phoenix1719501653 06.04.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 witam Rowniez zabieram sie za wodny1. U mnie w miescie moge kupic rure PE niebieska fi25 (w srodku ma 20 jakas guba sie wydaje) za 2,55zł co tanio raczej nie jest natomiast mam do was pytanie, czy to musi byc rura o jakichs specjalnych wlasciwosciach ? czy taka zwykla niebiska wystarczy ? Rury chce zakopac zgodnie z ponizszym rysunkiem, najblizsza odleglosc miedzy rurami to 1m. Lączna dlugosc to ~100m, warunki wentylacji podobne jak u Piczmana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.04.2010 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Widziałem w Castoramie po 1,65 a mówili mi o 1,38 za mb.Zwykła , niebieska do wody, w kręgu, plastikowa fi 25.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.04.2010 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Wrócę jeszcze do układu rur w GWC żwirowym. Czy jedyne poprawne usytuowanie rur wlotu- wylotu to jest w przeciwległych końcach wymiennika ? Czy inne rozmieszczenie już jest złe, czy tylko nikt nie jest pewien czy tak będzie działało? Czy mamy pewność, że jesli damy po przekątnej wlot i wylot to końcowe odcinki wlotu i wylotu również będą uczestniczyły w dostarczaniu powietrza, czy może powietrze i tak poleci takim rombem ? Sprawdzić pewnie tego jakoś nie można ? Może jeszcze ktoś się podzieli swoją wiedzą ? Mice dziękuję. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 08.04.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Spotkał się już ktoś z takim GWC? Nazywa się toto GWC z wymiennikiem wodno-żwirowych SWP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 08.04.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 A woda to deszczówka, kanaliza czy jeszcze inna ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jani_63 09.04.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Złoże wodno-żwirowe umiejscowione jest w gruncie rodzimym w niecce uszczelnionej folią i zabezpieczonej geowłókniną przed uszkodzeniem na podsypce piaskowej o grubości 2-10cm. Niecka posadowiona jest na głębokości około 1,5m i wypełniona żwirem, łupkiem, kamieniem lub innym materiałem o granulacji 10-50mm umożliwiającym swobodny przepływ wody słodkiej lub słonej lub innego płynnego medium przewodzącego energie pomiędzy jego ziarnami. Niecka po zalaniu wodą zostaje zamknięta folią od góry i zasypana, tworząc podziemny szczelny zbiornik wodno-żwirowy. Umiejscowione w studni na dnie zbiornika pompy zatapialne i system rur służą do mieszania wody w złożu jak również umożliwiają jego opróżnienie. Złoże wyposażone jest w dopływ wody. Jest możliwe zasilanie w wodę z dostępnego źródła (np. wodociągu). Jak dal mnie jest to GWC trochę przekombinowane, ale ciekaw jestem Waszych opinii. Wszystko albo prawie wszystko:) jest na stronie http://www.swp.net.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 09.04.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2010 Czarno widzę szczelność takiej niecki pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 02.05.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Witajcie budujący i ci, którzy już zbudowali.Poszukuję namiary na jakąś firmę (niekoniecznie z Lublina), która ma w swojej ofercie otoczaki płukane (kamień rzeczny).Może ktoś ostatnio kupował?Potrzebuję jakieś 35 ton (~ 20 m3) frakcji 35 - 90.Z góry dziękuję za info. PozdrawiamAdam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 02.05.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 adam_mk, widząc, że się zjawiłeś, nieśmiało, acz publicznie upominam się o info w wiadomej sprawie Maila z danymi wysłałem. Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 03.05.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam, jakie temperatury uzyskujecie w swoich GWC pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.05.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Jest oddzielny wątek o tym. Chyba że zginął śmiercią naturalną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 03.05.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Jest oddzielny wątek o tym. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153216-temperatura-za-GWC&p=3888343 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.05.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Dzięki, Ja nie mogłem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 03.05.2010 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?153216-temperatura-za-GWC&p=3888343 wielkie dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.05.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam, jakie temperatury uzyskujecie w swoich GWC pozdrawiam właśnie. Jeśli jest gdzieś wątek, to dobrze bo wydaje się że na tyle osób co ma GWC dobrze by było wiedzieć na ile faktycznie jest to skuteczne rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 04.05.2010 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam, potrzebuję porady w sprawie mojego GWC żwirowego wykonanego w obrebie budynku a konkretnie pod garażem. Jest wykonany wg poniższego rysunku (przekrój poprzeczny).Mam pytanie czy warto wykonać dodatkową opaskę ze styropianu (na rysunku zaznaczone na niebieski kolor) aby spowodować mniejszy wpływ temperatury zewnętrzej czyli bardziej przybliżyć ciepełko z ziemi do powierzchni gruntu zimą.Fundamenty obsypane puki co czesciowo więc nie będzie większego problemu z ułożeniem dodatkowego styropianu. http://images35.fotosik.pl/145/aa7b61c0573d6c82med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dm1719501316 05.05.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 danielw,jaki żwir zamierzasz zastosować - otoczak/żwir łupany?czy masz go już, gdzie kupujesz, w jakiej cenie tona?ja szukam otoczaka i jest niestety problem :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.05.2010 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Pisałem już kiedyś...Zatrzymaj na jakiej drodze "wannę".Spytaj skąd woził (bo wożą od czasu do czasu).Albo Ci powie, albo krzyknie na CB i za chwilę się dowiesz.Radyjko mają wszyscy. Z tym styropianem - nie zaszkodzi.Jak jest i jak się da - to bym zrobił... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielw 05.05.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 A wiec dołoże ten styropian. @d@m pytasz o żwir, zastosowałem żwir płukany 16-63mm (otoczaki), kupiłem w Kruszgeo Rzeszów, przywieźli go z kopalni kruszyw w Kleciu koło Jasła.Żwir na tyle czysty ze nie musiałem go płukac, miał sporo dużej frakcji wiec opory powietrza na GWC powinny by znikome.Cena jesienią 2009 za 26 ton 1800 zł brutto z transportem (moja budowa jakies 150 km od tej kopalni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moni_veron 06.05.2010 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Mam zapytanie odnośnie nagrzewnicy do GWC wodnego, zrobili mi oferte z juventu, ale mam pytanie odnosnie nagrzewnicy z Ned air model DN180 lub nawet z Dospela Maxa, oni stosują mniejsze nagrzewnice do większych długości kolektora (ned air dla 200m fi32) (Dospel Max 100m fi40) czy jest sens przepłacać, skoro mamy gotowca? Tym bardziej, że oni go stosują także w swoich instalacjach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts