Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

Witam,

Nie wiem czy widzieliscie, rekuperatory.pl zrobili GWC wodny 1 w wykonaniu "produkcyjnym":

http://www.rekuperatory.pl/produkty/comfofond.shtml

Pozdrawiam

Mirek

dzwoniłem!

14 000 netto z montażem nie licząc pracy koparki.... Matko.... Mój kosztował ze 2,5 tys.

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Człowieku skończ już TROLOWAĆ :evil:

Jakakolwiek dyskusja z tobą nie ma sensu. Swoich chybionych teorii nie potrafisz poprzeć ani żadnym przykładem, ani żadnymi wyliczeniami :x

Forsując swoje racje z zaangażowaniem wartym lepszej sprawy tylko podnosisz ciśnienie innym.

Pod niektórymi twoimi wypowiedziami można jedynie dopisać: Pie......sz jak potłuczony

:x :x :x

A gdzie są twoje "przykłady" i "wyliczenia" ...???

Pochwal sie...

GWC WODNY 1:

Jeżeli są wysokie wody gruntowe, to tylko się cieszyć! Potrzebne ciepło pobieramy tak, jak robi się to do klasycznej pompy ciepła "glikolowej". Układa się w gruncie węża fi32 napełnionego borygiem ( w kręgach o średnicy około 1m). Należy przyjąć moc takiego źródła ciepła na 20W/mb (niedoszacowane) lub 25W/mb (optymalne) i ułożyć go tyle, aby czerpać około 5 kW w trybie ciągłym. Praktycznie oznacza to 150 - 250mb zakopanego węża. Wcale nie musi być w jednym kawałku. pętle można przecież równoleglić! (np.2 x 100mb).

Przy cenie rury ok. 3zł/mb to koszt poniżej tysiąca złotych, tylko nakopać się trzeba, no chyba, że znajoma koparka za 40zł/godz. to w długi dzień się obskoczy.

NIECH MI KTOŚ UDOWODNI ŻE SIĘ NIE DA, TO GO POŚLĘ DO PIERWSZEGO Z BRZEGU URZYTKOWNIKA POMPY CIEPŁA!!!

Zakopuje się toto na granicy przemarzania (1.2 do 0.8m jak gdzie!).

Końce należy dołączyć do odpowiednio dobranego lamelkowego (takiego jak chłodnica samochodowa) wymiennika ciepła woda-powietrze umieszczonego w otworze czerpni naściennej. Całość uzupełniamy pompą obiegową. Czujniki temperatury odpowiednio załączają i wyłączają pompę zapewniając dogrzewanie zimą i ochładzanie latem powietrza wpuszczanego "na salony".

Wykonalne i wcale nie astronomicznie drogie. Pytałem producenta nagrzewnic i rozpoznawałem sprawę pod kontem wykonywania . Porównywalne z kosztem przyzwoitego żwirowca.

Pozdrawiam Adam M.

GWC wodny 1 to jest kompletna bzdura !

Zamiana niskotemperaturowej wody na podgrzanie powietrza zasilającego domową instalację MW z reku to jest dopiero robienie ludziom wody z mózgu !

Ja rozumiem, że adam_mk ma to u siebie zainstalowane i sprawdzone !

Witam,

Nie wiem czy widzieliscie, rekuperatory.pl zrobili GWC wodny 1 w wykonaniu "produkcyjnym":

http://www.rekuperatory.pl/produkty/comfofond.shtml

Pozdrawiam

Mirek

dzwoniłem!

14 000 netto z montażem nie licząc pracy koparki.... Matko.... Mój kosztował ze 2,5 tys.

Trzeba "czesać" bydło póki na Forum są tacy "eksperci' jak ... wszyscy wiemy którzy...

Drogi Poznaniaku !

Przecież wg tutejszych "guru" najlepiej wszystko, włącznie z szambem i GWC wsadzić pod podłogę salonu czy garażu !

Wtedy to ciepło co Ci ucieknie do ziemi to "odzyskasz" a jak zastosujesz reku to nawet Zakład Energetyczny będzie Ci dopłacał do rachunku !!!

PS: ja też jestem rodowitym Wielkopolaninem ale na takie plewy , jak na tym Forum, to się nabrać nie biorę...

Guru nie guru, nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze. Całą budowa nigdy mi się nie zwróci to czy zrobię sobie gwc pod domem czy obok, ile to będzie kosztowało nie ma znaczenia bo robię to dla swojego dobrego samopoczucia. Trudno wycenić komfort, dla jednego jest niewiele wart dla drugiego bardzo dużo. Wszystkie rozwiązania tutaj proponowane rozważam w formie gadżetu, czyli gwc, pompa, kolektory i inne pasywności, gdzie ekonomicznego uzasadnienia to trudno się dopatrzyć. Jedni zbierają resoraki inni inne cuda.

Jakiś taki zajadły jesteś w tych swoich poglądach :( wyluzuj troszkę.

pozdr adam

A gdzie są twoje "przykłady" i "wyliczenia" ...???

Pochwal sie...

To nie ja podważam zasadność stosowania sprawdzonych rozwiązań.

Nie ja jestem odmieńcem na tym i innych forach.

Chcesz głosić nowe teorie, twoja sprawa.

Rób to tylko z głową (klasą).

Weż przykład z takiego Kopernika.

Zanim podważył obowiązujący porządek świata długo się przygotowywał robiąc stosowne wyliczenia.

A ty co? Nic na poparcie swoich racji. :x

Odpowiedź dał już KrzysiekS 5 lat temu: instalacja NAWIEWNA z filtrowanym powietrzem z kanałami WYWIEWNYMI w kominach wentylacji grawitacyjnej.

Nie, to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Ja pytałem: jak zapewnisz wentylacją grawitacyjną komfort porównywalny z wentylacją mechaniczną. Rozwiązanie z wentylacją nawiewną nie jest odpowiedzią. Ani to nie da komfortu, ani nie jest wentylacją grawitacyjną.

Drogi Poznaniaku !

Przecież wg tutejszych "guru" najlepiej wszystko, włącznie z szambem i GWC wsadzić pod podłogę salonu czy garażu !

Wtedy to ciepło co Ci ucieknie do ziemi to "odzyskasz" a jak zastosujesz reku to nawet Zakład Energetyczny będzie Ci dopłacał do rachunku !!!

PS: ja też jestem rodowitym Wielkopolaninem ale na takie plewy , jak na tym Forum, to się nabrać nie biorę...

Guru nie guru, nie wszystko da się przeliczyć na pieniądze. Całą budowa nigdy mi się nie zwróci to czy zrobię sobie gwc pod domem czy obok, ile to będzie kosztowało nie ma znaczenia bo robię to dla swojego dobrego samopoczucia. Trudno wycenić komfort, dla jednego jest niewiele wart dla drugiego bardzo dużo. Wszystkie rozwiązania tutaj proponowane rozważam w formie gadżetu, czyli gwc, pompa, kolektory i inne pasywności, gdzie ekonomicznego uzasadnienia to trudno się dopatrzyć. Jedni zbierają resoraki inni inne cuda.

Jakiś taki zajadły jesteś w tych swoich poglądach :( wyluzuj troszkę.

pozdr adam

Tak się składa, że to nie ja jestem "zjadły" w moich poglądach ale właśnie moi adwersarze.

Ja też robię na mojej posiadłości inne rzeczy jakie mi się podobają i nawet nie piszę o tym na tym Forum bo dopiero bym się doczekał komentarzy "mędrków" z tytułem "Najlepszy doradca na Forum" ..!!!

Trzeba "czesać" bydło póki na Forum są tacy "eksperci' jak ... wszyscy wiemy którzy...

kolega mówi o sobie? Bo My na forum robimy takie rzeczy właśnie za 2,5 tys...

A sądząc po wcześniejszych postach kolega albo nie ogarnia albo sobie troluje. Albo jedno i drugie.

Odpowiedź dał już KrzysiekS 5 lat temu: instalacja NAWIEWNA z filtrowanym powietrzem z kanałami WYWIEWNYMI w kominach wentylacji grawitacyjnej.

Nie, to nie jest odpowiedź na moje pytanie.

Ja pytałem: jak zapewnisz wentylacją grawitacyjną komfort porównywalny z wentylacją mechaniczną. Rozwiązanie z wentylacją nawiewną nie jest odpowiedzią. Ani to nie da komfortu, ani nie jest wentylacją grawitacyjną.

Człowieku ! Przecież jak wątpisz w sens wentylacji grawitacyjnej wspomaganej mechanicznym nawiewem to przecież nic nie stoi na przeszkodzie , abyś zainstalował sobie 'full-wypas" wentylację nawiewno-wywiewną z reku !

Przecież ja NIGDY i NIGDZIE nie twierdziłem, że taka opcja jest bez sensu !

Ja tylko skromnie zauważam na tym Forum, że taka opcja nie jest dla mnie optymalna, za co jestem nazywany "pacanem", trollem", odmieńcem" i inne takie inwektywy :(

Zauważ - ja nikogo na tym Forum nie obrażam - natomiast mnie obraża się na każdym kroku !

Będę musiał chyba to zgłosić Adminowi...

dzwoniłem!

A to do czego było bo nie rozumiem?

Podaj, który z "ekspertów" jakich masz na myśli poleca zamówienie usługi wykonania gwc glikolowego za ponad 10 tyś zł ?

My tu jesteśmy od tego aby Ci pomóc podjąć decyzję czy robić czy nie robić, potem jak już podejmiesz tą decyzję pomagamy i doradzamy jak to zrobić za "grosze".

Mój koszt to niecałe 2 tyś z glikolem, a nie robiłem sam tylko zlecałem prawie wszystko !!!

Sam to odpowietrzyłem i zalałem :lol:

Czy ktoś posiada działający GWC wodny 2 czyli chłodnia kominowa w studni ?

Proszę o praktyczna relację a nie teoretyczne rozważania.

No to powtarzam moje pytanie, na które dotąd nikt nie odpowiedział natomiast było wiele komentarzy na temat mojego "trollowania" i innych takich bzdetów .

Proszę o konkretną odpowiedź: czy ktoś ma funkcjonujący GWC wodny 2 ?

PS: ja nikogo nie zmuszam do odpowiedzi, ja proszę o odpowiedź...

Wielkopolska to rejon o dojść długich tradycjach technicznych. Już w czasach zaborów rozwijał się tam przemysł maszynowy.

Można by więc założyć że ludzie wywodzący się z tej krainy geograficznej mają jako taki zmysł techniczny.

Twoja indolencja w pojmowaniu niektórych zagadnień zdaje się temu przeczyć.

Stąd moje pytanie:

Zostałeś zesłany, czy dobrowolnie opuściłeś krainę o tak głębokich korzeniach technicznych?

Powoływanie się na pochodzenie i snucie takich teorii jak powyżej jest trochę nie na miejscu. :)

No chyba że:

... sądząc po wcześniejszych postach kolega albo nie ogarnia albo sobie troluje. Albo jedno i drugie.

Człowieku ! [...]

Zamiast lawirować i marudzić jaki to jesteś biedny zakrzyczany i obrażany na forum, odpowiedz na moje proste pytanie.

Jak zapewnić z pomocą wentylacji grawitacyjnej komfort porównywalny z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną.

Po raz trzeci zaznaczę, że nie chodzi o wentylację grawitacyjną wspomaganą wentylacją nawiewną...

Człowieku ! [...]

Zamiast lawirować i marudzić jaki to jesteś biedny zakrzyczany i obrażany na forum, odpowiedz na moje proste pytanie.

Jak zapewnić z pomocą wentylacji grawitacyjnej komfort porównywalny z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną.

Po raz trzeci zaznaczę, że nie chodzi o wentylację grawitacyjną wspomaganą wentylacją nawiewną...

To o co Ci chodzi ?

Właśnie wentylacja nawiewna w połączeniu z grawitacyjną daje porównywalny komfort za mniejsze pieniądze.

Po raz kolejny powtarzam: w swoim domu rób co chcesz !

Ja w moim zrobię co mi się podoba.

Natomiast jak słyszę tych forumowych trolli co to na chama usiłują mi wmówić, że jestem "głupi", "odmieniec' i inne takie inwektywy - no to pardon camerados, ale mam was gdzieś...

Tak się składa, że to nie ja jestem "zjadły" w moich poglądach ale właśnie moi adwersarze.

Ja też robię na mojej posiadłości inne rzeczy jakie mi się podobają i nawet nie piszę o tym na tym Forum bo dopiero bym się doczekał komentarzy "mędrków" z tytułem "Najlepszy doradca na Forum" ..!!!

z tym czesaniem bydła to takie wielkopolskie :(?

może jednak sie podziel tymi informacjami o rzeczach które Ci się podobają a ktoś chetnie to wykorzysta ?

pozdr adam

To o co Ci chodzi ?

No chcę się dowiedzieć, czy uważasz wentylację mechaniczną zrównoważoną za nieuzasadnioną ekonomicznie a mechaniczną nawiewną, za uzasadnioną.

Właśnie wentylacja nawiewna w połączeniu z grawitacyjną daje porównywalny komfort za mniejsze pieniądze.

Nie zgadzam się z tym i chciałbym, abyś mnie przekonał.

Latem daje komfort porównywalny za mniejsze pieniądze.

Zimą wyłączasz nawiew i działa za darmo, ale komfortu nie daje żadnego.

Po raz kolejny powtarzam: w swoim domu rób co chcesz !

Nie spławiaj mnie takimi wypowiedziami. Walczysz z uporem godnym lepszej sprawy przeciwko wentylacji zrównoważonej. Widocznie masz jakiś wewnętrzny głos, który podpowiada Ci, że lepsza jest nawiewna z grawitacyjną niż zrównoważona. A ja chcę się dowiedzieć dlaczego tak uważasz. I nie ma tu żadnej pułapki, po prostu sam szukam najlepszego rozwiązania dla siebie. Na razie jestem przekonany co do wentylacji zrównoważonej, ale jeszcze decyzje nie zapadły, jeśli okaże się, że są lepsze sposoby wentylacji domu, zmienię przekonania.