jjj 09.07.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Podoba nam się ciemny kolor dachówki, myślimy o kolorze antracytowym, ale spotkaliśmy się z opinią, że ciemna dachówka powoduje większe nagrzewanie się poddasza mieszkalnego. Czy ktoś z mieszkających już forumowiczów może coś powiedzieć na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 09.07.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 myślę, że to prawda, bo przecież biel odbija promienie a czerń je pochłania. Ale dachówki są pokryte różnego rodzaju warstwami i one mają zatrzymywać ciepło pochłonięte, więc ciemna dachówka w dotyku będzie cieplejsza od jasnej, ale ciepła oddadzą tyle samo do środka.Tak mi się wydaje.Ja mam zaprojektowaną grafitową i taka będzie, jedynie, co zmieniłam to ocieplenie dachu, było 20cm, będzie 25 (taki termos). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 A mi się wydaje że jednak przy ciemnej dachówce jest gorsza sytuacja. Pochłania więcej energii cieplnej a na zewnątrz oddaje tyle samo. Więc będzie duzo cieplejsza niz jasna i nawet jeśli oddawanie tej energii jest takie jak w jasnej dachówce (współczynnik) to przy większej temperaturze wewnętrznej będzie oddawać więcej ciepła do wewnątrz ta ciemna. Ale namieszałem. Sam nie rozumiem co napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.07.2006 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 A ja z kolei myślę, że kolor dachu nie ma tu większego znaczenia. Ważniejsza jest wentylacja połaci począwszy od dachówki startowej, na kalenicowej kończąc. W głównej mierze, to pomiędzy folią a dachówką, dzięki kontrłatom i łatom, oraz dachówkom wentylacyjnym, wytwarza się "ciąg" powietrza, który ułatwia wentylację i studzenie dachu. Tyle na mój chłopski rozum. Do tego właściwia izolacja poddasza i po problemie. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Oczywiscie ze szczelina najważniejsza ale powietrze wędrujące tą szczelinąmusi odebrać więcej ciepła z dachówki ciemnejO to mi chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.07.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 No tak, tylko o ile bardziej nagrzeje się dachówka np. antracytowa od "typowej" czerwonej (pomijam oczywiście jej fakturę: glazura, angoba lub "zwykła")?! O 10 stopni Celesjusza, czy może o 100?! Właściwie każdy kolor dachówki nagrzewa się prawie w podobnym zakresie temperatur, no bo nie widziałem jeszcze dachówki białej, czy beżowej! dlatego uważam, że najważniejsza jest szczelina wentylacyjna na całej połaci dachu (min. 5 cm) + odpowiednia izolacja poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Oj Gryf ale 10st to bardzo dużo (a myślę że zagrzeje się więcej - przykład deska w samochodzie)Niech z tych 10st mimo szczeliny przeniknie 3st do wnętrza.I zamiast 23 masz 26 stopni. Koszmar. Oczywiście pominęliśmy wełne itp ale chodzi o sam wpływ "koloru" dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.07.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Dlatego równie istotna, co wentylacja połaci jest izolacja poddasza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carlgustav7 09.07.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 "Auto Bild" wystawił kiedyś na słońce identyczny czarny i biały samochód. Zmierzyli temperatury powierzchni i wnętrza. Wyszło im, że oba samochody nagrzewały się tak samo. Ale w samochodach jest więcej przeszkleń niż w domach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Chyba sciema jakas. Akurat wujek ma srebrne audi a białą tapicerką i na własnych rękach odczuwam różnicę między moja kierownicą a jego. Ale jak gazeta tak podała to pewnie to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 09.07.2006 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 temperatura jest zależna od izolacji i faktycznie im ciemniejsza dacówka tym izolacja powinna byc grubsza , w chwili obecnej mam 23-24 st na poddaszu / 32 cm wełny mineralnej na dachu ( dachówka grafitowa betonowa ) 20 - 21 w zależnosci od pokoju w pozostałej cześci domu / 20 cm styro na ścianach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 09.07.2006 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 Chyba sciema jakas. Akurat wujek ma srebrne audi a białą tapicerką i na własnych rękach odczuwam różnicę między moja kierownicą a jego. Ale jak gazeta tak podała to pewnie to prawda W moim Audi jest kremowa skóra, a w poprzednim była granatowa - szczerze mówiąc, na bezpośrednim słońcu, pomimo szyb atermicznych i innych gadżetów, wg mnie istotnej różnicy nie zauważam. Może moje receptory termiczne nie są wyczulone zbytnio, a może różnice temperatur nie są tak wielkie?! Kto to wie?