Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Witam!

Panowie czy żwir 16-31,5 mm nadaje się na żwirowca?

Czy musi być powyżej 30 mm? Nigdzie w okolicy nie mogę znaleźć nic grubszego a znowu dalszy transport to podwyższa znacznie koszt.

Pozdrawiam!

Będzie OK ale licz się z większymi oporami a więc w takim przypadku lepiej zwiększyć przekrój poprzeczny żwirowca.

Ja taki mam ale trochę go zmieszałem z kamlotami 32-150 mm tylko że jest to gdzieś tak 80% 16-32 do 20% tych kamlotów.

pzdr

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nadejszła wiekopomna chwila, żeby krzyknąć "Drugi" :)

http://www.ats.pl/~piotrw/gwc_3.jpg

Oto drugie na tym forum pokazane działające wodne, a właściwie glikolowe GWC.

Jeszcze tylko tę maszynerię poocieplać, zrobić całą kupę poprawek (uszczelnić i ocieplić kanały dystrybucji) i można będzie piwo z lodówki wyjąć.

• 3 weeks później...
Dobra robota , aż miło popatrzeć :p

Jak byłem ostatnio to czegoś na tej ścianie brakowało :wink:

Podziękować, podziękować :) Walka trwa, kolejna próba instalacji ze świecą dymną znów zadymiła mi łazienkę (kolejne nieszczelności), ale dzięki temu znalazłem dwie 3-metrowe rury wentylacyjne nieocieplone. Teraz muszę wykombinować jak to ocieplić bez demontażu, a ciasno tam :( No i obok nich idzie jeszcze 4 metrowa wyrzutnia, też nieocieplona, zastanawiam się czy ją też ogacić?

A uruchomiłeś już ?

Przekonany byłem że GWC uruchomione i działa. Tylko że jakoś dziwnie działało, glikol za szybko dostawał temperatury.

Doszedłem dlaczego. Otóż jak już pisałem mam 3 pętle. Same pętle odpowietrzyłem "na wiaderko" i było pięknie. Po zamontowaniu wymiennika Juwentu (kupa rurek i prawie 5 litrów pojemności), zalaniu i odpaleniu posyczało, pobulgotało i niby OK. Okazało się jednak że przy rozruchu glikol przepchnął powietrze z wymiennika do pętli i znowu się zapowietrzyły.

W pierwszym podejściu zdejmowałem poszczególne pętle, zaślepiałem i usiłowałem odpowietrzać na raty. Efekt żaden bo żeby odpiąć pętlę trzeba spuścić glikol.

Kolejne podejście i kolejna inwestycja - na każdą pętlę dałem osobny zawór kulowy. Zalałem, odpaliłem i zamykając/otwierając kolejno zawory po gdzieś dwóch godzinach odpowietrzyłem całość. I teraz śmiga aż miło.

Tak więc jak ktoś ma jedną pętlę to ma z górki, jak więcej to niech się liczy z kłopotami. No ale tego teoretyk nie przewidzi, do tego trzeba dojść na własnych błędach. Chociaż odnosząc to do podłogówki czy grzejników to było do przewidzenia że będzie się zapowietrzać.

• 1 month później...

Kłaniam się!

Temat GWC zaintrygował mnie, myślę o wykonaniu żwirowego przy "prawie-moim" prastarym domku :D. Zastanawia mnie tylko czy taki wymiennik wykopany wzdłuż południowo-zachodniej strony budynku będzie zimą lepiej spełniał swoje funkcje niż z północno-wschodniej (wiecznie zacienionej). Co myślicie?

Chyba bardziej zależy mi na sprawnym działaniu GWC zimą, bo mury domu są wystarczająco grube by utrzymywać chłodek latem i klimatyzacja raczej nie będzie konieczna.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
To jest rurka fi 25 o grubości ścianki 2 mm, wydaje mi się że to średnica wewnętrzna !

To chyba będzie zewnętrzna i ścianka tak jak piszesz, czy możesz to zmierzyć?

Mam lekki kociokwik ze z wymiarowaniem, poprawcie jak źle kombinuję:

1. Nie jest istotna ilość mb tylko powierzchnia z jakiej zbieramy ciepło.

2. Grunt gliniasty niezbyt wilgotny czyli jakieś 20w/m2, ale ...

http://hubomag.eu/dzpz.html dla spiralnego i pompy ciepła może być nawet 100W/m2 znów dospel dla swojego ze styropianem dla 400m3/h przewiduje 75m2.

No to wychodzi mi że dla moich oczekiwanych max 300m3/h i 1500W no może 2000W potrzebuję coś pomiędzy: 75 a 100 m^2.

No i teraz jak upchnąć tego zwierza?

Nie bardzo mam ochotę wyryć dziurę 10x10 i głęboką na 1,5m ale jakby tak dwa rowy o szerokości 1m i długości 8 m w odległości 4m a w nich kolektor spiralny ze 150mb fi25 ?

Zadziała ?

Czym wyryć rowek na głębokość 1,5m długości 150m ???

Łyżką o szerokości 20 cm, Ja chciałem taką kopać ale mam bardzo mokro !

Musiałem kopać 60 cm szeroko żeby wsadzić tam rurkę 25 mm :o

Są jeszcze koparki łańcuchowe ale nie każdy ma dostęp :roll:

Jak jest suchawo to trzeba by się dogadać z chłopakami, co kładą kable do telekomunikacji.

Mają zwykle taką małą kopareczkę z wąską łychą.

Mają wprawę, bo na takiej głębokości też kładą a kabel czy rura to im wszystko rybka.

Adam M.

Jak jest suchawo to trzeba by się dogadać z chłopakami, co kładą kable do telekomunikacji.

Mają zwykle taką małą kopareczkę z wąską łychą.

Mają wprawę, bo na takiej głębokości też kładą a kabel czy rura to im wszystko rybka.

Adam M.

Taka właśnie ekipa u mnie wykonywała dolne źródło pompy ciepła :

http://www.fr13.republika.pl/budowa/DZ2.jpg