Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolor dachu a temperatura na poddaszu

Recommended Posts

Podoba nam się ciemny kolor dachówki, myślimy o kolorze antracytowym, ale spotkaliśmy się z opinią, że ciemna dachówka powoduje większe nagrzewanie się poddasza mieszkalnego. Czy ktoś z mieszkających już forumowiczów może coś powiedzieć na ten temat ?

myślę, że to prawda, bo przecież biel odbija promienie a czerń je pochłania. Ale dachówki są pokryte różnego rodzaju warstwami i one mają zatrzymywać ciepło pochłonięte, więc ciemna dachówka w dotyku będzie cieplejsza od jasnej, ale ciepła oddadzą tyle samo do środka.

Tak mi się wydaje.

Ja mam zaprojektowaną grafitową i taka będzie, jedynie, co zmieniłam to ocieplenie dachu, było 20cm, będzie 25 (taki termos).

A mi się wydaje że jednak przy ciemnej dachówce jest gorsza sytuacja.

Pochłania więcej energii cieplnej a na zewnątrz oddaje tyle samo.

Więc będzie duzo cieplejsza niz jasna i nawet jeśli oddawanie tej energii jest takie jak w jasnej dachówce (współczynnik) to przy większej temperaturze wewnętrznej będzie oddawać więcej ciepła do wewnątrz ta ciemna.

Ale namieszałem. Sam nie rozumiem co napisałem :roll:

A ja z kolei myślę, że kolor dachu nie ma tu większego znaczenia. Ważniejsza jest wentylacja połaci począwszy od dachówki startowej, na kalenicowej kończąc. W głównej mierze, to pomiędzy folią a dachówką, dzięki kontrłatom i łatom, oraz dachówkom wentylacyjnym, wytwarza się "ciąg" powietrza, który ułatwia wentylację i studzenie dachu. Tyle na mój chłopski rozum. Do tego właściwia izolacja poddasza i po problemie.

:D :D :D

No tak, tylko o ile bardziej nagrzeje się dachówka np. antracytowa od "typowej" czerwonej (pomijam oczywiście jej fakturę: glazura, angoba lub "zwykła")?! O 10 stopni Celesjusza, czy może o 100?! ;) :) :D Właściwie każdy kolor dachówki nagrzewa się prawie w podobnym zakresie temperatur, no bo nie widziałem jeszcze dachówki białej, czy beżowej! dlatego uważam, że najważniejsza jest szczelina wentylacyjna na całej połaci dachu (min. 5 cm) + odpowiednia izolacja poddasza.

temperatura jest zależna od izolacji i faktycznie im ciemniejsza dacówka tym izolacja powinna byc grubsza , w chwili obecnej mam 23-24 st na poddaszu / 32 cm wełny mineralnej na dachu ( dachówka grafitowa betonowa )

20 - 21 w zależnosci od pokoju w pozostałej cześci domu / 20 cm styro na ścianach

Chyba sciema jakas.

Akurat wujek ma srebrne audi a białą tapicerką i na własnych rękach odczuwam różnicę między moja kierownicą a jego.

Ale jak gazeta tak podała to pewnie to prawda :roll:

W moim Audi jest kremowa skóra, a w poprzednim była granatowa - szczerze mówiąc, na bezpośrednim słońcu, pomimo szyb atermicznych i innych gadżetów, wg mnie istotnej różnicy nie zauważam. Może moje receptory termiczne nie są wyczulone zbytnio, a może różnice temperatur nie są tak wielkie?! Kto to wie?! ;) :) :D

W "Łowcach Mitów" (Myth Busters) badali 2 auta - ciemne i jasne. wystawione na cały dzień na słoncu.

Temperatura w jasnym aucie była zdecydowanie nizsza, niz w aucie ciemnym.

Tak wiec rowniez ciemna dachówka bedzie sie zdecydowanie bardziej nagrzewała niz jasna (oczywiscie ceteris paribus)

pzdr

A ja z kolei myślę, że kolor dachu nie ma tu większego znaczenia. Ważniejsza jest wentylacja połaci począwszy od dachówki startowej, na kalenicowej kończąc. W głównej mierze, to pomiędzy folią a dachówką, dzięki kontrłatom i łatom, oraz dachówkom wentylacyjnym, wytwarza się "ciąg" powietrza, który ułatwia wentylację i studzenie dachu. Tyle na mój chłopski rozum. Do tego właściwia izolacja poddasza i po problemie.

Kolor ma znaczenie -im ciemniejszy tym większy wpływ temperatury, przy projektowaniu hal przy pewnych zakreasch kolorów uwzględnianie tego w wytężeniu konstrukcji staje się istotne - zresztą podobna sprawa przy tynkach cienkowarstwowych - ciemne kolory nie są zalecane i istnieje większe ryzyko spękań - przydaje się wtedy siatka o większej gramaturze.

JackD w autach ważniejszy od blach jest chyba kolor tapicerki (deski).

Kolor ma znaczenie -im ciemniejszy tym większy wpływ temperatury, przy projektowaniu hal przy pewnych zakreasch kolorów uwzględnianie tego w wytężeniu konstrukcji staje się istotne - zresztą podobna sprawa przy tynkach cienkowarstwowych - ciemne kolory nie są zalecane i istnieje większe ryzyko spękań - przydaje się wtedy siatka o większej gramaturze.

A nie mówiłem :lol:

Ale wg mnie cała paleta kolorów dachówek dostępna na rynku należy raczej do kolorów ciemnych, więc o co w tym wszystkim chodzi?! Że czarna dachówka nagrzeje się o te 10 st. więcej od czerwonej?! Naprawdę odczuć się tego bytnio nie da!

Pozdrawiam!

Nie jest tak do końca - w każdym razie niedawno odpisyweałem na bzdurną opinie biegłego sądowego w tym temacie - pokrycie czarnym gontem bitumicznym + okna połaciowe ale bez żadnych dodatkó np. "Heat mirror" - Inwestora zgłaszał wadę a fakt jest taki,iż całość wykonano zgodnie z projektem z tym a podobno latem wewnątrz na poddaszy użytkowym 40 stopni.