Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KOMIN WOLNOSTOJACY - PROŚBA O RADE

bobi70

Recommended Posts

WITAM.

mam na swojej dizlalce wolnostojacy komin sluzacy do odprowadzenia spalin z kotlowni zasilajacej obiekty ogrodnicze.komin stoi ze 20 lat.

nie mam zielonego pojecia czemu, ale nie jest to rzecz naniesiona na plany. komin nie jest lichy-zbudowany na planie kwadratu 80x80 cm oraz wysokosc kolo 8 metrow.konstrukcja ceglana.

komin jest pekniety z kazdej strony.by uchronic sie przed katastrofa, spialem go klamrami.

jednak przyszedl czas na podjecie decyzji o remoncie. najleprzym sposobem poradzenia sobie z tym, to przebudowa. chcialem wiec przebudowac konstrukcje na dwukanalowa, z rur stalowych. konstrukcja bedzie stala na ziemi (istniejacej wylewce betonowej) i bedzie zamocowana do scian istniejacego budynku. zamkne sie w wymiarach obiektu istniejacego.

pytanie, czy istnieje koniecznosc zwracania sie w tym przypadku o pozwolenie lub dokonywanie jakichkolwiek zgloszen? ktos powiedzial mi, ze to iz obiekt nie jest naniesiony na plany swiadczy o tym, ze uznano go za tzw "mala architekture" i w tym przypadku zadne kontakty z urzedem nie sa konieczne. poprostu trzeba remontowac.

gdyby znalazla sie "dobra dusza" potrafica mi cos doradzic-z gory serdeczne dzieki.

pozdrowka!!