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 09.07.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2006 ...32 cm wełny mineralnej na dachu ( dachówka grafitowa betonowa ) 20 - 21 w zależnosci od pokoju w pozostałej cześci domu / 20 cm styro na ścianach Rezi niezły masz termosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 10.07.2006 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 W "Łowcach Mitów" (Myth Busters) badali 2 auta - ciemne i jasne. wystawione na cały dzień na słoncu. Temperatura w jasnym aucie była zdecydowanie nizsza, niz w aucie ciemnym. Tak wiec rowniez ciemna dachówka bedzie sie zdecydowanie bardziej nagrzewała niz jasna (oczywiscie ceteris paribus)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 10.07.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 szczerze mówią nie wiem jak przy otwartych oknach można mieć w domu temp. 20 st jeśli temp. powietrza jest ponad 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 10.07.2006 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 ale samochód wewnątrz magrzewa sie w duzym stopniu przez szyby...a dopiero na drugim miejscu jest jest promieniowanie przez nagrzane blachy..... jezeli zakleimy szyby w obydwu przyopadkach.. /ciemna karoseria i jasna/ dopiero wtedy możemy porównywac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.07.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A ja z kolei myślę, że kolor dachu nie ma tu większego znaczenia. Ważniejsza jest wentylacja połaci począwszy od dachówki startowej, na kalenicowej kończąc. W głównej mierze, to pomiędzy folią a dachówką, dzięki kontrłatom i łatom, oraz dachówkom wentylacyjnym, wytwarza się "ciąg" powietrza, który ułatwia wentylację i studzenie dachu. Tyle na mój chłopski rozum. Do tego właściwia izolacja poddasza i po problemie. :D Kolor ma znaczenie -im ciemniejszy tym większy wpływ temperatury, przy projektowaniu hal przy pewnych zakreasch kolorów uwzględnianie tego w wytężeniu konstrukcji staje się istotne - zresztą podobna sprawa przy tynkach cienkowarstwowych - ciemne kolory nie są zalecane i istnieje większe ryzyko spękań - przydaje się wtedy siatka o większej gramaturze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 10.07.2006 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 JackD w autach ważniejszy od blach jest chyba kolor tapicerki (deski). Kolor ma znaczenie -im ciemniejszy tym większy wpływ temperatury, przy projektowaniu hal przy pewnych zakreasch kolorów uwzględnianie tego w wytężeniu konstrukcji staje się istotne - zresztą podobna sprawa przy tynkach cienkowarstwowych - ciemne kolory nie są zalecane i istnieje większe ryzyko spękań - przydaje się wtedy siatka o większej gramaturze. A nie mówiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 10.07.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ale wg mnie cała paleta kolorów dachówek dostępna na rynku należy raczej do kolorów ciemnych, więc o co w tym wszystkim chodzi?! Że czarna dachówka nagrzeje się o te 10 st. więcej od czerwonej?! Naprawdę odczuć się tego bytnio nie da! Pozdrawiam! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 10.07.2006 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Ale wg mnie cała paleta kolorów dachówek dostępna na rynku należy raczej do kolorów ciemnych, więc o co w tym wszystkim chodzi?! Że czarna dachówka nagrzeje się o te 10 st. więcej od czerwonej?! Naprawdę odczuć się tego bytnio nie da! Pozdrawiam! :D Nie jest tak do końca - w każdym razie niedawno odpisyweałem na bzdurną opinie biegłego sądowego w tym temacie - pokrycie czarnym gontem bitumicznym + okna połaciowe ale bez żadnych dodatkó np. "Heat mirror" - Inwestora zgłaszał wadę a fakt jest taki,iż całość wykonano zgodnie z projektem z tym a podobno latem wewnątrz na poddaszy użytkowym 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts