j-j 02.01.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 A ja mam pytanie takie: Czy w GWC żwirowym dla małego domku musi być koniecznie instalacja zraszająca?? ale czemu pytasz ??? przecież to koszt pomijalny. kilka metrów rury i zawór kulowy W full-wypasie z wilgotnościomierzem i elektrozaworem coś ok. 500-600 zł. Nie zależy mi tak na nawilżaniu bo mój młody jest alergikiem na roztocza którym sprzyja bardzo właśnie nawilżanie. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.01.2007 23:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Jakie roztocza? Skąd? W tym przeciągu? O co Ciebie idzie? Adam m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.01.2007 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Jakie roztocza? Skąd? W tym przeciągu? O co Ciebie idzie? Adam m. Przeciągu? Przy 200-250 m3/h przeciąg? Na pewno nawilżanie sprzyja rozwojowi roztoczy a mi po przejściach z synem jakoś nie chce się sprawdzać jak to będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2007 10:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Żeby była pełna jasność: Wcale nie czuję się powołany do oceny czyjegokolwiek postępowania czy podejmowanych decyzji.Nie namawiamNie odradzam.Staram się rozważać podstawy fizyczne, logiczne i szczegóły techniczne niektórych rozwiązań, dyskutowanych problemów.Jednym "się opłaca" a innym nie, realizacja taka czy inna.Staram się kierować wiedzą i logiką. Były przywoływane tu, na forum, badania sanepidu dokonane na 10 letnim złożu. Jednoznacznie stwierdzono, że nawet po takim czasie nadal, niezmiennie, działa jako filtr. I to skuteczny.Roztocza, aby istnieć, muszą mieć "co roztaczać" no i , fakt, wodę.Sama woda warunkiem koniecznym i wystarczającym nie jest.Do złoża zasysamy powietrze z otoczenia "takie jakie jest".Twierdzisz, że jest ono przesycone pyłem z obumarłych organizmów? Pożywką? I to wystarczająco bogatą, aby uruchomić chodowlę roztoczy wszędzie, gdzie znajdzie się bodaj kropla wody? Zakładam, że żwirowiec powinien być budowany ze żwiru płukanego. Jałowego. Niezupełnie rozumiem podstawy tych obaw. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 03.01.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Żeby była pełna jasność: Wcale nie czuję się powołany do oceny czyjegokolwiek postępowania czy podejmowanych decyzji. Nie namawiam Nie odradzam. Staram się rozważać podstawy fizyczne, logiczne i szczegóły techniczne niektórych rozwiązań, dyskutowanych problemów. Jednym "się opłaca" a innym nie, realizacja taka czy inna. Staram się kierować wiedzą i logiką. Były przywoływane tu, na forum, badania sanepidu dokonane na 10 letnim złożu. Jednoznacznie stwierdzono, że nawet po takim czasie nadal, niezmiennie, działa jako filtr. I to skuteczny. Roztocza, aby istnieć, muszą mieć "co roztaczać" no i , fakt, wodę. Sama woda warunkiem koniecznym i wystarczającym nie jest. Do złoża zasysamy powietrze z otoczenia "takie jakie jest". Twierdzisz, że jest ono przesycone pyłem z obumarłych organizmów? Pożywką? I to wystarczająco bogatą, aby uruchomić chodowlę roztoczy wszędzie, gdzie znajdzie się bodaj kropla wody? Zakładam, że żwirowiec powinien być budowany ze żwiru płukanego. Jałowego. Niezupełnie rozumiem podstawy tych obaw. Adam M. Nie czuję się oceniany Pożywkją jest kurz, zwykły kurz i na kurz (roztocza) właśnie jest uczulony mój młody a kurzu się nie pozbędziemy choćby nie wiem co, a nawilżanie może pomóc w rozwoju. Mam obawy. Miałem w domu nawilżacz, bo w bloku trochę "suszyło" po 2 tyg. go wyp.... bo młodemu powyskakiwały krosty i zaczynał się odczuwać efekty nawilżacza. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.01.2007 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Znaleźć ekspertyzę sanepidu na forum i dać do poczytania alergologowi.Zapytać go, co o tym myśli. Kurz klei się do wilgotnego żwiru na pierwszym metrze złoża. Potem go już nie ma.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.01.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Jeżeli to tylko woda techniczna, to można takiego "kręgowca" zatrudnić jako zbiornik chłonny deszczówki, z którą i tak coś musimy zrobić. nie jestem pewien, ale jest chyba przepis, że nie wolno odprowadzać wody deszczowej wprost do studni, ale poza tym to pomysł by wykorzystać studnię kręgową (mam taką i to na 18 kręgów głęboką) jako kondycjoner powietrza wejściowego jest bardzo ciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2007 13:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witaj Są studnie i studnie. N.p. studnia chłonna. Wcale nie widzę przeciwwskazań do wykonania kręgowej studni chłonnej o głębokości KILKU metrów, jak woda jest stale metr pod trawnikiem. Do studni głębokiej tobym jej nie odprowadzał. Fakt, są pewne zasady, których należy się trzymać. Tu masz pełną rację. Wiesz, że deszczówka jest jedną z czystszych wód? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.01.2007 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Wiesz, że deszczówka jest jedną z czystszych wód? oj to zależy jaką drogę pokonała z chmur do "ujścia" i w jakich warunkach się "narodziła", bo jeśli tam w górze będzie sporo tlenków siarki lub azotu, to już u źródła deszczówka się skaża, ale zakładamy, że jesteśmy z dala od taki cywilizacyjnych przypadłości. Deszczówka spada sobie na dachy, chodniki, ziemię i spłukuje te powierzchnie. A mogę one być pokryte poza "zwykłym" kurzem również "mniej przyjaznymi" substancjami. Np jakieś resztki z oprysku sąsiednich upraw, coś co nazwałbym "kurzem drogowym" - chodzi mi o to co produkuje ruchliwa ulica, aż się wymieniać nie chce... Ale jeśli ma się szczęście... Zresztą do podlewania można takiej wody używać - i tak jak leje to spada to wszystko na ziemię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.01.2007 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Ale my tu o TWOIM dachu dywagujemy.Nie o rozwiazywaniu problemów wielkomiejskich.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 11.01.2007 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam Wszystkich ostatnio sciagnalem program reahau doprojektowania, liczenia sprawnosci i wydajnosci GWC rurowego jest super polecam. Czy ktos wie czy rury Rehau do GWC maja podobne wlasciwosci przenikania ciepla i oporow powietrza jak PCV pomaranczowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 11.01.2007 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Z ciekawostek powiem że nowej filharmoni w Olsztynie będzie wykonany wymiennik żwirowy o pow ok.200m2, wygląda to ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 11.01.2007 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 adam> dach dachem, ale studnię to mam "zwykłą" 18 kręgów (jeden wystaje nad powierzchnię gruntu) i odkąd jestem właścicielem działki czyli od lutego 2004 studnia ta wyschła raz (na parę dni) w 2006 w czasie tych największych upałów. A jeśli chodzi o grunt to do głębokości około 2 -2,5 m są piaski i sucho - wiem, bo widziałem jak mi kopali pod studnię kanalizacyjną i wodomierzową. Tak myślę o GWC wodnym 3. Nie mam pod ręką projektu ale pamiętam, że kubatura mojej chatki to blisko 700m3. I co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2007 02:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Wydaje się, ze jest wykonalne. Jak daleko od domu jest ta studnia? Jaka jest z niej woda? Była badana? Jakie jest jej przeznaczenie? Woda pitna czy techniczna?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 12.01.2007 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 budynek od studni oddalony będzie o jakieś 5m (nie mam jeszcze oficjalnego projektu zagospodarowania działki) wodę ze studni braliśmy do podlewania i do picia (tak jak poprzedni właściciel) ale badana jeszcze nie była. Problemem może być to, że pomieszczenie gospodarcze mam po drugiej stronie domu - z niego do studni pewnie będzie z 15m albo i więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2007 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Wygląda na to, ze najpierw trzeba będzie ułożyć tę rurę a potem dopiero robić fundamenty. Jeżeli ta woda ma być wodą techniczną, to reszta jest wiadoma. Jeżeli ma byc też do picia, to trzeba przemyśleć jak na nią wpłynie kontakt z taka dużą ilością powietrza. Będzie stale i mocno napowietrzana. Może jej pomuc, może zaszkodzić. Tu nie mam zdania. Trzeba by kogoś popytać w takim przypadku.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wloczykij 12.01.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 a mógłbyś mi zaprojektować taki GWC i jeśli tak to za ile, a jeśli nie ty, to czy znasz firmę która mogłaby mi zaprojektować cały system wentylacji (reku+gwc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 13.01.2007 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Witam! Poszedłem wczoraj zrobić wycene GWC i Pan zdecydowanie namawia mnie na cos takiego:http://img291.imageshack.us/img291/82/gwcbx2.jpgUrządzenie jest firmy Rehau z rurami antybakteryjnymi. Ponoc ma lepszą sprawność od innych GWC, lepiej sie instaluje, "zakopuje i zapominam" i wogóle sam miód. Ceny co prawda jeszcze nie mam ale prosze Was o opinie - czy faktycznie jest to takie dobre, a może ktoś z użytkujących taki GWC napisze jak mu sie to "ustrojstwo" sprawuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 13.01.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Czy ktoś ma zainstalowany taki wymiennik, nie jest to typowy wymiennik żwirowy, chodzi mi o coś w tym stylu http://www.wymiennikgruntowy.pl/budowa-wymiennika,pl,0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur11 13.01.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Jesli bedziesz robil GWC rurowy to proponuje go zrobic w ukladzie Tichelmanna tzn rury biegna rownolegle do siebie a co za tym idzie mniejsza jest predkosc przeplywu powietrza, mniejsze opory lepsza wymiana ciepla z gruntem, generalnie same +. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts