączyć 2 szt i uzyskać całkiem zwartą i dobrą konstrukcję do wymieny ciepła. Nie znam tylko oporów przepływu, ale juz napisałem o tą informacje do sprzedającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 18.06.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 mam pytanie czy dno żwirowca musi byc wyściełane goewłókniną? moze agrowloknina wystaczy? jakie są różnicę między tymi produktami? moje pytanie spowodowane jest tym że od dwóch dni poszukuje geowłokniny na terenach legionowa i okolic i nigdzie nie mogę dostać zato Agrowłoknina jest wszędzie! Geowłoknine jeżeli jest to musze kupić w ilości 200 metrów kwadratowych a ja potrzebuje 50! może ktoś ma adresy gdzie w północnej warszawie moge dostać geowłoknine w takiej ilości prosze o priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.06.2009 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Żwirowiec powinien być cały zawinięty w geowłókninę (chyba, że ma być pod posadzką, wtedy ewentualnie można by górę odpuścić). Jeśli wychodzi Ci, że potrzebujesz jej 50m2, to albo robisz GWC w fundamentach, albo ma być on bardzo mały, albo nie policzyłeś materiału na zakładki...Co do użycia agrowłókniny, to musiałbyś się przyjrzeć z czego i jak jest zrobiona. Generalnie powinna być możliwie drobna i wytrzymała (no i raczej nie biodegradowalna), co w agrowłóknianach AFAIK wcale regułą nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 18.06.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Żwirowiec jest o wymiarach 4/4 (ma wystarczyc tak naprawdę na 4 godziny pracy wciagu dnia i weekend z wymaganymi przerwami) tak wiec wygląda mi na to ze 50 powinno mi wystarczyć... aż nad to. dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 18.06.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 No mi wyszło, że dla takiego 4x4 to potrzeba minimum 30 metrów włókniny o szerokości ok. 2 metrów (standardowa szerokość agrowłókniny AFAIK - ja miałem geowłókninę o szerokości 6m). Z prostego rachunku wychodzi z tego 60m2, ale upierać się nie będę. Z własnego doświadczenia tylko powiem, że lepiej dać 10m za dużo, niż sztukować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 18.06.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 OK ale nie rozwiązuje to mojego problemu gdzie kupić...? i drugie pytanie jaka to geowłoknina powinna być filtracyjna - separacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 18.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 OK ale nie rozwiązuje to mojego problemu gdzie kupić...? i drugie pytanie jaka to geowłoknina powinna być filtracyjna - separacyjna? Chyba taka może być szerokość 2-5m http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=657086757 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 18.06.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 OK ale nie rozwiązuje to mojego problemu gdzie kupić...? i drugie pytanie jaka to geowłoknina powinna być filtracyjna - separacyjna? bodajże FOLNET z allegro ma też geowłókninę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 21.06.2009 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Badanie gruntu robił mi geo... coś tam. Akurat na wiosne po roztopach i na dodatek było to dość ddżyta wiosna. Wyszło poziom wód gruntowych na działece od 0,4 do 1 metra. Dlatego podniosłem dom na 1 metr - w razie "ostrej powodzi" . Pytanie odnosnie GWP żwirowego. Taras będzie podniesiony o 0,9 metra nad pozom gruntu - Myślałem aby pod nim zrobić GWC. Warstwy od góry: - jakaś ozdobna płytka betonowa 3cm - suchy beton - 10 cm - zagęszczony piasek 20 cm - styropian 5 cm - folia i geowłóknina - żwirowiec 80 cm - geowłóknina w sumie 1,20cm raptem wchodzę w grunt na 30 cm i 2 pytania: 1. Czy żwirowiec mże przylegać bezpośrednio do domu? (może go odseparować 1 metrem zagęszczonego żwiru - minusem jest to, że taras miałby 4 metry szerokości a już bedzie długi na 2. Czy pod żwirowcem zrobić wylewkę? chyba jednak nie 2a. Czy lepiej zrobić rurę zbierającą powietrze do domu wyżej o 20 centymetrów od tej która wprowadza do GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 22.06.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 moi drodzy mam pytanie czy frakcja żwiru 32-100 do żwirowca będzie dobra???mam ofertę 39 zł netto za tonęproszę o pilną informacjęmają tez 16-32 ale wydaje mi się że 32 do 100 powinna być okliczę na Was Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.06.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Mocno zależy jak dokładnie to sieją. Ale z dwojga złego, to lepiej jak będą ciut za duże niż sama drobnica. Bo to 16-32, to pewnie będzie 80% poniżej 20mm, a 20% reszta poniżej 32mm... Bierz te większe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.06.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 32-100 to bardzo dobra frakcja.Nietety ale zawsze trzeba jeszcze płukać później samemu, bo niby płukane, ale sporo jeszcze jest piachu. Obecnie właśnie jestśmy na etapie płukania, a nie mamy bierzącej wody więc robota ręczna w balii na sicie - normalnie robota jak w kamieniołomach a trzeba u mas wypłukać 30t. Już mamy zrobione 25t w ciągu tygodnia pracy. Ja z żoną i czasowa pomoc rodziców z obu stron, a jeszcze sporo zostało heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 22.06.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Bieżąca woda i tak się zbytnio nie przydaje. Musi mieć spore ciśnienie, żeby dawało efekty samo "ochlapanie". Najlepsze było by pokręcić w betoniarce pełnej wody i wymieniać wodę z każdą partią, ale to raczej nie realne. Jedyne wyjście to kupić możliwie czyste i mieć nadzieję, że to "ochlapanie" wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.06.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 hehDokładnie. Lecz my niby kupiliśmy płukane, a i tak musimy płukać. Ręczna robota, ale naprawdę się opłaca (względem czystości). Tyle, że to Syzyfowa praca. Płukanie po wiaderku na sicie w balii 30t.... brrr już jak myślę to mi cierpnie skóra, ale jeszcze troszkę - zostało z 5-6t. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 22.06.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedzi. Biorę 32-100pomarudzę im o czystości zobaczymy co da się zrobić okazuje sie że cena 54 netto z transportem nie jest tak źlea powiedzcie mi jeszcze jaką geowłókninę wybrać, bo jest ich mnóstwo rodzajów i nie wiem jaka ona powinna być. Moge sobie załatwić wigofil - o dowolnej gramaturze. czy mogę go zastosować? to też rodzaj takiej włókninyprosze o informacjedzieki Panowie raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robdk 22.06.2009 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Myśmy kupili coś takiego: GEOWŁÓKNINA GUTTATEX TYP 200G w sklepie internetowym (nie na allegro, gdzie za tą samą chcieli troche więcej, a udało się kupiś taniej z przesyłką niż na allegro bez przesyłki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 22.06.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 podziel się namiarem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts