Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - 100 sposobów zmieszczenia jamnika pod szafą

Recommended Posts

witam

Rowniez zabieram sie za wodny1.

U mnie w miescie moge kupic rure PE niebieska fi25 (w srodku ma 20 jakas guba sie wydaje) za 2,55zł co tanio raczej nie jest natomiast mam do was pytanie,

czy to musi byc rura o jakichs specjalnych wlasciwosciach ? czy taka zwykla niebiska wystarczy ?

Rury chce zakopac zgodnie z ponizszym rysunkiem, najblizsza odleglosc miedzy rurami to 1m.

Lączna dlugosc to ~100m, warunki wentylacji podobne jak u Piczmana :)

gwc_1..jpg

• Odpowiedzi 8,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wrócę jeszcze do układu rur w GWC żwirowym. Czy jedyne poprawne usytuowanie rur wlotu- wylotu to jest w przeciwległych końcach wymiennika ? Czy inne rozmieszczenie już jest złe, czy tylko nikt nie jest pewien czy tak będzie działało? Czy mamy pewność, że jesli damy po przekątnej wlot i wylot to końcowe odcinki wlotu i wylotu również będą uczestniczyły w dostarczaniu powietrza, czy może powietrze i tak poleci takim rombem ? Sprawdzić pewnie tego jakoś nie można ? :( Może jeszcze ktoś się podzieli swoją wiedzą ?

Mice dziękuję.

pozdr adam

Złoże wodno-żwirowe umiejscowione jest w gruncie rodzimym w niecce uszczelnionej folią i zabezpieczonej geowłókniną przed uszkodzeniem na podsypce piaskowej o grubości 2-10cm. Niecka posadowiona jest na głębokości około 1,5m i wypełniona żwirem, łupkiem, kamieniem lub innym materiałem o granulacji 10-50mm umożliwiającym swobodny przepływ wody słodkiej lub słonej lub innego płynnego medium przewodzącego energie pomiędzy jego ziarnami. Niecka po zalaniu wodą zostaje zamknięta folią od góry i zasypana, tworząc podziemny szczelny zbiornik wodno-żwirowy.

Umiejscowione w studni na dnie zbiornika pompy zatapialne i system rur służą do mieszania wody w złożu jak również umożliwiają jego opróżnienie. Złoże wyposażone jest w dopływ wody. Jest możliwe zasilanie w wodę z dostępnego źródła (np. wodociągu).

Jak dal mnie jest to GWC trochę przekombinowane, ale ciekaw jestem Waszych opinii.

Wszystko albo prawie wszystko:) jest na stronie

http://www.swp.net.pl/

• 4 weeks później...

Witajcie budujący i ci, którzy już zbudowali.

Poszukuję namiary na jakąś firmę (niekoniecznie z Lublina), która ma w swojej ofercie otoczaki płukane (kamień rzeczny).

Może ktoś ostatnio kupował?

Potrzebuję jakieś 35 ton (~ 20 m3) frakcji 35 - 90.

Z góry dziękuję za info.

Pozdrawiam

Adam

Witam, potrzebuję porady w sprawie mojego GWC żwirowego wykonanego w obrebie budynku a konkretnie pod garażem. Jest wykonany wg poniższego rysunku (przekrój poprzeczny).

Mam pytanie czy warto wykonać dodatkową opaskę ze styropianu (na rysunku zaznaczone na niebieski kolor) aby spowodować mniejszy wpływ temperatury zewnętrzej czyli bardziej przybliżyć ciepełko z ziemi do powierzchni gruntu zimą.

Fundamenty obsypane puki co czesciowo więc nie będzie większego problemu z ułożeniem dodatkowego styropianu.

http://images35.fotosik.pl/145/aa7b61c0573d6c82med.jpg

Pisałem już kiedyś...

Zatrzymaj na jakiej drodze "wannę".

Spytaj skąd woził (bo wożą od czasu do czasu).

Albo Ci powie, albo krzyknie na CB i za chwilę się dowiesz.

Radyjko mają wszyscy.

Z tym styropianem - nie zaszkodzi.

Jak jest i jak się da - to bym zrobił...

Adam M.

A wiec dołoże ten styropian.

@d@m pytasz o żwir, zastosowałem żwir płukany 16-63mm (otoczaki), kupiłem w Kruszgeo Rzeszów, przywieźli go z kopalni kruszyw w Kleciu koło Jasła.

Żwir na tyle czysty ze nie musiałem go płukac, miał sporo dużej frakcji wiec opory powietrza na GWC powinny by znikome.

Cena jesienią 2009 za 26 ton 1800 zł brutto z transportem (moja budowa jakies 150 km od tej kopalni).

Mam zapytanie odnośnie nagrzewnicy do GWC wodnego, zrobili mi oferte z juventu, ale mam pytanie odnosnie nagrzewnicy z Ned air model DN180 lub nawet z Dospela Maxa, oni stosują mniejsze nagrzewnice do większych długości kolektora (ned air dla 200m fi32) (Dospel Max 100m fi40) czy jest sens przepłacać, skoro mamy gotowca? Tym bardziej, że oni go stosują także w swoich instalacjach?