robdk 23.06.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Nie chcę robić reklamy tego sklepu, bo to nielubiana praktyka, ale wklej do googla GEOWŁÓKNINA GUTTATEX TYP 200G i wyskoczy ten sklep na pierwszej stronie, tak gdzieś 8 link. Patrzeć sklep internetowy a nie linki do allegro. Ja brałem wersję 2x50mb czyli 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 23.06.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Bieżąca woda i tak się zbytnio nie przydaje. Musi mieć spore ciśnienie, żeby dawało efekty samo "ochlapanie". Najlepsze było by pokręcić w betoniarce pełnej wody i wymieniać wodę z każdą partią, ale to raczej nie realne. Jedyne wyjście to kupić możliwie czyste i mieć nadzieję, że to "ochlapanie" wystarczy ..oooo, a mogę wiedzieć dlaczego samo opłukanie nic nie daje? Czy trochę zanieczyszczeń ma jakiś istotny wpływ na pracę GWC? naprawdę chciałbym wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.06.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 ..oooo, a mogę wiedzieć dlaczego samo opłukanie nic nie daje? No bo spłukuje tylko luźny piasek. Większość "szlamu" i tak na kamieniach zostaje. Czy trochę zanieczyszczeń ma jakiś istotny wpływ na pracę GWC? Poza tym, że ten "szlam" w zależności od składu i stopnia zawilgocenia różne zapachy może wydawać, a gdyby udało mu się opaść na dno GWC, to jego najniższy fragmencik zatka, to specjalnych efektów ubocznych brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 23.06.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 No tak, coś ostatnio z wyobraźnią u mnie krucho Pewnie urlop by się przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edigir 23.06.2009 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam wszystkich Forumowiczów. Miałbym następujace pytanie: Mam wybudowany dom w stanie surowym z wentylacją grawitacyjną. Ponieważ dom jest bardzo szczelny (stolarka PCV, styropian na zewnątrz) myślę o zrobieniu GWC z wentylacją nawiewną (centrala wentylacyjna ewentualnie z wężownicą wodną), ale bez rekuperatora. 1. czy taka wentylacja sprawdzi się, a grawitacyjne kanały kominowe odbiorą nadmiar powietrza2. Czy wystarczy tylko kilka punktów nawiewu a nie w każdym pomieszczeniu2. czy są takie centrale tylko nawiewne (z filtrem, ze sterowaniem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 23.06.2009 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 1. czy taka wentylacja sprawdzi się, a grawitacyjne kanały kominowe odbiorą nadmiar powietrza Czy się sprawdzi to nam powiesz jak już zrobisz Jest (był?) tu na forum człowiek (no jest ich więcej, ale tego prawie pamiętam), który takie coś ma u siebie zrobione. Nawet kiedyś w Muratorze jego dom opisali. KrzysiekS albo jakoś podobnie mu było. Oczywiście jak zrobisz w domu nadciśnienie to nadmiar powietrza gdzieś sobie uleci (większość pewnie przez kominy). Nie musisz się obawiać, że Ci dom odleci jak balon 2. Czy wystarczy tylko kilka punktów nawiewu a nie w każdym pomieszczeniu Zależy co chcesz osiągnąć. Nawiewy powinny być co najmniej we wszystkich pomieszczeniach, które chcesz wentylować, a które nie mają wywiewów. 2. czy są takie centrale tylko nawiewne (z filtrem, ze sterowaniem) Punkt 2 już był, a gdzie punkt 3? Takie "centrale" nazywają się wentylator. Może być i ze sterowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 26.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 WitajcieDziś mój teściu wywiercił mi dziury w rurach do GWC.Średnica 35 odległości 25 cmna całej średnicy rury mam 4 rzędy otworów.Kupiłem Geowłókninę 3,5 zł za m2.gramatura 200.na mój wymiennik 6,30x3,8 m zakupiłem 90 m2.A mam takie pytanie do Was:Czy mogę zabezpieczyć GWC od spodu folią budowlaną czy to bez sensu i niepotrzebnenapiszcie co jest za a co przeciw pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 26.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Czy mogę zabezpieczyć GWC od spodu folią budowlaną A po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.06.2009 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 ciasteczka Znudziło Ci się i już nie budujesz GWC? Kamienie Ci zostały i kopcujesz je "na potem"? WIESZ CO BUDUJESZ? Żadnej folii pod GWC! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 28.06.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 wiedziałem , że dostanie mi się za to pytanie!!! oczywiście, że nie będę dawał folii ale szwagier mnie podpóścił i spytałem... rury już przygotowane, geowłóknina o gramaturze 200 też juz czeka... żwir nadjedzie niedługo... a mam jeszcze pytanie... chcialbym oddalić czerpnię powietrza od domu o jakieś 6 metrów... czy rurę mogę położyć ze spadem w kierunku GWC??? myślę , że ewentualne skropliny spływałyby do żwirku... czy to dobry pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.06.2009 16:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Zupełnie dobry i poprawny, tylko te dodatkowe mb rury trzeba kupić... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciasteczka 29.06.2009 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 no nie da się ukryć, ale wolę kupić trochę rury niż mieć czerpnię metr od tarasu.Dzięki za odpowiedzipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Wróćmy do "GWC Wodny 1" ,,, Reku stoi, nagrzewnica wisi, rurki wystają z posadzki od spodu w samym rogu ! Nie chcę nic spieprzyć wiec wklejam fotę, może jakieś pomysły gdzie pompa, zbiornik wyrównawczy i takie tam ? http://img13.imageshack.us/img13/2036/dsc0259xj.jpg Z tyłu za rekuperatorem jest sporo miejsca, tak z 30 cm ,,, Można by było tam schować te klocki!? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2009 07:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Na centrali wentylacyjno-rekuperacyjnej masz miejsce na plastikowy, przeźroczysty (mleczny a nie szklanie przeźroczysty) baniak robiący za naczynie wzbiorcze.Byłby ponad obwodem (najwyższy punkt) i widać by było ile jest zapasu cieczy.Pompa - raczej na dolnym przyłączu i niech pcha w tą nagrzewnicę a ciągnie z ziemi. Odpowietrznik na górnym przyłączu, zaraz przy nagrzewnicy.Miejsca na potrzebną "fabrykę" widzę tam dość sporo... Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.06.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Ok, czyli tak jak planowałem, z tym że nie wiem z czego ten zbiornik i jaka pojemność? Mam takie baniaczki po chemii, półprzezroczysty biały plastik i różnej pojemności, nadały by się? Rury jest 90 mb fi 25 i ta nagrzewnica ! Wszystko poza tym mam, chciałbym w tym tygodniu już załączyć i zrobić pierwsze próby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.06.2009 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Weź największy, jaki się zmieści na tej skrzynce. Po co masz poprawiać tę robotę? Termiczne ruchy tej cieczy (w sensie rozszerzania) wielkie nie będą, bo i rozpiętość temperatur niewielka. Tak od -20 do +10, raptem z 30stC i to dla niezbyt szokujących objętości. Do tego... W układzie samokompensującym się... Rozszerza/kurczy się w nagrzewnicy właśnie wtedy gdy kurczy/rozszerza się w glebie... Tam dużych ruchów poziomu się nie spodziewaj. Każde naczynie się sprawdzi. Szczelnie dołączone, coby nie ciekło z połączeń... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.07.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dobra, właśnie przed godziną podłączyliśmy wszystko, wygląda to tak : http://img234.imageshack.us/img234/6638/img9127.th.jpghttp://img231.imageshack.us/img231/2372/img9130a.th.jpg http://img261.imageshack.us/img261/3041/img9122j.th.jpghttp://img150.imageshack.us/img150/2/img9128c.th.jpg Póki co to nie wiem jakie są efekty, jutro wieczorem spróbuje coś pomierzyć , na tą chwilę zalane glikolem i chodzi Naczynie zastosowałem standardowe o poj. 10 L i przerobiłem żeby widać było poziom płynu ,,, PS. Pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.07.2009 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2009 Widzę trochę miedzi "na wierzchu". Jak się poci i są skropliny - znaczy, że działa. Termometr jaki by tam przytknąć czy wcisnąć... Co za oknem - to się czuje... Gratulacje! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krybka20 08.07.2009 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 WItam po przerwieRury do gwc wodnego zakopaneJak planowano dwa odcinki po 125 mWyjście w garażu na jego tylnej ścianieJak wspominałem dom z piętrowym poddaszem 190 m2Dwa dni pracy spycharko-koparkibrodzenie po pas w wodzieobsypujące się ściany wykopówdwa przerwane drenyuszkodzony kabel energetyczny no i pięknie rozorana działkai cała masa innych atrakcjiprzyznam że dawno sie tak nie narobiłemprzewody idą w dwu rowach o szerokości ok 1 m na początku wzdłuż domu a potem esowato po działce(całkowicie zanurzone w wodzie na ok 1,2 - 1,5 m ale w wielu miejscach będe podnosił poziom gruntu dom jest posadowiony dość wysoko) zastanawiam się czy połączyć je w szereg czy równolegle?czy może zachować je jako niezależne obwody (można by tylko wykorzystywać jeden obwód a drugi się regeneruje?)W najbliższym czasie postaram się zająć wymiennikiem i podesłać fotkiNa razie łączenie pracy i budowy nie zostawia mi wiele czasupzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.07.2009 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 krybka20 dobra robota, myślałem że tylko ja się z tym tak p...... ale skoro wodny 1 to wiadomo że woda i obsypująca się ziemia ,,, Ważne że się udało ! A wracając do mojego GWC to nie mogę odpowietrzyć Męczyłem się wczoraj 3 godziny, przez pierwsze 2 powietrze uchodziło pompą a potem już cisza, niestety dalej nie przepchnie ,,, Jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts