j-j 26.08.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Witam! Panowie czy żwir 16-31,5 mm nadaje się na żwirowca? Czy musi być powyżej 30 mm? Nigdzie w okolicy nie mogę znaleźć nic grubszego a znowu dalszy transport to podwyższa znacznie koszt. Pozdrawiam! Będzie OK ale licz się z większymi oporami a więc w takim przypadku lepiej zwiększyć przekrój poprzeczny żwirowca. Ja taki mam ale trochę go zmieszałem z kamlotami 32-150 mm tylko że jest to gdzieś tak 80% 16-32 do 20% tych kamlotów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 28.08.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Mam taką nagrzewnicę z Juwenta http://www.juwent.com.pl/z/0000000009.jpg i pytanie: czy te rureczki z boku się ociepla/izoluje czy też mają być na wierzchu?Po mojemu to powinno się to ocieplić bo są poza częścią roboczą nagrzewnicy i generują straty ale może się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 28.08.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Wszystko co poza obrysem kanału powinno być ocieplone ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 30.08.2009 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Nadejszła wiekopomna chwila, żeby krzyknąć "Drugi" http://www.ats.pl/~piotrw/gwc_3.jpg Oto drugie na tym forum pokazane działające wodne, a właściwie glikolowe GWC. Jeszcze tylko tę maszynerię poocieplać, zrobić całą kupę poprawek (uszczelnić i ocieplić kanały dystrybucji) i można będzie piwo z lodówki wyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 30.08.2009 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Super!!! też będę coś takiego robił taki pojemnik zbiorczy jak ty masz przy suficie tynkarze mi zostawili czyli na początek już coś mam tylko muszę sprawdzić czy nie dziurawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 31.08.2009 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 Dobra robota , aż miło popatrzeć Jak byłem ostatnio to czegoś na tej ścianie brakowało A uruchomiłeś już ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zukow 16.09.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 czy frakcja żwiru płukanego i atestowanego 8-16 mm (90% to 16mm) do GWC nie jest zbyt drobna? Czy nie będą zbyt duże opory przepływy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 16.09.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 czy frakcja żwiru płukanego i atestowanego 8-16 mm (90% to 16mm) do GWC nie jest zbyt drobna? Czy nie będą zbyt duże opory przepływy? Beda opory, zmieszaj go z wiekszym zdecydowanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 17.09.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Dobra robota , aż miło popatrzeć Jak byłem ostatnio to czegoś na tej ścianie brakowało Podziękować, podziękować Walka trwa, kolejna próba instalacji ze świecą dymną znów zadymiła mi łazienkę (kolejne nieszczelności), ale dzięki temu znalazłem dwie 3-metrowe rury wentylacyjne nieocieplone. Teraz muszę wykombinować jak to ocieplić bez demontażu, a ciasno tam No i obok nich idzie jeszcze 4 metrowa wyrzutnia, też nieocieplona, zastanawiam się czy ją też ogacić? A uruchomiłeś już ? Przekonany byłem że GWC uruchomione i działa. Tylko że jakoś dziwnie działało, glikol za szybko dostawał temperatury. Doszedłem dlaczego. Otóż jak już pisałem mam 3 pętle. Same pętle odpowietrzyłem "na wiaderko" i było pięknie. Po zamontowaniu wymiennika Juwentu (kupa rurek i prawie 5 litrów pojemności), zalaniu i odpaleniu posyczało, pobulgotało i niby OK. Okazało się jednak że przy rozruchu glikol przepchnął powietrze z wymiennika do pętli i znowu się zapowietrzyły. W pierwszym podejściu zdejmowałem poszczególne pętle, zaślepiałem i usiłowałem odpowietrzać na raty. Efekt żaden bo żeby odpiąć pętlę trzeba spuścić glikol. Kolejne podejście i kolejna inwestycja - na każdą pętlę dałem osobny zawór kulowy. Zalałem, odpaliłem i zamykając/otwierając kolejno zawory po gdzieś dwóch godzinach odpowietrzyłem całość. I teraz śmiga aż miło. Tak więc jak ktoś ma jedną pętlę to ma z górki, jak więcej to niech się liczy z kłopotami. No ale tego teoretyk nie przewidzi, do tego trzeba dojść na własnych błędach. Chociaż odnosząc to do podłogówki czy grzejników to było do przewidzenia że będzie się zapowietrzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Volund 08.11.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Kłaniam się! Temat GWC zaintrygował mnie, myślę o wykonaniu żwirowego przy "prawie-moim" prastarym domku . Zastanawia mnie tylko czy taki wymiennik wykopany wzdłuż południowo-zachodniej strony budynku będzie zimą lepiej spełniał swoje funkcje niż z północno-wschodniej (wiecznie zacienionej). Co myślicie? Chyba bardziej zależy mi na sprawnym działaniu GWC zimą, bo mury domu są wystarczająco grube by utrzymywać chłodek latem i klimatyzacja raczej nie będzie konieczna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.11.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Przygotowuję się do wykonania GWC glikolowego, grunt mam gliniasty na pograniczu lessu, sucho, granica przemarzania 1,1 m. Podpowiedzcie: jakie fi ile mb i jak głęboko zakopać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Najlepiej głęboko minimum 1,5 m, a długość ?Ja na 110 m2 powierzchni domu mam 90 mb , mam działkę mokrą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.11.2009 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 W jakich odstępach kopałeś rowy pod rury, masz fi25 - ale to średnica zewnętrzna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Ja zakopałem powiedzmy w linii prostej, rurka wychodzi z domu,obiega go dookoła i wraca w to samo miejsce!To jest rurka fi 25 o grubości ścianki 2 mm, wydaje mi się że to średnica wewnętrzna ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.11.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 To jest rurka fi 25 o grubości ścianki 2 mm, wydaje mi się że to średnica wewnętrzna ! To chyba będzie zewnętrzna i ścianka tak jak piszesz, czy możesz to zmierzyć? Mam lekki kociokwik ze z wymiarowaniem, poprawcie jak źle kombinuję: 1. Nie jest istotna ilość mb tylko powierzchnia z jakiej zbieramy ciepło. 2. Grunt gliniasty niezbyt wilgotny czyli jakieś 20w/m2, ale ... http://hubomag.eu/dzpz.html dla spiralnego i pompy ciepła może być nawet 100W/m2 znów dospel dla swojego ze styropianem dla 400m3/h przewiduje 75m2. No to wychodzi mi że dla moich oczekiwanych max 300m3/h i 1500W no może 2000W potrzebuję coś pomiędzy: 75 a 100 m^2. No i teraz jak upchnąć tego zwierza? Nie bardzo mam ochotę wyryć dziurę 10x10 i głęboką na 1,5m ale jakby tak dwa rowy o szerokości 1m i długości 8 m w odległości 4m a w nich kolektor spiralny ze 150mb fi25 ? Zadziała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 19.11.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Sprawdziłem, wewnątrz 23 mm a na zewnątrz 25 mm! Jeśli w miarę sucho to może wąskie rowki i meandryna ? Te kręgi mi Adam odradzał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teves 19.11.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 Jeśli w miarę sucho to może wąskie rowki i meandryna ? Czym wyryć rowek na głębokość 1,5m długości 150m ??? Chyba żeby kopać na szerokość 50-80 cm i dwie rury do jednego rowka, tylko chyba nie da się tych rowków "meandrować" co metr? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 20.11.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Czym wyryć rowek na głębokość 1,5m długości 150m ??? Łyżką o szerokości 20 cm, Ja chciałem taką kopać ale mam bardzo mokro ! Musiałem kopać 60 cm szeroko żeby wsadzić tam rurkę 25 mm Są jeszcze koparki łańcuchowe ale nie każdy ma dostęp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.11.2009 17:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jak jest suchawo to trzeba by się dogadać z chłopakami, co kładą kable do telekomunikacji.Mają zwykle taką małą kopareczkę z wąską łychą.Mają wprawę, bo na takiej głębokości też kładą a kabel czy rura to im wszystko rybka.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.11.2009 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Jak jest suchawo to trzeba by się dogadać z chłopakami, co kładą kable do telekomunikacji. Mają zwykle taką małą kopareczkę z wąską łychą. Mają wprawę, bo na takiej głębokości też kładą a kabel czy rura to im wszystko rybka. Adam M.Taka właśnie ekipa u mnie wykonywała dolne źródło pompy ciepła : http://www.fr13.republika.pl/budowa/DZ2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts